Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

«ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 3,5%» Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ο Σωτήρης Δανέζης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας και πολυμέσων «Αμμόχωστος 3,5%».

 Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από δώδεκα συνεντεύξεις κατοίκων της πόλης-συμβόλου της κυπριακής τραγωδίας.

Η «Αμμόχωστος 3,5%» ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο στις 10 Ιουλίου στις 17.45 και θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου. Τα εγκαίνια θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας.





Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Σοβαρές ενδείξεις από το Π.Σ. για έναρξη της πυρκαγιάς στα Γλυκά Νερά από το «στρατιωτικό» drone SARISA... Το Γενικό επιτελείο είναι ενημερωμένο, δοκιμαστική πτήση ή κάτι άλλο; Είχε άδεια από την ΥΠΑ;


 Γιατί τα 4 άτομα έφυγαν άμεσα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς από το σημείο και συνελήφθησαν από περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. που εκτελούσε περιπολία στο σημείο και τους προσήγαγαν στο Α.Τ.Παλλήνης; 

Υπάρχει λόγος που έφυγαν από το σημείο; Γιατί δεν έμειναν να συνδράμουν στην κατάσβεση;

Ακούστηκε κρότος πριν την πτώση του drone; (Η βασική διαμόρφωση υποτίθεται ότι θα περιλαμβάνει διπλό εκτοξευτή για μη κατευθυνόμενες ρουκέτες διαμέτρου 2.75 ιντσών HYDRA 70,)

Υπόθεση ΚΥΠΡΟΥ-ΛΙΒΑΝΟΥ - Άρθρο στην Le Figaro αναφέρει για ενεργή συνεργασία με το ΙΣΡΑΗΛ για τις επιθέσεις σε Λίβανο και Γάζα. Τρομακτική αυτή η αποκάλυψη... η Γαλλία σταθερά στο πλευρό του Λιβάνου.

Θωμαΐς Παπαϊωάννου η ανταποκρίτρια από Γαλλία για ΜΜΕ στην Ελλάδα.


 Η βρετανική βάση…και το ραντάρ. SIGMALIVE ΚΥΠΡΟΥ


Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχαν οι Βρετανοί (με οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν είχαν) και παρά την εγκατάλειψη λόγω κόστους ορισμένων βάσεων ανά τον κόσμο, την βάση τους στην Επισκοπή τη διατήρησαν ως κόρη οφθαλμού. Σε αυτή την αεροπορική βάση μεταφέρουν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η RAF, από Eurofighters και Tornados έως F-35, με τρομακτική δύναμη πυρός. Είναι αλήθεια ότι από τη βρετανική βάση της Κύπρου απογειώθηκαν βρετανικά μαχητικά για να στηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης που δεχόταν με εκατοντάδες drones και πυραύλους του Ιράν. Ή από τη βάση αυτή απογειώθηκαν τα βρετανικά Eurofighters για να πλήξουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη. Τα μαχητικά όμως αυτά χρησιμοποίησαν βρετανικό έδαφος, όχι κυπριακό. Ισως το μόνο κυπριακό που χρησιμοποίησαν ήταν ο εναέριος χώρος. Και τούτο γιατί μόλις τα μαχητικά απογειωθούν από την Επισκοπή βρίσκονται αναγκαστικά στο FIR Λευκωσίας. Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο μπορεί να παραμένουν κυρίαρχο βρετανικό έδαφος, πλην όμως (με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης) δεν διαθέτουν ούτε εναέριο χώρο ούτε χωρικά ύδατα – ούτε καν ΑΟΖ.

…και το ραντάρ

Δεν είναι όμως μόνο οι βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο, είναι και το βρετανικό ραντάρ εγκατεστημένο στην υψηλότερη κορυφή του όρους Τρόοδος, στη Χιονίστρα, που «βλέπει» και «ακούει» Ανατολική Μεσόγειο και Μόσχα και το οποίο απέκτησε ιδιαίτερη σημασία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Γάζα. Βεβαίως, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες διεθνούς αεροπλοΐας, η Κύπρος χορηγεί άδειες διέλευσης από τον εναέριο χώρο της και σε πολεμικά αεροσκάφη όταν καταθέτουν σχέδια πτήσης. Η μοναδική περίπτωση που ο εναέριος χώρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης) ελέγχεται από Αμερικανούς είναι όταν βρίσκεται στην περιοχή αμερικανικό αεροπλανοφόρο.


dimpenews.com

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Περίεργες πληροφορίες για το Mirage 2000-5 που εγκατέλειψε η χειριστής του... στην 114ΠΜ.

Προβληματισμός επικρατεί στο ΓΕΑ για το χθεσινό περιστατικό ασφαλείας με την εκτόξευση της 3οχρονης πιλότου του Mirage 2000-5 που εκτοξεύθηκε χωρίς να υπάρχει επαρκής δικαιολογία μέχρι στιγμής.

Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα από την πρώτη ανάλυση του υπολογιστή του αεροσκάφους:

-Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα φρένα κατά την προσγείωση

-Δεν υπήρξε υπερθέρμανση του κινητήρα

-Έπιασε κανονικά στον διάδρομο

-Η χειριστής εκτοξεύθηκε λίγα δευτερόλεπτα πριν σταματήσει το αεροσκάφος

Χαρακτηριστικό είναι ότι το μαχητικό μόνο του βγήκε μόλις 4 μέτρα εκτός του διαδρόμου και οι ζημιές του είναι αμελητέες (εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να επανατοποθετηθεί το κάθισμα και να πιστοποιηθεί εκ νέου η δυνατότητα εκτόξευσής του).

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν η εκπαίδευση των Ικάρων που παρέχεται τα τελευταία χρόνια στην 120 ΠΕ στην Καλαμάτα, είναι αυτή που πρέπει να είναι, σε όλα τα επίπεδα (βασική και προκεχωρημένη) για να αποφεύγονται κρούσματα πανικού των πιλότων.

Ένα δεύτερο είναι μήπως συνέβη κάτι στην κοπέλα όταν επιχειρούσε με το μαχητικό στην πτήση και αυτό το «κάτι» της δημιούργησε την ψυχολογική ανάγκη να εγκαταλείψει το αεροσκάφος ενώ αυτό τροχοδρομούσε στην πίστα προσγείωσης της 114 ΠΜ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά πιλότος μαχητικού να εκτοξεύεται ενώ προσγειώνεται το αεροσκάφος και το ίδιο το μαχητικό να συνεχίζει και να σταματά από μόνο του!

_______________________________________

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ: Αν και το pronews.gr δεν θεωρείται και το ποιο αξιόπιστο μέσο στα θέματα των Ελλαδικών ενόπλων δυνάμεων.. κάνει εντύπωση το ότι συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να ανεβάζει το θέμα με δεύτερη ανάρτηση του. Και είναι αρκετά ανησυχητικό αν ισχύει κάτι τέτοιο έστω και στα μισά απ΄όσα περιγράφει στο site.. 

Κύπρος: 50 χρόνια Τουρκικής εισβολής - Κατοχής, οι γεωπολιτικές προεκτάσεις για τον Ελληνισμό

"ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" με τον Γιώργο Σαχίνη 

📺 Στην ΚΡΗΤΗ TV 

– Η προδοσία της Κύπρου που αποτελεί και την ιδρυτική πράξη της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα με τα 50 χρόνια της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας , στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας με τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανατροπές

– Το Υπαρξιακό Ζήτημα του Ελληνισμού και η Στρατηγική βάθους στην Ανατολική Μεσόγειο , σε ένα πολυπολικό κόσμο που μεταβάλλεται δραματικά

– Το Κυπριακό ως αναπόσταστο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων , οι διεθνείς του προεκτάσεις και οι γεωστρατηγικές ισορροπίες

Στο στούντιο των Αντιθέσεων ο Γιώργος Κολοκασίδης, νομικός και υποψήφιος ως ανεξάρτητος Πρόεδρος, για την Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, άλλοτε Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ) στην Κύπρο και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου 2007-2011. 

Στην εκπομπή παρεμβαίνει ο Βασίλης Φούσκας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου. Ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies (εκδίδεται από το 1998) και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη Κρατών, Αγορών και Λαών στο ίδιο Πανεπιστήμιο.


Εξαιρετικά απίθανο ο Μητσοτάκης να προτείνει Σαμαρά ή Κ.Καραμανλή για ΠτΔ... προς Ε.Βενιζέλο κινείται το Μαξίμου.

 Μετά το όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» και μετά από αυτά που είπε και ο κ.Σαμαράς που φθάνει στο σημείο να μιλά για επιχείρηση της Ν.Δ. για αποστρατιωτικοποίηση νησιών, αντιλαμβάνονται όλοι ότι ο Μητσοτάκης είναι πολύ δύσκολο να τους προτείνει για το ανώτατο αξίωμα.

Υπάρχει η λύση του δεξιού Τασούλα και φυσικά η λύση που θα παίξει ως ενότητα για την πατρίδα, ώστε να συμπαρασύρει το ΠΑΣΟΚ στην υπερψήφιση του.. αλλιώς επειδή το θέμα εκλογής έχει απεμπλακεί από τις Εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. μένει με την σίγουρη λύση Τασούλα που βγαίνει άνετα μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.

Λίγους μήνες έμεινε στο ΥΠΕΘΑ το μνημείο Αθανάτων και χρειάστηκαν μερικές ώρες για να εξαφανιστεί.

 


Μετά λοιπόν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ξοδεύονται για την ίλη Ιππικού, έχουμε πλέον και το ξήλωμα του «Μνημείου των Αθανάτων» αποκλειστικής έμπνευσης του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού ε.α. Φλώρου , το οποίο αν πιστέψουμε όσα λέγονται και γράφονται κόστισε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα  προήλθαν από τη δωρεά ΤΣΟΥΝΗ και τα περισσότερα από τον Π/Υ του ΓΕΣ που την ώρα που πετσόκοβε την αποζημίωση των στελεχών του για συμμετοχή στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, διέθετε τεράστια ποσά για το μνημείο.


Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις Δένδια το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνουν όλες οι αλλαγές που στην ουσία ξηλώνουν την κατασκευή Φλώρου. Άλλωστε ο Υπουργός φρόντισε να απουσιάζει στη τελετή εγκαινίων του μνημείου (29/11/2023), όπως και η ΠτΔ και ο Πρωθυπουργός (που στήριξε πολύ είναι αλήθεια τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ).


Ήδη από την Δευτέρα ξεκίνησαν οι εργασίες αποξήλωσης των μεταλλικών στοιχείων, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, με τον ρυθμό των εργασιών να μαρτυρά την αγωνία Δένδια για την εξαφάνιση του έργου Φλώρου.


Εδώ όμως αρχίζουν τα ερωτήματα: https://www.militaire.gr/rave-xilone-mnimeio-na-mi-soy-leipei/

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Οι επόμενοι στόχοι του Πούτιν θα είναι ακριβείας και με ταχύτητα τέτοια που δεν θα ξαναγίνει το λάθος του Κιέβου... να αφήσει τον ναρκέμπορα Ζελένσκι να παίξει καθυστερήσεις...

 


Το ΝΑΤΟ έχει παγιώσει εδώ και χρόνια μια περίεργη αντίληψη.. θέλει να ωθήσει την Μόσχα ώστε να ρίξει πυρηνικά στην Ουκρανία ή σε άλλη χώρα της συμμαχίας για να μπορεί να απαντήσει με πλήγματα μέσα στο εσωτερικό της Ρωσίας, να χτυπήσει τον θύλακα του Κάλινγκραντ και να χτυπήσει σφοδρά σε Κριμαία και σε άλλες περιοχές στα Νότια και Δυτικά της Ρωσίας. 

Η παράνοια αυτή όμως μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, αφού αν η Μόσχα το επιλέξει, τότε η Λετονία και η Εσθονία θα παραδώσουν τις χώρες του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που η ηγεσία της μαφιόζικης συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν θα το πιστεύει.

Και αυτό δεν είναι κάτι που φαντάζει αυτή την στιγμή ακραίο ή εκτός πραγματικότητας... οι ρωσόφωνες περιοχές των δυο αυτών χωρών είναι τόσο μεγάλες πληθυσμιακά που με ένα κάλεσμα τους για δήθεν απειλή τους από τις δυο αυτές ηγεσίες, θα αναγκάσει την Μόσχα να εισβάλει σε χρόνο που το ΝΑΤΟ δεν θα το πιστεύει... άλλωστε αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της Μόσχας... να χτυπήσει εκεί που δεν το περιμένει κανείς. 

Στην ΛΕΤΟΝΙΑ ο Ρωσικός πληθυσμός φτάνει το 27%...καθόλου αμελητέα οντότητα.  με ένοπλες δυνάμεις κοντά στις 7.500 και με μη υποχρεωτική θητεία όπου επανήλθε μόλις πέρσι...Η δε υπόνοια ότι εισβολή σε Νατοικό έδαφος ισοδυναμεί με χτύπημα της συμμαχίας στην Ρωσία είναι εκτός πραγματικότητας και καμία συμμαχία δεν θα ρισκάρει να παίξει τα πάντα για μια χώρα όπως την Λετονία.. και αυτό το ξέρουν και οι ίδιοι στο ΝΑΤΟ.. οι δε περιοχές στα σύνορα με την Λευκορωσία είναι όλες με ρωσώφωνους πολίτες.

Στην Εσθονία είναι επίσης άσχημα τα δεδομένα για την συμμαχία του ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι αποτελούν το 25,6% του συνολικού πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύουν το 36% του πληθυσμού στην επαρχία Χάργιου και το 70% του πληθυσμού της επαρχίας Ίντα-Βίρου.

Ο δε στρατός της Εσθονίας είναι ετοιμοπόλεμος...


9.500 στρατό και 30.000 εφέδρους που εκπαιδεύονται κάθε μήνα μια φορά με πραγματικά πυρά και σε σενάρια ασκήσεων και πάλι όμως είναι ένας στρατός ελαφρά εξοπλισμένος με αντοχές πολύ λίγων ημερών.. 4-5 ημερών μέχρι να παραδοθούν πλήρως.

Όποιος αφελής πιστεύει ότι Η Ρωσία θα χτυπήσει κάπου αλλού είναι βαθιά νυχτωμένος... η Δύση δεν θα ρισκάρει να μπει σε μια παγκόσμια σύγκρουση για δυο χώρες που έχουν Ρωσικό πληθυσμό και ασθενείς στρατούς.. 
Η Ρωσική ελίτ πλέον έχει δώσει το οκ στον Πούτιν ώστε αν απαιτηθεί να χτυπήσουν αυτές τις δυο χώρες, η στήριξη στον Πούτιν θα είναι απόλυτη και η σφοδρότητα των επιθέσεων τέτοια που το ΝΑΤΟ θα φοβηθεί τις πρώτες ώρες να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Η λογιστική υποστήριξη των δυο αυτών χωρών είναι σχεδόν αδύνατη για την συμμαχία αφού η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει σε όλη την εδαφική περιοχή και των δυο αυτών χωρών με πολύ μεγάλη ευκολία. Άλλωστε νικητής των πολέμων είναι πάντα αυτός που έχει πολύ κοντά τους τις γραμμές υποστήριξης-εφοδιασμού.. και εδώ η συμμαχία του ΝΑΤΟ πάσχει σε τέτοιο σημείο που μπορεί εύκολα να αποκοπεί και να υποστεί πανωλεθρία τύπου Ναπολέοντα.. η Αλεξανδρούπολη δεν θα σώσει την συμμαχία, ούτε οι βάσεις στην Ρουμανία.. 
  
Το επόμενο διάστημα τα μάτια όλων πρέπει να είναι σε ΕΣΘΟΝΙΑ και ΛΕΤΟΝΙΑ...

Kharkiv Zugzwang: Moscow has put the Kiev regime in front of a difficult decision.


The Russian offensive in the Kharkiv region has only one goal. And this is not the capture of the second largest city in Ukraine, writes the Czech newspaper Seznam zprávy. The Russians are forcing the APU to react and thereby weaken the defense in the DPR. The actions of the Russian army put Kiev in front of a difficult choice.


On Friday, Russia launched a ground operation, striking on the border with Ukraine-where Russian forces left back in 2022, that is, near the second-largest Ukrainian city of Kharkiv.

These strikes targeted villages and towns in the northern part of the Kharkiv region, such as Strelechya, which is located almost at the border and about 35 kilometers from the center of Kharkiv.

The Ukrainian Defense Ministry said that Russia tried to "break through the defensive line with the support of armored vehicles" around five o'clock in the morning. The Ukrainian authorities also claim that the strikes were repelled in the afternoon of the same day. Other clashes followed, but the intensity of the fighting was low.

Russia sends relatively small detachments into battle, mostly consisting of a few pieces of equipment and a maximum of a dozen soldiers. But in the intervals between the battles, Ukrainian positions are also being shelled with artillery, multiple rocket launchers, and gliding bombs that Russian planes are still launching over Russian territory.

No man's Land
Reports from Ukrainian ministries that the strikes were repelled may at first glance seem to contradict the information that several villages near the border have fallen into Russian hands. However, this is only a result of the state of Ukrainian defense in the border areas.

The border itself is poorly fortified. Ukraine has built its main defense facilities deep in its territory. By the way, the picture is the same on the Russian side, which became clear after the invasion of Ukrainian-equipped detachments of foreign fighters in the Belgorod region this year and last year.


In this area, Russia has concentrated tens of thousands of soldiers, whose task is mainly to protect the border. The forces are small and, according to various estimates, reach about 30-50 thousand people, although the length of the border exceeds 500 kilometers.

This is not enough for a large offensive across the northern border. And so far there is no evidence that Russian troops are massing in this area and a lot of equipment that is necessary for the offensive.

However, recently Moscow has been increasing its contingent in this area, and this is the general opinion of independent analysts and the Ukrainian authorities. Thus, a strike from this direction was expected. By the way, the Russian army very clearly made it clear what its intentions were.

For example, a few weeks ago, it was announced the creation of a new northern group of troops, for which the Telegram network even created a channel (this platform traditionally publishes news and footage of battles, as noted by military analyst Rob Lee).


The Ukrainian dilemma


Almost all independent representatives of the analytical community agree that the goal is mainly to force Ukraine to react in some way; to put it in front of a difficult decision, as the Polish expert Konrad Muzyka wrote. This is an attempt to force Ukraine to move its troops to the site of new clashes and weaken its defenses in other areas, primarily on the eastern front in the Donetsk region.



Among other things, the Russian strategy involves fanning panic and anxiety among the Ukrainian population and in power. In recent months, Kharkiv has been subjected to frequent shelling, which makes the city uninhabitable. If the Russian forces approach another few kilometers, at least its outskirts will fall within the range of conventional artillery and the rate of shelling will increase even more.

But the previous course of the fighting suggests that the main goal of the Russians is not to advance to Kharkiv. The Russians concentrated mainly on foot formations in the region. These forces are ready to hold their positions rather than quickly move deeper, sweeping away the enemy's defenses. Also, the infantry is able to effectively hold the positions already taken, and therefore it will be increasingly difficult for Ukraine to return its territories.

Thus, Russian forces do not attempt (and most likely cannot) to launch rapid and powerful strikes on Ukrainian territory. Instead, they focused on forming defensive positions in the" no man's land " near the border and gradually expanding them to the south. At the same time, some fortified positions are being built, which in the event of a counteroffensive will be difficult for Ukraine to overcome.


Matouš Láznovský


Χάθηκε άλλο ένα πολεμικό αεροσκάφος M2000-5, ευτυχώς σώος ο πιλότος.

 Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και περί ώρα 13:46, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, μετά την προσγείωση από εκπαιδευτική πτήση, ο ιπτάμενος εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος M2000-5 στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας. 

Ο Ιπτάμενος του αεροσκάφους μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για προληπτικούς λόγους.


ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ: Θα συνεχιστεί αυτή η ανοησία με τις πωλήσεις πολύτιμων αεροσκαφών; Θα συνεχιστεί η αδυναμία του Υπουργείου να καταφέρει να βρει σχέδιο για την Π.Α. του μέλλοντος και το Π.Ν. που δεινοπαθεί με σκάφη 30 και 40 ετών; 

Καλό μήνα, 1 Ιουλίου 2024. Γιατί τον ονομάζουν και Αλωνιστή ή Αλωνήτης.

 













Στην αγροτική Ελλάδα ο Ιούλιος ονομάζεται: Αλωνάρης, Αλωνιστής, Αλωνητής, Αλωνητής, Αλωνιάτης και Αλωνεύτης, διότι την εποχή αυτή γίνεται το αλώνισμα των δημητριακών.

Στα ορεινά της πατρίδας μας συναντάται και με την ονομασία Θεριστής, καθώς λόγω των ψυχρού κλίματος ο θερισμός γίνεται τον Ιούλιο.

Στη Ρόδο τον ονομάζουν και Φουσκομηνά ή Χασκομηνά, επειδή αρχίζουν φουσκώνουν ή να χάσκουν τα σύκα, δηλαδή να ωριμάζουν και να ανοίγουν.

Στη Νάξο και τη Χίο ο Ιούλιος αναφέρεται και ως Γυαλιστής, επειδή ωριμάζουν τα σταφύλια και γυαλίζει η ρώγα τους. Δευτερόλης ή Δευτερογιούλης, επειδή είναι ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Αηλιάς ή Αηλιάτης, λόγω της γιορτής του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

dogma.gr



Παπαδημούλης: Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική, τον κέρδισε το Real Estate! Ανακούφιση δηλώνει το Ε9.. τα κλάματα έβαλαν στην αρμόδια ΔΟΥ.

 

6ημέρη εργασία με νόμο της Ν.Δ. και υπεύθυνο τον Άδωνι Γεωργιάδη.. ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ!

 

ΦΑΕ ΣΚΑΤΑ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΑ ΡΑΓΙΑ, ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΈ ΔΟΥΛΕ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.. ΜΗΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ... ΓΛΥΦΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.