Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Χάνει τον έλεγχο ο Άσαντ... σιωπούν οι Ρώσοι;

Καταστάσεις θρίλερ παίζονται τις τελευταίες ώρες στη Συρία, ο Στρατός του Άσαντ δείχνει σημάδια κόπωσης(όχι αποσύνθεσης όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ) και παρόλο που μάχονται σθεναρά τους εισβολείς μισθοφόρους-εγκληματίες μαχητές της μουσουλμανικής αδελφότητας, η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα μοιάζει με μια μπανιέρα γεμάτη με αίμα αθώων.

Ο Άσαντ τις τελευταίες ημέρες έχει εξαφανιστεί από προσώπου γη, τα σενάρια που μπορούν να ειπωθούν είναι πάρα πολλά, ανάλογα με ποια πλευρά κοιτάζεις τα γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι η δύση άφησε τη κατάσταση να ξεφύγει για να  ικανοποιήσει τις ορέξεις των Αμερικανών που όλως περιέργως συμμάχησαν με αυτούς που πολεμούσαν στο Ιρακ και στο Αφγανιστάν... δλδ τους φανατικούς Μουσουλμάνους. Είναι εκπληκτικό αν σκεφθεί κανείς ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια είχε ένα μότο... μια κλισέ φράση, "όχι φανατικοί στην ηγεσία των αραβικών κρατών" και μέσα σε δύο χρόνια... αυτή η παγιωμένη αντίληψη των Αμερικανών έχει γίνει φύλλο στον άνεμο. Οι φανατικοί επιστρέφουν με μανδύα πολιτικό" Αδελφοί Μουσουλμάνοι" και η Δύση συμμαχεί μαζί τους για να αλλάξει για πολλοστή φορά τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. 

Ας επιστρέψω στο θέμα του Άσαντ που είναι αυτό που μας αφορά... ο Άσαντ είναι αλήθεια ότι φοβήθηκε όταν o Υπ. Άμυνας Στρατηγός Dawood Rajh δολοφονήθηκε. Μια πολύ σημαντική πληροφορία...ο νεκρός Στρατηγός ήταν ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ!! Παράξενο έτσι; Ας το αφήσω αυτό όμως για μια άλλη ανάλυση... που θα κάνω σύντομα.
Ο Άσαντ αν δεν είναι ήδη σε επαφή με ξένες δυνάμεις... θα το πράξει πολύ σύντομα, πλέον όλα κρέμονται από μια πολύ λεπτή κλωστή, ο Άσαντ αυτό που φοβάται είναι αν πέσει το καθεστώς του ποιοι θα πάρουν στα χέρια τους τους πυραύλους Σκουντ που παίρνουν κεφαλές για χημικό πόλεμο και επίσης σε τι χέρια θα πέσει το οπλοστάσιο χημικού πολέμου που διαθέτει η Συρία και είναι τεράστιο... σε ποσότητα. Σε δεύτερη φάση θέλει να προστατέψει τη φυλή του... μια φυλή που ποτέ δεν ήταν η πλειοψηφία αλλά ήξερε να κρατά την οικογένεια Άσαντ στην εξουσία. Ο τρίτος παράγοντας που θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρει ο Άσαντ.. είναι αν θα τον στηρίξουν η Ρωσία και η Κίνα... μέχρι στιγμής η Ρωσία φαίνεται να κάνει ένα μεγάλο βήμα πίσω.. η μη παράδοση των επιθετικών ελικοπτέρων στη Συρία δείχνει ότι οι Ρώσοι κάτι περιμένουν.. κάτι που μπορεί να μην πηγαίνει καλά; κάτι που φοβούνται; κάτι που βλέπουν ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν; Κάτι βλέπουν οι Ρώσοι και γι αυτό τηρούν στάση αναμονής... αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πάντως το θέμα με το τι θα κάνει ο Άσαντ θα λήξει μέσα στις επόμενες ημέρες... έστω μερικές εβδομάδες. Πάντως ο Άσαντ δεν θα περάσει από Χάγη αυτό να το θυμάστε.. ίσως θα είναι ο πρώτος σύγχρονος ηγέτης που θα τους δοθεί άσυλο σε τρίτη χώρα ή αν τον προλάβουν οι εξελίξεις και προδοθεί από τους Ρώσους τότε θα έχει τη τύχη του Καντάφι...

Οι Ισραηλινοί δεν έχουν λυσσάξει χωρίς λόγο όλο αυτό το διάστημα... βλέπουν τη Χεζμπολαχ να έχει μπει ήδη στη Συρία και τους έχει πιάσει κρύος ιδρώτας... ξέρετε τι σημαίνει να βρεθούν όπλα χημικού πολέμου στα χέρια τους; ΧΑΟΣ!! Τώρα για το πόσες πιθανότητες υπάρχουν αν πέσει ο Άσαντ να βρεθούν όπλα χημικού πολέμου στη Χεζμπολαχ...; "Πάρα πολλές" με δύο λέξεις όλη η ουσία!! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άσαντ συμφώνησε πριν λίγες ημέρες με τους Ισραηλινούς σε μια άτυπη συμμαχία στα υψίπεδα του Γκολάν.. ώστε να αποτρέψουν από εκεί τουλάχιστον να μην περάσουν μαχητές της Χεζμπολάχ στο έδαφος της Συρίας. 

Γιατί σιωπούν οι Ρώσοι; Η πρώτη σκέψη είναι αντισταθμιστικά οφέλη που τους έχουν δοθεί σε άλλη μεριά της Μεσογείου... δύσκολο με το γεωπολιτικό status στη περιοχή όχι όμως και απίθανο αν θέλουν να μην έχουν στα πόδια τους τη Ρωσία. Μπορεί να γίνει και που; Μα στη Κύπρο φυσικά.. τώρα πως θα δοθεί είναι άλλου παπά ευαγγέλιο για να το γνωρίζουμε. Πάντως το πόδι της στη Κύπρο το πάτησε για τα καλά η Ρωσία αφού δόθηκε τελικά δάνειο 5.9δις ευρώ και έτσι η Κύπρος γλυτώνει το μνημόνιο!! Για το μόνο λόγο που θα χρησιμοποιήσει τον ευρωμηχανισμό είναι για βοήθεια στις τράπεζες της. Μη ξεχνάτε κάτι ακόμα.. αν η Δύση επέμβει και η Ρωσία πει όπα κύριοι μπαίνω και εγώ στο παιχνίδι.. ποιος έχει ποιο εύκολο ανεφοδιασμό; Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί ή η Ρωσία; Όταν το ένα αεροπλανοφόρο της Ρωσίας βρει απέναντι του τα 3 των Αμερικανών τότε ποιος θα έχει το πάνω χέρι; Για να κατεβάσει δυνάμεις η Ρωσία μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους... δια θαλάσσης, που θα τη κολλήσει-καθυστερήσει η Τουρκία   με χίλιες δύο προφάσεις... και από τη ξηρά μόνο μέσω των Αζέρων και μετά να μπουν Ιραν ώστε να κατευθυνθούν στη Συρία...δύσκολος δρόμος και καθόλου σίγουρο ότι οι Αζέροι θα τους αφήσουν να περάσουν... γιατί για να περάσει η Ρωσία στρατεύματα μέσω Γεωργίας,Αρμενίας το θεωρώ αδύνατο να γίνει...λόγο των κακών σχέσεων που έχουν με τη Ρωσία.

Η μόνη ελπίδα του Άσαντ είναι μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση ώστε μέσα σε ένα μήνα να έχει καταπνίξει την επανάσταση των μισθοφόρων ή να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία και τη Κίνα την επόμενη μέρα στη Συρία, άλλη λύση ο Άσαντ δεν έχει... και το κρυφτό των τελευταίων ημερών δεν είναι καλό σημάδι.

Πάντως έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα... πέσει δεν πέσει ο Άσαντ φύγει δεν φύγει από την εξουσία... οι Ισραηλινοί θα βρουν το πάτημα ώστε να μπουν στο Λίβανο! Πάντα στο τέλος θα είναι οι κερδισμένοι... εκτός και αν τους προλάβουν τα χημικά της Χεζμπολάχ... κομματάκι καθόλου απίθανο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.