Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μπάιντεν: Aναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία




Οι δηλώσεις Μπάιντεν από το αεροδρόμιο Λάρνακας

"Είναι σπουδαίο να βρίσκομαι στη Κύπρο. Είμαι ο πρώτος αντιπρόεδρος που επισκέπτεται το νησί μετά τον Λίντον Τζόνσον. Ήρθα στο νησί μετά από πρόσκληση του προέδρου Αναστασιάδη. Ήθελα να έρθω, για να τονίσω την αξίας της αναπτυσσόμενης μας συνεργασίας και την εταιρική στρατηγική σχέση μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ.

Προσδοκώ να συζητήσω με τον πρόεδρο μια κοινή ατζέντα:
Στήριξη να φύγουν τα χημικά όπλα από τη Συρία, ενεργειακή ασφάλεια στην περιφέρεια, αντιμετώπιση της κρίσης, και αντιτρομοκρατικών ενεργειών, συζήτηση για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Οι Κύπριοι έχουν κάνει πολλές θυσίες. Η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει.

Βασικό θέμα συζήτησης είναι το κυπριακό. Θα συναρτήσω τους αρχηγούς και των 2 κοινοτήτων. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας. Δεν θα αλλάξει κάτι με αυτή την επίσκεψη.

Πέρασαν 40 χρόνια και οι Κύπριοι πρέπει να επανενωθούν σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η ειρήνη είναι πάντα εφικτή αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα από ηγέτες αλλά και πολίτες. Άκουσα ότι ο τύπος γράφει ότι έρχομαι με σχέδιο για να λύσω το κυπριακο. Απορρίπτω αυτή τη θέση.

Ήρθα για να βοηθήσω και όχι για να επιβάλω τη λύση. Μόνο οι Κύπριοι μπορούν να αποφασίσουν τη λύση. Η λύση θα φέρει ευημερία και μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και πολλές ευκαιρίες στη νέα γενιά.

Αυτό το νησί μπορεί να γίνει θεμέλιος λίθος σταθερότητας για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων μεταξύ των χωρών μας".




Αύριο το πρωί θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα συναντηθεί με τους θρησκευτικούς ηγέτες του νησιού.

Θ’ ακολουθήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.

Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στο Προεδρικό, στο οποίο θα παρακαθίσουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πολιτικοί αρχηγοί, πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής. Μετά θα μεταβεί στην αμερικανική πρεσβεία για να αποτίσει φόρο τιμής στον Αμερικανό πρέσβη, Ρότζερ Ντέιβις, που δολοφονήθηκε το 1974.

Λίγο μετά το μεσημέρι ο Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου στην κατοικία, που βρίσκεται δίπλα στο ψευδοπροεδρικό. Αργότερα θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.

Στις 16.15 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του “προεδρικού”, ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί – όπως γράφει – τον κ. Έρογλου στις 16.15, ενώ στις 19.00 ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο Τ/κ ηγέτης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσουν σε δείπνο στο εστιατόριο Chateau Status στη νεκρή ζώνη.

Στην ανακοίνωση καλούνται οι εκπρόσωποι του Τύπου που θα καλύψουν την συνάντηση Έρογλου – Μπάιντεν να βρίσκονται στο “προεδρικό” μεταξύ 1400 και 1530.

Στις 20.00 θα προβεί σε δηλώσεις αποτιμώντας τα της επίσκεψης του και μετά θα αποχωρήσει απο την Κύπρο

Η σύζυγος του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζιλ Μπάιντεν, μαζί με τη σύζυγο του Προέδρου Αναστασιάδη θα επισκεφθούν τα Λεύκαρα και την παλαιά Λευκωσία, καθώς και τη νεκρή ζώνη. Ο Τζο Μπάιντεν και η ακολουθία του θ’ αναχωρήσουν από την Κύπρο το πρωί της Παρασκευής. - See more at: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/128201#sthash.yYSPhowS.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.