Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Alpha Bank: Σε πορεία εξόδου από την κρίση η ελληνική οικονομία

Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει η ελληνική οικονομία, με την... πολυπόθητη ανάπτυξη να τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, έχοντας σημειώσει σαφή πρόοδο στην εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του ελλείμματος στο εξωτερικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ενώ και η «εσωτερική υποτίμηση» έχει αρχίσει να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στην οικονομία.

Μάλιστα αναφέρονται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος από CCC στο Β-, με σταθερές προοπτικές, τονίζοντας πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch και η προηγηθείσα ανάλογη αναβάθμιση από την S&P «αποτελούν τώρα πρόσθετο στήριγμα στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και οριστικής εξόδου της από την κρίση».

«Σε μεγάλο βαθμό δε», προσθέτει, «σε συνδυασμό και με τις εντυπωσιακά θετικές εξελίξεις στην οικονομία και ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, απαξιώνουν πλήρως την συνεχιζόμενη έως σήμερα άκρως αρνητική τοποθέτηση της Moody’s, η οποία θεωρεί ότι το νέο σημαντικά μειωμένο ελληνικό χρέος που διακρατείται από τον ιδιωτικό τομέα (περίπου 30 δισ. ευρώ) δεν μπορεί να αξιολογηθεί πάνω από C, χωρίς προοπτική, αξιολόγηση η οποία κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Μαρτίου 2012 (με αφορμή το PSI Plus)».

«Αντίθετα, δηλαδή με την τρέχουσα εκτίμηση της Τρόικα, της Standard&Poor’s και της Fitch και, το σπουδαιότερο, άκρως αντίθετα με αυτή την ίδια την ετυμηγορία των αγορών η Moody’s εξακολουθεί να διαβαθμίζει το ελληνικό χρέος «ως κατώτατης ποιότητας, συνήθως υπό χρεοκοπία και με μικρή πιθανότητα για τον επενδυτή σε αυτό να εισπράξει τους τόκους και τα χρεολύσια». Εξακολουθεί δηλαδή να διαβαθμίζει το ελληνικό χρέος πέντε βαθμίδες κάτω από την αξιολόγηση B- με σταθερές προοπτικές της Standard & Poor’s και της Fitch.

Σημειώνεται ότι η Moody’s στηρίζει την καταθλιπτική αξιολόγησή της για την Ελλάδα στην υπόθεση ότι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί περαιτέρω κατά -5,3% το 2013 (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή: -4,2%) και κατά -3,6% το 2014 (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή: +0,6%). Ωστόσο, με δεδομένη την πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -5,3% στο 1ο 3μηνο του 2013 (πολύ καλύτερα του αναμενομένου), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η υπόθεση της Moody’s για πτώση του ΑΕΠ κατά -5,3% το 2013 ως σύνολο ουσιαστικά καταρρίπτεται λόγω της αναμενόμενης πολύ μικρότερης πτώσης του ΑΕΠ στα επόμενα 3μηνα του έτους. Σε μεγάλο βαθμό, η εξέλιξη του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο 2013 επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2013 ως σύνολο θα είναι τελικά μικρότερη του -3,7%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η ανάκαμψη (πρώτη περίοδος με θετικό πρόσημο) αναμένεται πλέον στο 1ο 3μηνο΄14» αναφέρει η Alpha.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.