Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ με ένα "λ" βρε στουρνάρια.. με ένα! Έλα πάμε διακοπές!


Η Κεφαλονιά είναι το έκτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας έκταση 786 τ.χλμ. Είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου παρόλο που έρχεται δεύτερο σε πληθυσμό με 36.527 κατοίκους (απογραφή 2001). Η πρωτεύουσα του νομού Κεφαλληνιάς και Ιθάκης είναι το Αργοστόλι, από το 1757.

Η προσάρτηση των Επτανήσων στην Ελλάδα έγινε στις 21 Μαϊου του 1864. Το νησί υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό του 1953, όταν σχεδόν ισοπεδώθηκε, αλλά αργότερα ανοικοδομήθηκε από τους κατοίκους με αποτέλεσμα σήμερα να γνωρίζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη.

Αποκαλείται το 'νησί της παραξενιάς' από το πλήθος των ασυνήθιστων φαινομένων που καταγράφονται στο νησί. 
Η ακτογραμμή, μήκους 254 χλμ., αποκαλύπτει έναν πλούσιο οριζόντιο διαμελισμό. Λωρίδες γής εισχωρούν στη θάλασσα σχηματίζοντας τις χερσονήσους της Παλικής στα δυτικά και της Ερίσου στα βόρεια, ενώ η θάλασσα σχηματίζει ευρείς όρμους και κόλπους. 



Τα κυριότερα λιμάνια είναι της Σάμης, απέναντι από την Ιθάκη, και του Αργοστολίου, στα δυτικά, που υπήρξε από την αρχαιότητα στρατηγικής σημασίας φυσική ναυτική βάση. 
Οι κόλποι του Μύρτου και του Αθέρα στα βόρεια, και των Λουρδάτων και του Κατελειού στα νότια ξεχωρίζουν για τις γοητευτικές παραλίες που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα γεωλογικά φαινόμενα του νησιού είναι οι Καταβόθρες, το σπήλαιο της Δρογκαράτης και το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.

Η Κεφαλονιά διαθέτει εντυπωσιακές παραλίες, αμμουδερές στα νότια και με βότσαλα στα βόρεια. Η πιο διάσημη παραλία και σήμα κατατεθέν του νησιού είναι ο Μύρτος, με τα λευκά βότσαλα και τα καταγάλανα νερά. Ξεκινώντας από το Αργοστόλι, θα συναντήσετε τις πολυσύχναστες παραλίες Μακρύς Γιαλός και Πλατύς Γιαλός, με ψιλή άμμο, καντίνες και μπαρ, τις οργανωμένες-με ξαπλώστρες και ομπρέλες- παραλίες Μηνιά, Άμμες, Αγ.Χέλης, Λυγιά και Άβυθος και την παραλία του Αγίου Θωμά στα Τραυλιάτα.

Στο νότιο τμήμα, βρίσκονται οι παραλίες Τραπεζάκι, Λουρδάτα, Λιμένια, Μακριά Πέτρα, Λαζαρού, και οι παραλίες της Σκάλας και του Κατελειού. Η παραλία της Αντίσαμου και του Καραβόμυλου στην περιοχή της Σάμης είναι ιδιαίτερα γραφικές. Στη βόρεια πλευρά του νησιού οι παραλίες που προσφέρονται για μπάνιο είναι η Έμπλυσι και Φώκι στο Φισκάρδο, η αγία Ευφημία και ο Μύρτος. Τέλος, στη Δυτική Κεφαλονιά, συναντώνται οι παραλίες της πλατιάς άμμου, των Πετάνων, ο μέγας Λάκκος, η παραλία Ξι με την παράξενη κοκκινωπή άμμο και η παραλία του Αθέρα.



Η Κεφαλονιά έχει να επιδείξει μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι Καταβόθρες, στα 2,5 χλμ. από το Αργοστόλι όπου το νερό της θάλασσας ρέει προς τη στεριά και εξαφανίζεται στις υπόγειες καταβόθρες διανύοντας απόσταση 17 χλμ πριν επανεμφανιστεί στη θάλασσα, και τα Σπήλαια της Μελισσάνης, με 3,5 χλμ. μήκος και 13 μ. βάθος, και της Δρογκαράτης. Αξιοθέατα κοντά στην πόλη αποτελούν η πέτρινη γέφυρα του Δραπάνου, γνωστή ώς γέφυρα Δεβοσέτου, η πλατεία Μεταξά, ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων, κομψό και λιτό κτίριο που περιβάλλεται από κιονοστοιχία, η αρχαία πόλη της Κράνης, το Σπήλαιο του Αγίου Γεράσιμού καθώς και η Κοργιαλένεια Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό Και Λαογραφικό Μουσείο.

Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν επίσης, η μονή του Αγίου Ανδρέα με το Εκκλησιαστικό-Βυζαντινό Μουσείο στα Περατάτα, οι μυκηναϊκοί τάφοι στα Μαζαρακάτα, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στα Τραυλιάτα, το μοναστήρι της Παναγίας των Σισίων στα Βλαχάτα, το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό μουσείο Φισκάρδου, και το μοναστήρι της Παναγίας των θεμάτων. Με αφετηρία το Ληξούρι αξίζει μία επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθληκη και το Μουσείο στο αρχοντικό Ιακωβαίων-Τυπάλδων, στη Μονή Κηπουραίων και στο μυκηναϊκό νεκροταφείο στην περιοχή της Κοντογενάδας.




































































Άγιος Γεράσιμος, Προστάτης του Νησιού

Η ΖΩΗ ΤΟΥ

Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικόγενεια των Νοταράδων. Το βαφτιστικό όνομα του Άγιου Γεράσιμου ήταν Γεώργιος.
Ό Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής. Στα 20 χρόνια του αποφάσισε να πάει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής καθώς παρόλη την Ενετική κατάκτηση υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ


Η βαθιά σχέση του με την ορδόδοξη πίστη, τον κάνει να εγκαταλήψει τη Ζάκυνθο και να ξεκινήσει προσκυνήματα στα σημαντικότερα πνευματικά θρησκευτικά κέντρα της εποχής του,
Πρώτος του σταθμός η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο από όπου πήρε και την πατριαρχική ευλογία και αμέσως μετά το Περιβόλι της Παναγίας το Άγιον Όρος. Στο Άγιον Όρος ο Άγιος Γεράσιμος έγινε μοναχός. Δεν γνωρίζουμε σε πια μονή αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι έγινε στο μοναστήρι των Ιβήρων και ότι ασκήτηψε στο κελί του Αγ. Βασιλείου στην περιοχή της Καψάλας. Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τους βιογράφους του έμεινε αρκετά στο Άγιον όρος και έφυγε όταν αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στους Άγιους Τόπους, όπου πρέπει να έφθασε γύρω στο 1538. Εκτός από τον Πανάγιο Τάφο, επισκέφτηκε τη Συρία, τη Δαμασκό, το Σινά, την Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια και την έρημο της Θηβαίδας.

Ο πατριάρχης στα Ιεροσόλυμα εκτιμά την προσωπικότητα του Γεράσιμου και έτσι τον κρατάει κοντά του και αναλαμβάνει κανδηλανάπτης στον Πανάγιο Τάφο. Στα Ιεροσόλυμα ο Άγιος Γεράσιμος χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό με το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του Άγιου Γεράσιμου του Ιορδανίτου. Το 1548 ο Άγιος Γεράσιμος αφήνει τα Ιεροσόλυμα για να ένα ταξίδι στην Κρήτη όπου και έμεινε γύρω στα δύο χρόνια. Από εκεί επιστρέφει στη Ζάκυνθο μετά από ένα ταξίδι προσκύνημα που τον έφερε πιο κοντά στο θεό, μετά από 20 χρόνια.

Στη Ζάκυνθο ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτεψε σε μια σπηλιά στον Άγιο Νικόλα Γερακαρίου όπου μέχρι σήμερα οι Ζακυνθινοί την ονομάζουν του Αγίου Γερασίμου. Υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να εφημέρευσε στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Την ίδια εποχή αυτή έχει γεννηθεί στη Ζάκυνθο και ο Άγιος Διονύσιος και κάποια παράδοση θέλει να τον έχει βαφτίσει ο άγιος Γεράσιμος. 



Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο Άγιος Διονύσιος επηρεάστηκε από την προσωπικότητα του Άγιου Γεράσιμου που ήταν ήδη πολύ γνωστός στο νησί. Η εποχή της Ενετικής κυριαρχίας είναι δύσκολη και από θρησκευτική άποψη καθώς η καθολική εκκλησία προσπαθεί να αποκτήσει πιστούς από τον ντόπιο πληθυσμό. Ο Άγιος Γεράσιμος αποφασίζει να πάει στη Κεφαλονιά. Ασκητεύει πάλι σε σπήλαιο κοντά στο Αργοστόλι. Στο σπήλαιο έμεινε για 5 χρόνια και 11 μήνες οπότε αποφασίζει να εγκατασταθεί στη περιοχή των ομαλών στους πρόποδες του Αίνου και να ιδρύσει ένα μοναστήρι. Εκεί αρχίζουν να συρρέουν οι πιστοί για να ακούσουν τη διδασκαλία του.

 Στη περιοχή των Ομαλών υπήρχε ένα ερημοκλήσι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου το οποίο παραχώρησε στον Άγιο Γερασιμο μαζί με τα γύρω κτήματα, ο ιερέας της περιοχής Γεώργιος Βάλσαμος το 1561. Ο Άγιος ιδρύει μοναστήρι με το όνομα Νέα Ιερουσαλήμ με την άδεια και την ευλογία του επίσκοπου του νησιού Παχώμιου Μακρή. Από τότε η φήμη του εξαπλώνεται σε όλο το χριστιανικό κόσμο. Μετά από αίτηση του το πατριαρχείο θέτει η μονή υπό την υψηλή του προστασία. 

Ο Άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε στις 15 Αυγούστου την ίδια μέρα με την αγαπημένη του Παναγία. Στις τελευταίες του στιγμές στην επίγεια ζωή του ήταν κοντά του όπως αναφέρει η παράδοση, ο πατέρας Ιωαννίκιος, ο πατέρας Γερμανός και η ηγουμένη Λαυρεντία. Οι ιερείς ντύνουν τον άγιο με τα άμφια τα οποία φέρει μέχρι σήμερα και μετά από κατανυχτική εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κεφαλληνίας Φιλόθεος ο Λοβέρδος, ενταφιάζουν το σώμα του Άγιου Γεράσιμου δίπλα και μέσα στον νότιο τοίχο του Ναού. Η πρώτη ανακομιδή του σώματος του Αγίου Γεράσιμου έγινε 2 χρόνια και 2 μήνες μετά την κοίμηση του, στις 20 Οκτωβρίου του 1581. 
Οι Ενετοί όμως θορυβημένοι από την αφθαρσία του σώματος του ζήτησαν να ταφεί ξανά ώστε να συμπληρωθούν τα 3 χρόνια. Η δεύτερη ανακομιδή του σώματος γίνεται μετά από 6 μήνες και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Γιαυτό το λόγο θεσπίστηκε η κυριώνυμος εορτή του Άγιου Γεράσιμου στις 20 Οκτωβρίου και όχι στις 15 Αυγούστου. Αργότερα όμως οι χριστιανοί γιόρταζαν τη μνήμη του και στην κοίμηση της Θεοτόκου όχι όμως στις 15 για να μην επισκιαστεί η κοίμηση της Παναγίας, αλλά στις 16 Αυγούστου. Η ανακήρυξη της αγιότητας του οσίου Γερασίμου έγινε το 1622. Ο Άγιος Γεράσιμος ονομάστηκε νέος ασκητής για να τον ξεχωρίζουν από τον άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη.

Το 1560 ο 'Aγιος Γεράσιμος έφτασε στα Ομαλά όπου και ανακαίνισε το ξωκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιδρύοντας παράλληλα γυναικεία κοινοβιακή Μονή με πολυμελή αδελφότητα ονομάζοντάς την "Νέα Ιερουσαλήμ". Το 1582, στις 20 Οκτωβρίου έγινε η Β' ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου, το οποίο έκτοτε παραμένει άφθαρτο και ευωδιάζον προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Είναι ενδεδυμένο με άμφια ταφής του Αγίου και εκτίθεται προς προσκύνηση μέσα σε τζαμένια λειψανοθήκη που ενσωματώνεται σε μεγαλύτερη, ασημένια, περίτεχνη λάρνακα, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω από τον τάφο του Αγίου. Μέσα στο Ναό σώζεται και το ασκητήριο του Αγίου, στο οποίο κατεβαίνει κανείς από σκάλα μήκους τριών μέτρων και το οποίο χωρίζεται από μία στενή οπή σε "δύο δωμάτια". Στην Μονή σώζονται τα τρία μεγάλα πλατάνια που φύτευσε ο ’γιος, τα τρία πηγάδια και τα 37 μικρότερα που άνοιξε με τα χέρια του επ' ωφελεία της ανύδρου περιοχής καθώς και τα δύο αλώνια που έχτισε και στα οποία εργαζόταν για να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη Μονή. Ο νέος περικαλλής ιερός ναός του Αγίου αποπερατώθηκε με τις ενέργειες του νυν Μητροπολίτη κ.κ. Σπυρίδωνα και εγκαινιάστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου 1992.

Από το έτος ιδρύσεως της Μονής μέχρι σήμερα τελείται σε αυτήν θεία λειτουργία, τις ώρες 03.00π.μ. έως 07.00π.μ. Η Μονή πανηγυρίζει 5 φορές το έτος: Στις 16 Αυγούστου (Κοίμηση του Αγίου) και στις 23 Αυγούστου (απόδοσις εορτής ή "εννιάμερα" του Αγίου). Στο διάστημα μεταξύ των δύο εορτών καθιερώθηκε από τον νυν Μητροπολίτη, Σεβασμιώτατο κ.κ. Σπυρίδωνα να τελειται ιερό επταήμερο εις τιμήν του Αγίου με Αρχιερατικές θείες λειτουργίες - χοροστασίες - κηρύγματα.


Επίσης, στις 20 και 26 Οκτωβρίου (Ανακομιδή και Απόδοσις Ανακομιδής Αγίου Λειψάνου) σηκώνεται ορθός ο ’γιος και κατά το Μεγάλο Σάββατο και μένει στη Βημόθυρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά, οπότε και τελείται Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τις ημέρες αυτές γίνονται και ισάριθμες Λιτανείες με αθρόα συμμετοχή κλήρου και λαού. Μετά το πέρας της λιτανείας παρατίθεται πλουσιοτάτη τράπεζα, που ετοιμάζουν με ιδιαίτερη φροντίδα οι μοναχές. Οι μοναχές ασχολούνται με τη φιλοξενία (η Μονή διαθέτει ξενώνα) και την Αγιογραφία. Επίσης έχουν αναπτύξει πλουσιοτάτη φιλανθρωπική και αποστολική δράση.Οι ακολουθίες τελούνται ανελλιπώς και Μονή ακολουθεί το τυπικό της Μονής του Αγ. Σάββα στα Ιεροσόλυμα. Η Μονή δέχεται επισκέψεις καθημερινά από 04.00π.μ. έως 13.00μ.μ. και 15.30μ.μ. έως 21.00μ.μ.

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην:
Οσιωτάτη Μοναχή Κασσιανή
Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου Ομαλών
28100 Ομαλά Κεφαλληνίας
Tηλ. 26710 86385 και 26710 86205


Οι ξακουστές Καντάδες της Κεφαλονιάς και άλλα παραδοσιακά, όπως μπάλος, μέρμηγκας και αριέτες.









ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ





















Κάστρο της Άσσου





















Σπήλαιο Δρογκαράτη





















Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς. Προστατευμένο μέσα σε ένα φυσικό λιμάνι, απλώνεται πανέμορφο σε χαμηλούς λόφους γεμάτους από βλάστηση που φτάνει ως τη θάλασσα. Στην άκρη του κόλπου δίπλα στο Αργοστόλι, υπάρχει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, με την οργιώδη βλάστηση και το δάσος από πανύψηλους ευκάλυπτους. Το Αργοστόλι είναι μια σύγχρονη τουριστική πόλη που προσφέρει στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις. Εδώ θα βρείτε πολλά αξιοθέατα, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, καθώς συγκοινωνίες για ολόκληρη τη Κεφαλονιά. Στο "Λιθόστρωτο" που είναι ένας θαυμάσιος μαρμαροστρωμένος πεζόδρομος στη καρδιά της πόλης, χτυπάει ο σφυγμός της σύγχρονης αγοράς. Εδώ θα κάνετε τα ψώνια σας και ενδιάμεσα θα απολαύσετε τον καφέ η το ποτό σας, σε ένα από τα πολλά καφέ που υπάρχουν.

Το Ληξούρι είναι η πόλη που θάθελε να είναι χαλίφης στη θέση του Χαλίφη (Αργοστόλι) και το λέμε αυτό κάνοντας λίγο χιούμορ για την προαίωνια έχθρα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κεφαλονιάς.

Έχει περάσει στο μύθο η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες για το ποια από τις δύο θα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Στη σημερινή εποχή βέβαια, υπάρχουν νέοι άνθρωποι και νέα μυαλά που έχουν αναλάβει να φέρουν τη σύμπνοια και τη συνεργασία. Έτσι η αντιπαλότητα ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα έχει μείνει ανεκδοτολογική.

Το Ληξούρι είναι μια σύγχρονη μοντέρνα πόλη καθώς ξαναχτίστηκε από την αρχή μετά τους σεισμούς του 1953. Η ρυμοτομία και η αρχιτεκτονική του θυμίζει μια παλιότερη ελλάδα χωρίς τις κιτς τουριστικές υπερβολές. Στην γύρω περιοχή θα συναντήσετε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Κεφαλονιάς. Οι τουριστικές υποδομές είναι πολύ καλές και το Ληξούρι που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το Αργοστόλι, προσφέρει στον επισκέπτη όλα εκείνα που ζητάει για να περάσει αξέχαστες διακοπές.

Το Ληξούρι είναι η πατρίδα και του μεγάλου μας σατυρικού ποιητή Ανδρεά Λασκαράτου, που το άγαλμά του στη παραλία έχει γυρισμένη τη πλάτη στο Αργοστόλι, όπως θέλει να αναφέρει η παράδοση.

Η Σάμη είναι το βασικό λιμάνι της Κεφαλονιάς και η πόλη που θα πρωτοαντίκρυσετε αν ταξιδέψετε στο νησί ακτοπλοικά. Η ευρύτερη περιοχή της Σάμης είναι από τα πιο όμορφα κομμάτια της Κεφαλονιάς. Ένας καταπράσινος εύφορος τόπος, με πανέμορφες παραλίες και οικισμούς.

Στην περιοχή της Σάμης υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρύματα, αλλά και σπήλαια που προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικής ομορφιάς γεωλογικά φαινόμενα. Οι τουριστικές υποδομές της Σάμης, το λιμάνι, αλλά και τα πολλά αξιοθέατα, την έχουν αναδείξει σε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς στη Κεφαλονιά.

Περισσότερες πληροφορίες στο:

Κρουαζιερόπλοια που έρχονται στη Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Λιμάνι του Αργοστολίου, κάθε καλοκαίρι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.