Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Πτώση μετεωρίτη στην Κύπρο ξημερώματα Παρασκευής(09/09/2016).

Λόγο για πτώση μετεωρίτη κάνουν οι επιστήμονες, με τους οποίους επικοινώνησε το SigmaLive, με αφορμή το φαινόμενο που αναστάτωσε το παγκύπριο τα ξημερώματα της Παρασκευής (09.09).

Όπως αναφέρει στο SigmaLive ο Αντρέας Παναγιώτου, μέλος της Κοινότητας Αστρονόμων Κύπρου, το φαινόμενο που σημειώθηκε πάνω από τον ουρανό της Λευκωσίας (κυρίως) χθες βράδυ, ήταν μοναδικό.

Ο ίδιος μαζί με άλλα μέλη της Κοινότητας βρίσκονταν στην αυλή της Αγγλικής Σχολής στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της κοινότητας.

Όπως αναφέρει, βάσει του χρώματος που είχε ο ουρανός χθες βράδυ, πρόκειται για μετεωρίτη ο οποίος διέσχισε τον ουρανό της Λευκωσίας με ταχύτητες φωτός.
«Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια βλέπω κάτι τέτοιο! Μείναμε έκπληκτοι όσοι ήμασταν εκεί», αναφέρει ο Ανδρέας Παναγιώτου.

Η λάμψη φάνηκε γύρω στις 12.40 τα μεσάνυχτα. Η πορεία του μετεωρίτη σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς των αστρονόμων ήταν νοτιοδυτική με δυτική κατεύθυνση. Ο μετεωρίτης φέρεται να κινήθηκε με ταχύτητα 20 με 40 χλμ το δευτερόλεπτο και έκανε έκρηξη μετά από 2μιση λεπτά.

Όπως εικάζουν οι ίδιοι αστρονόμοι, ο μετεωρίτης φέρεται να κατέπεσε ανοικτά του Κόλπου της Μόρφου.

Φάκας: Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μετεωρίτη

Στην άποψη ότι πρόκειται για μετεωρίτη συγκλίνει και ο Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, όπως δήλωσε στο SigmaLive. «Υπήρχε έντονη λάμψη χωρίς φλόγες, σύμφωνα με τα όσα συνέλεξα», αναφέρει ο κ. Φάκας.

Όπως σημειώνει, τέτοια φαινόμενα είναι πιθανά αυτή την περίοδο στην Κύπρο, αφού δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η περιοχή μας εξήλθε από έναν κομήτη. Ο κ. Φάκας συμπλήρωσε ότι αυτή η περίοδος ξεχωρίζει για τέτοια φαινόμενα, λόγω και του φαινομένου των Περσείδων.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/361083/ptosi-meteoriti-stin-kypro-apokleistiki-martyria-astronomou#sthash.ISWajIBq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.