Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στους τηλεθαλάμους του ΡΙΚ, η δεύτερη διακαναλική αναμέτρηση των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στους τηλεθαλάμους του ΡΙΚ, η δεύτερη διακαναλική αναμέτρηση των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με θέμα το Κυπριακό.
Ερωτήσεις απηύθυναν δημοσιογράφοι των τεσσάρων παγκύπριας εμβέλειας καναλιών ΡΙΚ, Αντένα, Σίγμα και Μέγα.


Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε το Κυπριακό με συλλογική σοφία, προδιαβούλευση και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.

Θα πρέπει, τόνισε, να υπάρξει ενότητα των κομμάτων γύρω από συγκεκριμένους στόχους.
Παράλληλα, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και αξιοποίηση των συμμαχιών που διαθέτουμε για να πετύχουμε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και απεμπλοκή από τις παραχωρήσεις, στις οποίες έχουμε προβεί προς την Τουρκία.

Για το σχέδιο Ανάν, ο κύριος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι σημασία έχει η δέσμευσή του με το ποσοστό του 76% του λαού που ψήφισε "όχι", καθότι, είπε, η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή.

Ωστόσο, πρόσθεσε, μια δεύτερη απόρριψη, θα οδηγήσει σε εθνική αυτοκτονία και οριστική διχοτόμηση και γι' αυτό θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που να εκφράζει το λαό, ώστε να το αποδεχθεί.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τη θέση για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και είπε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κεκτημένο ή έγγραφο του Αλεξάντερ Ντάουνερ ή οποιουδήποτε άλλου για συγκλίσεις στο Κυπριακό. 
 
Κατηγόρησε εξάλλου τον Γιώργο Λιλλήκα ότι ενώ τον κατηγορεί ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, ο ίδιος ήταν υποστηρικτής των ιδεών Γκάλι.
Ο κύριος Αναστασιάδης διάβασε πολλά αποσπάσματα βιβλίου του κυρίου Λιλλήκα, όπου διατυπωνόταν σαφής υποστήριξη στην λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, τόνισε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε επίλυση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ρεαλιστικό πλαίσιο, στη βάση αρχών, με ενότητα, με εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με πνεύμα μεγίστης συναντίληψης.

Επανέλαβε, εξάλλου ότι στο τραπέζι, δεν υπάρχουν πλέον οι θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία και για αποδοχή πενήντα χιλιάδων εποίκων, ενώ για το περιουσιακό, θα πρέπει να διασφαλισθούν οι τρεις βασικές ελευθερίες για όσους επιστρέψουν υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Για το σχέδιο Ανάν, είπε ότι, αν και το 2004 είχε κρίνει ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει, το 2006 είχε αναφέρει ότι το σχέδιο δεν μπορεί να επανέλθει.

Κατηγόρησε, παράλληλα, τον Νίκο Αναστασιάδη, για συνεχείς μεταλλάξεις και είπε ότι η λύση χαλαρής και αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που εισηγείται, θα οδηγήσει σε μια θνησιγενή λύση, την οποία θα απορρίψει ο λαός, και αυτό θα είναι ταφόπλακα στο κυπριακό.
Μόνο μια ισχυρή ομοσπονδία, συνέχισε, διασφαλίζει βιώσιμη λύση.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, για πρώτη φορά, μας προσφέρεται δυνατότητα διεκδίκησης στρατηγικών συμμαχιών -οικονομικών και πολιτικών- και να θωρακίσουμε την Κύπρο με μια κυπροκεντρική συμμαχία και όχι να μπούμε στο ΝΑΤΟ.

Ο κύριος Μαλάς κάλεσε τον κύριο Λιλλήκα να πει αν τοποθετείται ξεκάθαρα κατά των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

Πρέπει, τόνισε, να ξεκαθαρίσουμε τις απόψεις μας γιατί κυνδυνεύουμε να διχοτομήσουμε τη χώρα μας με υπερφίαλες τοποθετήσεις, πατριωτισμού πολυτελείας.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι αποβλέπει στο να καθαρίσει το τραπέζι, κατά την έκφραση του, από οποιεσδήποτε υποχωρήσεις, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια στρατηγική συμμαχιών, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο και τη γεωστρατηγική μας θέση.

Αν επιτρέψουμε στην πολιτική του "καλού παιδιού" και των υποχωρήσεων, που εκφράζουν οι κύριοι Μαλάς και Αναστασιάδης, είτε θα διαπραγματευόμαστε για άλλα 100 χρόνια, είτε θα δεχτούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας, για να έχουμε λύση.

Η Τουρκία, τόνισε, θα αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική, μόνο όταν πληρώσει μεγαλύτερο κόστος για την κατοχή από το όφελος που έχει για την κατοχή.

Ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι απορρίπτει τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία γιατί αποδείχθηκε ότι είναι μια διχοτομική λύση και δεν οδηγεί στην επανένωση.

Μέχρι το 2004, πρόσθεσε, ο καθένας έδινε τη δική του ερμηνεία και το δικό του περιεχόμενο στη διζωνική, αλλά μετά την απόρριψη αυτού του σχεδίου από το λαό, δεν νομιμοποιείται κανένας να λέει ότι η Διζωνική δεν οδηγεί στη διχοτόμηση.

Ο κύριος Λιλλήκας είπε επίσης ότι η επιστολή Καμπάρι, που ήταν δεσμευτική και ακολούθησε την 8η Ιουλίου, ξεκαθάριζε πώς έπρεπε να εξελιχθεί η διαδικασία, αλλά και πού να καταλήξει.
Στην επιστολή Καμπάρι, πρόσθεσε, δυο φορές αναφέρεται ότι το Κυπριακό πρέπει να τεθεί σε νέα βάση.

Αυτη η βάση, τόνισε, επέτρεπε στον Τάσσο Παπαδόπουλο να αγωνιστεί για να ξεφύγουμε και από το σχέδιο Ανάν και από τη λύση Διζωνικής ομοσπονδίας.

Πηγή: ΡΙΚ http://cyprusnews.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.