Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Αλ Μπαγκντάντι: από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Κράτος


Το πρωί της Κυριακής 11 Ιουνίου η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, ο αυτοανακηρυχθείς χαλίφης, ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση που έγινε σε γειτονιά της πολιορκούμενης πόλης Ράκα. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί πληροφορία πως ο Μπαγκντάντι είναι νεκτός και γι’ αυτό είναι σκόπιμο να βάλει κανείς ένα ερωτηματικό. 
Ποιος, όμως, είναι ο υπ. αριθμόν 1 καταζητούμενος στον κόσμο; Ας ρίξουμε μία ματιά στη διαδρομή του.

Μπορεί η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να κατέστησε την Αλ Κάιντα την αναμφισβήτητη ηγετική δύναμη και το σημείο αναφοράς στον χώρο της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Η ανάδυση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι αρχικές εντυπωσιακές επιτυχίες του στο στρατιωτικό πεδίο και η εδραίωσή του σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας προσέδωσαν υπόσταση στην επαγγελία αναβίωσης του μυθοποιημένου από τους Άραβες μεσαιωνικού Χαλιφάτου. Έτσι το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να υποσκελίσει τη μητρική οργάνωση.

Ιδρυτής και ηγέτης του Χαλιφάτου είναι ο πολέμαρχος Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι από τη Σαμάρα του Ιράκ. Ο Μπαγκντάντι είχε συλληφθεί και φυλακισθεί από τους Αμερικανούς το 2004. Το 2010 κατάφερε να ηγηθεί του κλάδου της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αφού τέσσερα χρόνια πριν είχε σκοτωθεί ο ιστορικός αρχηγός της Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη Συρία, η οργάνωση του Μπαγκντάντι στρατεύθηκε στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και διακρίθηκε για τις ακραίες μεθόδους της, αλλά και για τις στρατιωτικές επιτυχίες της.

Ο ανταγωνισμός με την Αλ Κάιντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.