Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ταυτοποίηση λειψάνων με αναγνωρισμένη μεθοδολογία

Το αίτημα που υπάρχει είναι όπως η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων γίνεται με την πλέον επιστημονική αναγνωρισμένη μεθοδολογία παγκόσμια, δήλωσε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, προσθέτοντας ότι «δεν ανακαλύψαμε σε αυτό τον τόπο τη μεθοδολογία ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων».

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και την Επιτροπή Συγγενών Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων Περιόδου 1963-1964, είπε ότι πρέπει να λήξει όλη αυτή η ανοικτή πρόκληση στον τόπο μας.

«Η αγωνία παραμένει, κυρίως και όχι μόνο, στους συγγενείς των αγνοουμένων. Ο χρόνος τελειώνει. Και πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Σεργίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Σοφοκλέους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, με κύρια έμφαση στη διαφορά που υπάρχει στο πρόγραμμα ταυτοποιήσεων.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν διαφαίνονται προοπτικές επίλυσης της διαφοράς. Ζητήσαμε την υποστήριξη του Κ.Σ ΕΔΕΚ, όπως και όλου του πολιτικού κόσμου και ιδιαιτέρως της Κυβέρνησης. Τονίσαμε την ανάγκη να πάρουν θέση, έτσι που αυτή η διαφορά, στα λίγα χρονικά περιθώρια που μένουν, των μερικών ημερών, να υπερπηδηθεί και να υπάρξει συμφωνία και να υπογραφούν τα συμβόλαια από μέρους του Ινστιτούτου Γενετικής. Λυπούμαστε ως Συγγενείς Αγνοουμένων, παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις στα εμπλεκόμενα μέρη, δεν βρήκαμε την κατανόηση που αναμέναμε," ανέφερε, σημειώνοντας ότι συνεχίζει η διαφορά να υπάρχει, συνεχίζει το πρόγραμμα να βρίσκεται σε στασιμότητα και αδιέξοδο, συνεχίζει η καθυστέρηση.

"Υπάρχουν εκεί εκατοντάδες λείψανα ηρώων μας χωρίς να μπορούν να ταυτοποιηθούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Σεργίδης είπε ότι ως Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να συνεχιστεί το πρόγραμμα της ΔΕΑ και να παραμείνει στην Κύπρο.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αντιληφθούν όλοι το πρόβλημα και το Ινστιτούτο θα συμφωνήσει με τους όρους που προνοούν οι προσφορές της Διερευνητικής Επιτροπής και θα υπογράψει», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων Περιόδου 1963-1964 Χάρης Συμεωνίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι απευθύνουν έκκληση προς τους αρμοδίους, «αυτοί που έχουν την ευθύνη για επίλυση του προβλήματος αυτού να επιταχύνουν τις ενέργειες τους».

«Δεν δικαιολογείται πλέον άλλη καθυστέρηση. Εχουμε φτάσει στο παραπέντε. Μένουν λίγες ημέρες και ας προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν. Γνώριζαν εδώ και χρόνια. Γνωρίζουν και τώρα τις λεπτομέρειες του προβλήματος και πού βρίσκονται οι λεπτομέρειες αυτές. Οφείλουν και είναι καθήκον τους να δώσουν οδηγίες για την υπογραφή του συμβολαίου με βάση τους όρους και τις προδιαγραφές που θέτει η ΔΕΑ, όροι και προδιαγραφές και κριτήρια που είναι διεθνώς αποδεκτά και εφαρμόζονται παντού», πρόσθεσε.

Ο κ. Συμεωνίδης είπε ότι επιθυμούν να παραμείνει το πρόγραμμα στην Κύπρο.

«Ομως, επιθυμούμε όπως τα αποτελέσματα είναι ασφαλή και όπως επιταχυνθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των λειψάνων. Οι ήρωες μας, που είναι εκεί άταφοι, στα κασόνια του ανθρωπολογικού εργαστηρίου, πέθαναν, αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων μας και δεν τους ταιριάζει τέτοια συμπεριφορά», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.