Ουάσινγκτον: Άρση του στρατιωτικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κύπρου προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή και ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου εισηγείται αμερικανικό ινστιτούτο. Καλεί επίσης την Ουάσινγκτον να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη καθώς, όπως σημειώνει, η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται πλέον αξιόπιστος εταίρος.
Το αμερικανικό ινστιτούτο Χάντσον, σε μακροσκελή ανάλυσή του για την αμερικανική πολιτική και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ κάνει λόγο για αλλαγή του ισοζυγίου δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναλύει σε βάθος την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή σε συνάρτηση με τα ζητήματα ενέργειας υποδεικνύοντας προς την Ουάσινγκτον συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τόσο τον δικό της ρόλο όσο και τη συνεργασία της με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Ιδιαίτερα για την Κύπρο και τις κινήσεις που μπορεί να γίνουν από αμερικανικής πλευράς, το ινστιτούτο Χάντσον καλεί την Ουάσιγκτον να προβεί σε ενέργειες που θα ενισχύσουν την κυπριακή πλευρά περιλαμβάνοντας «διεύρυνση των στρατιωτικών ασκήσεων και υποστηρίζοντας τη δήλωση της Κύπρου για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και τερματίζοντας την 40χρονη ετεροχρονισμένη απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου».
Ειδικότερα, στο θέμα του εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού σημειώνεται πως η άρση του «είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει προκειμένου να επιτραπεί η πώληση σκαφών περιπολίας για την προστασία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που μπορεί να αναγερθούν στο Βασιλικό από πιθανή τρομοκρατική επιχείρηση διά θαλάσσης», υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει πραγματική και νόμιμη ανάγκη». Στο σημείο αυτό σπεύδει να απαντήσει και σε πιθανές τουρκικές αντιδράσεις σημειώνοντας πως μια δεκάδα περιπολικών σκαφών δεν μπορεί να κάνουν οτιδήποτε έναντι των δεκάδων σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.
Η δεύτερη κίνηση που μπορεί να γίνει από πλευράς Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το ινστιτούτο Χάντσον, είναι η πρόσκληση προς την Κύπρο για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ως πρώτο βήμα για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υποδεικνύεται πως «μια από τις σημαντικές απειλές που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ προέρχεται από τα νοτιοανατολικά» και ως εκ τούτου «ένας δημοκρατικός σύμμαχος στην πιο εκτεθειμένη γωνιά της Ευρώπης μπορεί να συνεισφέρει μετρήσιμη ασφάλεια στη συμμαχία».
Στην αναμενόμενη αντίδραση της Τουρκίας για ένταξη της Κύπρου στο ΣγΕ «όπως έπραξε σε πολλές περιπτώσεις ένταξης της Κύπρου σε διεθνής οργανισμούς» αλλά και στον διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ υποδεικνύεται πως «αποτελεί ένα κίνητρο για τα μέλη της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να ξεπεράσουν την αντίθεση της Τουρκίας για συμμετοχή της Κύπρου στο ΣγΕ».
Τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς της όλης ανάλυσης του ινστιτούτου υποδεικνύοντας προς την Ουάσινγκτον πως θα πρέπει να δει το θέμα του φυσικού αερίου της περιοχής κατ’ ανάλογο τρόπο που είχε προσεγγίσει το πετρέλαιο ως σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση του ισοζυγίου δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πλέον «το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Μεσογείου είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα» και οφείλουν ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ευρώπη να προστατέψουν αυτά τα αποθέματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη μεταφορά ενέργειας προς τη Δύση.
Διαβάστε την συνέχεια στο σύνδεσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.