Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Όλες οι πληροφορίες για τις Προεδρικές εκλογές 2013


"ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ" 

------------------

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι από σήµερα δίνεται η
δυνατότητα στους συνδροµητές της CYTA να πληροφορηθούν το εκλογικό τους κέντρο στέλλοντας µήνυµα µέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθµό 1000, καταχωρώντας τη λέξη ekloges, αφήνοντας κενό, και τον αριθµό της ταυτότητάς τους.

Παράλληλα υπενθυµίζεται ότι, οι εκλογείς µπορούν να ενηµερώνονται για το εκλογικό κέντρο στο οποίο έχουν κατανεµηθεί µέσω διαδικτύου. Η πληροφόρηση αυτή είναι διαθέσιµη από τις ιστοσελίδες wtv.elections.moi.gov.cy,

www.proedrikes2013.gov.cy, www.cyprus.gov.cy  www.moi.gov.cy και

www.pio.gov.cy, καταχωρώντας τον αριθµό ταυτότητας και την ηµεροµηνία γέννησής τους.

Πέραν των πιο πάνω πηγών πληροφόρησης, συνεχίζει τη λειτουργία της καθηµερινά ειδική υπηρεσία παροχής πληροφοριών µέσω του παγκύπριου αριθµού τηλεφώνου 77772212.

Η υπηρεσία παροχής πληροφοριών λειτουργεί τις εργάσιµες µέρες από η ώρα 8.00 π.µ. µέχρι η ώρα 6.00 µ.µ. και τα Σάββατα από η ώρα 8.00 π.µ. µέχρι η ώρα 1.00 µ.µ. Η υπηρεσία αυτή θα προσφερθεί και κατά την ηµέρα των εκλογών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η κατανοµή των εκλογέων θα δηµοσιευθεί επίσης στις εφηµερίδες, που πληρούν τα κριτήρια που καθόρισε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, 201


ΜΟΝΟ ΜΠΛΕ Ή ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΝΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
------------------------------------------------------------------
Ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι, κατά την ηµέρα των Προεδρικών εκλογών, θα υπάρχουν µέσα στους εκλογικούς θαλάµους, σε κάθε εκλογικό κέντρο, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιµες πέννες µπιρό, χρώµατος µπλε ή µαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος.
 
Αναφέρεται σχετικά ότι, αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει µε πέννα οποιουδήποτε άλλου χρώµατος τότε το ψηφοδέλτιο του θα είναι άκυρο.
 
Γι΄ αυτό, προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιµοποιούν τις πέννες χρώµατος µπλε ή µαύρου, που θα υπάρχουν στους θαλάµους ψηφοφορίας, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος, για προστασία της ψήφου τους.


Εκλογικό δικαίωμα

Δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές Εκλογές του 2013 έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα των εκλογών και οι οποίοι έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο.

Κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, που έχει τα εκλογικά προσόντα, οφείλει να υποβάλει αίτηση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία που αποκτά τα εκλογικά προσόντα, για χορήγηση εκλογικού βιβλιαρίου, για να μπορεί να ψηφίζει στις εκάστοτε εκλογές. Για σκοπούς των Προεδρικών Εκλογών του 2013, η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στο Συμπληρωματικό Εκλογικό Κατάλογο είναι η 2α Ιανουαρίου 2013.


Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική

Οι εκλογείς που παραλείπουν αδικαιολόγητα να ψηφίσουν είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 342 ευρώ.


Ψηφοφορία - ώρες ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία είναι καθολική άμεση και μυστική. Οι ώρες ψηφοφορίας, όπως ορίζει η Εκλογική Νομοθεσία, θα είναι από η ώρα 7.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι και από η ώρα 1.00 μετά το μεσημέρι μέχρι η ώρα 6.00 το απόγευμα.

Ο Προεδρεύων Υπάλληλος δύναται, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας μέχρι τις 9.00 το βράδυ, το αργότερο.


Εκλογικά βιβλιάρια

Κάθε εκλογέας, για να ψηφίσει οφείλει να παρουσιάσει το εκλογικό του βιβλιάριο.

Το εκλογικό βιβλιάριο, εκτός του ότι αποτελεί για σκοπούς της εκλογής το μόνο μέσο αναγνώρισης της ταυτότητας του εκλογέα, χρησιμεύει για να σφραγίζεται και να υπογράφεται από τους επί καθήκοντι υπαλλήλους του Εκλογικού Κέντρου, σε τρόπο ώστε να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος του βιβλιαρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη συγκεκριμένη εκλογή.

Σημειώνεται ότι για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το δελτίο ταυτότητας του εκλογέα.


Αντικατάσταση εκλογικού βιβλιαρίου λόγω απώλειας ή φθοράς

Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς του εκλογικού βιβλιαρίου, κάθε εκλογέας μπορεί να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Εκλογών ή στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων για την αντικατάσταση του. Το νέο εκλογικό βιβλιάριο εκδίδεται με τα ίδια στοιχεία του εκλογέα, με τα οποία είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο.

Η αίτηση για αντικατάσταση εκλογικού βιβλιαρίου, λόγω απώλειας ή φθοράς, μπορεί να υποβληθεί το αργότερο μέχρι και το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 1.00 μ.μ.


Kεντρική Υπηρεσία εκλογών

Προϊστάμενος : Δημήτρης Δημητρίου, τηλ. 22- 867714
Διεύθυνση: Υπουργείο Εσωτερικών, Λευκωσία
Τηλ.: 22867714, 22867614, 22867713
Φαξ.: 22678486
E-mail: elections@moi.gov.cy


Άσκηση εκλογικού δικαιώματος εγκλωβισμένων

Οι πολίτες της Δημοκρατίας, που είναι εγκλωβισμένοι στις κατεχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής περιοχές των Επαρχιών Αμμοχώστου και Κερύνειας μπορούν, κατ' εξαίρεση, να ψηφίσουν χωρίς εκλογικό βιβλιάριο, σε ειδικά προκαθορισμένα Εκλογικά Κέντρα, που θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό στις ελεύθερες περιοχές.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την προσαγωγή του δελτίου της πολιτικής ταυτότητας τους, ή με οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους.


Σφράγισμα ψηφοδελτίων

Για να είναι έγκυρα τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να σφραγισθούν με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας. Γι' αυτό, οι εκλογείς οφείλουν να ελέγξουν, πριν αποσυρθούν στο θάλαμο ψηφοφορίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίδεται από τους επί καθήκοντι υπαλλήλους των Εκλογικών Κέντρων, είναι κατάλληλα σφραγισμένο γιατί, διαφορετικά, θα είναι άκυρο και δε θα ληφθεί υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.


Πώς ψηφίζουν οι τυφλοί και οι ανίκανοι εκλογείς

Ο Προεδρεύων Υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο εκλογής σε οποιοδήποτε εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια ή κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου υποψηφίου.

Ο τυφλός ή με φυσική ανικανότητα εκλογέας μπορεί να ψηφίσει μόνος του, αν το επιθυμεί, δηλώνοντας απλώς στον Προεδρεύοντα Υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσει μόνος του.

Εκλογέας, ο οποίος λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει, μπορεί να ζητήσει από τον Προεδρεύοντα Υπάλληλο, στην παρουσία ενός από τους Βοηθούς του, ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του, να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι συγγενής ή φίλος του εκλογέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.