Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Όλα αλλάζουν και ο Α.Παπαχελάς ανησυχεί μήπως φύγουμε από το άρμα των Δυτικών..

Ε​​μείς οι Ελληνες χρωστάμε πολλά σε ένα... χαρτάκι. Ο λόγος για τη συμφωνία της Μόσχας τον Οκτώβριο του 1944 μεταξύ Τσώρτσιλ και Στάλιν. Στο «χαρτάκι» αποτυπώθηκε η απόφασή τους να διατηρηθεί η Ελλάδα κατά 90% στη σφαίρα επιρροής της Δύσης και κατά 10% στη σοβιετική σφαίρα. Η συμφωνία αυτή κράτησε την Ελλάδα στον δυτικό κόσμο και της εξασφάλισε μια πολύ διαφορετική πορεία από όλους τους βόρειους γείτονές της. Η Αριστερά πλήρωσε το κόστος με τις εξορίες και τους αποκλεισμούς. Η χώρα, όμως, παρέμεινε στη Δύση και γνώρισε μια μεγάλη περίοδο ευμάρειας και δημοκρατίας, με εξαίρεση την επταετή δικτατορία.

Πού θυμήθηκα τώρα τη συμφωνία της Μόσχας, θα αναρωτηθείτε. Επειδή εκτυλίσσεται, πλέον, ένα νέο Μεγάλο Παιχνίδι γύρω μας και ακούω διαφόρους να ισχυρίζονται πως «η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από την επιρροή της Δύσης, και ειδικότερα της Αμερικής, γιατί υπάρχει ακόμη η περίφημη συνεννόηση Τσώρτσιλ - Στάλιν». Aυτό προϋποθέτει, όμως, να είναι η Αμερική στη... θέση της.


Τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1944. Οταν η καγκελάριος της Γερμανίας αμφισβητεί την αντοχή και το μέλλον του δυτικού μεταπολεμικού οικοδομήματος, προφανώς και πολλά έχουν αλλάξει.
Εχουμε νέους ισχυρούς και φιλόδοξους παίκτες οι οποίοι διεκδικούν στρατηγική παρουσία στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε. Η Κίνα είναι η ανερχόμενη υπερδύναμη, η οποία διαθέτει σχέδιο και... cash, πολύ cash. Μετά την Αφρική, επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Αγοράζει υποδομές, θέλει να έχει επιρροή. Στην περίπτωση της Ελλάδας κινείται δραστήρια, με σχέδιο και υπομονή. Ο Πειραιάς καθίσταται βασικός κόμβος για τα σχέδιά της, τα οποία πάντως δεν σταματούν εκεί. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ανησυχούν και αναρωτιούνται έως πού θα φτάσει η κινεζική επέκταση στη χώρα μας και στην Ε.Ε. Η μαύρη αλήθεια, όμως, είναι ότι μία χρεοκοπημένη χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πει «όχι» σε μεγάλες επενδύσεις. Ή, όπως απάντησε σε Δυτικό ομόλογό του πρώην πρωθυπουργός, «αν μπορείτε εσείς να στείλετε τόσο μεγάλους επενδυτές, μακάρι, εμείς θα τους καλωσορίσουμε». Η διαφορά είναι ότι οι Δυτικοί επενδυτές παίρνουν αποφάσεις με κριτήριο τα συμφέροντα των μετόχων τους, η Κίνα όχι.

Και η Ρωσία διατηρεί και ενισχύει την επιρροή της στην Ελλάδα. Είναι κυρίως «πολιτισμική», πολύ ισχυρή στη Βόρεια Ελλάδα και λιγότερο επιχειρηματική.

Ανήκουμε λοιπόν στη Δύση, αλλά, ορθώς, παίζουμε με όλους. Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο σημείο όπου μία υπερδύναμη λειτουργεί μονοπωλιακά στην Ελλάδα. Ασφαλώς και πρέπει να το αποφύγουμε, όποια και αν είναι αυτή. Είμαστε κομμάτι της Ε.Ε., η οποία έχει χρηματοδοτήσει με δυσθεώρητα ποσά την Ελλάδα. Αν η Eυρώπη ενηλικιωθεί στρατηγικά τώρα που νιώθει «ορφανή», όπως την περιέγραψε η κ. Μέρκελ, πρέπει να μείνουμε στον σκληρό της πυρήνα.

Αλλωστε, στο ζήτημα ασφαλείας είναι ξεκάθαρο πού βρισκόμαστε σήμερα. Ανήκουμε στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παραμένουν ο στενότερος εταίρος μας. Μπορούμε να φαντασθούμε ένα «κινεζικό» λιμάνι στον Πειραιά ή ένα «ρωσικό» στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορούμε, όμως, να φαντασθούμε ελλιμενισμένα εκεί κινεζικά ή ρωσικά πολεμικά.

Πώς θα μπορούσε να ανατραπεί αυτό; Αν συμβεί κάτι με την Τουρκία και ανακαλύψουμε ότι η Αμερική δεν είναι πια... εκεί, για δικούς της λόγους, και η Eυρώπη αποδειχθεί ανέτοιμη να παίξει σημαντικό και απτό ρόλο.

kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ Μην αγχώνεστε κ.Παπαχελά δεν θα ξεζέψουμε από το άρμα των Αμερικανών που είσαστε και εσείς, εδώ θα μείνουμε για πολλά χρόνια ακόμα αφού τα μνημόνι έδεσαν την χώρα για τα καλά στο τρισάθλιο άρμα των Δυτικών, μόνη ελπίδα για να σπάσει αυτή η κατάρα που δήθεν έφερε ανάπτυξη στον τόπο είναι να ρίξουμε φαλιμέντο και να τα γράψουμε όλα στον πάγο, εκεί θα αλλάξουν όλα άμεσα και οι Αμερικανόφιλοι και Γερμανόφιλοι θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ. Όσο δε για τα σχέδια της Γερμανίας να αλλάξει την Ευρώπη ή και να την διαλύσει, μακάρι και θα την στηρίξουμε όλοι... στα τσακίδια να πάνε οι Ευρωπαίοι και ότι έχει σχέση με αυτούς. 

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.