Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τύμπανα πολέμου από την Τουρκία, ζητά αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης! Από την αρχή μοίρασμα σε Θράκη και Αιγαίο... ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι γνωστό ότι έχει ξεφύγει, έχει ξεφύγει πολιτικά, έχει ξεφύγει όμως και διπλωματικά αφού δεν διστάζει να ανοίγει θέματα που έχουν κλείσει εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Νέο ατόπημα που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο είναι η ομιλία του σε περιφερειακούς δκτες(τους δικούς μας παλιούς Νομάρχες) ότι η Τουρκία ζημιώθηκε από το μοίρασμα του 1923!! όπου και η Τουρκία δημιούργησε τα σύγχρονα σύνορα της.
Ο Σουλτάνος ανέφερε χαρακτηριστικά
«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη». 
«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»
«Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».
Η Ελλαδική πλευρά κάλεσε ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΥΣΕΑ για το θέμα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ροή λαθρομεταναστών και η πληθυσμιακή άλωση που επιδιώκει η Άγκυρα στα Ορθόδοξα νησιά του Αιγαίου. Είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια οι ροές να ήταν από την Θράκη και συγκεκριμένα από την συνοριογραμμή του Έβρου, αλλά όλως τυχαίως, βασικά καθόλου τυχαίως, η Τουρκία άλλαξε το προσφυγικό μονοπάτι και το κατεύθυνε εφαρμόζοντας πιστά το σχέδια της στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους γνωρίζοντας ότι η μετακίνηση τους στη Βόρεια Ευρώπη δεν θα είναι εφικτή ούτε σε μια δεκαετία, η Τουρκία προσπαθεί να εγκλωβίσει μουσουλμανικές ομάδες στα νησιά, προκειμένου σε λίγα χρόνια να τις χρησιμοποιήσει για τα δικά της παιχνίδια, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησε της Τουρκο-κυπριακή κοινότητα το 74.

Στο ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ ξεκάθαρα είχα αναφέρει ότι η Τουρκία δεν έχασε τον βηματισμό της και ότι αυτά που διαβάζεται περί μιας δεκαετίας για να βρει τον δρόμο της είναι μπαρούφες ανθρώπων που δεν γνωρίζουν το πως ενεργεί η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια. Η Τουρκία και το γράφω για ακόμα μια φορά είναι πανίσχυρη και θα βγει ξανά στο Αιγαίο πολύ σύντομα, ίσως ποιο σύντομα απ΄ότι περιμένουν κάποιοι. Η Τουρκία δεν επιδιώκει νίκη στο Συριακό πεδίο αλλά ρύθμιση του Κουρδικού προβλήματος, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για Συριακά εδάφη.. το βλέμμα της Τουρκίας θα είναι πάντα προς τα δυτικά της σύνορα. Το Αιγαίο και η Θράκη είναι το πρόβλημα των επομένων ετών..

Η Τουρκία θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.. και εμείς πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο. Το σύμπλεγμα της Μεγίστης θα είναι η επόμενη κίνηση της Τουρκίας.

Η συνθήκη της Λωζάνης ξεκάθαρα αναφέρει..

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. 

Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι (άλλοι κάνουν λόγο για περίπου 2.000.000), χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η θρησκεία και όχι η ράτσα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή. Σύμφωνα με το άρθρο 2β της συνθήκης χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την οθωμανική αυτοκρατορία η θρησκεία μετρούσε πολύ περισσότερο από ότι η εθνικότητα και από την άλλη πλευρά η Τουρκία ήθελε όλοι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης να παραμείνουν. Στα Βαλκάνια χρησιμοποιείται ο όρος Τούρκος αρκετές φορές ως συνώνυμο με τον μουσουλμάνο επειδή στο σύστημα των Οθωμανικών μιλέτ (ήταν κύριο στοιχείο στην διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) όλοι οι μουσουλμάνοι ανήκαν σε μια ενιαία κοινότητα.

Μεταξύ των ανταλλάξιμων περιελαμβάνονταν επίσης οι Έλληνες του Πόντου, αλλά και τουρκόφωνοι Έλληνες, όπως τουρκόφωνοι Πόντιοι και Καραμανλήδες, καθώς και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι, όπως οι Βαλαάδες της Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί με τους Έλληνες, πέρασε στην Ελλάδα και αριθμός Αρμενίων και Συροχαλδαίων. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι Έλληνες κάτοικοι της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης (οι 125.000 μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, των Πριγκηπονήσων και των περιχώρων, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1918) και οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου (6.000 κάτοικοι), ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.

Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η Συνθήκη αυτή συσσώρευσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.