Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αντίσταση στα «μαγειρέματα» του Κυπριακού: Στη Γ.Σ. του ΟΗΕ παίζεται η τύχη της Κύπρου

SEPTEMBER 19, 2016 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγεται κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου, προσφέρεται για συναντήσεις και επαφές, αλλά και περίεργες συνδιαλλαγές σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών και ένας στρατός διπλωματών βρίσκονται για μερικές ημέρες στον ίδιο χώρο. Συναντήσεις γίνονται και δεν ανακοινώνονται, και μερικές φορές κουβέντες ενός λεπτού και στο πόδι αναδεικνύονται σε μεγάλα θέματα από τους «λαίμαργους» της κίτρινης δημοσιογραφίας. 

Η δεξίωση του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου έχει καταντήσει το αστείο της κάθε ΓΣ του ΟΗΕ επειδή οι ξένοι ηγέτες με τις κυρίες τους, που φεύγουν με την παραδοσιακή φωτογραφία τους με τον πλανητάρχη και την πρώτη κυρία, σπεύδουν να τη δημοσιοποιήσουν και να ισχυριστούν ότι είχαν και συνομιλία μαζί τους. 
Μου εξηγούσε ένας Αμερικανός διπλωμάτης ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος «ξόδευε» δύο λεπτά με τον κάθε ξένο ηγέτη, θα χρειαζόταν 400 λεπτά, σχεδόν επτά ώρες… Αυτή είναι η αστεία πλευρά της σύναξης των ηγετών στον ΟΗΕ και δεν είναι η μόνη. Αλλά η Γενική Συνέλευση, όπως προανέφερα, προσφέρεται και για διευθετήσεις άλυτων διεθνών προβλημάτων. Και στην περίπτωσή μας το θέμα της Κύπρου φαίνεται ότι θα έχει την τιμητική του την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου προγραμματίζουν να βρίσκονται οι ηγέτες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας (των εγγυητριών δυνάμεων), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. 

Ο Μπαν Κι Μουν με τη βοήθεια των Αμερικανών πιέζει τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αναστασιάδη να λάβουν μέρος σε μια πενταμερή συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας θα επιχειρήσουν να «διευθετήσουν» το Κυπριακό. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να αρνηθούν και να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος. Δυστυχώς συνεχίζουν έναν διάλογο σε λάθος βάση και επί μιας πρότασης για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταργεί όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Πιστεύω ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι άκρως επικίνδυνη για την εθνική υπόθεση της Κύπρου, διότι οι αντιστάσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία έχουν αδυνατίσει. 

ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ MIGNATIOU

Πηγή: Αντίσταση στα «μαγειρέματα» του Κυπριακού: Στη Γ.Σ. του ΟΗΕ παίζεται η τύχη της Κύπρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.