Κυριακή 21 Απριλίου 2024

21η Απριλίου 1967: Η μαρτυρία του Αμερικανού πρέσβη Τάλμποτ


 
Οι Αμερικανοί αρχικά είδαν επιφυλακτικά το κίνημα των συνταγματαρχών. Οι διαβεβαιώσεις Παπαδόπουλου, μερικές μέρες αργότερα, τους έπεισαν να αφήσουν την κατάσταση να εξελιχθεί. Οι αναφορές του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ είναι ενδεικτικές. Ο Τάλμποτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» ανέφερε τα εξής : «Ακούσαμε ότι υπήρχε μία ομάδα αξιωματικών που έδειχνε ότι θα αποπειραθεί να προχωρήσει σε πραξικόπημα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου. Δεν ξέραμε ποιοι πραγματικά ήταν, αλλά ότι ήταν συνταγματάρχες. Δεν ήταν οι στρατηγοί. Αυτό μας ανησύχησε, αλλά η ημερομηνία που μας έδωσε μία από τις πηγές μας ήταν στις αρχές Απριλίου.

“Φυσικά παρακολουθήσαμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά, αλλά η ημέρα αυτή ήρθε και παρήλθε χωρίς να συμβεί τίποτα…Στις 21 Απριλίου, περίπου στις 3 π.μ. έλαβα ένα τηλεφώνημα από το φρουρό της πύλης ότι με ζητούσε ο ανεψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου. Μου είπε ότι ο θείος του είχε ανατραπεί από μία ομάδα ανδρών ντυμένων με στρατιωτικά. Χτύπησαν την πόρτα και στο τέλος έσπασαν την κλειδαριά και έτσι εισήλθαν. 


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ: HISTORY-POINT  https://www.history-point.gr/choynta-1967-i-martyria-toy-amerikanoy-presvi-gia-tin-21i-aprilioy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.