Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο Γιώργος Λιλλήκας Κάλεσε Τους Πολίτες Να Ψηφίσουν Την Κυριακή

Με τους δύο υποψηφίους για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με χωρίζει μεγάλο χάσμα στο εθνικό θέμα, στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης αλλά και στα ζητήματα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος δήλωσε απόψε ο Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως δεν θα αυτοαναιρεθεί και στον δεύτερο γύρο των εκλογών δεν θα δώσει σε κανένα ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε ομιλία του στη Λάρνακα, στα πλαίσια του διαλόγου που εξήγγειλε με τους πολίτες που στήριξαν την υποψηφιότητα του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «σε αυτές τις εκλογές μαζί γράψαμε ιστορία, καταφέραμε να τα βάλουμε και να σπάσουμε το κομματικό και κοινωνικό κατεστημένο, ενώ έχουμε κάνει την ανατροπή. Εχουμε γράψει, έχετε γράψει ιστορία και κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προεκλογικής εκστρατείας έχουμε βιώσει εμπειρίες που είχαμε να βιώσουμε από τις δεκαετίες του 70 και του 80. Επιστράτευσαν κάθε αναχρονιστική και παλαιοκομματική μέθοδο προκειμένου να αναχαιτίσουν το κίνημα της ανατροπής και της ελπίδας ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που σ’ αυτή την εκστρατεία είχαμε έντονα το συναίσθημα ότι τα επιτελεία των δύο ανθυποψηφίων μας βρίσκονταν σε επικοινωνία».

Πρόσθεσε πως εναντίον του είχε εκτοξευθεί « λάσπη, έγινε λογοκρισία που μας πήρε πίσω στη δεκαετία του 70 και του 80 ενώ οι πλείστες των δημοσκοπήσεων και τα exit polls ήταν μαγειρεμένες και δει από το κρατικό κανάλι. Ωστόσο αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν άποψη και σ’ αυτήν την εκστρατεία έχουμε καταθέσει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και επιχειρήματα, μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας, ενώ ούτε εκφοβίσαμε, ούτε εκβιάσαμε ούτε αλλοιώσαμε τις θέσεις μας για να παραπλανήσουμε τις πολίτες. Είπαμε αλήθειες, σε αντίθεση με τους ανθυποψηφίους μας που όσο πλησίαζαν οι εκλογές οι θέσεις τους γίνονταν αγνώριστες».

Είπε ακόμα ότι «σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που είναι το Κυπριακό, η οικονομία και η εσωτερική διακυβέρνηση, οι διαφορές μας με τους δύο ανθυποψηφίους μου, είναι τεράστια. Χωρίζει χάος τις δικές μας θέσεις από τις δικές τους αφού στο Κυπριακό προτείνουν και οι δύο συνέχιση της χρεωκοπημένης πολιτικής των μονομερών υποχωρήσεων και συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, ενώ επιμένουν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στον τομέα της οικονομίας και οι δύο προτείνουν διαχείριση της κρίσης όχι διαχείριση της ανάπτυξης και οι δύο παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λογική ενός μνημονίου το οποίο θα οδηγήσει σε εθνική εξάρτηση αλλά και σε κοινωνική εξαθλίωση».

Αφού ανέφερε πως επαληθεύτηκε όταν έλεγε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθόριζε και τον νικητή των εκλογών, πρόσθεσε πως «δυστυχώς κάποιες ηγεσίες ενδιαφέρονταν περισσότερο για το εάν θα περάσει ο υποψήφιος τους στον δεύτερο γύρο παρά για το αν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Γι αυτό και στα διλήμματα που σήμερα εγείρουν πρέπει να σταθούν μπροστά στο καθρέφτη και να τα εγείρουν στον εαυτό τους γιατί ήταν γνωστή η εξέλιξη που θα ακολουθούσε αφού το αποδείκνυαν οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις».

Είπε ακόμα ότι «θα είμαι συνεπής με τον εαυτό μου, με τον ίδιο σεβασμό που απευθυνόμουν σε όλους τους τελευταίους μήνες θα απευθυνθώ και απόψε αλλά και την Παρασκευή κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, αφού πρώτα ολοκληρώσω το διάλογο με τους πολίτες, όταν θα καταθέσω την τελική μου θέση για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Δεν προτίθεται να υποδείξω σε κανένα τι πρέπει να κάνει αλλά το μόνο που σας ζητώ είναι να είσαστε συνεπείς, να πάτε στις εκλογές, να συμμετέχετε και να ψηφίσετε. Το τι θα ρίξουμε στη κάλπη εναπόκειται στην κρίση και στην ελεύθερη σκέψη του κάθε ενός από τους πολίτες».

Οσον αφορά εμένα, συνέχισε «παραμένω σταθερός στις θέσεις και τις αρχές που υποστήριξα σε όλη την προεκλογική εκστρατεία και δεν είμαι διατεθειμένος να τις διαπραγματευτώ. Αρνήθηκα να έχω οποιαδήποτε συνάντηση με οποιονδήποτε υποψήφιο ή εκπρόσωπο του όχι από αλαζονεία, αλλά σε αυτή τη περίπτωση δεν θα ήταν ένας διάλογος παραγωγικός και ειλικρινής γιατί χωρίζει χάος τις δικές μου από τις δικές τους θέσεις. Απέρριψα τις προτάσεις για συναντήσεις γιατί θέλω να στείλω ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να μπω στην παλαιοκομματική νοοτροπία και πρακτική των συναλλαγών, δεν μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε στη κυβέρνηση, εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες και το αποδείξαμε».

Ο δεύτερος λόγος που αρνήθηκα την όποια συνάντηση είπε τέλος, είναι γιατί «δεν πιστεύω στις επίπλαστες, τις ψεύτικες συγκλίσεις της τελευταίας εβδομάδας των εκλογών γιατί δεν είναι πραγματικές και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ρίξω στάχτη στα μάτια των πολιτών, αρνήθηκα την όποια συνάντηση. Η δική μου πρόθεση είναι ότι δεν μου επιτρέπει η συνείδηση μου, δεν θα αυτό-αναιρεθώ και γι αυτό το λόγο δεν θα δώσω σε κανένα από τους δύο ψήφο εμπιστοσύνης και εάν έπρεπε να συνεργαστώ με τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο, αυτό θα ήταν εξευτελισμός και κοροϊδία για τους πολίτες. Ουδέποτε αρνήθηκα να σηκώσω το βάρος που μου αναλογεί και θέλω να καλέσω τον κόσμο να παραμείνουμε ενωμένοι. Χάσαμε μια μάχη δεν χάσαμε τον πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.