Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Διαμάχη για το αν ο Μακάριος είχε δεχθεί διζωνική λύση...

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας για μια ακόμη φορά προέβη στον ισχυρισμό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν δέχτηκε ποτέ την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για να τον διαψεύσει αμέσως μετά ο κ. Καρογιάν, ο οποίος είπε ότι όντως ο Μακάριος είχε αποδεχτεί την διπεριφεριακή ομοσπονδία, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

"Ανεξαρτήτως του αν μιλάμε για ζώνες, περιφέρειες, μονάδες, πολιτείες ή καντόνια ή ουσία παραμένει η ίδια. Ότι την μια περιφέρεια, ή ζώνη με την γεωγραφική έννοια του όρου, ή όπως άλλως ήθελε ονομαστεί η υπό τ/κ διοίκηση περιοχή, θα την διοικούν οι Τ/Κ", διευκρινίζει ο κ. Λουκαΐδης .

Υπενθυμίζει επίσης ότι ο Μακάριος, σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο ημερομηνίας 10/2/1977, δήλωνε επί τούτου: "ο Πρόεδρος Μακάριος εδήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για συμβιβασμό που θα παρέχει στους Τουρκοκυπρίους δική τους διοίκηση στο βόρειο τμήμα της νήσου. Δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ μας στο θέμα της ομοσπονδίας μεταξύ των περιοχών υπό ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή διοίκηση".

Ο κ. Λουκαΐδης παραθέτει επίσης δηλώσεις του Μακαρίου, που φιλοξενούνται στον Φιλελεύθερο ημερομηνίας 12/2/1977, οι οποίες έγιναν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Όσοι σήμερα επικαλούνται τον Μακάριο για να ενισχύσουν τη θέση τους κατά της ΔΔΟ, αναφέρει στη γραπτή δήλωση του, πιστεύουμε ότι όχι απλώς δεν τιμούν την μνήμη του, αλλά αφήνουν να νοηθεί ότι υπέπεσε σε σοβαρό και ζημιογόνο ολίσθημα σε βάρος της πατρίδας.

"Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο Μακάριος, όπως και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, αποδέχτηκαν ως ένα οδυνηρό συμβιβασμό την λύση ΔΔΟ, αναγνωρίζοντας ότι αυτή αποτελεί τη μόνη επιλογή για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, την οποία προκάλεσε το έγκλημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β´ σε βάρος της Κύπρου. Από τον Σπύρο Κυπριανού, μέχρι και τον Τάσσο Παπαδόπουλο με την συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 αλλά και την παρούσα κυβέρνηση, όλοι ανεξαρτήτως, αποδέχτηκαν την λύση ΔΔΟ, η οποία έγινε μέρος των αποφάσεων του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες αλλά και της ΕΕ", προσθέτει.

Η αμφισβήτηση της ΔΔΟ, σημειώνει ο κ. Λουκαΐδης, ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία για να προβάλει με αξιώσεις και να πετύχει την πάγια επιδίωξη της για λύση δυο κρατών και διχοτόμηση.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»



19/01/2013 - 18:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.