Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Σαχλαμάρες Newsweek και “έγκυρων” ιδρυμάτων για τις ΕΔ και την άμυνα

Πηγή http://www.defence-point.gr
Η έλλειψη καυσίμων έχει αφήσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αβοήθητες ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, υποστηρίζει το περιοδικό Newsweek. Σύμφωνα με το άρθρο, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα να αμυνθεί απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό…

Στο περιοδικό μίλησε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Κολιόπουλος, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι ο λόγος που διατηρούμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα που η Τουρκία έχει ανιχνεύσει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων, έχει αυξήσει τις δραστηριότητές της στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να φθείρει την ελληνική άμυνα».

Το άρθρο του Newsweek επισημαίνει, ότι η τουρκική Αεροπορία (THK) έχει κλιμακώσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τα τελευταία χρόνια. Εν τω μεταξύ, παρά την οικονομική κρίση, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI: Stockholm International Peace Research Institute), ανέφερε ότι η Ελλάδα δαπάνησε 4 δισεκατομμύρια (2,5% του ΑΕΠ) για την άμυνα το 2014, που είναι το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.


Ο επικεφαλής ερευνητής για το θέμα των στρατιωτικών δαπανών του Ινστιτούτου, Sam Perlo-Freeman, αμφισβήτησε την αναγκαιότητα ορισμένων από τις δαπάνες, δεδομένης της πρωταρχικής ανάγκης για την εξασφάλιση καυσίμων. Η αναφορά είναι επιεικώς βλακώδης και δεν τιμά ένα τόσο φημισμένο ινστιτούτο να αναφέρει τέτοιες εξόφθαλμες ακόμα και για τους στοιχειωδώς γνωρίζοντες, καθώς αναφέρεται στην προμήθεια αρμάτων μάχης πριν από πολλά-πολλά χρόνια, έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι να περιμένει κανείς όμως από έναν ελάχιστα σχετικό με το αντικείμενο, αφού ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι απλά ένας μαθηματικός, τον οποίο και τοποθέτησαν για να διαχειριστεί τα νούμερα, η ανάλυση όμως των συμπερασμάτων απαιτεί πιο εξειδικευμένη γνώση. Το δε SIPRI κατάφερε πρόσφατα να δείξει ότι η Ελλάδα… αύξησε τις δαπάνες! Το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται, είναι πως βλέπουν μόνο τα αριθμητικά στοιχεία που γράφει η Ελλάδα στον προϋπολογισμό της και τα χρησιμοποιούν, χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους. Αν ο προϋπολογισμός δηλαδή μιλάει για «δεσμεύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ» θεωρούν ότι έχει ξοδευτεί αυτό το ποσό… παρότι οι εξοπλιστικές δαπάνες τείνουν να μηδενιστούν (κυριολεξία) την τελευταία δεκαετία

Διαβάστε την συνέχεια στο http://www.defence-point.gr/news/?p=126842


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.