Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Τουρκικό Γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ, προτάσεις από τον Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΡΟΥΓΟ

Αν το Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο πάει στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ δύσκολο γιατί αν κάνουμε κάτι, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και ανάμιξη σε θέματα κυριαρχίας άλλου κράτους.

Γράφει ο Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΓΟΣ: 
Στρατιωτικός αναλυτής-διεθνολόγος. Ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφαλείας-Τρομοκρατίας και Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Ενεργό μέλος σε πολλές ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ του ΝΑΤΟ


Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ, και δεν ξέρω κατά πόσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουμε το δικαίωμα να εμπλακούμε σε βάθος σταδικά του θέματα. Βέβαια, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως συνεχίζουμε να είμαστε εγγυήτρια δύναμη, αφού όπως καθορίζεται στη Συνθήκη, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μ.Βρετανία εγγυώνται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια της Κύπρου «ως και την κατάστασιν πραγμάτων την καθιερωθείσα υπό των θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματός της». Παρότι οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου του 1959 έχουν πρακτικά καταπέσει, εντούτοις συνεχίζουν να έχουν νομική ισχύ και να καθορίζουν ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Η ύπαρξη τόσων πολεμικών πλοίων διαφόρων κρατών στην Κυπριακή ΑΟΖ δείχνει το πραγματικό διεθνές ενδιαφέρον και τον πραγματικό λόγο γιατί κάποια ξένη δύναμη θα μπορούσε να εμπλακεί στην περιοχή. Πολύ απλά διότι έχει ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Αυτή είναι η μαγική λέξη. Δεν υπάρχουν φιλίες και αγάπες, δεν υπάρχει το «ξανθό γένος» που θα καθαρίσει για εμάς επειδή είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί. Καιρός να ξυπνήσουμε. Κάθε συμμαχία πρέπει να στηρίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα, διαφορετικά δεν είναι ισχυρή. Και αν δεν υπήρχε και δικό μας συμφέρον, ίσως δεν αντιμετωπίζαμε την Κύπρο ως αδέλφια μας, ίσως να μην είχε συναποφασισθεί το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου. Αλήθεια τι γίνεται με αυτό;Δεν μιλάνε για αυτό εδώ και χρόνια δυστυχώς.

Διαβάστε την συνέχεια στο 
http://www.analystsforchange.org/2018/03/e.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.