Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η καταγραφή των ζημιών από την πυρκαγιά στην περιοχή Χοιροκοιτίας

Πηγή: http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/72510

Η καταγραφή των ζημιών από την πυρκαγιά στην περιοχή Χοιροκοιτίας και Αγίων Θεοδώρων συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ όπως λέχθηκε σήμερα ενώπιον των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών της Βουλής, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 200 χιλ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε σε κοινή συνεδρία των δυο Επιτροπών, στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Γεωργίας, των αρμόδιων φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό θα διαφανεί μέσα από τις έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αν και, όπως λέχθηκε, είναι αδύνατη η εκδήλωση τόσων πολλών εστιών φωτιάς σε μεταμεσονύκτιες ώρες από φυσικά αίτια. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της κοινής συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι η όποια συζήτηση για αποζημιώσεις θα γίνει μετά από την αποτίμηση των ζημιών, οι οποίες αφορούν περισσότερο δασικές εκτάσεις και καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος και λιγότερο ιδιωτικές περιουσίες. Ερωτηθείς για το θέμα της στήριξης όσων επλήγησαν, ο Υπουργός δήλωσε ότι «το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες», χωρίς όμως να κάνει ακόμη συγκεκριμένη αναφορά για αποζημιώσεις.

Ως προς το ενδεχόμενο του εμπρησμού, ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτό θα διαφανεί από τις έρευνες, πρόσθεσε όμως ότι «το ενδεχόμενο παραμένει υπαρκτό». Ευχαρίστησε εξάλλου δημόσια τις αρμόδιες υπηρεσίες που ενεπλάκησαν στην κατάσβεση, λέγοντας ότι κατέβαλαν το άπαν το δυνάμεών τους, δούλεψαν σκληρά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κινδύνευσαν και οι ίδιοι. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εθελοντική προσφορά απλών Κυπρίων πολιτών, που, όπως είπε, στα δύσκολα δήλωσαν παρών. «Έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει» είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ αναφέρθηκε και στην προετοιμασία για αντιμετώπιση κρίσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης, με την ευρεία σύσκεψη που είχε συγκληθεί υπό τον κ. Χάσικο τον περασμένο Απρίλιο, με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων. Τέλος, ανέφερε ότι Κυβέρνηση και Βουλή καλούνται να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα για την πρόληψη εμπρησμών και κακόβουλων ενεργειών, προσθέτοντας ότι είναι θέμα επανεκτίμησης της νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε από την πλευρά του ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος εκτείνεται σε 9 τετραγωνικά χλμ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να ενεργούμε πυροσβεστικά αλλά πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης και χαιρέτισε τη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, που δήλωσε ετοιμότητα για συζήτηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο την αύξηση των μέτρων. Είπε παράλληλα ότι δεν έχουν προσληφθεί ακόμη 120 εποχιακοί δασοπυροσβέστες και άλλοι τόσοι πυροσβέστες, οι οποίοι είπε ότι είναι αναγκαίοι, τόσο για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όσο και για την πρόληψή τους.

Ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι στο κομμάτι της πρόληψης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και φοιτητές ή άνεργοι, για την καθαριότητα ευαίσθητων περιοχών, ενώ χαιρέτισε και την εθελοντική προσφορά του κόσμου. Ερωτηθείς κατά πόσο η πρόσφατη πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, ο κ. Λαμάρης δήλωσε ότι «δεν μπορούν έξι – επτά εστίες μετά τα μεσάνυχτα να οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι είναι αδιαμφισβήτητη η δουλειά που έγινε από τους εμπλεκόμενους στην κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς, είπε όμως ότι σκοπός είναι να ληφθούν μέτρα και όχι να πανηγυρίζουμε για την κατάσβεση των πυρκαγιών Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επαρχιακής Διοίκησης και του Τμήματος Δασών, οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή Χοιροκοιτίας και Αγ. Θεοδώρου είναι μικρές, της τάξης των 200 χιλ. ευρώ.

Είπε, όμως, ότι η περιβαλλοντική ζημιά είναι ανυπολόγιστη και θα πάρει δεκαετίες για το φυσικό περιβάλλον να επανέλθει. Ως προς την πρόληψη, ο κ. Αδάμου δήλωσε ότι είναι αναγκαία, ενώ υπάρχει χώρος για βελτίωση στο κομμάτι αυτό, συμπλήρωσε όμως ότι, από την ενημέρωση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, προκύπτει ότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούν περιπτώσεις εμπρησμού. Αυτό, ανέφερε, θα πρέπει να απασχολήσει τους εμπλεκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.