Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Το χρήμα είναι κακός οδηγός στην ζωή των ανθρώπων...

Θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι χωρίς χρήματα δεν μπορείς να ζήσεις αξιοπρεπώς, δεν μπορείς να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες, ούτε και να κάνεις το κάτι παραπάνω, μια αποταμίευση, να πας διακοπές, να πληρώσεις για ξένες γλώσσες ή να πας μια βόλτα ένα
Σ/Κ στην εξοχή.

Χρειαζόμαστε τα χρήματα, έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η παγκόσμια οικονομία, χρειαζόμαστε όμως το πολύ χρήμα; χρειάζεται ο άνθρωπος σήμερα να κολυμπά σε μπανιέρες από χρυσό; τι ακριβώς κερδίζει; ΤΙΠΟΤΑ... Κοστολογείτε η ανθρώπινη ύπαρξη σήμερα με το χρήμα ή με τις αξίες που κουβαλά; Μπήκε ξαφνικά ο άνθρωπος στα ράφι και πωλείται;

Γιατί μια ποδοσφαιρική ομάδα όπως είναι η Παρί σεν ζερμέν πρέπει να δαπανήσει 222 εκατομμύρια ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή; Γιατί το συμβόλαιο του πρέπει να φτάσει τα 660 εκατ ευρώ; Τι είναι τελικά ο άνθρωπος αριθμοί;

Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από ένα άρθρο που έκανε λόγο για την συγκεκριμένη μεταγραφή και το βρήκα στο zougla.gr.

Είναι (και) ζήτημα πολιτικής...

Εκτός από τα αμιγώς επιχειρηματικά και ποδοσφαιρικά ερωτήματα που έχει προκαλέσει η μεταγραφή-μαμούθ του Νειμάρ στην Παρί, υπάρχει κι ένα παρασκήνιο που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς.

Το ερώτημα περιστρέφεται στο «γιατί τώρα»; Μιλάμε για το Κατάρ. Για κεφάλαια που εκπορεύονται κυρίως από την εκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει το μικρό αλλά πλουσιότατο εμιράτο του Περσικού Κόλπου. Τι συμβαίνει όμως στο Κατάρ το τελευταίο διάστημα;

Βρίσκεται σε αποκλεισμό από την διεθνή κοινότητα μετά τις κατηγορίες για χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια σειράς τρομοκρατικών οργανώσεων, ορισμένων από αυτές υπό την επιρροή, αν όχι τη στενή εποπτεία, του Ιράν.

Οι αραβικες χωρες κράτησαν αυτή τη στάση μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του εφήρμοσε αμυντική πολιτική, δεδομένου ότι στο Κατάρ λειτουργεί η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην περιοχή.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για το Κατάρ, ιδιαίτερα λόγω της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μέχρι σήμερα θεωρητικά ήταν ο εγγυητής της ασφάλειας του μικρού εμιράτου και ο σπουδαιότερος εμπορικός εταίρος του.

Συμβόλαια ακυρώθηκαν, συμφωνίες πάγωσαν, ακόμη και οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώθηκαν δραστικά. Το Κατάρ σε απομόνωση. Μόνο η Τουρκία προσπάθησε να δείξει ότι σπάει τον διεθνή αποκλεισμό. Για δικούς της βεβαίως λόγους. Αλλά και το Ιράν με το οποίο το Κατάρ μοιράζεται τον υπερμεγέθη ασκό φυσικού αερίου κατά μήκος της μεταξύ τους συνοριακής γραμμής.

Στο ποδοσφαιρικό πεδίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις ετέθη θέμα ακόμη και για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο κρατίδιο του Κόλπου, το 2022. Η FIFA αναγκάστηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς της συγκεκριμένης διοργάνωσης εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες και ο αποκλεισμός του Κατάρ, συμπληρωθεί από μια σειρά κυρώσεων.

Το καθεστώς των Θάνι βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Έπρεπε να αντιδράσει και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Εκτός από το διπλωματικό και οικονομικό-ενεργειακό πεδίο, έχει ανάγκη να εξασφαλίσει και υποστήριξη των κοινωνιών στη Δύση.

Γιατί να μην ξοδέψει ακόμη και 670 εκ ευρώ για να βγει από την αφάνεια ή ακόμη και από την αρνητική διάσταση, που έχει λάβει στη συνείδηση των ευρωπαίων, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ σοβαρά πλέον τα ζητήματα τρομοκρατίας.

Με λίγα λόγια τα μέλη της οικογένειας του Αλ Θάνι έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να «πετάξουν» λεφτά μέσω του παιχταρά Νειμάρ και να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης.

Ποδοσφαιρικά στέκια, οικονομικοί κύκλοι και πολιτικοί παράγοντες ασχολούνται από ημέρες με το εάν έκανε καλώς ή κακώς ο καταριανός κροίσος που κονιορτοποίησε όλους τους κανόνες οικονομικού Fair Play, παίρνοντας με το… ζόρι τον Νειμάρ στην Παρί.

Ακόμη λιγότεροι αντιλαμβάνονται, όμως, πως είναι και «ζήτημα πολιτικής».

__________________________________

Το ερώτημα όμως παραμένει... 660 εκατ ευρώ για έναν παίκτη ποδοσφαίρου είναι ένα ποσό αποδεκτό; Γιατί με τα μισά λεφτά από αυτά ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας από το ΚΑΤΑΡ δεν τα δίνει για να στηρίξει προγράμματα για χώρες της Αφρικής που το έχουν ανάγκη; Γιατί πρέπει να πεταχτούν τόσα λεφτά για ένα ποδοσφαιριστή και για έναν μάνατζερ;

Τι τα χρειάζεται τόσα λεφτά ένας άνθρωπος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.