Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

“Φρενάρουν” τελικά τις βροχοπτώσεις τα αιολικά εργοστάσια;

 Εισαγωγή


Τα πρώτα “αιολικά πάρκα” δημιουργήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με επίκεντρο αρχικά την περιοχή της νότιας Εύβοιας. Μία δεκαετία μετά αυτό έλαβε μαζική μορφή σε πολλές ακόμη περιοχές, θεωρούμενες ως “υψηλού αιολικού δυναμικού”, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το πραγματικό όφελος μιας τόσο μεγάλης παρέμβασης είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι επιπτώσεις της εγκατάστασης των αιολικών “πάρκων” (στην πραγματικότητα πρόκειται για “εργοστάσια”) αν και δεν έχουν ακόμη πλήρως διερευνηθεί, είναι προφανώς ιδιαίτερα σημαντικές, λόγω του μεγέθους της παρέμβασης που συντελείται, τόσο στη Φύση, στο Τοπίο, στο Οικοσύστημα αλλά και στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως στις περιπτώσεις που αυτή εξαρτάται έντονα από τα προηγούμενα. Εν τέλει όμως, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνθετων καταστάσεων, μόνο στην πράξη μπορούμε τελικά να οδηγηθούμε σε αντικειμενικά συμπεράσματα.

Στην περίπτωση της χώρας μας, η Νότια Εύβοια είναι ίσως η μοναδική περιοχή συσσωρευμένης εμπειρίας τέτοιων εγκαταστάσεων, όπου μια συνολική μελέτη επιπτώσεων και ανάλυση οφέλους θα μπορούσε όντως να πραγματοποιηθεί ποιοτικά και ποσοτικά. Παρ’όλα αυτά, εμπειρικά φαίνεται ότι η εικόνα είναι κυρίως αρνητική και τα όποια θετικά να περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο ανταποδοτικό όφελος της τάξεως του 2% για τους δήμους αλλά και στους λογαριασμούς ρεύματος (1%) καθώς και κάποιες λιγοστές θέσεις εργασίας, απαραίτητες για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Από την άλλη πλευρά μεταξύ των πολλών προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί είναι η οπτική και ακουστική όχληση (με άγνωστες συνέπειες), η διατάραξη της αρμονίας του τοπίου, η παραβίαση αρχαιολογικών περιοχών και περιοχών Natura, αλλά και η αυξημένη συχνότητα πυρκαγιών και η επικινδυνότητα που αυτό συνεπάγεται, λόγω του εκτεταμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που διατρέχει την περιοχή.

Στην γενικότερη προσπάθεια αντικειμενικής παρουσίασης των επιπτώσεων τέτοιων – βιομηχανικής κλίμακας – εγκαταστάσεων, στο άρθρο αυτό διερευνάται σε πρωτογενές επίπεδο το επιχείρημα της πιθανής αρνητικής επίπτωσης των αιολικών εγκαταστάσεων στο μικροκλίμα μιας περιοχής όσον αφορά τις βροχοπτώσεις και την υγρασία. Είναι ένα επιχείρημα το οποίο διαδίδεται αρκετά χρόνια αλλά εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχουν επαρκείς σχετικές έρευνες. Για την συγγραφή του, αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του κυρίου Γιώργου Στουρνάρα καθηγητή Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Μελέτης της τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της.


Το επιχείρημα της τροποποίησης του μικροκλίματος


Στην -κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα- συνέντευξη του καθηγητή Γιώργου Στουρνάρα στην εκπομπή του κ. Σαχίνη στο ράδιο 9.84 στην ερώτηση του κ. Σαχίνη [1]:

… Είναι δυνατόν τα αιολικά να μειώνουν τις βροχοπτώσεις;

…ειπώθηκε το εξής:

« Κι όμως αυτό είναι η πραγματικότητα κύριε Σαχίνη. Ξέρετε, τα αιολικά πάρκα είναι κάτι το πρόσφατο και τώρα, σιγά-σιγά, συνειδητοποιούμε, πέρα απ’ τις γενικότερες άλλες επιπτώσεις, ενεργειακές, οικονομικές, χωροταξικές ή αισθητικές αν θέλετε, που είναι πολύ σοβαρές επιπτώσεις, και κάποιες άλλες μορφές τις οποίες ανακαλύπτουμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έλεγα. Όντως, τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής από τη γένεση μιας βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. »


Λίγο αργότερα ο κύριος Στουρνάρας διευκρινίζει:

« Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας τι γίνεται στις μεγάλες καλλιέργειες των εσπεριδοειδών, στο Άργος, στην Άρτα. Εκεί λοιπόν έχουν τοποθετηθεί ανεμομείκτες, οι οποίοι είναι έλικες. Και τι κάνουν αυτοί οι έλικες; Ενεργοποιούνται όταν η ατμόσφαιρα έχει υγρασία κοντά στο έδαφος όταν η θερμοκρασία κατέβει, για να μην δημιουργηθεί παγετός, διότι με τον παγετό θα παγώσουν οι χυμοί των εσπεριδοειδών. Επομένως εκεί τους θέλουμε αυτούς τους έλικες και τους ενεργοποιούμε και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. »


και καταλήγει: Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ https://umeteo.com/meteowiki/8501   UMETEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.