Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Όχι στα πυρηνικά όπλα δηλώνει ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί!

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα, δίνοντας έτσι το ισχυρότερο μέχρι σήμερα σήμα ότι μπορεί να επιδιώξει μια βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση έπειτα από δεκαετίες αντιπαλότητας.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μερικές ημέρες πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για μια ομιλία του στον ΟΗΕ, ο νέος ιρανός πρόεδρος επέμεινε επίσης πως έχει την "πλήρη εξουσία" να διαπραγματευθεί μια πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

"Έχουμε πει επανειλημμένα πως σε καμιά περίπτωση δεν θα επιδιώξουμε ποτέ να αποκτήσουμε οποιαδήποτε όπλα μαζικής καταστροφής, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων", δήλωσε ο Ροχανί όταν ερωτήθηκε αν θα αποκήρυττε τα πυρηνικά όπλα.

Τα συμφιλιωτικά σχόλια του Ροχανί φαίνεται πως είναι άλλη μια ένδειξη της προθυμίας του να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας διπλωματικής λύσης στην αντιπαράθεση του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι της δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες, καθιστώντας σαφές πως ελπίζουν να δουν πράξεις.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο από το προεδρικό μέγαρο στην Τεχεράνη, ο Ροχανί δήλωσε πως ο τόνος μιας επιστολής την οποία έλαβε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο μιας πρόσφατης ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των ηγετών, ήταν "θετικός και εποικοδομητικός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.