Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Καιρός για προβληματισμό.. που πάει ο πλανήτης και πως συμπεριφερόμαστε εμείς ως πολίτες; Ακούμε τα καμπανάκια της φύσης;

 “Παντοτινά χημικά” ανιχνεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα στα υπόγεια ύδατα


Οι τοξικές χημικές ουσίες PFAS (υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) ανιχνεύθηκαν σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα σε όλο τον κόσμο, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που επιτρέπουν πολλές διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Οι ερευνητές της νέας μελέτης ανέλυσαν περισσότερα από 45.000 δείγματα νερού από όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι περίπου το 31% των δειγμάτων υπόγειων υδάτων τα οποία δεν βρίσκονταν κοντά σε κάποια προφανή πηγή μόλυνσης, είχαν επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα PFAS, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ.

Επιπλέον, περίπου το 16% των δειγμάτων επιφανειακών υδάτων που εξετάστηκαν, τα οποία επίσης δεν ήταν κοντά σε καμία γνωστή πηγή μόλυνσης, είχαν υψηλά επίπεδα PFAS. «Το εύρημα αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», δήλωσε στους New York Times ο Ντένις Ο΄Κάρολ, καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience. «Όχι μόνο για τα PFAS, αλλά και για όλες τις άλλες χημικές ουσίες που διοχετεύουμε στο περιβάλλον. Δεν γνωρίζουμε απαραίτητα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους σε εμάς ή στο οικοσύστημα» τόνισε ο ερευνητής. Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σε ορισμένες χημικές ουσίες PFAS έχουν συνδεθεί με υψηλότερη χοληστερόλη, βλάβες στο ήπαρ και το ανοσοποιητικό σύστημα, υπέρταση και προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και με καρκίνο των νεφρών και των όρχεων.

Η συνέχεια ΕΔΩ 


Η απάτη της ανακύκλωσης πλαστικών

Εκθεση του Κέντρου για την Ακεραιότητα του Κλίματος αποκαλύπτει πως εδώ και δεκαετίες η βιομηχανία πλαστικού προωθεί την ανακύκλωση των προϊόντων της, χωρίς όμως αυτή να είναι πρακτικά εφικτή.

Από το 1950 έως το 2015, περισσότερα από το 90% των πλαστικών αποβλήθηκαν σε χωματερές, αποτεφρώθηκαν ή διέρρευσαν στο περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Ακεραιότητα του Κλίματος που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, τα πλαστικά απόβλητα βρίσκονται πλέον «στον αέρα που αναπνέουμε, στην τροφή που τρώμε και στο νερό που πίνουμε». Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε έως και πέντε γραμμάρια πλαστικού ή το ισοδύναμο μιας πιστωτικής κάρτας. Η βιομηχανία πλαστικού προωθεί τα τελευταία χρόνια ως λύση στο πρόβλημα την «προηγμένη ανακύκλωση», η οποία όμως φαντάζει πολύ δύσκολο να βοηθήσει στην ουσιαστική μείωση των περιβαλλοντικών αποβλήτων. Κι αυτό είναι κάτι, που βάσει της έκθεσης, η βιομηχανία το γνωρίζει εδώ και δεκαετίες.   

«Δεν ανακυκλώνονται στην πράξη»

Οι πετροχημικές εταιρείες έχουν εμπλακεί εδώ και δεκαετίες σε εκστρατείες ενημέρωσης, προκειμένου, βάσει της έκθεσης, «να παραπλανήσουν το κοινό σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανακύκλωσης πλαστικού ως λύσης για τα πλαστικά απόβλητα». Αυτές οι προσπάθειες, σύμφωνα με την έκθεση, «εμποδίζουν τη νομοθετική ή κανονιστική δράση που θα αντιμετώπιζε ουσιαστικά τα πλαστικά απόβλητα και τη ρύπανση».

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 99% των χιλιάδων πλαστικών που υπάρχουν, παράγονται από ορυκτά καύσιμα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών, σύμφωνα με την έκθεση, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, δηλαδή να ανακατασκευαστεί σε νέα προϊόντα. 


Η συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.