Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας: "Καταρρέουμε", Θέμα χρόνου η ανάληψη της ηγεσίας της Αιγύπτου από το Στρατό



Ο αρχηγός του αιγυπτιακού Στρατού δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη χώρα «μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κράτους»,προβαίνοντας σε μια αυστηρή προειδοποίηση εν μέσω βίαιων επεισοδίων που έχουν στοιχίσει της ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες.

Σε σχόλια που αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας της χώρας, πρόσθεσε ότι μια τέτοια κατάρρευση θα «απειλούσε τις μελλοντικές γενιές».

«Η συνέχιση της διαμάχης των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων... για τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μία από τις προτεραιότητες του στρατού που αναπτύχθηκε στις πόλεις όπου σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια είναι η προστασία της Διώρυγας του Σουέζ.

Όπως εκτιμά το Reuters, τα σχόλια είναι απίθανο να σημαίνουν ότι ο στρατός θέλει να πάρει πίσω την εξουσία που κατείχε ουσιαστικά επί έξι δεκαετίες μετά το τέλος της αποικιοκρατικής περιόδου και στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από δύο χρόνια.

Ωστόσο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο σημαντικότερος θεσμός της Αιγύπτου, ο οποίος έχει τεράστιο ρόλο στην οικονομία όσο και στην ασφάλεια και δέχεται απ' ευθείας μεγάλες αμερικανικές επιδοτήσεις, ανησυχεί έπειτα από πέντε ημέρες αναταραχής σε αστικά κέντρα.

Ο στρατηγός αλ-Σίσι πρόσθεσε πως οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα αντιπροσωπεύουν «μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και τη συνοχή του αιγυπτιακού κράτους» και ο στρατός θα παραμείνει «ο σταθερός και συνεκτικός λίθος» πάνω στον οποίο στηρίζεται το κράτος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
____________

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που αλίευσα από Αιγυπτιακά ΜΜΕ, πριν λίγες ώρες τρία προάστια, στο Κανάλι του Σουέζ κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιήθηκε ο Στρατιωτικός νόμος. Ήδη στις περιοχές αυτές έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις με εντολή να σταματήσουν την εξέγερση πριν πάρει διαστάσεις και μεταφερθεί η ένταση και στην υπόλοιπη χώρα. 

Η αστυνομία δεν τολμά να ξεμυτίσει από τα τμήματα αφού και τον απαραίτητο εξοπλισμό δεν έχει, αλλά δηλώνεται και απροθυμία χαμηλόβαθμων στελεχών να μπουν σε διαδικασία εμπλοκής με τους πολίτες. Το ποιο σημαντικό φυσικά είναι ότι τα Αστυνομικά τμήματα πολιορκούνται καθημερινά και η μόνη αντίδραση των ανδρών της Αιγυπτιακής Αστυνομίας είναι αμυντικής φύσεως. Μόνο οι ειδικές μονάδες(τα ανάλογα Αιγυπτιακά ΜΑΤ) βγαίνουν στους δρόμους, η τοποθέτηση του περιορίζεται σε στρατηγικούς στόχους.. στις υπόλοιπες περιοχές βασιλεύει το χάος.(βλέπε βιασμούς στη πλατεία Ταχρίρ) Το αν θα επέμβουν μόλις ο στρατός αναλάβει τα ηνία και αποκτήσει έλεγχος στις περιοχές αυτές είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ώρες.

Για να φανταστείτε για το πόσο στρατηγικό σημείο για την Αίγυπτο είναι η περιοχή γύρω από τα κανάλι του Σουέζ με τη διώρυγα.. θα σας αναφέρω μόνο το εξής, η οικονομία της Αιγύπτου μόνο από αυτή τη περιοχή αντλεί το χρόνο 5 δις δολάρια!! Καταλαβαίνεται ότι πρόκειται για κόκκινο σημείο και οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα αφήσουν αυτή η περιοχή να πέσει στα χέρια εξεγερμένων. 

Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν και θα συνεχιστούν γιατί η Μουσουλμανική αδελφότητα αποδείχθηκε πολύ μικρή για να σηκώσει στα χέρια της την Αίγυπτο. Ο Μουμπάρακ ήξερε τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά βλέπετε οι Δυτικοί ήθελαν να τον ξεπαστρέψουν για τους δικούς τους λόγους.

Αυτή τη στιγμή το Port Said , μια πόλη 600.000 κατοίκων βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων.. οι μάχες με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι θέμα χρόνου.. ήδη όπως θα διαβάσατε οι Ένοπλες Δυνάμεις πιέζουν τη Μουσουλμανική αδελφότητα ώστε να δράσουν όσο γίνεται ποιο γρήγορα... και αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν τους αφήσει, τότε θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα.. σε ελάχιστες ώρες θα καταλάβουν την εξουσία και θα στείλουν την αδελφότητα στις φυλακές.

Η Αμερικανική Πρεσβεία στο Κάιρο από τις πρωινές ώρες έχει κλείσει τις πόρτες για το κοινό. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε στους Αμερικανούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να επικοινωνούν με τη πρεσβεία σε περίπτωση που βρεθούν σε κίνδυνο. Μόνο χθες υπήρξαν 128 τραυματίες σε όλη τη χώρα ανάμεσα σε αυτούς και 48 αστυνομικοί. 45 νεκροί υπάρχουν μόνο στο Port Said τις τελευταίες 2 ημέρες.. για την υπόλοιπη χώρα οι αριθμοί ανεβαίνουν κατά δεκάδες.. και σταματημό δεν έχουν.

Στη πρώτη φωτογραφία βλέπετε τους εξεγερμένους δίπλα από στρατιωτικά οχήματα στο Κάιρο  η δεύτερη είναι από το Port Said και τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος εκεί.

Το τι θα γίνει στην Αίγυπτο τις επόμενες ώρες δεν μπορεί να το προβλέψει κάνεις, φυσικά ΚΑΝΕΝΑΣ από την Ελληνική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στη γειτονιά μας, μη ξεχνάτε ότι η Αίγυπτος είναι ακόμα στο παιχνίδι με την Ελληνική ΑΟΖ. Αλλά τι να λέμε.. οι Έλληνες πολιτικοί και η πολιτικοποιημένη στρατιωτική ηγεσία ξέρουν καλύτερα... άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΣ, το μόνο που ξέρει είναι να ασχολείται με τα οικονομικά των Ε.Δ., αν αύριο ξυπνήσει και έχει απέναντι του εξτρεμιστές δεν του καίγεται καρφάκι! Είπαμε η πολιτική σάρωσε το στράτευμα με πολύ άσχημα αποτελέσματα!

Για ότι νεότερο σχετικά με την Αίγυπτο θα επανέλθω αργότερα..ή τις επόμενες μέρες.(αν και έτσι όπως πάνε τα πράγματα η Αίγυπτος θα ζήσει ακόμα μια αναταραχή)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.