Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος, Στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου μετακινείται η Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης

Πηγή: http://offsite.com.cy Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου

Μπήκε το νερό στο αυλάκι και αυτό που απομένει τώρα είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και η εξεύρεση της εταιρείας η οποία θα αναλάβει το κόστος, για τη μετακίνηση της Ναυτικής Βάση Ευάγγελος φλωράκης.

Η μετακίνηση της Βάσης εξεταζόταν εδώ και μήνες από τα υπουργεία Εμπορίου και Άμυνας. Βασικός λόγος είναι η γειτνίαση της μονάδας με το ενεργειακό κέντρο, που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Offsite, τα δύο υπουργεία έχουν καταλήξει και τώρα αναμένεται η απόφαση του Υπουργικού έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία μετακίνησης. Ο χώρος ο οποίος έχει επιλεγεί, στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου, προσφέρεται για την κατασκευή της βάσης ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας προβληματίζονται έντονα, κυρίως λόγω του τεράστιου κόστους που απαιτείται για ανέγερση νέας Ναυτικής Βάσης. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες της Offsite, κάνουν λόγω για κόστος μετακίνησης της υφιστάμενης υπερσύγχρονης βάσηςκαι ανέγερσης νέας, για 100 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, θέση του υπουργείου Εμπορίου είναι πως η Ναυτική Βάση, πρέπει να μετακινηθεί έτσι ώστε η ευρύτερη περιοχή να αξιοποιηθεί εξολοκλήρου για τις εγκαταστάσεις που προωθούνταν για την επεξεργασία του Φυσικού Αερίου. Όπως έχουμε αρμοδίως ενημερωθεί, το υπουργείο Εμπορίου, ανέλαβε να ετοιμάσει το απαραίτητο σημείωμα με το οποίο θα ζητείται η έγκριση του Υπουργικού, για έναρξη των εργασιών μετακίνησης της Βάσης. Πέραν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το υπουργείο Άμυνας, έχει καταστήσει σαφές πως σε καμιά περίπτωση ο προϋπολογισμός του δεν μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο βάρος. Επ΄αυτού, όπως ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά, υπάρχει καταρχήν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το κόστος μετακίνησης και κατασκευής νέας Βάσης, θα το αναλάβουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Φυσικού Αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.