Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Γ.Λιλλήκας:"Πρέπει να παράσχουμε αμοιβαίο όφελος στη Ρωσία"

Επιστολή με εισηγήσεις απέστειλε απόψε ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Αφήσαμε ανεκμετάλλευτο το χρόνο προκειμένου να θέσουμε το Φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε. Ερωτηθείς αν επιβεβαιώνεται το προεδρικό διάγγελμα κατά το οποίο ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι αν δεν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο θα ερχόταν δεύτερο οδυνηρό σχέδιο της Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αντιθέτως η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αρκετές επιλογές για την διάσωσή της όπως είναι η προπώληση του Φυσικού αερίου. Για αυτό το σκοπό παρέθεσε με επιστολή του τις εισηγήσεις του στον Πρόεδρο, προσθέτωντας ότι αυτή την στιγμή δεν περισσεύει κανένας και όλοι πρέπει, είπε να βοηθήσουν στην εξέυρεση λύσεων.

Τα άμεσα μέτρα που εισηγείται στην επιστολή του ο κ. Λιλλήκας είναι:

Α) Nα σταλεί προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου στην Μόσχα ή πολύπλευρη ομάδα που να άπτεται ευρέων τομέων. Η ομάδα θα επιβάλλεται να μπορέσει να συζητήσει ευρέως τα θέματα διαπραγματεύσεων με την Ρωσία γιατί, όπως είπε, αυτή τη στιγμή η όποια διαβούλευση γίνεται στην Μόσχα είναι μονομερής.

Β) Ο πρόεδρος, επισημαίνει στην δεύτερη πρότασή του ο κ. Λιλλήκας, πρέπει να καλέσει άμεσα εταιρείες του διεθνούς εμπορίου φυσικού αερίου προκειμένου να συζητηθεί η προπώληση φυσικού αερίου.

Γ) Ο κ. Λιλλήκας, τόνισε ότι ο Πρόεδρος, πρέπει να αξιοποιήσει όλους τους τεχνοκράτες ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του, ότι είναι στην διάθεσή του Προέδρου για να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Δ) Aκόμη, είπε ο κ. Λιλλήκας αναφερόμενος στην τέταρτη πρότασή του είναι να προταθεί συμμετοχή των Ρώσων στις διαδικασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στον τερματικό και στους αγωγούς ενώ να τους δοθούν στρατιωτικές διευκολύνσεις προκειμένου να έχουν απέναντί τους συμφέρουσα σενάρια.

Όλα καθορίζονται από συμφέροντα, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία διαμηνύει ξεκάθαρα ότι αν μας βοηθήσει θα διαταράξει τις σχέσης της με την ΕΕ, τότε θα πρέπει, είπε, να της παρέχουμε αμοιβαίο όφελος.

Η λύση είπε ο κ. Λιλλήκας είναι στα χέρια μας, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να αποφέρει ένα σεβαστό ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.