Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ναρκωτικά, μάθε και σώσε μια ζωή! ΟΧΙ στα ναρκωτικά, ΝΑΙ στη ζωή


Μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχό σας. Οι γονείς μπορεί να είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα ναρκωτικών στα πρώτα του στάδια. Μπορεί ακόμη και να μην γνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα μέχρι αυτό να γίνει σοβαρό και να μην μπορούν πλέον να το αντιμετωπίσουν.

Αν συμβεί το χειρότερο και βρείτε το παιδί σας αναίσθητο, είναι σημαντικό να ξέρετε τι να κάνετε, γιατί έτσι μπορεί να του σώσετε τη ζωή. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι αναπνέει καθαρό αέρα. Μετά γυρίστε το στο πλευρό και μην το αφήνετε μόνο του. Μπορεί, αν νιώσει ναυτία, να πνιγεί με τον εμετό του. Τηλεφωνήστε στο 166 και ζητήστε ασθενοφόρο. Τέλος, μαζέψτε κάθε σκόνη, ταμπλέτα ή ό,τιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποίησε και δώστε τα στον οδηγό του ασθενοφόρου.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε ότι το παιδί σας έκανε χρήση ναρκωτικών (ειδικά όταν αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά). Πολλές φορές οι ενδείξεις ότι παίρνει ναρκωτικά μπορεί να είναι απλώς ενδείξεις ότι το παιδί σας μεγαλώνει. Προσέξτε λοιπόν: Ξαφνικές αλλαγές της διάθεσης. Ασυνήθιστη επιθετικότητα. Ανορεξία. Σταδιακή απώλεια του ενδιαφέροντος για το σχολείο, τα χόμπυ, τα αθλήματα, τους φίλους κ.λ.π. Ασυνήθιστη νωθρότητα και υπνηλία. Αυξανόμενες αποδείξεις ότι ψεύδεται ή ότι κρύβει τις σκέψεις του. 

Απώλεια χρημάτων ή άλλων αντικειμένων από το σπίτι. Ασυνήθιστες εντάσεις, σημάδια ή οσμές στο σώμα και τα ρούχα του ή στους χώρους του σπιτιού. Μην περιμένετε βέβαια να βρείτε κάποιο σωρό από λευκή σκόνη. Είναι πιθανότερο να βρείτε κάποιες ενδείξεις χρήσης ναρκωτικών παρά τα ίδια τα ναρκωτικά. Για παράδειγμα : Καμένα κομμάτια αλουμινόχαρτου. Μια αυτοσχέδια πίπα.

Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει, "περί ναρκωτικών" όποιος, για δική του αποκλειστικά χρήση προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά σε μικρή ποσότητα ή κάνει χρήση τους τιμωρείται με φυλάκιση. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα πρέπει να την εκτίσει σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο. Ειδικότερα στο άρθρο 14 του νόμου προβλέπεται ότι ο ναρκομανής εισάγεται υποχρεωτκά σε σωφρονιστικό ή άλλο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να υποβληθεί σε πρόγραμμα θεραπείας, αφού προηγουμένως το δικαστήριο αποφασίσει ότι δεν μπορεί να του καταλογίσει ευθύνες για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη του (κλοπές κλπ.)

Το πρόβλημα, όμως γεννάται όταν ο χρήστης κατέχει ποσότητες ναρκωτικών, (έστω και μικρές), για τις οποίες μπορεί να κατηγορηθεί ότι κάνει εμπόριο. Κάτι τέτοιο μάλιστα αποτελεί συχνό φαινόμενο στους κύκλους των ναρκωμανών. Σπάνια υπάρχουν χρήστες οι οποίοι κατέχουν ποσότητα ναρκωτικών μόνο για λογαριασμό τους. Συνήθως, για να εξασφαλίσουν τη δόση τους πουλάνε. 

΄Ετσι στην περίπτωση που συλληφθούν, ο νόμος, βάσει του οποίου θα δικαστούν θα είναι πολύ αυστηρότερος και οι ποινές βέβαια πολύ μεγάλες.
Αποτέλεσμα αυτών των κενών που υπάρχουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών για να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι χρήστης ή έμπορος, είναι να τιμωρούνται συχνά οι ναρκωμανείς με ποινές παρόμοιες με αυτές που επιβάλλονται στους εμπόρους.

΄Ετσι, αν ένας χρήστης με οποιοδήποτε τρόπο διακινεί ναρκωτικά, κατέχει ή διαθέτει τις αναγκαίες πρώτες ύλες για την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες δραχμές μέχρι δέκα εκατομμύρια. Εάν δε, ο χρήστης συστηματικά διακινεί ποσότητες ναρκωτικών, έχει συλληφθεί στο παρελθόν γι' αυτό το λόγο ή προσπαθεί να προωθήσει ποσότητες σε ανήλικους, τότε τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή από ένα εκατομμύριο δραχμές μέχρι διακόσια εκατομμύρια. Αν ένας γονιός ή κάποιος άλλος βρει κάτι που νομίζει ότι είναι ναρκωτικό, πρέπει (σύμφωνα με το νόμο) είτε να το παραδώσει στην αστυνομία είτε να το καταστρέψει για να προλάβει τη διάπραξη αδικήματος με το ναρκωτικό αυτό από άλλο άτομο. 

Υπάρχουν ποινές και για τους γονείς που γνωρίζουν χωρίς να καταγγέλουν τη χρήση ναρκωτικών που κάνουν τα παιδιά τους; Η απάντηση των ποινικολόγων είναι αρνητική. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα συγγενικά πρόσωπα του χρήστη, που προέρχονται από το στενό του περιβάλλον.

Οι γονείς, ωστόσο, που ενδεχομένως γνωρίζουν ότι στο σπίτι τους γίνεται χρήση και διακίνηση και από παρέες του παιδιού τους (να έχουν κάνει δηλαδή το σπίτι "τεκέ"), τιμωρούνται για υπόθαλψη εγκλήματος. Δεν τιμωρούνται πάντως αν το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών στο σπίτι. Να σημειωθεί ότι στο νόμο περί ναρκωτικών δεν γίνεται καμιά μνεία στους γονείς των χρηστών και κάθε νομική κύρωση η οποία μπορεί να τους επιβληθεί θα είναι σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας.

H ηρωίνη έχει παρόμοιες επιδράσεις μ' αυτές της μορφίνης. Είναι όμως 2 1/2 φορές πιο ισχυρή. Μπορεί να ληφθεί από το στόμα με την εισπνοή, μπορεί να καπνιστεί και με ενδοφλέβια ένεση. Η ηρωίνη που πωλείται, παράνομα βέβαια, περιέχει 4%-80% καθαρής ουσίας. Συνήθως "κόβεται" με άλλες ουσίες, όπως γλυκόζη.

Η κοκαϊνη είναι μια λευκή σκόνη που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να ληφθεί και με ένεση.Τα φύλλα της κόκας χρησιμοποιούνται ως ψυχότροπη ουσία στις χώρες των ΄Ανδεων, αλλά όχι στις δυτικές χώρες. Από τα φύλλα της κατασκευάζεται η κοκαϊνη. Από την κοκαϊνη παράγονται και άλλες ουσίες, όπως το κράχ (έχει πιο γρήγορες και πιο δυνατές επιδράσεις από αυτές της κοκαϊνης). Αρχίζει να επιδρά ύστερα από πέντε λεπτά και διαρκεί μια ώρα. Οταν λαμβάνεται με ένεση, τα αποτελέσματα είναι πιο έντονα και πιο σύντομα

Τα ηρεμιστικά που χορηγούνται ανήκουν συνήθως σε μια ομάδα ναρκωτικών γνωστών ως βενζοδιαζεπίνες - τα γνωστότερα είναι το Βάλιουμ, το Ατιβάν και το Λίμπριουμ. 


Τα ναρκωτικά αυτά χορηγούνται με συνταγή για λίγες μόνον εβδομάδες ως βοήθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης. Είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς ψυχολογική εξάρτηση απ' αυτά και όσοι προσπαθούν και τα σταματούν ενδέχεται να εμφανίσουν πολύ δυσάρεστα στερητικά συμπτώματα. 

Τα ναρκωτικά αυτά είναι συνηθισμένα σε πολλά ιατρεία. Είναι δύσκολο να πάρει κανείς υπερβολική δόση από αυτά, εκτός αν χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα και άλλα καταπραϋντικά, όπως το αλκοόλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.