Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Πρόστιμο 90 εκ. ευρώ στην Τουρκία για την εισβολή του 1974 στην Κύπρο - Aντιδράσεις από Κατεχόμενα και Τουρκία




Η απόφαση του ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας δεν έχει νομική βάση, δεν αρμόζει στις αρχές της δικαιοσύνης και έχει πολιτικό χαρακτήρα, υποστηρίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του το “προεδρικό”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι “δυστυχώς με αυτή την απόφαση το ΕΔΑΔ στράφηκε ενάντια στις αρχές της δικαιοσύνης και παραβλέποντας τους πραγματικούς ενόχους του δράματος της Κύπρου, τιμώρησε τους αθώους”.

Από την άποψη της χρονικής συγκυρίας, προστίθεται, “η απόφαση φέρει ένα νόημα, λέγοντας πως εάν στο Κυπριακό υπάρχει μια πλευρά που πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις αυτή είναι η ε/κ διοίκηση που συνεχίζει να παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα των Τ/κ και την απομόνωση των Τ/κ”.

Στην ανακοίνωση του “προεδρικού” γίνεται αναφορά σε ομαδικά εγκλήματα την περίοδο 1963-1974 και πως τα 3/4 του “τ/κ λαού” υπό την επιβολή των όπλων εξαναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες από 103 χωριά και να ζουν φυλακισμένοι για 11 χρόνια σε έδαφος που αντιστοιχούσε στο 3% του συνόλου του νησιού. Σε αυτή την περίοδο, συνεχίζει, υπάρχουν 502 Τ/κ αγνοούμενοι, μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Ο λόγος για την ειρηνευτική – όπως την ονομάζει – επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 ήταν το πραξικόπημα Ε/κ – Ελλήνων και η Τουρκία, κάνοντας χρήση του δικαιώματος και των αρμοδιοτήτων που της έδιδε η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960, αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την επιχείρηση, πράγμα που - υποστηρίζει το “προεδρικό” - παρέβλεψε το ΕΔΑΔ και με αυτή την απόφαση στράφηκε ενάντια σε κάθε είδους αληθοφάνεια, δικαιοσύνη και αρχές ευνομίας.

Η απόφαση, προστίθεται, αφήνει υπονοούμενα και ως προς τη συγκυρία καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για μια συμφωνία στην Κύπρο και έχουν αρχίσει οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και είναι ανησυχητικό το ότι λήφθηκε μια απόφαση άδικα και δημιουργεί μια κατάσταση που εξασφαλίζει πολιτικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα σε μια από τις δύο πλευρές.

Επικρίνει δε το ΕΔΑΔ που επέτρεψε την “ε/κ διοίκηση” να εκμεταλλεύεται – όπως γράφει – την Κυπριακή Δημοκρατία που σφετερίστηκε με τα όπλα, το ευρωπαϊκό σύστημα δικαίου και υπέθεσε ότι οι Τ/κ δεν υπέφεραν. Καταδίκασε, προστίθεται, την Τουρκία που γλύτωσε τους Τ/κ από μια γενοκτονία και αγριότητες εναντίον τους και “αυτό το νόημα έχει η απόφαση του ΕΔΑΔ για εμάς και έτσι θα την κρίνει η ιστορία”.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/126058#sthash.zxaXKWZ2.dpuf


Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να καταβάλει 90 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, όπως προβλέπει η απόφαση την οποία έλαβε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου.

Τα χρήματα, με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ, οφείλονται από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία ως δίκαιη αποζημίωση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων κατά την εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη νήσο πριν από 40 χρόνια.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση - της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος - δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, η Τουρκία καλείται να πληρώσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των αγνοουμένων και 60 εκατ. ευρώ για τους εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους της Καρπασίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι εναπόκειται στην κυπριακή Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα μηχανισμό διανομής των ποσών αυτών στα θύματα ξεχωριστά, κάτω από την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.