Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Κακόμοιρη Ελλάδα που πας με αυτούς; Μεγάλη άσκηση στην Κρήτη αλλά χωρίς την Κρήτη.

 Πρωταγωνιστής ο απίθανος Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ (άρα αυτοδίκαια) καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ.

Και ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ αλλά φίλος της Δεξιάς και της ΝΔ, Κώστας Συνολάκης (μέχρι πρότινος διευθυντής Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών ως μέλος και συντονιστής της Άσκησης). Ενώ είναι γνωστή η πολιτική οικογενειακή του σχέση με το περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη, από την εποχή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


Χωρίς τη συνδρομή των δημόσιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νησιού, αλλά με διδάσκοντες από τα ιδιωτικά της Κύπρου η μεγάλη άσκηση υπό τον Ευθύμιο Λέκκα


Αν αυτό δεν είναι μία σκανδαλώδης πρόκληση, που ενδεχομένως να υποκρύπτει και άλλες ενδιαφέρουσες ακόμη και οικονομικά πτυχές, τότε ποιο είναι; Πλησιάζουμε πλέον στο κυριότερο μέρος της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη, με την κωδική ονομασία “Μίνωας 2024”.

Το υποθετικό σενάριο εξετάζει την ακραία υπόθεση και το πώς θα αντιδράσουν Αρχές και φορείς, πολίτες και Πολιτεία σε έναν σεισμό 6,4R σε υποθαλάσσιο χώρο 20 χλμ. βορειοανατολικά των Χανίων και αμέσως μετά από 24 ώρες σε νέο ισχυρότερο σεισμό, 7,2R, πάλι υποθαλάσσια, με επίκεντρο 30 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου! Η άσκηση έχει ήδη διατυπωθεί ως η μεγαλύτερη του είδους της των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, το “παρών” θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πιο κρίσιμη φάση της και συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και την Περιφέρεια Κρήτης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέχρι τον Απρίλιο του 2024 έχουμε διαρκώς συναντήσεις εργασίας όλων (;) των εμπλεκόμενων φορέων. Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου είχαμε ήδη τη μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου και τώρα τον Απρίλιο έρχεται η κυρίως εξέλιξη, με την Επιχειρησιακή Άσκηση Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης.
Κανονική δηλαδή προσομοίωση και λειτουργία των πάντων, σαν να έχουν συμβεί δύο μεγάλα σεισμικά γεγονότα σε Χανιά και Ηράκλειο μέσα σε 24 ώρες. Ασφαλώς και είναι η κορυφαία στιγμή μίας αναγκαίας και γιατί όχι και μελλοντικά διαρκώς επαναλαμβανόμενης άσκησης τέτοιας κλίμακας, για την αντιμετώπιση ενός φυσικού αλλά ταυτόχρονα και καταστρεπτικού φαινομένου σε τέτοια ένταση, όπως ένας σεισμός, με την προσδοκία μείωσης έως περιορισμού θυμάτων και ιδίως απωλειών, ακόμη κι αν είναι εφικτό σε μηδενικό άθροισμα.


Ως εδώ καλά, αλλά από εδώ και κάτω αρχίζουν τα περίεργα. Διαβάζοντας τα αναλυτικά επίσημα έντυπα της άσκησης, φτάνοντας στη σύνθεση της ομάδας υλοποίησης επιστημονικά του όλου εγχειρήματος, της Ομάδας Σχεδιασμού της Άσκησης δηλαδή, που είναι το πιο κρίσιμο κεφάλαιό της, εύκολα ο καθένας διαπιστώνει ότι η Μεγάλη Σεισμική Άσκηση στην Κρήτη γίνεται χωρίς τα Ιδρύματα και τους ερευνητές της Κρήτης ή άλλα ελληνικά στην Ομάδα Σχεδιασμού. Έχουμε Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ΙΤΕ, προηγμένες τεχνολογίες, δίκτυα σεισμικής καταγραφής τοπικά πλήρως ανεπτυγμένα στο νησί, προγραμματικές συμβάσεις των Ιδρυμάτων τους και μάλιστα και εξιδεικευμένων εργαστηρίων τους στους σεισμούς, όπως το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών (ΙΦΕΓΓ) του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στο οποίο εντάσσεται η έδρα UNESCO Φυσικής της Στερεάς Γης και Μείωσης των Επιπτώσεων Γεωκαταστροφών, για να μην αρχίσω να απαριθμώ έδρες Πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα κ.λπ. και το δίκτυο σεισμολογικών εργαστηρίων και κέντρων της χώρας.


Η σύνθεση της ομάδας
Κι όμως, όπως επίσημα καταγράφεται στα κείμενα της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη, με την κωδική ονομασία “Μίνωας 2024”, η σύνθεση της Ομάδας Έργου του Σχεδιασμού της Άσκησης από ποιους τελικά αποτελείται; Διαβάζουμε: «Μέλη Ομάδας Σχεδιασμού Άσκησης (ΟΣΧΑ) είναι οι:

α) Ευθύμιος Λέκκας, που είναι και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (άρα αυτοδίκαια) καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ.
β) Κώστας Συνολάκης (μέχρι πρότινος διευθυντής Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών ως μέλος και συντονιστής της Άσκησης). Σημειώνεται ότι ο κ. Συνολάκης έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, αλλά είναι γνωστή η πολιτική οικογενειακή του σχέση με το περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη, από την εποχή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,,, ΣΤΟ https://www.defence-point.gr/news/megali-askisi-stin-kriti-alla-choris-tin-kriti

Του Δημοσιογράφου: Σαχίνης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.