Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Συλλυπητήρια από όλο τον Ελληνισμό για το Γλαύκο Κληρίδη


Α.Νεοφύτου: To ήθος του είναι για όλους μας, παρακαταθήκη

Βαθιά συγκινημένος και συγκλονισμένος για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβερώφ Νεοφύτου.

«Είμαι βαθιά συγκινημένος. Είμαι βαθιά συγκλονισμένος. Έφυγε ο μεγάλος μας ηγέτης. Το έργο του, η πολιτική του φιλοσοφία και το ήθος του είναι για όλους μας παρακαταθήκη» είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ αύριο στις 11πμ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.



Γ. Λουκαΐδης: Ο Γλαύκος Κληρίδης σημάδεψε ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου

Θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη εκφράζει το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Λουκαΐδη.

Ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη, την κόρη του Καίτη και προς τον κόσμο του ΔΗΣΥ, του οποίου ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ο ιδρυτής και ο ιστορικός ηγέτης.

Ο Γλαύκος Κληρίδης «έχει σημαδέψει με το πέρασμά του ανεξίτηλα τη σύγχρονη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου και έχει κερδίσει το σεβασμό όλων, ακόμη και των πολιτικών του αντιπάλων, παρά την ύπαρξη γνωστών φιλοσοφικών, ιδεολογικών, πολιτικών ή άλλων διαφορών», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.



ΔΗΚΟ: Kέρδιζε το σεβασμό όλων

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «πρόκειται για έναν ιστορικό ηγέτη, του οποίου ο καθαρός πολιτικός λόγος και η πολιτική άποψη και θέση κέρδιζε το σεβασμό όλων, είτε συμφωνούσαν, είτε διαφωνούσαν μαζί του».

Είπε ότι έφυγε ακόμη ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης της γενιάς που έχει γράψει την ιστορία της Κύπρου κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά τον πολιτικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη και εκφράζει προς τους οικείους του ειλικρινά συλλυπητήρια, κατέληξε ο κ. Βότσης.



N.Παπαδόπουλος: Υπήρξε μια ιστορική πολιτική φυσιογνωμία

"Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε μια ιστορική πολιτική φυσιογνωμία που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού.
Άνθρωπος με ήθος, οξυδέρκεια, πολιτικό ρεαλισμό, μετριοπάθεια και πηγαίο χιούμορ, ο Γλαύκος Κληρίδης πολέμησε το φασισμό και το ναζισμό στα νεανικά του χρόνια, τίμησε όλα τα πολιτειακά αξιώματα στα οποία υπηρέτησε και συνέβαλε όσο λίγοι στην εδραίωση και ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την ίδρυσή της.
Ως πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ως τέταρτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης ταύτισε την πολιτική διαδρομή του με τα πρώτα 50 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην υποβολή υποψηφιότητας και στη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη θυγατέρα του, στους στενούς φίλους και συνεργάτες του, καθώς και στην οικογένεια του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου.
Αιώνια ας είναι η μνήμη του".



KΣ. ΕΔΕΚ : "Έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη"

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία του κυπριακού λαού και των αγώνων για ελευθερία και δικαίωση».

«Έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη και πρωταγωνίστησε στη μακρά και δύσβατη πορεία του λαού μας τις τελευταίες έξι δεκαετίες» είπε.

«Η πολιτική του διαδρομή υπήρξε υπόδειγμα ήθους, εντιμότητας και αξιοπρέπειας. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία της Κύπρου και του λαού μας» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.



Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, «καταθέτει την προσήκουσα τιμή και εκτίμηση στη μακρά προσφορά του Γλαύκου Κληρίδη στους αγώνες της Κύπρου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».



Κίνημα Οικολόγων: Eκλεισε μια σελίδα της Κυπριακής ιστορίας

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το χαμό ενός μεγάλου πολιτικού ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία της χώρας μας μέσα από μια διαδρομή που χαρακτηρίστηκε από τους ακούραστους αγώνες που διεξήγαγε για τα δίκαια του Κυπριακού λαού.

Δαπάνησε μια ολόκληρη ζωή στη πολιτική, οδηγημένος από την αγάπη του για την πατρίδα μας , υπηρετώντας την στο έπακρο. Μια αναμφίβολα μεγάλη μορφή στη νεότερη ιστορία του τόπου μας. Το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.



Δ.Συλλούρης: Μας οδήγησε σε ένα οικονομικά εύρωστο ευρωπαϊκό κράτος

Τα Ευρωπαϊκό Κόμμα εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για το χαμό ενός μεγάλου πολιτικού άντρα της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης για το θάνατο του τέως Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Συλλούρης είπε ότι με τον Γλαύκο Κληρίδη συνεργάστηκε προσωπικά από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Θεωρώ ότι μέσα από τις πολλές του προσφορές πρέπει να ξεχωρίσουμε τη δημιουργία του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία ξεκίνησε στην Κύπρο την πολυκομματική δημοκρατία, η οποία στην εξέλιξή της μας οδήγησε σε ένα οικονομικά εύρωστο, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που μπόρεσε να ενταθεί στην ΕΕ» κατέληξε ο κ. Συλλούρης.



Συμμαχία Πολιτών: Υπήρξε ακούραστος...

H Συμμαχίας πολιτών με ανακοίνωσή της εκφράζει την ειλικρινή θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ακούραστος πολιτικός, με έντονη δράση και πλούσια πολιτική διαδρομή. Προσωπικότητα που αναμφίβολα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην οικογένεια του, στους οικείους του και στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας .



ΕΣΚ: Έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της ΚΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του πολιτικού και ανθρώπου Γλαύκου Κληρίδη και εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην κόρη του Καίτη Κληρίδη και στο γαμπρό του Κώστα Σιαμμά.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «με την για 70 χρόνια πορεία και παρουσία του στα πολιτικά πράγματα του τόπου, έβαλε και τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφέρει ακόμα ότι είτε ως Πρόεδρος της Βουλής, ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και αργότερα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε στενός φίλος και συμπαραστάτης των δημοσιογράφων. «Έμπρακτη απόδειξη τούτων είναι, μεταξύ άλλων, και η γενναία οικονομική βοήθεια που η Ένωση Συντακτών έλαβε για την κατασκευή της Δημοσιογραφικής Εστίας από το κράτος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του» όπως αναφέρεται.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν τα έβαλε ποτέ με δημοσιογράφους, ακόμα και όταν δεχόταν σκληρές επιθέσεις. Γι’ αυτό και πάντα έχαιρε της καθολικής εκτίμησης των λειτουργών των ΜΜΕ» αναφέρει η ΕΣΚ.



Ε.Μειμαράκης: «Πενθεί ολόκληρος ο Ελληνισμός» για τον Γ. Κληρίδη

«Αποχαιρετάμε σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητα του κυπριακού ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων του» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πληροφορούμενος την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης που διακρίθηκε σε σκληρές εποχές για το σθένος και την πολιτική του οξύνοια, αλλά και για τις διπλωματικές του ικανότητες με τις οποίες εκπροσώπησε πολλές φορές την ε/κ πλευρά στις δύσκολες συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω την οδύνη μας και τα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους του και βεβαίως προς τον κυπριακό λαό που πενθεί σήμερα, όπως και ολόκληρος ο ελληνισμός απανταχού», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.



E.Bενιζέλος: Mια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο

Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη , αλλά και προς όλο τον Κυπριακό λαό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«O Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί μια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο. Η ζωή του είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτική ιστορία της Κύπρου. Εργάστηκε ακάματα για την επίλυση του Κυπριακού από διάφορες θέσεις. Κατά την θητεία του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προετοίμασε και οδήγησε την Κύπρο στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να δει την Κύπρο ενωμένη, καθώς πέθανε την ημέρα συμπλήρωσης τριάντα ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη είναι να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Μια λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν σε ένα περιβάλλον θεσμικά δίκαιο, ευρωπαϊκό, σταθερό και λειτουργικό. Σε μία χώρα μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Σε μία χώρα που ξαναβρίσκει τον δυναμικό οικονομικό ρόλο της στην ανατολική Μεσόγειο και γίνεται πεδίο ευημερίας και προκοπής για όλους τους πολίτες της», καταλήγει η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.



Πρόεδρος ΕΛΚ : 'Hταν ένας μεγάλος πολιτικός και ένας μεγάλος Ευρωπαίος.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Joseph Daul, με ανακοίνωσή του αποτίει φόρο τιμής στον πρώην Πρόεδρο Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκο Κληρίδη, αναφέροντας ότι ήταν ένας μεγάλος πολιτικός και ένας μεγάλος Ευρωπαίος.

«Είναι με μεγάλη θλίψη που έχω μάθει το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη», ανέφερε.

«Ο ιδρυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού εξελέγη πρόεδρος της Κύπρου το 1993 με ένα στόχο στο μυαλό: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και καταλάβαινε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν θα ήταν μόνο μια άγκυρα σταθερότητας για την Κύπρο, αλλά ότι θα προωθούσε επίσης τη διαδικασία επανένωσης του νησιού και τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Χάρη στην πολιτική ικανότητα του Κληρίδη, η Κύπρος εντάχθηκε τελικά στην ΕΕ το 2004», ανέφερε.

Προσθέτει ότι, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς προεδρίας του Γλαύκου Κληρίδη, ο ΔΗΣΥ έγινε μέλος του ΕΛΚ και ο Γλαύκος Κληρίδης συμμετείχε ενεργά και τακτικά στις Συνόδους Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΕΛΚ.

Αναφέρει επίσης ότι ίδρυσε το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, το οποίο ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες προβληματισμού που εντάχθηκε στο «Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών» του ΕΛΚ.

«Εκ μέρους ολόκληρης της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους Κύπριους», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΕΛΚ.

Τα συλλυπητήρια του προς τον Γλαύκο Κληρίδη εξέφρασε και ο πρώην σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου, Κουτρέτ Οζερσάι, μέσω Twitter, βάζοντας μια φωτογραφία μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/76617#sthash.1QU4E53F.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.