Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Υπόθεση ΚΥΠΡΟΥ-ΛΙΒΑΝΟΥ - Άρθρο στην Le Figaro αναφέρει για ενεργή συνεργασία με το ΙΣΡΑΗΛ για τις επιθέσεις σε Λίβανο και Γάζα. Τρομακτική αυτή η αποκάλυψη... η Γαλλία σταθερά στο πλευρό του Λιβάνου.

Θωμαΐς Παπαϊωάννου η ανταποκρίτρια από Γαλλία για ΜΜΕ στην Ελλάδα.


 Η βρετανική βάση…και το ραντάρ. SIGMALIVE ΚΥΠΡΟΥ


Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχαν οι Βρετανοί (με οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν είχαν) και παρά την εγκατάλειψη λόγω κόστους ορισμένων βάσεων ανά τον κόσμο, την βάση τους στην Επισκοπή τη διατήρησαν ως κόρη οφθαλμού. Σε αυτή την αεροπορική βάση μεταφέρουν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η RAF, από Eurofighters και Tornados έως F-35, με τρομακτική δύναμη πυρός. Είναι αλήθεια ότι από τη βρετανική βάση της Κύπρου απογειώθηκαν βρετανικά μαχητικά για να στηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης που δεχόταν με εκατοντάδες drones και πυραύλους του Ιράν. Ή από τη βάση αυτή απογειώθηκαν τα βρετανικά Eurofighters για να πλήξουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη. Τα μαχητικά όμως αυτά χρησιμοποίησαν βρετανικό έδαφος, όχι κυπριακό. Ισως το μόνο κυπριακό που χρησιμοποίησαν ήταν ο εναέριος χώρος. Και τούτο γιατί μόλις τα μαχητικά απογειωθούν από την Επισκοπή βρίσκονται αναγκαστικά στο FIR Λευκωσίας. Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο μπορεί να παραμένουν κυρίαρχο βρετανικό έδαφος, πλην όμως (με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης) δεν διαθέτουν ούτε εναέριο χώρο ούτε χωρικά ύδατα – ούτε καν ΑΟΖ.

…και το ραντάρ

Δεν είναι όμως μόνο οι βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο, είναι και το βρετανικό ραντάρ εγκατεστημένο στην υψηλότερη κορυφή του όρους Τρόοδος, στη Χιονίστρα, που «βλέπει» και «ακούει» Ανατολική Μεσόγειο και Μόσχα και το οποίο απέκτησε ιδιαίτερη σημασία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Γάζα. Βεβαίως, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες διεθνούς αεροπλοΐας, η Κύπρος χορηγεί άδειες διέλευσης από τον εναέριο χώρο της και σε πολεμικά αεροσκάφη όταν καταθέτουν σχέδια πτήσης. Η μοναδική περίπτωση που ο εναέριος χώρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης) ελέγχεται από Αμερικανούς είναι όταν βρίσκεται στην περιοχή αμερικανικό αεροπλανοφόρο.


dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.