Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος χαιρετίζει την απόφαση αγωνιστών της ΕΟΚΑ, για καταχώρηση αγωγών εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης

Οι αγωγές αγωνιστών της ΕΟΚΑ κατά της βρετανικής κυβέρνησης για βασανιστήρια


Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος χαιρετίζει την απόφαση αγωνιστών της ΕΟΚΑ, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε στον ημερήσιο τύπο, για καταχώρηση αγωγών εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για βασανιστήρια στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59.

Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από την πρόσφατη εξώδικη συμφωνία των βρετανικών αρχών με Κενυάτες αντάρτες, οι οποίοι υπέστησαν παρόμοια βασανιστήρια στη διάρκεια της αποικιοκρατίας στην αφρικανική χώρα. Η αγωγή των κενυατών ανταρτών ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο στην αποκάλυψη και δημοσιοποίηση αρχείων σχετικών με τα βασανιστήρια στη μεταπολεμική εποχή σε όλες σχεδόν τις πρώην βρετανικές αποικίες. Τα ιστορικά αυτά έγγραφα και αρχεία είχαν μεταφερθεί στη Βρετανία αμέσως μετά την ανεξαρτησία των διαφόρων χωρών και για δεκαετίες παρέμειναν κλειστά και απρόσιτα στην ιστορική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος είχε από την πρώτη στιγμή ασχοληθεί ενεργά με το συγκεκριμένο θέμα, χρηματοδοτώντας την έρευνα στα εν λόγω αρχεία μόλις αυτά άνοιξαν στο κοινό, από κύπριο ιστορικό - ερευνητή, προκειμένου να συμβάλει στην αναζήτηση υλικού και στην απόκτηση γνώσης που να μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο στην Κύπρο.

Λευκωσία, 10 Ιούνιου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.