Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ασκήσεις στον βιότοπο που προστατεύει η Ευρώπη. Πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς η λίμνη Παραλιμνίου

Λευκωσία: Η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να πραγματοποιεί ασκήσεις στη λίμνη Παραλιμνίου, παρά τις έντονες παραστάσεις του Υπουργείου Γεωργίας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να αποβούν πολύ ζημιογόνες για τον μοναδικό βιότοπο της Κύπρου.
Την τελευταία μάλιστα περίοδο, ανταλλάγησαν επιστολές μεταξύ των υπουργών Γεωργίας και Άμυνας, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι ασκήσεις που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν τον βιότοπο, όπως σημειώνει και το αρμόδιο τμήμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, ζήτησε να ετοιμαστεί εισήγηση για να διαφανεί αν υπάρχει δυνατότητα να περιοριστούν οι ασκήσεις ή να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή. Μέχρι στιγμής πάντως δεν λήφθηκε τέτοια απόφαση, αν και τα περιθώρια χειρισμών -μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λίμνη Παραλιμνίου- είναι στενά.

Αποτελεί κοινή θέση πάντως ότι η πραγματοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων καταστρέφει έναν μοναδικό βιότοπο ευρωπαϊκής σημασίας, αφού εκεί βρίσκεται το ενδιαίτημα ενός σπάνιου ερπετού, το οποίο κινδυνεύει σοβαρά να εξαφανιστεί, το νερόφιδο natrix natrix cypriaca.

Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος έχει υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα προστασίας, κατάλληλα να διαφυλάξουν το ουσιώδες οικολογικό ενδιαφέρον της περιοχής, κάτι που δεν πράττει και αναμένεται με ενδιαφέρον η παρέμβαση της Κομισιόν στο όλο ζήτημα.

Για το θέμα ζητά ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς με επιστολή που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Στην επιστολή αναφέρει ότι η Ε.Φ. διεξάγει ασκήσεις μέσα στη λίμνη Παραλιμνίου, η οποία έχει οριοθετηθεί ως ευρύτερη περιοχή προστασίας της Φύσης. Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ε.Φ. φέρεται να μην είναι διατεθειμένη να τερματίσει τις ασκήσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πληροφορία ότι η λίμνη χρησιμοποιείται και ως πεδίο βολής όπλων καμπύλης τροχιάς (όλμοι). Ο κ. Περδίκης κάνει λόγο για ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα μας σε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και καλεί τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή, εάν προτίθεται να διατάξει τον άμεσο τερματισμό της χρήσης της λίμνης για τις οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικές ασκήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.