Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ότι είναι να γίνει, θα γίνει τώρα.. Ετοιμάζει θερμό επεισόδιο η Τουρκία;

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Πριν από λίγο η Ελλάδα κατέθεσε στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση με την οποία προσδιορίζει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της σε όλη την περιοχή της Α.Μεσογείου και σε όλες τις περιοχές που αυτή ισχύει.

Η περιοχή αυτή συμπίπτει με την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ.


Η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ότι τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όρια τα οποία συμπίπτουν με αυτά της ΑΟΖ, δεν πρόκειται να υπονομευθούν από τις επικείμενες τουρκικές έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρακτικά πρόκειται περί ανακήρυξης ΑΟΖ.

Με τη ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε χθες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα ενημερώνει τον οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «η ενέργεια αυτή του, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)".

Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

Πρόκειται καθαρά για προσπάθεια να προλάβουν τα τετελεσμένα της Άγκυρας

_________

Ουσιαστικά η Ελλάδα είναι λίγα βήματα πριν οριοθετήσει πλήρως και ανακηρύξει την ΑΟΖ...

Το θέμα είναι τώρα τι θα κάνει η Άγκυρα.. θα απαντήσει με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια; Πάντως η εύκολη απάντηση ότι θα επιχειρήσει με ένα θερμό επεισόδιο να πάει πίσω την υπόθεση ΑΟΖ, δεν φαίνεται να μπορεί να ανησυχεί την Ελληνική πλευρά. Η  ανησυχία της Ελληνικής πλευράς είναι σε ποιο βαθμό θα επιδιώξει η Άγκυρα να προκαλέσει στο Αιγαίο. Οι φρεγάτες που πραγματοποιούν τη λεγόμενη αβλαβή διέλευση ΔΕΝ προβληματίζουν τις Ε.Δ., έτσι και αλλιώς τα πλοία μπαίνουν και βγαίνουν πλήρως στοχοποιημένα από τις Ε.Δ.. Δεν ήταν τυχαίες οι συνεχόμενες ασκήσεις των Ε.Δ. εδώ και ένα εξάμηνο.. και δεν θα είναι τυχαίο αν το ΚΗΣΕΑ ΔΕΝ αλλάξει τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ! Ήταν όλα προγραμματισμένα και σταθμισμένα από την Ελληνική πλευρά.. αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Τώρα περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της Τουρκίας.. αν πχ η Τουρκία επιχειρήσει μέσω της λεγόμενης αβλαβούς διέλευσης στο Αιγαίο να δημιουργήσει πρόβλημα τότε τα χειρότερα θα έχουν αποφευχθεί.. 

Μέχρι να γίνει η επίσκεψη Σαμαρά στην Άγκυρα, περιμένουμε να δούμε την αντίδραση των Τουρκικών Ε.Δ. Αν δεν γίνει κάτι σοβαρό.. τότε πάμε ολοταχώς για ΑΟΖ. Ίσως και πριν τις εκλογές που τοποθετούνται πλην κάποιου απροόπτου μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2014.

Η ώρα που η Ελλάδα θα βγάλει φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι κοντά... πρέπει να τρέξουμε την όλη υπόθεση όσο γίνετε ποιο γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.