Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Καλώς τα παιδιά για άλλον ένα χρόνο... ΗΠΑ-ΕΛΛΑΣ-ΣΟΥΔΑ.

Επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2018, όπως αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Η επέκταση της συμφωνίας (MDCA-Mutual Defense Cooperation Agreement) θα για ένα χρόνο.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από προχθές, 29 Αυγούστου και αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η σύμβαση αυτή με τις ετήσιες ανανεώσεις της είναι σε ισχύ από τις 6 Νοεμβρίου του 1990.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΝΙΚΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΑΣ




Φέτος συμπληρώνονται 68 χρόνια από τη νίκη του Ελληνικού Εθνικού Στρατού επί των κομμουνιστο-συμμοριτών στα πεδία των μαχών στο Γράμμο και στο Βίτσι. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων ηρώων του Ελληνικού Στρατού στις μάχες του 1949.

Το ιστορικό της εποποιίας του Εθνικού Στρατού

Η μάχη στο Γράμμο και το Βίτσι σήμανε (ευτυχώς νικητήρια για τον Εθνικό Στρατό) το τέλος μιας μαύρης σελίδας της Ελληνικής μας Ιστορίας τον Συμμοριτοπόλεμο. Έναν πόλεμο για τον οποίον τα σχολικά βιβλία δεν γράφουν τίποτε ή σχεδόν τίποτε. Στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου, το αφιέρωμα είναι δισέλιδο και μάλιστα με φωτογραφία του Νίκου Ζαχαριάδη, οπότε καταλαβαίνετε για τι αφιέρωμα μιλάμε. Κατά τα άλλα, στο μόνο που συμφωνούμε με αυτά τα γελοία βιβλία είναι ότι ο Συμμοριτοπόλεμος ήταν πράγματι μια κατάμαυρη σελίδα της Ιστορίας μας από την άποψη ότι Έλληνας σκότωνε Έλληνα. Ήταν έτσι όμως σε όλες τις περιπτώσεις; Οι αντάρτες που αποτελούσαν τον Δ.Σ.Ε. ήταν όλοι Έλληνες; Ή μήπως είχαν εξωτερική βοήθεια από τα Κομμουνιστικά Κράτη τα οποία επεδίωξαν και στήριξαν τον πόλεμο αυτό; Εμφύλιος σημαίνει πόλεμος μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν στην ίδια φυλή, στην περίπτωση του 1946-1949 με το μέρος των εν Ελλάδι Κομμουνιστών ήταν όλοι οι Κομμουνιστές των Βαλκανίων (Αλβανοί, Σλάβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ρώσοι κτλ) συν το ότι οι εν Ελλάδι Κομμουνιστές ήταν κατά 3/4 Εβραίοι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε απόσπασμα από το βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού του 1962: «Ο  κατά  των  συμμοριτών  εθνικός αγών.Μετά την συντριβήν των κατά το Δεκεμβριανόν κίνημα, οι  κομμουνισταί εκαιροφυλάκτουν διά τον «τρίτον γύρον», όπως έλεγον. Προς τον σκοπόν αυτόν ωργανώθησαν εις τας χώρας του Παραπετάσματος (Αλβανίαν, Γιουγκοσλαβίαν, Βουλγαρίαν). Εκεί είχον  τας βάσεις ανεφοδιασμού των και περιθάλψεως τραυματιών, εκπαιδεύσεως δολιοφθορέων κλπ. Δι' αυτό ο  κατά των συμμοριτών αγών έπαυσε  να  έχη  την  τοπικήνσημασίαν  του  Δεκεμβριανού κινήματος.  Ήτο πλέον εθνικός αγών κατά του σλαυισμού».

Το ελληνικό έθνος ήταν ήδη ελεύθερο από το 1821 και επιβεβαίωσε την ελεύθερη ύπαρξη του με την εποποιία του '40.  Έπρεπε όμως να αγωνιστεί και πάλι στο Γράμμο και στο Βίτσι, αυτή τη φορά κατά της κόκκινης λαίλαπας, που απειλούσε την ελευθερία και την ύπαρξη του. Και αγωνίστηκε σκληρά. Έμελλε να νιώσει πάλι η Ελληνική οικογένεια την φρίκη του παιδομαζώματος αυτή την φορά όχι από τον τούρκο αλλά από «έλληνες» αν μπορούν να θεωρηθούν Έλληνες οι συμμορίτες που το εύρος των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά των τούρκων. Έγραψε τη νέα του εποποιία με το φτερό της ψυχής του και το αίμα της καρδιάς του. Όρθωσε για άλλη μια φορά το ανάστημα του, και η αιώνια Ελλάς, ξαναχάραξε την πορεία της επάνω στα ιερά ίχνη του Λεωνίδα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Διακήρυξε παγκόσμια την επιθυμία της να ζήσει ελεύθερα. Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε πώς ξεκίνησε αυτή η  διαμάχη που κατέληξε στο περίφημο Γράμμο - Βίτσι. Καταρχήν ως «επίσημη» έναρξη του Συμμοριτοπολέμου ή 3ου Γύρου, όπως τον αποκαλούσαν οι Κομμουνιστές, θεωρείται η επίθεση την νύχτα της 31ης Μαρτίου 1946, παραμονή των εκλογών, κατά του σταθμού Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Ολύμπου, στην Κατερίνη.

 πρώτος Γύρος θεωρείται η περίοδος της Κατοχής και ο 2ος Γύρος τα Δεκεμβριανά του 1944. Φέτος τον Αύγουστο λοιπόν συμπληρώνονται 67 χρόνια από το τέλος των αντιανταρτικών επιχειρήσεων. Η επιχείρηση των εθνικών δυνάμεων με την κωδική ονομασία ΠΥΡΣΟΣ διεξήχθη καθ' όλο τον μήνα Αύγουστο σε τρεις διαδοχικές φάσεις με αποτέλεσμα την οριστική συντριβή των κομμουνιστών και το τέλος της αιματοβαμμένης σύγκρουσης η οποία τόσα δεινά είχε επιφέρει στην, ήδη καθημαγμένη από την κατοχή, χώρα.

Τον Αύγουστο του 1949 ο αυτοαποκαλούμενος Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε περιέλθει σε δεινή θέση. Σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά από απανωτές αποτυχίες είχε περιοριστεί στο λεγόμενο «Κράτος του Γράμμου» και έπασχε πολύ σοβαρά στον τομέα του ανεφοδιασμού και των εφεδρειών. Σε πολιτικό επίπεδο η επιλογή του ΚΚΕ, κατόπιν πίεσης της Μόσχας, να λάβει θέση υπέρ της Κομμουνιστικής Διεθνούς στη διαμάχη της πρώτης με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Τίτο αποδείχθηκε καταστροφική. Γιατί; Γιατί στις 11 Ιουλίου 1949 το Βελιγράδι αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων του με τη χώρα μας. Αυτό πρακτικά απέκοπτε τον ΔΣΕ από τις βάσεις ανεφοδιασμού του και του στερούσε τα στρατόπεδα εκπαίδευσης που είχε ιδρύσει στο γιουγκοσλαβικό έδαφος. Εκτός όμως του θέματος που προέκυψε με το «αδελφό» γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό κόμμα, την ίδια εποχή ο ΔΣΕ αντιμετώπιζε και άλλα σημαντικά προβλήματα.

Η επιμονή της κομμουνιστικής ηγεσίας να μετατρέψει τις ανταρτικές ομάδες σε τακτικό «λαϊκό» στρατό στέφθηκε από πλήρη αποτυχία. Οι μεγάλες μονάδες που προέκυψαν δεν είχαν το πλεονέκτημα της ευελιξίας, της ευκαμψίας και της ταχείας κίνησης (που είναι χαρακτηριστικά των αντάρτικων σχηματισμών). Επιπλέον η απόφαση για διατήρηση βάσεων (Βίτσι-Γράμμος) καθήλωσε τις μονάδες αυτές σε μια στατική άμυνα. Ως αποτέλεσμα ο ΔΣΕ αναλώθηκε σε μάχες  με πολύ μεγάλες φθορές προσωπικού και υλικού. Το ζήτημα επίσης της αναπλήρωσης του προσωπικού που χανόταν ήταν ιδιαίτερα οξυμένο για τον ΔΣΕ. Στο γεγονός αυτό είχαν συντελέσει αποφασιστικά τόσο η τακτική των «σαρωμάτων» που εφάρμοζε ο Εθνικός Στρατός, όσο και η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κατοίκους της. Ο ΕΣ με την προαναφερθείσα τακτική των διαδοχικών «σαρωμάτων» είχε καταφέρει αρχίζοντας από την Πελοπόννησο και κατευθυνόμενος προς τη Στερεά Ελλάδα-Θεσσαλία και στη συνέχεια Μακεδονία να εξαφανίσει ουσιαστικά κάθε παρουσία του ΔΣΕ σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας μόνο ολιγομελείς ομάδες καταπονημένων ανταρτών οι οποίες εξουδετερώνονταν πλήρως από τις μονάδες της Εθνοφυλακής, των ΜΑΥ (Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου) και της Χωροφυλακής.

Επίσης, λόγω του πολέμου η ύπαιθρος είχε εγκαταλειφθεί από τον πληθυσμό, στερώντας με αυτό τον τρόπο τον ΔΣΕ από μια  σημαντική πηγή στρατολόγησης. Επιπλέον εκατοντάδες αντάρτες λιποτακτούσαν ή παραδίδονταν αυτοβούλως σε μονάδες του ΕΣ απογοητευμένοι από την εξέλιξη του πολέμου και προδομένοι από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της ηγεσίας τους περί «οριστικής συντριβής του μοναρχοφασισμού». Για να αντιμετωπίσει τη δυσμενή αυτή κατάσταση ο ΔΣΕ ενέτεινε την ήδη υπάρχουσα από το ΄46 βίαιη στρατολόγηση από περιοχές που ακόμα ο ίδιος έλεγχε, με τα όποια επακόλουθα μπορούσε να έχει μια τέτοια τακτική στο ηθικό και στο αξιόμαχο των τμημάτων, καθώς και η χρησιμοποίηση σε σημαντικό αριθμό γυναικών σε μάχιμα τμήματα για την κάλυψη των κενών.

Ήδη από τον Νοέμβριο του ΄48 ο επικεφαλής του ΔΣΕ Μάρκος Βαφειάδης ομολογούσε «Από τα μέσα του 1947 η στρατολόγηση του ΔΣΕ είχε πάρει σχεδόν ολότελα βίαιο χαρακτήρα. Η εθελοντική κατάταξη δεν έφτανε ούτε το 10%.». Μοναδικός σύμμαχος του ΔΣΕ εκείνες τις δύσκολες ώρες ήταν οι ομάδες των σλαβόφωνων ανταρτών. Επρόκειτο για πρώην βουλγαρίζοντες και νυν αναβαπτισμένους «Μακεδόνες» αυτονομιστές. Η προσπάθεια κατατρομοκράτησης των ελληνικών πληθυσμών της δυτικής Μακεδονίας θύμιζε στους βετεράνους του Μακεδονικού Αγώνα ανάλογες ενέργειες των κομιτατζήδων. Επιπλέον ο ΔΣΕ είχε μεγάλο πρόβλημα όσον αφορούσε τον τακτικό εφοδιασμό  του. Τα Γιουγκοσλαβικά σύνορα ήταν «κλειστά», η ύπαιθρος στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν μπορούσε να ελεγχθεί, και η επικοινωνία με τα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν δυσχερής έως και ανέφικτη σε ορισμένες περιοχές.

Από την άλλη πλευρά η κατάσταση ήταν ευοίωνη. Τον Ιανουάριο του 1949 ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αποτελούμενης από μέλη από όλες τις μη αριστερές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν η επιλογή του στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου για τη θέση του αρχιστρατήγου του ΕΣ, με ευρύτατες δικαιοδοσίες. Ο Παπάγος επέβαλλε αυστηρότατη πειθαρχία στο στράτευμα και ιδιαίτερα στους διοικητές των μεγάλων σχηματισμών. Παράλληλα εμφύσησε ένα νέο επιθετικό πνεύμα και εφάρμοσε ευρέως την αρχή της συγκέντρωσης των δυνάμεων. Αποφασίστηκε η διάλυση του Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης στο οποίο συμμετείχαν, με δικαίωμα ψήφου, αρχικά οι Βρετανοί και στη συνέχεια οι Αμερικανοί.

Έτσι ο Παπάγος, σε στρατιωτικά θέματα δεν έδινε λογαριασμό ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στους Αμερικανούς οι οποίοι περιορίστηκαν στον συμβουλευτικό τους ρόλο. Ο Εθνικός Στρατός είχε αρχίσει να παραλαμβάνει άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, καθώς και κάθε είδους εφόδια, και το ένοπλο προσωπικό είχε αρχίσει να εκπαιδεύεται εντατικά στη χρήση τους. Ακόμα η ευρεία στρατολογία που είχε εφαρμοστεί πέτυχε κατά την κρίσιμη χρονική στιγμή της τελικής προσπάθειας, να υπάρχουν  περίπου 150.000 άνδρες υπό τα όπλα. Πέρα όμως από τους αριθμούς οι στρατιώτες του ΕΣ διακρίνονταν για την ποιότητά τους. Σήμερα η αριστερή ρητορεία έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο πλέγμα μύθου γύρω από αυτό το θέμα ώστε να πιστεύει κανείς ότι οι άνδρες του ΕΣ στρατολογούντο σχεδόν βίαια, οδηγούντο στη μάχη υπό την απειλή των όπλων αγροίκων υπαξιωματικών και φανατισμένων αξιωματικών, λιποτακτούσαν με την πρώτη ευκαιρία και όταν βρίσκονταν απέναντι από τους «συντρόφους» αστοχούσαν επίτηδες.

Τώρα πώς ένας τέτοιος στρατός νίκησε είναι απορίας άξιον! Οι άνδρες του Εθνικού Στρατού ήταν άριστα εκπαιδευμένοι, με υψηλότατο ηθικό και πλήρη επίγνωση της αποστολής τους. Στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από αγροτικές περιοχές. Αυτό αφενός μεν τους καθιστούσε σκληροτράχηλους, αφετέρου διψασμένους για εκδίκηση καθώς οι περιοχές των περισσοτέρων είχαν αποτελέσει στόχους επιδρομών ανταρτικών ομάδων. Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ΕΣ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ήταν φανερό πως τα πράγματα όδευαν προς την τελική σύγκρουση. Ο ΕΣ είχε καταφέρει να απαγκιστρώσει ισχυρές δυνάμεις από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και να τις στρέψει προς τον Γράμμο και το Βίτσι, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ανταρτικών δυνάμεων. Εκεί βρίσκονταν οι έδρες της «κυβέρνησης» των ανταρτών, του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, καθώς και του ΚΚΕ.

Σχέδιο επιχειρήσεων "Πυρσός"

Το σχέδιο των επιχειρήσεων του ΕΣ είχε την κωδική ονομασία «Πυρσός». Προβλεπόταν να διεξαχθεί σε τρεις φάσεις. «Πυρσός Α΄» (2-8 Αυγούστου): Στη φάση αυτή προβλέπονταν παραπλανητικές επιθέσεις στον Γράμμο, με σκοπό να δημιουργηθεί η αίσθηση στον ΔΣΕ ότι εκεί θα εκδηλωνόταν η κύρια επίθεση του αντιπάλου και να καθηλωθούν οι δυνάμεις του. «Πυρσός Β΄» (10-16 Αυγούστου): Η φάση αυτή του σχεδίου προέβλεπε ότι η κύρια ενέργεια του ΕΣ, μετά την εφαρμογή του «Πυρσός Α΄», θα εξελισσόταν στην περιοχή του Βίτσι με σκοπό την κατάληψή της και την εξόντωση των ανταρτών. «Πυρσός Γ΄» (24-30 Αυγούστου): Η φάση αυτή προέβλεπε αποφασιστική ενέργεια στην περιοχή του Γράμμου, με σκοπό την κατάληψή της και την εξολόθρευση των ανταρτικών δυνάμεων, καθώς και απόφραξη των αλβανικών συνόρων, για να μην υπάρχει καμία διέξοδος στις δυνάμεις του ΔΣΕ. Μετά το πέρας αυτών των δύο πρώτων φάσεων της επιχείρησης «Πυρσός» όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή της τρίτης και τελευταίας φάσης, με την οποία πιστευόταν ότι θα δινόταν το τελειωτικό χτύπημα κατά του ΔΣΕ. Το σχέδιο επιχειρήσεων του ΓΕΣ προέβλεπε ότι σε πρώτο χρόνο έπρεπε να καταληφθεί ο βόρειος Γράμμος, με παράλληλη παρενόχληση του ΔΣΕ στον νότιο Γράμμο, ενώ θα απαγορευόταν η διαφυγή των ανταρτών νοτίως του Σαρανταπόρου προς την περιοχή της νότιας Πίνδου.

Σε δεύτερο χρόνο οι δυνάμεις του ΕΣ θα εξασφάλιζαν την κατοχή του βόρειου Γράμμου, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της νότιας περιοχής του ορεινού όγκου. Σε τρίτο χρόνο ο ΕΣ έπρεπε να εξασφαλίσει το σύνολο του Γράμμου, να αποκαταστήσει την ακεραιότητα του εθνικού εδάφους και να προβεί στη συστηματική εκκαθάριση του δασωμένου και δυσπρόσιτου ορεινού όγκου του Γράμμου από υπολείμματα ανταρτικών δυνάμεων. Η ηγεσία του ΓΕΣ πίστευε -σωστά όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- ότι με αυτό το σχέδιο θα έσπαγε η διάταξη των ανταρτικών δυνάμεων στο κέντρο, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να εξαναγκαστούν να εμπλακούν σε μάχες φθοράς και να συγκεντρώσουν εκεί το σύνολο των εφεδρειών τους, γεγονός που θα επέτρεπε την αποτελεσματικότερη δράση του  πυροβολικού. Από πλευράς ΔΣΕ, έτσι όπως είχε εξελιχθεί η κατάσταση,  «νίκη» θα ήταν η απόκρουση των δυνάμεων του ΕΣ και η πρόκληση μεγάλων απωλειών σε αυτόν, ώστε στο τέλος να αναγκαστεί η ηγεσία του-ακριβώς λόγω των μεγάλων απωλειών-να διατάξει τη διακοπή των επιχειρήσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στον ΔΣΕ και κατ' επέκταση στο ΚΚΕ να διατηρήσει τις θέσεις του στην περιοχή, ευελπιστώντας για κάτι καλύτερο στο μέλλον, που δεν θα ήταν άλλο από τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής από τη Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες κομμουνιστικές χώρες.

Το πόσο ουτοπική ήταν η επίτευξη αυτών των στόχων είναι πασιφανές. Οι προοπτικές για τον καταπονημένο ΔΣΕ διαγράφονταν ζοφερές. Αυτό δεν απέτρεψε τον Ζαχαριάδη από το ακόλουθο διάγγελμα: «Ο εχθρός συγκεντρώνεται στον Γράμμο για μια αποφασιστική αναμέτρηση. Στον Γράμμο έχουμε όλες τις δυνατότητες να καταφέρουμε το θανάσιμο πλήγμα στον εχθρό. Έχουμε αρκετές δυνάμεις και μέσα. Πιο πλεονεκτικό έδαφος. Στον Γράμμο απέτυχε πάλι ο μοναρχοφασισμός. Στον Γράμμο φέτος του καταφέραμε σοβαρό πλήγμα. Στον Γράμμο από τις 2 μέχρι τις 8 Αυγούστου έσπασε τα μούτρα του. Έχουμε και την πείρα του Βίτσι και το σοβαρό μάτωμα που προκαλέσαμε στον εχθρό στο Βίτσι. Εδώ μπορούμε και πρέπει να θάψουμε τον μοναρχοφασισμό». Ξεχνούσε ο «σύντροφος»  ότι σε αυτές τις κορυφές ο Ελληνικός Στρατός έγραψε ένδοξη ιστορία κατά το έπος του ΄40.

Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου η επιχείρηση «Πυρσός Γ΄» «έβαλε φωτιά» στον Γράμμο. Μετά τις κατάλληλες προωθήσεις των μεραρχιών του ΕΣ στις 05.30 τις 25ης Αυγούστου εξαπολύθηκε η κύρια επίθεση. Προς το μεσημέρι, έφθασε η πληροφορία ότι είχε καταληφθεί το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Τσάρνο. Τότε ο Τσακαλώτος τσούγκρισε ένα ποτήρι κρασί με τον επιτελάρχη του υποστράτηγο Κετσέα φωνάζοντας: «Ζήτω το Έθνος!». Οι  δυνάμεις βεβαίως του Εθνικού Στρατού αντιμετώπισαν και πολύ σοβαρές δυσκολίες από τη μορφολογία του εδάφους, την πληθώρα των ναρκοπεδίων, την καλά οργανωμένη αμυντική οχύρωση και την αποφασιστική άμυνα που αντέταξε ο ΔΣΕ. Όμως η επιμονή των ανδρών του ΕΣ και η αριθμητική τους υπεροχή δεν έδινε καμία πιθανότητα στους αντάρτες για αναχαίτιση. Στα πλαίσια αυτά οι επιτιθέμενοι ξεπέρασαν τις δυσκολίες και με τολμηρές ενέργειες πέτυχαν τους στόχους τους.

Κρίσιμη ημέρα της μάχης υπήρξε αναμφίβολα η 27η Αυγούστου. Τότε η 9ηΜεραρχία ολοκλήρωσε με επιτυχία τον ελιγμό που επιχείρησε, καταλαμβάνοντας τη διάβαση Πόρτα Οσμάν (η οποία μέχρι τότε αποτελούσε την πιο σημαντική δίοδο των ανταρτών με την Αλβανία) και εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό κάθε προσπάθεια διαφυγής τους προς τη γειτονική χώρα-μέχρι τότε απέμενε υπό τον έλεγχο του ΔΣΕ μόνο η δευτερεύουσας σημασίας διάβαση του αυχένα της Μπάρας. Η ηγεσία των ανταρτών αντιλήφθηκε τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετώπιζε, δηλαδή αυτόν της παγίδευσης του συνόλου των δυνάμεων της. Αμέσως συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και αποφάσισε την διαφυγή του ΔΣΕ- μέσω Μπάρας-στην Αλβανία, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε (όχι για το σύνολο των δυνάμεων) κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 40.000 περίπου αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού κατέφυγαν στις Ανατολικές χώρες.

Το βράδυ της 27ης Αυγούστου τμήματα της 9ηςΜεραρχίας άναψαν τεράστιες φωτιές κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων για να σημάνουν τη νίκη του Εθνικού Στρατού και την ουσιαστική έξοδο της πολύπαθης χώρας από την τρίχρονη δοκιμασία. Η επίσημη λήξη των εχθροπραξιών σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1949 όταν ο Μήτσος Παρτσαλίδης πρόεδρος της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης» μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» που έδρευε στη Σόφια ανακοίνωνε ότι «Ο ΔΣΕ δεν κατέθεσε τα όπλα, μα μονάχα τα έθεσε παρά πόδας. Υποχώρησε μπροστά στην τεράστια υπεροχή του μοναρχοφασισμού. Μα ο ΔΣΕ δεν συντρίφθηκε. Παραμένει ισχυρός και με ακέραιες τις δυνάμεις του. Γελιούνται θανάσιμα όσοι φαντάζονται ότι δεν υπάρχει πια ΔΣΕ. Σταμάτησε την αιματοχυσία για να σώσει την Ελλάδα από την ολοκληρωτική εκμηδένιση». Αυτό το οποίο δεν αναρωτήθηκε ο Παρτσαλίδης ήταν από πού προήλθε η «τεράστια υπεροχή του μοναρχοφασισμού».

Είναι σαφές ότι οι αναίτιες επιθέσεις του ΕΛΑΣ σε όλες τις μη Εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις ήδη από το 1943, η αιματοχυσία στην Πελοπόννησο το φθινόπωρο του 1944 και στην Αθήνα τον τραγικό Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, το δράμα των χιλιάδων συλληφθέντων ανά την επικράτεια από τους αντάρτες, η συστράτευση με τους «Σλαβομακεδόνες»,  οι επιδρομές του ΔΣΕ σε χωριά και οι επιθέσεις στις πόλεις, την περίοδο 1946-49, οι οποίες συνοδεύονταν από ποικίλα έκτροπα, καθώς και το τραγικό παιδομάζωμα είχαν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση όλων των μη κομμουνιστικών δυνάμεων της χώρας. Δυνάμεων που μέχρι πριν από λίγα χρόνια στην κυριολεξία αλληλοσπαράζονταν (βλέπε βασιλικοί-βενιζελικοί). Τελικά το ΚΚΕ πέτυχε το ακατόρθωτο. Να τοποθετήσει στο ίδιο χαράκωμα απέναντί του από τον σκληροπυρηνικό βασιλικό μέχρι τον  τροτσκιστή. Απορίες προκαλεί επίσης η τελευταία πρόταση του  Παρτσαλίδη «Σταμάτησε την αιματοχυσία για να σώσει την Ελλάδα από την ολοκληρωτική εκμηδένιση». Μάλλον λησμόνησε ότι γύρω στο 30% των μαχητών του ΔΣΕ («Σλαβομακεδόνες») μάχονταν για την απόσπαση της Μακεδονίας από τον εθνικό κορμό, υπό τις ευλογίες της ηγεσίας του ΚΚΕ φυσικά!

Η επιτυχής για τον Εθνικό Στρατό διεξαγωγή της επιχείρησης «Πυρσός Γ΄» σήμανε το ουσιαστικό τέλος των αντιανταρτικών επιχειρήσεων. Στην κατάληξη αυτή συνέβαλαν αποφασιστικά οι παρακάτω παράγοντες:

Η ικανή και στιβαρή ηγεσία του ΕΣ, η οποία εκπόνησε και εφάρμοσε, χωρίς επεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα, το σχέδιο επιχειρήσεων. Το πολύ υψηλό ηθικό των στρατιωτών του ΕΣ, οι οποίοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο εχθρός ήταν εγκλωβισμένος και η πολυπόθητη νίκη ήταν πλέον πολύ κοντά. Η άριστη εκπαίδευση, η αριθμητική υπεροχή (αν και αυτή πολλές φορές δεν έπαιζε κανένα ρόλο εξαιτίας των εξαιρετικά δυσπρόσιτων και άριστα οργανωμένων αμυντικών θέσεων των ανταρτών) και ο πλήρης εφοδιασμός με κάθε είδους υλικό των δυνάμεων του Ε.Σ. Ο αιφνιδιασμός των δυνάμεων του ΔΣΕ, κυρίως με τη διενέργεια του  ελιγμού κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων από την 9η Μεραρχία. Τα σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και στρατιωτικά προβλήματα που ελλόχευαν στους κόλπους του ΔΣΕ και του ΚΚΕ (προσπάθεια μετατροπής του αντάρτικου στρατού σε τακτικό. Απομάκρυνση του Μάρκου Βαφειάδη από τη στρατιωτική ηγεσία του ΔΣΕ. Ανάληψη της στρατιωτικής ηγεσίας από τον «άκαπνο» Νίκο Ζαχαριάδη. Κλείσιμο γιουγκοσλαβικών συνόρων. Διάσταση μεταξύ πολιτικών επιτρόπων του ΚΚΕ και μονίμων αξιωματικών του ΔΣΕ).

Σήμερα, 67 ακριβώς χρόνια μετά την λήξη της επιχείρησης «Πυρσός», οι εναπομείναντες βετεράνοι του ΕΣ νοιώθουν ηττημένοι και προδομένοι. Σταδιακά η πολιτεία, πιεζόμενη από την αριστερή παραφιλολογία και κυριαρχία, τους ξέχασε  και τους αποκαθήλωσε από τη θέση που είχαν κερδίσει με το αίμα τους, δίπλα σε εκείνη των ηρώων του 1940 (πολλοί άλλωστε ήταν οι ίδιοι άνθρωποι). Έφτασε μάλιστα στο σημείο να τους δαιμονοποιήσει και να χαρακτηρίσει τα μνημόσυνα προς τιμήν των πεσόντων συμπολεμιστών τους ως «γιορτές μίσους». Φυσικά δεν τόλμησε να χαρακτηρίσει έτσι τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα από τους βετεράνους του ΔΣΕ, υπό την αιγίδα του ΚΚΕ. Η προπαγάνδα τους είναι συνεχής και διαστρεβλώνουν την αλήθεια με θράσος, πάντα με τη βοήθεια της προδοτικής «δεξιάς». Πόσοι γνωρίζουν ότι, το 1989  η ΝΔ και ο Σαμαράς με το υπ΄αριθμόν 204 ΦΕΚ άλλαξαν τους όρους "Συμμορίτες" σε "Δημοκρατικό Στρατό" και "Συμμοριτοπόλεμο" σε "Εμφύλιο";

Ποιος μπορεί  επίσης να ξεχάσει το έγκλημα που συνιστά τη μεγαλύτερη ντροπή, το μεγαλύτερο αίσχος του Συμμοριτοπολέμου, το ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ; 28.000 παιδιά άρπαξαν με τη βία οι Συμμορίτες από τις αγκαλιές των μανάδων τους, ως άλλοι τούρκοι Κατακτητές, και τα έστειλαν στις Κομμουνιστικές χώρες, στην Αλβανία, στη Γιουγκοσλαβία, στη Βουλγαρία «για να σωθούν, να προστατευθούν». Από ποιον να «σωθούν»; Από τους ίδιους τους γονείς; Είχαν στο νου τους να φτιάξουν νέο στρατό γενιτσάρων, που θα στρεφόταν ενάντια στην ίδια του την Πατρίδα. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτούς που έπεσαν στη μάχη αυτή της Ελευθερίας. Την αγάπη της ζωής τη θεμελιώνει της Ελευθερίας η αγάπη. «Οι Μαραθώνες γεννούν τους Παρθενώνες», έλεγε ο Κωστής Παλαμάς. «Στα τρεις χιλιάδες χρόνια εξέλιξης της ανθρωπότητας αποδείχθηκε δύσκολο να γεννηθούν νέοι Παρθενώνες. Η επανάληψη όμως των νέων Μαραθώνων διατηρεί ζωντανή την ελπίδα ότι θα έλθει κάποτε και η ώρα των νέων Παρθενώνων».







Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών βλέπει και ο ΥΠ.Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Real FM, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο ότι «είδαν τα ελικόπτερα ανθρώπους που προσπαθούσαν να βάλουν τη φωτιά» και στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν έχει καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο χτύπησαν εμπρηστές, απάντησε: «Καμία αμφιβολία».

Και συμπλήρωσε: «Δηλαδή μια φωτιά άναβε, άλλη μια ξεσπούσε κάπου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ήταν πισώπλατες μαχαιριές στους πυροσβέστες, στον μηχανισμό που προσπαθούσε να σώσει τον τόπο και το δάσος. Αυτές οι ενέργειες, που κάποιοι για λόγους συμφεροντολογικούς; Οικοπεδικά συμφέροντα; Κάποιοι θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση; Αυτό είναι το πιθανότερο».

Για το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει εγκέφαλος σχεδίου εμπρησμών για τις φωτιές στη Ζάκυνθο, ο Νίκος Τόσκας απάντησε: «Το ψάχνουμε. Οι φωτιές είναι πολλές και οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένη περιοχή».

«Προσπαθούμε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, γιατί δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους και να μην προβληματιζόμαστε με τόσες πυρκαγιές. Όλο το Πυροσβεστικό Σώμα, όλος ο κρατικός μηχανισμός αυτές τις ημέρες ασχολείται με την Ζάκυνθο. Δεν νομίζω κάποιοι να μας θεωρούν τόσο αφελείς που να πιστεύουμε ότι τυχαία άναψαν αυτές οι πυρκαγιές. Κανένας δεν είναι τόσο αφελής στην χώρα μας».

Δεν είναι εύκολο να χτυπήσουν την Βόρεια Κορέα..

Η πιθανότητα ενός χτυπήματος στην Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η ακαριαία όμως και ξαφνική επίθεση ίσως και να μπορεί να αποκλειστεί έστω και προσωρινά. Η Βόρεια Κορέα είναι η πίσω πόρτα για την αυλή της Κίνας, επίσης διαθέτει πολύ μεγάλα ερείσματα στην Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο κρυφός συνεργάτης της εδώ και χρόνια στην παράνομη πώληση πετρελαίου και πολύ δύσκολα θα αφήσουν το τρελό παιδί να πατήσει κουμπί ή κουμπιά που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον πλανήτη.

Η Βόρεια Κορέα είναι δίπλα ακριβώς στην Νότια Κορέα όπου η οικονομία της όχι μόνο είναι σε άνθηση αλλά είναι και από τις ισχυρότερες επάνω στον πλανήτη, ίσως λόγω της γεωγραφικής απόστασης στην Ελλάδα να μην είναι γνωστές οι δυνατότητες της Νότιας Κορέας στην οικονομία αλλά τα μεγέθη ζαλίζουν. Μια λοιπόν επίθεση στον Βορρά εκτός της αναμενόμενης αντίδρασης, όπου το πρώτο στόχο που θα πλήξει ο Κιμ θα είναι η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας την Σεούλ και το πλήγμα δεν θα είναι μόνο μεγάλο.. αλλά καταστροφικό, μη έχοντας σημασία αν το καθεστώς πέσει μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, η καταστροφή που θα επακολουθήσει και στα δυο μέτωπα, του Βορρά και του Νότου θα είναι τέτοια που ο υγιής οικονομικά Νότος δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, παρόλο το πανίσχυρο κράτος που διαθέτει. Άλλωστε δήλωση μέσα στο κλίμα που σας περιγράφω έκανε και ο Πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας όπου είπε ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν να δουν στην περιοχή μια νέα πολεμική αναμέτρηση.

Σκεφτείτε μόνο το κόστος της αποκατάστασης στο Βόρειο τμήμα ποιο θα είναι! Αν σκεφτείτε μόνο αυτό τότε η επίθεση απομακρύνεται πάρα πολύ μακρυά!  Γιατί αν χτυπηθεί ο Βορράς θα πρέπει να χτυπηθούν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Δεν είναι λοιπόν εύκολο να χτυπηθεί ο Βορράς και όποιος το επιχειρήσει θα πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας ίσως παγκόσμιας οικονομικής αποσταθεροποίησης επιπέδου Β Παγκοσμίου Πολέμου!

Για να βλέπουμε τα πράγματα με νηφαλιότητα...

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 28/08/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ONLINE MEDIA

Νίκος Παππάς: «Υποσχεθήκαμε να ρυθμίσουμε το τοπίο των ΜΜΕ. Κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για μια Υπηρεσία που θα εξασφαλίζει στα μέλη του Μητρώου Online Media την προστασία του περιεχομένου τους, βάζοντας τάξη σε ένα εξαιρετικά άναρχο τοπίο».

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με τον τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), παραδίδει στα μέλη του Μητρώου Online Media την Υπηρεσία Καταγραφής και Εντοπισμού Περιπτώσεων Λογοκλοπής στο Διαδίκτυο.

Η εξειδικευμένη αυτή Υπηρεσία αναπτύχθηκε για να συμβάλλει στη διαφάνεια της ενημέρωσης από τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Στόχος της είναι να καταπολεμηθεί η ιδιοποίηση μέρους ή ακόμα και του συνόλου του έργου άλλων δημιουργών, εν προκειμένω ειδήσεων και άρθρων στο διαδίκτυο, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της ροής των ειδήσεων, της αναπαραγωγής των θεμάτων σε όλες τις ιστοσελίδες και της άμεσης ενημέρωσης σε οποιαδήποτε περίπτωση λογοκλοπής. Παράλληλα, η Υπηρεσία μεριμνά ώστε να αναφέρεται παντού η πηγή προέλευσης της αρχικής είδησης.

Ο εντοπισμός των περιπτώσεων λογοκλοπής πραγματοποιείται σε τρία στάδια: 1) με τη συνεχή καταγραφή της ροής ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο, 2) μέσα από τον έλεγχο και τη σύγκριση των αναρτήσεων για πιθανή λογοκλοπή και 3) με τον προσδιορισμό του πιθανού λογοκλόπου και την άμεση ειδοποίηση του χρήστη της Υπηρεσίας.

Η Υπηρεσία απευθύνεται στις ιστοσελίδες που έχουν ήδη εγγραφεί στο Μητρώο Online Media. Μέχρι στιγμής, έχουν καταχωρισθεί συνολικά 855 ιστοσελίδες από όλη την επικράτεια, οι οποίες αντιστοιχούν σε 490 επιχειρήσεις. Εξ’ αυτών οι 198 είναι Ατομικές Επιχειρήσεις, οι 40 Φυσικά Πρόσωπα και οι 252 Νομικά Πρόσωπα. Από τις 490 επιχειρήσεις, οι 206 έχουν έδρα τους την Αττική και οι 284 την Περιφέρεια. Τέλος, στις επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Online Media απασχολούνται συνολικά 7.864 δημοσιογράφοι, 5.702 εξ’ αυτών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και 2.162 με συμβάσεις έργου.

Η Υπηρεσία Καταγραφής και Εντοπισμού Λογοκλοπής λειτουργεί με τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης κάθε χρήστη έτσι ώστε αυτός να παρακολουθεί τις αναπαραγωγές των δημοσιευμάτων, αποκλειστικά για τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει. Η Υπηρεσία χρησιμοποιεί μια σύγχρονη μεθοδολογία εντοπισμού της λογοκλοπής στο διαδίκτυο που βασίζεται σε δημοσιευμένες μελέτες σημαντικών πανεπιστημίων σε καταξιωμένα περιοδικά και συνέδρια, όπως αυτά του Association for Computing Machinery (acm.org). Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται περιπτώσεις λογοκλοπής σε 150.000 δημοσιεύματα από 3.000 domains καθημερινά.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς δήλωσε με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας: «Είχαμε εξαρχής ανακοινώσει την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία που θα προστατεύει τα μέλη του Μητρώου Online Media από το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της λογοκλοπής του περιεχομένου τους. Σήμερα, με την αρωγή του ΟΣΔΕΛ, μπορούμε να εξοπλίσουμε τα μέλη του Μητρώου με μια υπερσύγχρονη και εύκολη στην χρήση υπηρεσία που θα εξασφαλίζει σε αυτά την αποκλειστικότητα του περιεχομένου τους, βάζοντας τάξη σε ένα εξαιρετικά άναρχο τοπίο και αντιμετωπίζοντας μια σοβαρότατη στρέβλωση του χώρου. Υποσχεθήκαμε να ρυθμίσουμε το τοπίο των ΜΜΕ. Κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

ΚΥΠΡΟΣ - Αποτελέσματα εκστρατείας ελέγχου για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης


Η Αστυνομία, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για πρόληψη και μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών τροχαίων συγκρούσεων, κατήγγειλε 270 οδηγούς για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, μεταξύ των ημερομηνιών 7 και 13 Αυγούστου, 2017, κατά τη διάρκεια παγκύπριας εκστρατείας ελέγχων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας διενεργήθηκαν συνολικά 2878 έλεγχοι αλκοόλης, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε πως συνολικά 270 οδηγοί οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλης και καταγγέλθηκαν.

 Όπως είναι γνωστό, σημειώνεται, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, αφού ποσοστό γύρω στο 25% όλων των οδικών τροχαίων θανατηφόρων συγκρούσεων σε όλα τα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλεται στην οδήγηση υπό την επή

(ΚΥΠΕ)

Είναι τρελό το παιδί.. στην Βόρεια Κορέα.


Ένα βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε πριν από λίγη ώρα η Βόρεια Κορέα ο οποίος πέταξε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, σκορπώντας ρίγη πολέμου στην Ασία.

Στο νησί Hokkaido ήχησαν οι σειρήνες ενώ ταυτόχρονα με ραδιοφωνικά μηνύματα η ιαπωνική κυβέρνηση ειδοποίησε τους κατοίκους ότι μπορεί βορειοκορεατικοί πύραυλοι ξα πήξουν πόλεις.

Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας  πέρασε πάνω από τη νήσο Hokkaido στις 06:06 τοπική ώρα και κατέπεσε τελικά 15 λεπτά μετά την εκτόξευσή του στον Ειρηνικό 1180 χλμ. από την ακτές της Ιαπωνίας.

Συνολικά ο βορειοκορεατικός πύραυλος πέταξε σε απόσταση 2.700 χλμ. με απόγειο τροχιάς τα 550 χλμ.

pronews


Αν και όπως μας πληροφόρησε λίγο αργότερα...


Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Συνεχίζεται η κόλαση στην Ζάκυνθο... ανενόχλητοι ξένοι πράκτορες καίνε το νησί. Πως αλλιώς να περάσει ο αγωγός EAST-MED... στρατηγική απαίτηση του ΙΣΡΑΗΛ.


Αντιμέτωπη με 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα ήρθε η Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει όμως στην Ζάκυνθο, που έχει μπει και αποδεδειγμένα πλέον στο στόχαστρο εμπρηστών το φετινό καλοκαίρι.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική στις Μαριές όπου η φωτιά έκαψε ένα σπίτι στο δάσος ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έκαναν κλοιό γύρω από τα σπίτια του χωριού για να τα προστατέψουν με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σεγρήγορση. Η Πυροσβεστική μάλιστα ζήτησε για προληπτικούς λόγους, οι κάτοικοι να εκκενώσουν τις Μαριές και να μετακινηθούν για την δική τους ασφάλεια σε διπλανό χωριό και ως προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των πυροσβεστικών δυνάμεων εντός της κοινότητας, όμως σχεδόν κανείς τους δεν αποχώρησε.

Ευτυχώς, η κοινότητα αν και η φωτιά έφτασε έξω από τις αυλές των πρώτων σπιτιών γλίτωσε τα χειρότερα, ενώ αυτή την ώρα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν δεν αντιμετωπίζει το ίδιο ακραίο κίνδυνο. Με το μέτωπο των Μαριών που κάποιοι φροντίζουν να ξεσπά συνεχώς από διαφορετικές κατευθύνσεις, να είναι και το πλέον επικίνδυνο και εκεί να επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες, αυτή την στιγμή, συνολικά στην Ζάκυνθο, βρίσκονται σε εξέλιξη 7 πύρινα μέτωπα και συγκεκριμένα:

- Καμπί 27/08/2017 και Ω/00:25

- Πελιλόμπι 26/08/2017 και Ω/15:00

- Σκούτα στις 26/08/2017 και Ω/14:55

- Αναφωνήτρια στις 26/08/2017 και Ω/11:00

- Καπελέτι – Άνω Βολίμες στις 26/08/2017 και Ω/11:00

- Αργάσι στις 25/08/2017 και Ω/21:19

- Αγαλάς στις 25/08/2017 και Ω/15:10

Συνολικά σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 96 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 42 οχήματα, 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 μπουλντόζες, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με 60 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και 15 οχήματα. Στο νησί βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ενώ έχει μεταβεί και ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο.

Υπενθυμίζεται πως χθες, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυτικά των Μαριών, ελικόπτερο εντόπισε δύο άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν δύο νέες πυρκαγιές. Πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις ερεύνησαν την γύρω περιοχή για τον εντοπισμό τους, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει προκύψει αποτέλεσμα. Από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, έχει γίνει ωστόσο μία προσαγωγή υπόπτου. Πρόκειται για έναν Αλβανό, ο οποίος προσήχθη από την ευρύτερη περιοχή και εξετάζεται για τυχόν εμπλοκή του σε αυτούς τους εμπρησμούς, δίχως μέχρι στιγμής να του έχουν ασκηθεί κατηγορίες.

Την ίδια ώρα, παραμένει η φωτιά στην περιοχή Μολύκρειο Ναυπακτίας σε δασική έκταση, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι. Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 16 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

News24/7

Δεν σας το έγραψα; θα περάσει ο αγωγός EAST-MED ότι και να γίνει, είναι απαίτηση του ΙΣΡΑΗΛ και των ΗΠΑ.

Τι έγραφαν οι εφημερίδες το 2012 παρακαλώ!


ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2020;




ΞΥΠΝΗΣΤΕ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΟΥ..

ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ...

ΓΙΑΤΙ;

ΓΙΑΤΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ;
ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

Σωπάτε παλικάρια και κοπελιές που μας τελείωσε το καλοκαίρι, υγεία να χουμε και του χρόνου θα αριβάρουμε για τα νησιά.


Δείτε 50 Φωτογραφίες από την πανέμορφη ΚΑΛΥΜΝΟ για να πάρετε δύναμη μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.






Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Και επειδή δεν λέμε μαλακίες εδώ στο ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ, ελάτε να δούμε τι καίνε οι ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ στην ΖΑΚΥΝΘΟ.

Αρχίζουμε από το χιλιοειπωμένο ότι πρέπει να περάσει ο αγωγός EAST-MED.

Κρήτη - Αντικύθηρα - Κύθηρα - Μάνη - Καλαμάτα - Ζαχάρω - Κυλλήνη - Ζάκυνθο - Κεφαλλονιά - Λευκάδα - Αιτωλοακαρνανία - Άρτα - Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα - Διαπόντιες Νήσους μερικά από τα σημεία που θα πρέπει να εκκαθαριστούν πριν περάσει ο αγωγός, το γιατί θα το γράψω σε άλλο άρθρο, εδώ θα δούμε μαζί, τι καίνε οι ξένοι ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ στην ΖΑΚΥΝΘΟ.

ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 

Δείχνει τι περιοχές NAΤURA 2000 στο νησί της Ζακύνθου.



ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Δείχνει επ ακριβώς το σημείο που καίει η φωτιά, ακριβώς δίπλα από το δίκτυο Natura και μου είναι αυτή την στιγμή δύσκολο να υπολογίσω αν η φωτιά έχει μπει και μέσα στα γεωγραφικά όρια της προστατευόμενης περιοχής. Αυτό για να σας το πω με σιγουριά πρέπει να έχω εικόνα τουλάχιστον από drone που δυστυχώς δεν έχω αυτή την δυνατότητα.

Το κίτρινο που έχω σημειώσει είναι το άπλωμα που έχει κάνει η πυρκαγιά..

 
ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ ΌΤΙ ΓΡΑΦΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΑΗΔΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΙΕΣΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.... ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΡΕΦΑ ΤΙ ΤΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ.

Είπαμε πρέπει να περάσει ο αγωγός.. οργανωμένο από μυστικές υπηρεσίες το σχέδιο εμπρησμών στην Ζάκυνθο - Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής εντόπισε εμπρηστές στη Ζάκυνθο




ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Μαίνεται το πύρινο μέτωπο


Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθές στις μία το μεσήμερι τα χωριά Αναφωνήτρια, Ορθονιές, Βολίμα και Μαριές. Η εικόνα μπορεί, το πρωί της Κυριακής να είναι καλύτερη αλλά ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αφού αναφέρεται πως απειλείται το Μοναστήρι του Αγίου γεωργίου στα Κρημνά. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης «έπεσαν» τα εναέρια μέσα. Με έκτακτο δρομολόγιο της LEVANTE FERRIES μεταφέρθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο νησί 20 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο των τοπικών δυνάμεων. 

Η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού και τους πυροσβέστες ήταν πολύ δύσκολη. Στην τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν συνολικά 76 πυροσβέστες, 37 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων, 3 γεωπροωθητήρες και 1 ερπυστριοφόρο του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου να σχματίσουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τις Μαριές. Παράλληλα από νωρίς το πρωί γίνονται ρίψεις νερού από 1 ελικόπτερο Chinook και 2 αεροσκάφη Canadair. 

Σήμερα αναμένονται άλλοι 20 Πυροσβέστες, 5 οχήματα και επιπλέον 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.


Πηγή

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Δαντικές εικόνες από την Ζάκυνθο, τεράστια η καταστροφή...




Τα είπαμε.. πρέπει να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ζάκυνθο! ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ... ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο πανέμορφο νησί.


Πύρινο χάος στην Ζάκυνθο όπου και σήμερα το νησί καίγεται από άκρη σε άκρη. 
Ζωντανή ΕΚΤΑΚΤΗ μετάδοση από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.



Φυσικά και θα φτιάξουμε μνημείο στον Σόιμπλε...


Μα δεν το συζητάμε, έχουν αρχίσει ήδη εργασίες και προσπάθεια να βρεθεί χώρος ικανός να αντέξει το επιβλητικό μνημείο του μεγάλου αυτού ηγέτη!

Μάλιστα θα μετανομοστούν και οι δρόμοι γύρω από το μνημείο με τα ονόματα μεγάλων ΕΛΛΗΝΩΝ όπως Παπασταύρου, Χριστοφοράκος, Άδωνις Γεωργιάδης και ΓΑΠ. η δε πλατεία θα ονομάστεί Πλατεία Φον Σόιμπλε.

Ποιος σας είπε ότι δεν θα φτιάξουμε μνημείο; απλά θα είναι στην ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ όπου θα τους έχουμε μπουζουριάσει ΟΛΟΥΣ! όπου για τις ανάγκες του μνημείου,των δρόμων που πρέπει να κατασκευαστούν και των νέων φυλακών, η περιοχή θα έχει ανακαινιστεί πλήρως.

Φυσικά και θα φτιάξουμε μνημείο...

Μην ντρέπεσαι να πεις ότι είσαι ΠΑΣΟΚ!



Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ήχησαν σειρήνες στην Αθήνα..! Μας συγχωρείται λάθος...



Στο τέλος του χρόνου έτοιμο το πρώτο νόμιμο τζαμί στην Αθήνα.

Μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο νόμιμο τζαμί στην Αθήνα, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», ο αντιδήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι πρέπει να «σπάσει η αντίληψη ότι είναι ταμπού η ανέγερση τζαμιών», ενώ προσέθεσε ότι στόχος των Αρχών είναι να πειστούν οι μουσουλμανικές κοινότητες να καταργήσουν τα παράνομα τζαμιά που λειτουργούν σε αυθαίρετα σημεία.

Το τζαμί κατασκευάζεται στην περιοχή του Ελαιώνα και το κόστος για την κατασκευή του καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του νόμου με τον οποίο επετράπη η ανέγερση τζαμιών στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 με ευρύτατη πλειοψηφία αλλά και την αρνητική ψήφο του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Η Γερμανία απαγορεύει την πρόσβαση στο linksunten.indymedia.org



Την απαγόρευση λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας «linksunten.indymedia.org» ανακοίνωσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας, η ιστοσελίδα θεωρείται το βασικό μέσο της ακροαριστεράς στη χώρα, ενώ ως αιτιολογία για την απόφαση αναφέρθηκε ότι η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης παραβίαζε τον ποινικό κώδικα και στρεφόταν κατά της συνταγματικής τάξης.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», η ενέργεια του υπουργείου Εσωτερικών δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αμβούργο τον περασμένο Ιούλιο, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ - www.defence-point.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ: Οι απαγορεύσεις ποτέ δεν λειτούργησαν υπέρ μιας εξομάλυνσης των πραγμάτων και των καταστάσεων που έχουν επιδεινωθεί με τα χρόνια μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτό που χρειάζεται μια κοινωνία είναι ανοικτά μυαλά και κριτική σκέψη και αυτό το επιτυγχάνεις μόνο μέσα από την Παιδεία και την γνώση που δίνει το κράτος στον νέο άνθρωπο. Ένας πολίτης που έχει ανοικτό μυαλό είναι 100 φορές ποιο δυνατός από μια απαγόρευση, από μια εντολή ενός κράτους. Ο δυνατός σε γνώσεις πολίτης δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από κανέναν. Η Γερμανία το μόνο που καταφέρνει με αυτή την απαγόρευση είναι να παραδεχτεί και δημόσια ότι έχει αποτύχει στο να φτιάξει έξυπνους-εύστροφους πολίτες με κριτική σκέψη. Και η αποτυχία της αρχίζει μέσα από την δομή της κοινωνίας που η ίδια κατασκεύασε!


Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του ο νέο-Έλληνας; θα σας γεμίσει θλίψη...

Είδα την ανάρτηση στο εξαιρετικό blog του perimajestic, είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα συμφωνήσετε, γιατί αυτή είναι μια πικρή αλήθεια. Ο νέο-Έλληνας παλεύει μόνο γι αυτά που του προσφέρουν εφήμερες στιγμές ευτυχίας, την πάλη για να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του την έχει αφήσει στα χέρια άλλων. Ο νέο-Έλληνας δυστυχώς είναι ένα σύγχρονο ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ που δεν του αξίζει στο παραμικρό ο τίτλος του ΕΛΛΗΝΑ.

Σήμερα που έχουν περάσει πάνω από την πλάτη του 3 μνημόνια... ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ! Θα έρθει όμως η ώρα που όλοι αυτοί οι ψεύτες θα οδηγηθούν στις φυλακές από ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ... και τότε πρέπει κάποιοι να λογαριαστούν με όλους αυτούς που κιότεψαν τα χρόνια των μνημονίων!

Ας δούμε τι έγραψε ο Peri..

1994, Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ.


Πριν από 23 χρόνια βρέθηκε ένας Υπουργός που πήγε να κόψει τις ώρες διασκέδασης από τους νεοέλληνες και έβγαιναν όλοι στους δρόμους κάθε βράδυ και διαμαρτύρονταν. Τα τελευταία 7 χρόνια έχουμε φασιστικές κυβερνήσεις που έχουν βάλει τα χέρια τους στις τσέπες μας και μας παίρνουν τα λεφτά μας, μειώνουν μισθούς, συντάξεις, βάζουν δυσβάσταχτους φόρους, εξαθλιώνουν τον λαό, ξεπουλάνε την χώρα, καταστρέφουν ζωές και δεν μιλάει κανένας.


ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ....

ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ....

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

20ο Συνεδρίο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (14-25 Φλεβάρη 1956)

Ας εξετάσουμε το πως επηρέασε το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης την πορεία της μετέπειτα Ρωσίας αλλά και πως άλλαξε τις τάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Όσο γίνετε ποιο συνοπτικά και όσο γίνετε με ποιο απλοϊκό τρόπο ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε την ιστορία.

Το συνέδριο αποτέλεσε σταθμό για την αλλαγή των τάσεων σε ότι αφορά την Οικονομία και την Εξωτερική πολιτική. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου απόντων των ξένων προσκεκλημένων και παίζοντας σόλο χωρίς να μπορεί να παρέμβει κανέναν σύνεδρος ο Χρουστσιόφ, τότε ΓΓ του ΚΚΣΕ, διαβάζει την εισήγηση του που θα μείνει στην ιστορία. Η εισήγηση ήταν μια δριμύτατη κατηγορία ενάντια στον Ι. Β. Στάλιν και τη δράση του κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του επί της σοβιετικής Ένωσης αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος ταυτόχρονα. Η αναθεώρηση του δόγματος Στάλιν ήταν επιβεβλημένη και αναγκαία για τον Χρουστσιόφ.

Τότε θεωρήθηκε επιβεβλημένο να αναμετρηθούν οι τάσεις που ήθελαν την συνέχεια του συστήματος εξουσίας από την εκμεταλλευτική κοινωνία στην αταξική σοσιαλιστική κοινωνία ίσων ευκαιριών που μήτρα αυτού του συστήματος στην μετεξέλιξη του θα ήταν ο Κομμουνιστικός σχηματισμός, για να γίνει όμως αυτός ο νέος σχηματισμός εξουσίας θα πρέπει η κατάληψη της εξουσίας να γίνει από την εργατική τάξη. Στόχος θα ήταν η εξάλειψη των ανισοτήτων μέσα στην κοινωνία, η μείωση και εξάλειψη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και η διαστρωμάτωση της κοινωνίας. Ο Σοσιαλισμός στην ολότητα του προϋποθέτει την εξάλειψη των αγορών με χρήματα αλλά την αντικατάσταση του με την εργασία και την χορηγία προς τον εργαζόμενο αγαθών με βάση την απόδοση της εργασίας του, αυτό θα ήταν και το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση του Κομμουνιστικού μοντέλου. Ας δούμε όμως μερικές από τις αποφάσεις που πάρθηκαν πριν, μετά αλλά κυρίως κατά την διάρκεια του 20ου Συνεδρίου..

- Υιοθετήθηκαν πολιτικές επιλογές στη βάση του νόμου της αξίας και της διεύρυνσης των εμπορευματο-χρηματικών σχέσεων.

- Διαλύθηκαν οι Μηχανοτρακτερικοί Σταθμοί και τα βασικά μέσα παραγωγής (τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές μηχανές κλπ.) που αυτοί διαχειρίζονταν και ήταν κρατική ιδιοκτησία– πωλήθηκαν στα κολχόζ (1958).

- Αντικαταστάθηκε το σύστημα διάθεσης (κατανομής) των μέσων παραγωγής στις βιομηχανικές επιχειρήσεις με ένα σύστημα πωλήσεων και αγορών (Μάης 1957).

- Αδυνάτισε ο Κεντρικός Σχεδιασμός, με περιορισμό της υποχρεωτικότητας του πλάνου.

- Επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητες των επιχειρήσεων και του διευθυντικού τους μηχανισμού (π.χ. δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματικών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων).

- Υιοθετήθηκε και ενισχύθηκε το κίνητρο της κερδοφορίας στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης, με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου όχι σε όγκο παραγωγής, αλλά σε αξίες.

- Ενισχύθηκαν τα ατομικά χρηματικά κίνητρα και το διευθυντικό πριμ στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης.

- Ανατράπηκε στο 24ο Συνέδριο (1971) η προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Υποδιαίρεσης Ι (παραγωγή μέσων παραγωγής).18

Ο Χρουστσιόφ αναφέρθηκε στην πετιβόητη μυστική έκθεση σε 23 περιπτώσεις κρατικών και κομματικών λειτουργών που διώχθηκαν άδικα και χωρίς επαρκή στοιχεία την περίοδο 1937-38, με τις διώξεις να φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη στον Στάλιν. Οι διώξεις αυτές ερευνήθηκαν από την γνωστή Επιτροπή Ποσπέλοφ και χωρίς να υπάρξει δεύτερη σκέψη ή αντίδραση, αφού ποτέ ξανά δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτές τις υποθέσεις, οι κατηγορίες αποδόθηκαν ολοκληρωτικά στον Στάλιν.

Η εξάλειψη άλλωστε των τάξεων μέσα στην Κοινωνία ήταν πρωταρχικός στόχος του Κομμουνισμού.
Ο Λένιν αναφέρει χαρακτηριστικά 1919: «Η εξάλειψη των τάξεων είναι υπόθεση μακρόχρονης, δύσκολης, επίμονης ταξικής πάλης, που δεν εξαφανίζεται ύστερα από την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, ύστερα από τη συντριβή του αστικού κράτους, ύστερα από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου (όπως φαντάζονται οι χυδαιολόγοι του παλιού σοσιαλισμού και της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας), αλλά απλώς αλλάζει τις μορφές της, γίνεται από πολλές απόψεις ακόμα πιο σκληρή»

Στην μυστική έκθεση-εισήγηση ο Χρουστσιόφ εξαπολύει μύδρους κατά του Στάλιν με αποκορύφωμα την καταγγελία ότι εξαπέλυε επιθέσεις κατά των Γερμανών χρησιμοποιώντας μια υδρόγειο σφαίρα και μη γνωρίζοντας το πραγματικό μέγεθος των μετώπων, με αποτέλεσμα οι απώλειες των Σοβιετικών να είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες. Κατηγόρησε μάλιστα τον Στάλιν ότι για πολλές ημέρες δεν έδινε καν διαταγές στο Στράτευμα με τους Ναζί να προελαύνουν ανενόχλητοι, αφού οι άμυνες έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο Χρουστσιόφ φαντασιώνεται όμως και άλλα πράγματα όπως τη δυνατότητα ενός κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό, ακυρώνοντας έτσι τις ιδέες της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία όπου υιοθετούσαν τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα. Το λεγόμενο και αστικό Κοινοβούλιο. Γι αυτό και ο Χρουστσιόφ κατηγορήθηκε για οπορτουνιστικές λογικές επηρεάζοντας όμως βαθιά τις εσωκομματικές διεργασίες. Η αποσταλινοποίηση σε όλο της το μεγαλείο, με τις αναγκαίες παρεκκλίσεις ώστε να εξυπηρετηθούν στόχοι και προσωπικές φιλοδοξίες.

Σε πρώτη φάση τα Στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας κλείνουν και παραμένουν ανοικτά μόνο για ποινικούς κρατούμενους, ταυτόχρονα αρχίζει η αποκατάσταση των θυμάτων, όπου μόνο τους πρώτους μήνες πάνω από εξακόσιες χιλιάδες θα δικαιωθούν και θα αποκατασταθεί το όνομα τους, επιτρέποντας τους να γυρίσουν στις περιοχές όπου κατάγονταν. Η λογοκρισία άρχισε να χάνει έδαφος και ο Δυτικός πολιτισμός εισβάλλει στην Σοβιετική Ένωση, με άνοιγμα Κινηματογράφων, θεάτρων και βιβλίων του Δυτικού κόσμου να κάνουν την εμφάνιση τους.

Ανάλογες αποφάσεις πάρθηκαν και για τα Κόμματα που υπήρχαν στις ξένες χώρες, Ο Ζαχαριάδης απομακρύνεται βιαίως και στέλνετε ως Δασοφύλακας στην Σιβηρία, ο αποσταλινισμός έχει ήδη αρχίσει.

Το 20ο Συνέδριο επικεντρώνεται στην μάχη της Αποσταλινοποίησης και της αλλαγής της οικονομίας ή όπως λένε και οι κακές γλώσσες στην συνέχιση του νέου και αναθεωρημένου γραφειοκρατικού κράτους αλλά αυτή την φορά με άλλο καθοδηγητή. H Δύση εισβάλλει με τις κοινωνικές τάξεις να παραμένουν, ταυτόχρονα μέσα στα επόμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει δραματικά σε όλη την χώρα. Η Σοβιετική Ένωση αλλάζει...



ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ 2017

Τον αγαπάτε και γι αυτό θα τον κάνετε Πρωθυπουργό, σας αξίζει...

Γιατί έχετε την ψευδαίσθηση σαν πυροβολημένα που είστε μερικοί ότι θα μας σώσει και δεν θα υπογράψει νέα μνημόνια, έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα διορθώσει τα κακώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ, ε με αυτό το πλευρό να κοιμάστε πυροβολημένα.





Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ρωσικό Υπ.Άμυνας: 2.500 επιδρομές, 800 νεκροί τρομοκράτες, 50 πόλεις και χωριά απελευθερώθηκαν σε μια έκταση 2.700 τ.χλμ στην ΣΥΡΙΑ



Το ρωσικό Υπ. Άμυνας ανακοίνωσε για τη Συρία ότι τον Αύγουστο απελευθερώθηκαν με τη συμβολή και της ρωσικής αεροπορίας πάνω από 50 πόλεις και χωριά και περισσότερα από 2.700 τ.χλμ εδάφους από τους »εξεγερμένους » ενώ καταστράφηκαν ολόκληρες δυνάμεις της οργάνωσης ISIS .

Η επαρχία του Χαλεπίου απελευθερώθηκε ολοσχερώς.Μια μεγάλη ομάδα τρομοκρατών της ISIS περικυκλώθηκαν κοντά στο Uqayribat όπως και και μια άλλη ανατολικά της Ithriyah.Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περί τις 2.500 επιδρομές, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 800 τρομοκράτες.

Πιο αναλυτικά αυτό το μήνα η ρωσική αεροπορία έκανε 990 εξόδους, και 2,518 αεροπορικές επιδρομές σε διοικητικά κέντρα,θέσεις,αποθήκες, βάσεις μεταφοράς και στρατόπεδα των »εξεγερμένων ». 40 επανδρωμένα οχήματα, 106 αμάξια με οπλισμό μεγάλου διαμετρήματος, και πάνω από 800 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν.

dimpenews.com

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Η Άνοιξη της Πράγας το 1968

«Με τον όρο Άνοιξη της Πράγας χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, υπό την ηγεσία του Alexander Dubček, να εφαρμόσει, το 1968, ένα πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνδιαμορφώθηκαν και ενισχύθηκαν από την ταυτόχρονη ραγδαία ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος στην τσεχοσλοβακική κοινή γνώμη». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει η επίσημη ιστοριογραφία τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τσεχοσλοβακία το 1968 και είχαν ως αποτέλεσμα την εισβολή των σοβιετικών δυνάμεων. Όμως η πραγματικότητα, ως συνήθως, είναι εντελώς διαφορετική…


Τεράστιες οι διαφορές των Κομμουνιστών όπου πάντα κατέληγαν στο αιματοκύλισμα, έτσι είναι όμως όταν δυνατές φωνές προσπαθούν να επιβληθούν η μια στην άλλη, αλλά ας δούμε τις κατηγορίες που εκτοξεύει η μια πλευρά στην άλλη με κύριο θέμα μας την Άνοιξη της Πράγας.
Χρουστσόφ – Μπρέζνιεφ και Σουσλόφ ένα κομμάτι των Κομμουνιστών έβλεπε πάντα τους δυο πρώτους ως μεγαλοαστούς και μέλη μιας ευρύτερης κλίκας κρατικοδίαιτων ανδρών που στόχο είχαν την σοσιαλιμπεριαλιστικη μετατροπή της ΕΣΣΔ. Τον Σουσλόφ τον αποκαλούσαν ως τον ιδεολόγο της ένωσης τσαρικού μεγαλορωσισμού και "κομμουνισμού". Ίσως ο μεγαλύτερος σοσιαλφασίστας όλων των εποχών, μαζί με τον Τενγκ Ξιάο Πινγκ. Στο εσωτερικό μας το ΚΚΕ τον Χρουστσόφ τον έβλεπε ως το αναγκαίο καλό αφού η ΕΣΣΔ παρέμενε Σοσιαλιστική χώρα με τις όποιες παρεκκλίσεις που πάντα θα υπήρχαν σε αυτές τις περιπτώσεις. Η άνοιξη της Πράγας ήταν η αλληλεγγύη των κινημάτων στους δοκιμαζόμενους λαούς όπως στο Βιετνάμ και η εναντίωση τους σε κάθε ιμπεριαλιστικό κίνημα που ορθωνόταν εκείνη την εποχή. Η Άνοιξη της Πράγας ήταν η ανοικτή μάχη στα πεζοδρόμια της ριζοσπαστικής δημοκρατικής διανόησης, των αστών δημοκρατών και πατριωτών, με την αριστερά και το προλεταριάτο μέσα σε μια χώρα που παραπαίε ώρα με την ώρα, μέρα με την μέρα. 

Η αρχή όλων αρχίζει με την καθαίρεση του Αντόνιν Νοβότνυ το Γενάρη του 1968 από τη θέση του Γραμματέα του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας. Οι Τσεχοσλοβάκοι τον κατηγορούν για μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο της ΕΣΣΔ και στροφή της οικονομίας προς τον καπιταλισμό με μόνη κερδισμένη την Μόσχα. Την θέση του καταλαμβάνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ο οποίος είναι και αυτός υπέρ της ΕΣΣΔ αλλά ποιο ήπιος από τον Νοβότνυ. Αν και τελικώς από τις ιστορικές αναφορές του αποδίδεται μια καλή εικόνα ως προς το τι κατάφερε κατά την διάρκεια της Άνοιξης της Πράγας από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 68.

Το Φλεβάρη του 1948 με επικεφαλής τους Γκότβαλντ – Σλάνσκυ οι Τσεχοσλοβάκοι κομμουνιστές ανακήρυξαν τη χώρα ως «Λαϊκή Δημοκρατία». Οι Κομμουνιστές βλέπουν πίσω από αυτήν την εξέλιξη την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ του Τρούμαν με το σχέδιο Μάρσαλ όπου μετά το 1947 ίσως να επιτάχυνε τις εξελίξεις, αν και άγνωστο παραμένει έως ποιο βαθμό δούλεψε κάτω από το τραπέζι η «αριστερή» σοσιαλφασιστική γραμμή Σουσλόφ.


Οι κομμουνιστές τότε στο ΚΚΣΕ ζητούσαν «καθαρές» κομμουνιστικές κυβερνήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, δλδ χωρίς άμεσες παρεμβάσεις από την Μόσχα. Όμως οι Στάλιν - Δημητρόφ, είχαν αντίθετη άποψη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Τσεχοσλοβακία έως και το 1950 παρέμενε πρωτοπόρα στον αγώνα του Ισραήλ για ανεξαρτησία από την Αγγλία! Και όλα αυτά με την σύμφωνη γνώμη του Στάλιν παρά τις αντιθέσεις των Σουσλόφ - Χρουστσόφ - Μπρέζνιεφ.
Η Τσεχοσλοβακία ήταν μια ηγέτιδα δύναμη στην βιομηχανία με χιλιάδες φουγάρα να καπνίζουν σε όλο το μήκος και πλάτος της.  Το 1966 στην Τσεχοσλοβακία υιοθετούν ένα νέο σύστημα οικονομίας που στόχο έχει το μεγαλύτερο κέρδος σε σχέση πάντα με την προσφορά και την ζήτηση αλλά και τον διεθνή ανταγωνισμό. Ήταν ένα σχέδιο ώστε οι βιομηχανίες της χώρας να απομακρυνθούν από το παρασιτικό κράτος της ΕΣΣΔ και να απαλλαγούν από την αφόρητη γραφειοκρατία της. Το πρόγραμμα Ντούμπτσεκ αποσκοπούσε στην σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τον κλοιό της ΕΣΣΔ και την μείωση των εξουσιών στην Αστυνομία αλλά και την μείωση της γραφειοκρατίας στην χώρα, τον εκσυγχρονισμό του κράτους με απλά λόγια, αλλά με δικαίωμα για δημοψήφισμα ώστε αν κριθεί αναγκαίο η Τσεχοσλοβακία να χωριστεί με το σχέδιο της ομοσπονδιοποίησης.

2 χρόνια αργότερα στις 9 του Σεπτέμβρη του 1968 ήταν προγραμματισμένο το 14ο Συνέδριο του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας για να εγκρίνει πολιτικά το νόμο της ομοσπονδιοποίησης, και να εντάξει τις μεταρρυθμίσεις πολιτικής φιλελευθεροποίησης στο καταστατικό του.

Όλο αυτό το διάστημα στην Τσεχοσλοβακία  ο Ντούμπτσεκ ενισχύει την βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών αφού ο ρόλος του ανθρώπου είναι κυρίαρχος στο μοντέλο οικονομίας που έχει στο μυαλό του, σε αντίθεση με τη γραμμή της ΕΣΣΔ που ρίχνει το βάρος μόνο στην παραγωγή μέσων παραγωγής. Το Μάη του 1968 στη Δρέσδη, οι  Γκομούλκα της Πολωνίας και Κάνταρ της Ουγγαρίας επικρίνουν τον Ντούμπτσεκ για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, άλλωστε η γραμμή από την Μόσχα είχε δοθεί.  Η Σοβιετική Ένωση δηλώνει ανοιχτά στη Μπρατισλάβα (σε σύσκεψη των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας) στις 3 του Αυγούστου το δικαίωμα επέμβασης της σε οποιαδήποτε «Λαϊκή» Δημοκρατία «κατρακυλήσει» στον πολυκομματισμό και τον «αστισμό». Παρόλα αυτά όμως τον Ιούνιο του ιδιίου έτους αποσύρει τα στρατεύματά της από την Τσεχοσλοβακία κατ’ απαίτηση της τσεχοσλοβακικής κυβέρνησης, αναμένοντας τις αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου του «Κ»ΚΤ.

Στις 18 του μήνα, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο της Πράγας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Σβόμποντα τελεί υπό περιορισμό. Ο τσεχοσλοβακικός στρατός δεν αντιδρά με την ηγεσία να έχει παραδοθεί αμαχητί, παρά τη βούληση των στρατιωτών.

Τη νύχτα της 20ής προς 21η του Αυγούστου, αιφνιδιαστικά, στρατεύματα όλων των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, πλην της Αλβανίας και της Ρουμανίας, μετά από δήθεν «έκκληση» από την ίδια την Τσεχοσλοβακία, εισβάλουν στη χώρα και την καταλαμβάνουν απ’ άκρου εις άκρον, επαναλαμβάνοντας το σενάριο των Χιτλερικών Δυνάμεων.

Ο Ντούμπτσεκ καλεί το λαό να μην αντισταθεί με χρήση βίας. Οι μάζες όμως με επικεφαλής τους εργάτες των εργοστάσιων και την νεολαία δε δέχονται αδιαμαρτύρητα την εισβολή. Κυκλώνουν τα άρματά μάχης στην Πράγα και αφοπλίζουν σοβιετικούς στρατιώτες, καταλαμβάνουν το Μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης. Στις αιματηρές οδομαχίες, ανατινάξεις οχημάτων χιλιάδες θα μεταφερθούν τραυματίες στα νοσοκομεία, ενώ οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100. 

Το 14ο Συνέδριο του «Κ»ΚΤ, που συνέρχεται μυστικά στις 22 του Αυγούστου, καταδικάζει τη σοσιαλιμπεριαλιστική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία αλλά η διάβρωση στο εσωτερικό τους ήταν τόσο μεγάλη που τελικά ο Ντούμπτσεκ συλλαμβάνεται και οδηγείται στη Μόσχα για συνομιλίες-απειλές της ηγεσίας του Κομμουνιστικού κόμματος, τελικά ο Ντούμπτσεκ αναγκάζεται να παραμείνει πρωθυπουργός με ρώσικη κηδεμονία. Το νεοϊδρυθέν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας διαλύεται άμεσα και τα στελέχη του συλλαμβάνονται. 

Οι Σοβιετικοί στις 26 του Αυγούστου με την τσεχοσλοβακική ηγεσία να παραμένει η πιστή μαριονέτα στα χέρια τους, υπογράφει το «Πρωτόκολλο της Μόσχας», στο οποίο περιέχονται μεταξύ άλλων η διακήρυξη «πίστης» στο «σοσιαλισμό», η επαναφορά της ασφυκτικής λογοκρισίας, η αποκήρυξη των αποφάσεων του 14ου Συνεδρίου του «Κ»ΚΤ, η δέσμευση για ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και η άρνηση οποιασδήποτε προσπάθειας για παρέμβαση του ΟΗΕ στο Ανατολικό Μπλοκ.

Στις 26 του Σεπτέμβρη του 1968 στην Πράβντα, ο Μπρέζνιεφ μαζί με τον Κοβάλεφ σε άρθρο ντροπής για τις ανθρώπινες αξίες στην Πράβντα, το «δόγμα Μπρέζνιεφ» ή αλλιώς «δόγμα της περιορισμένης κυριαρχίας των σοσιαλιστικών χωρών». Το δόγμα που ουσιαστικά διέλυσε την ΕΣΣΔ.
«Όταν δυνάμεις εχθρικές στο σοσιαλισμό προσπαθούν να οδηγήσουν σε εκτροπή από το σοσιαλιστικό προς τον καπιταλιστικό δρόμο σοσιαλιστικές χώρες, αυτό αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για το δοσμένο έθνος, αλλά κοινό πρόβλημα για όλες τις χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου».
Ο Ντούμπτσεκ παραμένει για τυπικούς λόγους «πρωθυπουργός» μέχρι τον Απρίλη του 1969 με τις αφόρητες πιέσεις της Μόσχας να τον στιγματίζουν για το υπόλοιπο της ζωής του. Τον διαδέχεται ο  Χούσακ, ίσως το καλύτερο πιόνι της Μόσχας. 

Στις 16 Ιανουάριου του 1969, στην πλατεία Βανσεσλάς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταπείνωση του λαού του, αυτοπυρπολείται και πεθαίνει ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλατς.

Από τον Αύγουστο του 1968 και για ένα χρόνο, η πλειοψηφία του τσεχοσλοβακικού λαού εκδηλώνει ανοιχτά την απέχθειά του για την Ρωσική εισβολή με διαδηλώσεις, μικρο-σαμποτάζ, συνθήματα σε τοίχους, ενώ στις 28 και 29 του Μάρτη 1969, περίπου στους 500.000 Τσεχοσλοβάκοι εργάτες και πολίτες κάθε τάξης διαδηλώνουν στην Πράγα κατά της ρώσικης κατοχής.

Την κατοχή της Τσεχοσλοβακία αποδοκιμάζει η Ρουμανία του Τσαουσέσκο, απέχει η Αλβανία που ουσιαστικά είχε αποχωρήσει για την αγκαλιά της Κίνας, Η Πορτογαλία μέσω της Κ/Κ κρατά μια μέση λύση, το ίδιο και η Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Η Γιουγκοσλαβία καταδικάζει ενώ η Κούβα δίνει άλλοθι στην Μόσχα.  Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Μόσχα πίστευε τότε ότι ο Ντούμπτσεκ έκανε ότι έκανε με τις πλάτες της Δύσης, διαρροή που έβγαινε κατευθείαν από τα υπόγεια της KGB και όπου ποτέ δεν επαληθεύτηκε από καμία πηγή.
Η Κίνα καταδίκασε τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Ο Τσου Ενλάι είχε πει τότε χαρακτηριστικά ότι:
«Η κλίκα του Μπρέζνιεφ έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν και να κατακτήσουνε μια υποτιθέμενη «σύμμαχη» χώρα, και να υποτάξουν 14 εκατομμύρια κατοίκους της. Δικαιολόγησε αυτή την κτηνώδη φασιστική επίθεση σα βοήθεια που αποδόθηκε σύμφωνα με τις αρχές του μαρξισμού λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Η πολιτική των αποστατών και προδοτών αυτών είναι, για να θυμηθούμε το Λένιν, ο σοσιαλισμός στα λόγια και ο ιμπεριαλισμός στην πράξη, δηλαδή σοσιαλιμπεριαλισμός. Η ρεβιζιονιστική τσεχοσλοβακική ηγετική κλίκα κάλεσε ανοιχτά το λαό της χώρας της να μην αντισταθεί στη σοβιετική εισβολή».
Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ηγέτης πια στα 1992 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, στις 7 του Νοέμβρη του έτους τραυματίζεται θανάσιμα σε τροχαίο σε εθνικό δρόμο κοντά στο Χούμπολετς. Μια εβδομάδα αργότερα, ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει κατά πρακτόρων της KGB, σε προανάκριση όπου θα διεξαγόταν στην Πράγα, στοιχεία που αφορούσαν την περιόδο 1968-1989, στα πλαίσια σχετικής προανάκρισης που είχε διαταχθεί. Τα στοιχεία που τα είχε μαζί του δεν βρέθηκαν ποτέ...


Η άνοιξη της Πράγας θα οδηγεί για πάντα τους λαούς σε νίκες ανεξαρτήτως σημαίας και ιδεολογίας, γιατί όταν καταπιέζεται ο λαός η άνοιξη αργεί να φανεί και είναι εκείνη η στιγμή που ο λαός πρέπει να πάψει να φοβάται. Ας είναι οδηγός και της ΕΛΛΑΔΑΣ η άνοιξη της Πράγας και ας μείνει ο φόβος εγκλωβισμένος βαθιά στις ψυχές των ανθρώπων, εκεί που του αξίζει, στην λήθη. 


ΥΓ. 
Ο Jan Palach (1948 - 1969) είναι ο ήρωας όπου και μετά θάνατον εμψύχωσε τους Τσεχοσλοβάκους αφού ήταν αυτός η αφορμή για τις μαζικές διαδηλώσεις του 1989 όπου κατά την 20η επέτειο του θανάτου του οι διαμαρτυρίες στη μνήμη του κλιμακώθηκαν. Στην «εβδομάδα Πάλαχ» που ακολούθησε, έλαβαν χώρα μια σειρά αντικομουνιστικών διαδηλώσεων στην Πράγα μεταξύ 15 και 21 Ιανουαρίου 1989 που κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία. Η «εβδομάδα Palach» θεωρείται ο καταλύτης της πτώσης του κομμουνισμού στην Τσεχοσλοβακία 10 μήνες αργότερα.

Μετά από τη Βελούδινη επανάσταση (1989) ο Πάλαχ τιμήθηκε στην Πράγα με ένα χάλκινο σταυρό στο δάπεδο της πλατείας.




ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017