Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Πετάμε στα σκουπίδια 89 εκατ. τόνους τροφίμων...



Οι κάποιας ηλικίας μεγαλώσαμε με τις παραινέσεις της μάνας «Μην πετάς το φαγητό σου, τα παιδιά της Αιθιοπίας πεινούν», ως απόρροια των εικόνων πεινασμένων παιδιών της συγκεκριμένης χώρας που προβάλλονταν από το κρατικό κανάλι σε συνεργασία με την Unicef. Τότε δεν καταλαβαίναμε πως θα χόρταιναν τα παιδάκια, αν εμείς τρώγαμε όλο το φαγητό μας, αλλά σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως η σπατάλη αποτελεί ύβρη.

Προς τους ανθρώπους που πεινούν, προς την ίδια τη φύση που μας τρέφει. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής πετάει (κατά μέσο όρο) 123 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, ποσότητα που αναλογεί στο 16% της συνολικής τροφής που φθάνει στους καταναλωτές. Από αυτό, σχεδόν το 80% (ή 97 κιλά) είναι τροφή που θα μπορούσε να καταναλωθεί. Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται ότι πετιούνται 47 εκατομμύρια τόνοι τροφής (και 40 εκατ. τόνοι στις ΗΠΑ).

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγουμε, αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καταλήγει σε χωματερές. Οι αριθμοί δείχνουν τεράστια σπατάλη πόρων, αλλά και επιβάρυνση του περιβάλλοντος, την ώρα μάλιστα που 870 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Υπολογίζεται πως τα τρόφιμα τα οποία «χάνονται» φτάνουν για να επιλύσουν το επισιτιστικό πρόβλημα παγκόσμια.

Διαβάστε την συνέχεια στο http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.