Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Με υπογραφή Π.Καμμένου υπεγράφη απόφαση για ανακατάταξη 1.000 επαγγελματιών ΟΒΑ(μόνο για ήδη υπηρετούντες, ΟΧΙ εφέδρους)

Υπεγράφη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο σχετική απόφαση για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων από την κείμενη νομοθεσία διαδικασιών για ανακατάταξη στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων 1000 συνολικά (600 στρατό ξηράς, 200 Πολεμικό Ναυτικό, 200 Πολεμική Αεροπορία), οπλιτών για βραχεία περίοδο δυο ετών η οποία μπορεί να παραταθεί για ακόμη ένα έτος.

Η δυνατότητα ανακατάταξης δίνεται μόνο σε οπλίτες που υπηρετούν και όχι σε εφέδρους αμέσως μετά και σε συνέχεια της εκπλήρωσης της θητείας τους. Οι παραπάνω οπλίτες θα συνεχίζουν να υπηρετούν στις μονάδες από τις οποίες και θα απολύονται και οι οποίες έχουν καθορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση χωρίς δυνατότητα μετάθεσης.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Την “ώρα του πρωθυπουργού” επαναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Την “ώρα του πρωθυπουργού” επαναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Με επιστολή του προς την πρόεδρο του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός ορίζει την Παρασκευή, ως την ημέρα κατά την οποία θα απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών.

Η πρώτη ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον πρωθυπουργό θα είναι η 8η Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η “ώρα του Πρωθυπουργού” είχε ουσιαστικά καταργηθεί υπό πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει να εμφανίζεται ελάχιστα στο κοινοβούλιο, πόσο μάλλον να συμμετέχει στην εν λόγω διαδικασία κοινοβουλευτικού έλεγχου.

http://www.koutipandoras.gr

Τριετής φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές από το Σεπτέμβριο του 2015.

Οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών γίνονται τριετούς φοίτησης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η αρχή έγινε με την Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας για την οποία εκδόθηκε η πρώτη απόφαση.


Αναλογες αποφάσεις αναμένονται για για τις ΣΜΥ,ΣΜΥΝ και ΣΥΔ, ώστε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να έχουν μετατραπεί σε σχολές τριετούς φοίτησης.

Το βίντεο για την κατοχή που θα "παίζει" στο Μετρό!



Ποια Αστυνομικά τμήμα κλείνουν και ποια συγχωνεύονται στην Αττική.

Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα και κατάργηση δεκάδων αστυνομικών τμημάτων και σταθμών προσδιορίζονται σε διαταγή των αστυνομικών αρχών που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και παρουσιάζει Το Βήμα με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση περίπου 1,4 εκατ. ευρώ και την αποδέσμευση περίπου 800-1.000 αστυνομικών από γραφειοκρατικά καθήκοντα.

Τα νέα αστυνομικά τμήματα της Αττικής θα είναι πολύ σύντομα τα εξής:

Για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών προτείνεται:

Η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Αγίου Δημητρίου και Δάφνης, των Ζωγράφου και Καισαριανής, των Βύρωνα και Υμηττού καθώς και των Ταύρου και Μοσχάτου (διοικητική υπαγωγή στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά).


Η αντικατάσταση και ταυτόχρονα συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων με περιοχή αρμοδιότητας τον Δήμο Αθηναίων (ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, Ακροπόλεως, Αμπελοκήπων, Εξαρχείων, Κολωνού, Κυψέλης, Νέου Κόσμου, Ομόνοιας, Παγκρατίου, Πατησίων, Πετραλώνων και Συντάγματος) με εννέα νέα Αστυνομικά Τμήματα τα οποία θα φέρουν αριθμητική ονομασία (1ο Αστυνομικό Τμήμα, 2ο Αστυνομικό Τμήμα κ.ο.κ.).

Στη Βορειοανατολική Αττική από τις 39 αστυνομικές υπηρεσίες καταργούνται οι 20 για την εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ από ενοίκια.

Συγχωνεύονται τα Αστυνομικά Τμήματα Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, τα Α” και Β” Νέας Ιωνίας σε ένα τμήμα, ενοποιούνται τα ΑΤ Γέρακα και Παλλήνης αλλά και τα ΑΤ Παιανίας και Γλυκών Νερών. Ακόμη γίνεται ένα ενιαίο τμήμα Παπάγου – Χολαργού, ένα άλλο «πολυδύναμο τμήμα» Ψυχικού – Φιλοθέης – Νέου Ψυχικού όπως και ένα ακόμη Ωρωπών – Καλάμου – Αυλώνας που απορροφούν τα προηγούμενα αυτόνομα τμήματα.

Ακόμη δημιουργούνται τα τμήματα-«μαμούθ»: το Βριλησσίων – Μελισσίων – Πεντέλης, το Ηρακλείου – Πεύκης, το Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας, το Αμαρουσίου – ΟΑΚΑ, το Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας, το Αγίου Στεφάνου – Καπανδριτίου, το Νέας Μάκρης – Μαραθώνα και το Αρτέμιδας – Σπάτων.

Τα μόνα τμήματα στη Βορειοανατολική Αττική που παραμένουν ως έχουν είναι τα Μεταμόρφωσης, Ραφήνας, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.

Στη Δυτική Αττική συγχωνεύονται τα δύο τμήματα του Αιγάλεω, γίνεται ενιαίο τμήμα Λιοσίων – Ζεφυρίου, συγχωνεύονται τα τμήματα Αγίων Αναργύρων και Καματερού αλλά και του Ολυμπιακού Χωριού με τον Αστυνομικό Σταθμό (ΑΣ) Θρακομακεδόνων. Ακόμη το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων απορροφά τους σταθμούς Νέας Περάμου και Κινέττας. Τα υπόλοιπα τμήματα της Δυτικής Αττικής παραμένουν ως έχουν.

Στη Νοτιοανατολική Αττική προτείνεται η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Α” και Β” ΑΤ Γλυφάδας, των Αργυρούπολης και Ελληνικού, των Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, των Αναβύσσου και Καλυβίων (ΑΤ Σαρωνικού) αλλά και των Κερατέας και Λαυρίου. Προτείνεται η κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών Σουνίου, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδας.

Για την περιοχή του Πειραιά προτείνεται η συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Καλλίπολης και Δημοτικού Θεάτρου (Α” ΑΤ Πειραιά), των Δραπετσώνας και Κερατσινίου, των Μεθάνων, Γαλατά και Δρυόπης (ΑΤ Τροιζηνίας) καθώς και των τμημάτων Μοσχάτου και Ταύρου. Το Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων μετατρέπεται σε Β” Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά.

Επιπλέον θα υπάρξει κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών Αμπελακίων, Μεσαγρού αλλά και του Αστυνομικού Τμήματος Νέου Φαλήρου το οποίο ιδρύθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

Για τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής προτείνεται η συγχώνευση των Τμημάτων Πειραιά, Κορυδαλλού και Περάματος αλλά και αυτών της Ελευσίνας και Μεγάρων. Ωστόσο καταργείται η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Παράταση της ρύθμισης για διαγραφή προσαυξήσεων... μέχρι και την 27η Μαΐου 2015

Την παράταση κατά ένα μήνα της, έως 27 Μαΐου, προθεσμίας για εφάπαξ ή τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στη Βουλή, η παράταση δίνεται για ένα...
μήνα ανταποκρινόμενη στο αίτημα που υπάρχει να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους φορολογούμενους να κάνουν χρήση του μέτρου και να επωφεληθούν από το διπλό όφελος που συνεπάγεται η πληρωμή προσαυξήσεων, προστίμων και κεφαλαιοποιημένων φόρων η οποία επιφέρει και ισόποση μείωση του αρχικού χρέους.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την διαγραφή προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών, ισόποση με το ποσό που καταβάλουν για την εξόφληση της αρχικής οφειλής έκλεισε χθες Δευτέρα 27 Απριλίου.


Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν τους Τουρκοκύπριους πολίτες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Λευκωσία: Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν τους Τουρκοκύπριους πολίτες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την επανέναρξη των συνομιλιών και την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Αναστασιάδη:

(α) Στην πρώτη κοινή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί προτίθεμαι να δώσω χάρτες και στοιχεία που αφορούν 28 ναρκοπέδια κατά προσωπικού στην περιοχή του Πενταδακτύλου.

(β) Εκχώρηση της διαχείρισης στο Εβκάφ των μουσουλμανικών χώρων λατρείας στις ελεύθερες περιοχές που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν βρίσκονται υπό την προστασία ξένων πρεσβειών.

(γ) Απόφαση πρόσληψης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Λευκωσία λειτουργών με γνώση της τουρκικής γλώσσας ούτως ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας.

(δ) Χαιρετίζω την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου και εύχομαι να ευοδωθεί το συντομότερο.

"Είναι καλά γνωστό πως για τον πιο πάνω σκοπό είχα εισηγηθεί μια αμοιβαίως επωφελή δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνω την προθυμία του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, κ. Ακιντζί, να εμπλακεί σε ένα διάλογο για υιοθέτηση Μέτρων που θα εμπεδώσουν κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας μεταξύ του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου Αναστασιάδη.

1000 χρόνια μετά η Αγία Βαρβάρα επιστρέφει σε ορθόδοξα χέρια


Για πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια ολόκληρο το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας επιστρέφει σε ορθόδοξα χέρια έστω και για λίγες ημέρες. Με μια κίνηση ιδιαίτερα συμβολική η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παραχωρώντας για δυο εβδομάδες ολόκληρο το σκήνωμα της μεγάλης Αγίας, το οποίο φυλάσσεται στην Βενετία.



Το ιερό λείψανο το οποίο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το απόγευμα της 10ης Μαΐου, θα μεταφερθεί στον τόπο του προσκυνήματος με υψηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό πως η λάρνακα στην οποία φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα, θα μεταφερθεί στον ναό πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου ενώ χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη την χώρα αναμένονται στην Αθήνα προκειμένου να προσκυνήσουν την Αγία.

Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες. Έχουν προγραμματιστεί μάλιστα και αρκετές αγρυπνίες κατά τις οποίες θα ψάλλουν ονομαστοί μοναστηριακοί χοροί όπως της Ιεράς Μονής Νταού Πεντέλης και της Ιεράς Μονής Θεομήτορος Ηλιουπόλεως.

Ξεχωριστή και σπάνια θεωρείται η μεταφορά του ιερού λειψάνου στο αντικαρκινικό νοσοκομείο όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους ασθενείς που δίνουν την δική τους μάχη να προσκυνήσουν την Αγία.

Εξίσου τιμητική θα είναι και η αποχώρηση του ιερού λειψάνου από την Ελλάδα. Την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Αθήνα, την Κυριακή 24 Μαΐου το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στον Πειραιά όπου θα γίνει υποδοχή και δοξολογία. Στη συνέχεια το ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί σε πολεμικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει την Αγία πίσω.

Το ιερό λείψανο έρχεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 ετών από της ιδρύσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2016 και θα φιλοξενηθεί στο ομώνυμο ιερό προσκύνημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας ο οποίος έλαβε το όνομα του προς τιμήν της Αγίας. Ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι συνέχεια μικρού ναΐσκου του 17ου αιώνα στον οποίο βρέθηκε ιερή εικόνα της Αγίας.



Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Βγάζει τον Στρατό στα σύνορα η Βουλγαρία για να αποτρέψει την ροή λαθρομεταναστών.

Από τη Δευτέρα, τμήματα του βουλγαρικού Στρατού θα ενταχθούν στη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία, λόγω της αύξησης της ροής των λαθρομεταναστών, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, και ο ομόλογος του, της Άμυνας, Φιλίπ Γκούνεφ και Ντίμιταρ Κουμουρτζίεφ επισκέφθηκαν τη συνοριακή διάβαση Έλοβο, για την κοινή δράση του στρατού με την υπηρεσία φύλαξης των συνόρων.

Κύρια δραστηριότητα του στρατού θα είναι η επιτήρηση σε δύσβατες περιοχές, όπου δεν έχουν πρόσβαση τα οχήματα της αστυνομίας.

Συνεχίζουν την υπονόμευση της Θράκης οι Τούρκοι! Την εμφανίζουν Ανεξάρτητη σε χάρτη-αφίσα.

Ανεξέλεγκτοι,ασύδωτοι και πάντα ατιμώρητοι. Οι φανατικοί που χρόνια τώρα δρουν στη Θράκη έχουν χάσει κάθε μέτρο και δειχνουν βέβαιοι ότι όσο κι αν το τραβήξουν δεν πρόκειται να έχουν καμία απολύτως συνέπεια από το ανύπαρκτο ελληνικό κράτος.

Η αφίσα αφορά συνέδριο που θα γίνει στην Κομοτηνή και όπως φαίνεται η Θράκη στον ελληνικό χάρτη έχει διαφορετικό χρώμα από την υπόλοιπη Ελλάδα! Πράσινο το χρώμα όπως και στην “σημαία” της “ανεξάρτητης Θράκης” που χρόνια τώρα έχουν οι φανατικοί.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Μπιρλίκ ,όπως το έχουν μεταφράσει τα tourkikanea.gr είναι αποκαλυπτικό του θράσους όσων θεωρούν ότι στην Ελλάδα μπορούν να κάνουν και να λένε ότι θέλουν χωρίς συνέπειες. Και ταυτόχρονα να “κλαψουρίζουν” στους ευρωπαίους ότι …καταπιέζονται κιόλας.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004

Το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το Σχέδιο Ανάν, είναι ένα κορυφαίο γεγονός της 55χρονης ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, οι πολίτες κλήθηκαν να εκφράσουν ελεύθερα και δημοκρατικά την άποψή τους για ένα σχέδιο λύσης που υποβλήθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο, με το συντριπτικό ποσοστό του 76%. Με αυτή την απόφαση, ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε ένα σχέδιο που ήταν διχοτομικό και απαράδεκτο και διέσωσε έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη θέληση και την αποφασιστικότητά του για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, μια λύση που θα αποκαθιστά την ενότητα και την ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι μια λύση Ομοσπονδίας θα πρέπει να έχει το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ένα περιεχόμενο που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα περιεχόμενο χωρίς ρατσιστικές και διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.

Εξίσου ορθή με το ιστορικό αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, ήταν και πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για διαχείρισή του. Με την πολιτική αυτή, η πλευρά μας πέτυχε τότε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι της 15ης Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση με το σωστό περιεχόμενο.

Εν αναμονή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και στη σκιά της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας, αλλά και των πρωτοφανών φαινομένων διαφθοράς και σύγκρουσης θεσμικών προσώπων, η φετινή επέτειος του Δημοψηφίσματος θυμίζει πως ο Κυπριακός Ελληνισμός διαθέτει το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του.

Όσοι εντός και εκτός Κύπρου ποντάρουν σε εκμετάλλευση της παρούσας κατάστασης προκειμένου να επιβάλουν ή να πλασάρουν μια καταστροφική λύση, επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν οι ξένες πρεσβείες και οι διεθνείς απεσταλμένοι το 2004: υποτιμούν τη νοημοσύνη, τον πατριωτισμό και τις αντοχές του Κυπριακού Ελληνισμού καθώς και την αγάπη του για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λευκωσία, 23 Απριλίου 2015

Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος - Πρόγραμμα Ημερίδας Σάββατο 16 Μαΐου 2015


ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Κόψατε τα 41 Εξοπλιστικά Προγράμματα κ.Τσίπρα;

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος


ΤΑ 41 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΔ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝ
Ο.

Στις 30 Ιουλίου η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κατόπιν εισήγησης του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου ενέκρινε 42 εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού ύψους 1.997.449.000 € που αφορούν την περίοδο 2014-2020.
Από τα 1.997.449.000€, τα 29.600.000€ αφορούν προγράμματα πρόσκτησης μεταχειρισμένου υλικού, τα 656.516.000€ προμήθειες πυρομαχικών και αναλωσίμων προς συμπλήρωση αποθεμάτων, τα 907.400.000€ προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης μέσων, και όλα τα υπόλοιπα αφορούν προγράμματα συντήρησης/επισκευής και υποστήριξης υφιστάμενων μέσων και υποδομών. Σε αυτά ΔΕΝ περιλαμβάνεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. (γράφημα από εφημερίδα Παραπολιτικά).

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αυτή είναι η Τουρκία.. το αληθινό της πρόσωπο ήταν, είναι και θα παραμείνει αιματοβαμμένο!


Δορυφορικές επικοινωνίες στην Ε.Φ.

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) κ. Jorge Domecq πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα υπογραφεί Συμφωνία Κοινής Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών (EU Satellite Market Joint Procurement Arrangement – EU SATCOM MARKET JPA).

Σκοπός της συμφωνίας, είναι η παροχή εμπορικού τύπου δορυφορικών επικοινωνιών (σταθερών και κινητών),καθώς και συναφών υπηρεσιών για καθημερινή χρήση, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μίας ή περισσοτέρων συμφωνιών-πλαίσιο για λογαριασμό των συμβαλλομένων κρατών, με σκοπό την προώθηση ευκολίας πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, παρέχοντας απλή και οικονομικά αποδοτική λύση στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών.

Ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΑ και ο Υπουργός Άμυνας είναι η διοργάνωση ευρωπαϊκού συνεδρίου για την Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Κύπρο και θα χρηματοδοτηθεί από τον ΕΟΑ.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της τεχνολογίας διπλής χρήσης, όπως για παράδειγμα συστημάτων επικοινωνίας, λογισμικών συστημάτων, συστημάτων αυτοματισμού, αισθητήρων υψηλής ευαισθησίας, αλλά και γενικά τεχνολογίας η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς και για πολιτικούς σκοπούς.


Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αναβάθμιση της συμμετοχής της Κύπρου στον πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με τον ΕΟΑ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής σχετικών ερευνητικών προτάσεων. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν, θα χρηματοδοτηθούν μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και ΕπενδυτικώνΤαμείων.

Η διαδικασία αποσκοπεί στο να συμβάλει στην ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της έρευνας, προωθώντας τη συνεργασία αυτή, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τόπου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ναυτική βάση ΑΝΤΓΟΣ Ευάγγελος Φλωράκης: Παραδέχθηκε ευθύνη για τη φονική έκρηξη η Δημοκρατία

Πλήρη ευθύνη» για το θάνατο του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, θύματος της φονικής έκρηξης στο Μαρί, παραδέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία ενώπιον του Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, σε αγωγή που καταχωρήθηκε εκ μέρους της οικογένειας του αποβιώσαντα Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, η Κυπριακή Δημοκρατία παραδέχθηκε σήμερα ευθύνη για την φονική έκρηξη στο Μαρί στις 11/7/2011 και για το θάνατο του αποβιώσαντα Κλεάνθη Κλεάνθους. Πρόκειται για την υπόθεση αγωγής «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ κ.ά. VS. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

«Πήρα μια ανάσα σήμερα. Φαίνεται ότι οι δικηγόροι μας κάνουν καλή δουλειά», δήλωσε η σύζυγος του αποβιώσαντα Κλεάνθη Κλεάνθους.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Δημοκρατία παραδέχθηκε πλήρη ευθύνη», δήλωσε στο Sigmalive η δικηγόρος της οικογένειας, προσθέτοντας ότι «μετά από αυτή τη δήλωση παραδοχής, η υπόθεση της ευθύνης έκλεισε, αφού αναλήφθηκε και παραμένει να δικαστεί ή να συμφωνηθεί το ποσό των αποζημιώσεων».

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/226642/paradexthike-efthyni-tin-foniki-ekriksi-sto-mari-i-dimokratia#.dpuf

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ - Ο Στρατός Ξηράς τιμά τον Προστάτη του, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο‏



Είναι πολλά τα λεφτά για να σταματήσουν οι θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους! Να τι δωράκια παίρνει ο Λίβανος, από την Γαλλία και την Σαουδική Αραβία.

Αφίχθη στο Λίβανο το πρώτο φορτίο όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που η Γαλλία, με σαουδαραβική χρηματοδότηση, παρέδωσε στη λιβανική κυβέρνηση. Η Σαουδική Αραβία κατέβαλλε το 1 από τα 3 δισ. δολάρια του κόστους του οπλισμού και του εξοπλισμού.

Το στρατιωτικό αυτό υλικό θα χρησιμοποιηθεί από τον Λιβανικό στρατό στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που εισχωρούν στη χώρα από τη γειτονική Συρία. Τουλάχιστον 20 γαλλικές εταιρείες εμπλέκονται στις παραδώσεις υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα, αντιαρματικοί πύραυλοι και φορητοί εκτοξευτές, όλμοι και άλλα όπλα.

Αεροπορικώς αφίχθησαν και 48 αντιαρματικοί εκτοξευτές Milan. Ο Λιβανικός στρατός, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, ουσιαστικά δεν υφίσταται. Στόχος της αποστολής του οπλισμού είναι ακριβώς η αναγέννησή του.



Τι άλλο θα πάρει ο Λίβανος;

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η άποψη του Δ.Ιωαννίδη για την εισβολή του 1974

Το κείμενο που ακολουθεί βασίζεται στην τελευταία συνέντευξη του δικτάτορα Ταξίαρχου Δημήτρη Ιωαννίδη η οποία δόθηκε μέσα από τις φυλακές, στον δημοσιογράφο Γιώργο Φράγκο η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, μετά τον θάνατό του.

Κάνοντας μια αναδρομή στην κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974, στο ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) λίγες ώρες μετά την τουρκική απόβαση στο Πεντεμίλι της Κυρήνειας, -στην οποία εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη, του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Κυπραίου και Λατσούδη και των αρχηγών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, συμμετείχαν και ο ... πρεσβευτής (!) των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Χένρι Τάσκα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Τ.Σίσκο που μόλις είχε προσγειωθεί ερχόμενος από την Αγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Ετσεβίτ.

Είναι σαφές, αν πιστέψουμε τον Ιωαννίδη,που δεν είχε πλέον κανένα λόγο να πε ψέματα, αφού η ζωή του τελείωνε, ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να… αποκοιμίσουν την Αθήνα, ότι επρόκειτο για μικρής έκτασης αποβατική ενέργεια ενώ συνεχιζόταν η τουρκική εισβολή.

«Ο Σίσκο, που πήρε το λόγο αμέσως μετά την είσοδό του στην αίθουσα του τρίτου ορόφου του Πενταγώνου όπου συνεδριάζαμε, μας ζήτησε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Μας διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι αυτός και ο Κίσινγκερ θα έπειθαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την Κύπρο, τα επόμενα 24ωρα, αφήνοντας μια δύναμη περίπου 1.500 ανδρών για ενίσχυση της ΤΟΥΡΔΥΚ και της τόνωσης του ηθικού των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό και μας κάλεσε να αποφύγουμε κάθε πολεμική ενέργεια».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ίδιος και χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι είπε απευθυνόμενος στην αμερικανική πλευρά: «Μας εξαπατήσατε, όπως κάνατε και προ ημερών, όταν μας υποσχεθήκατε ότι ο έκτος στόλος θα περιπολούσε στα στενά της Μερσίνας, ώστε να αποτρέψει τουρκική αποβατική ενέργεια».

Ο Ιωαννίδης θυμάται ότι αμέσως σηκώθηκαν τόσο ο Γκιζίκης όσο και Κυπραίος και απευθυνόμενοι στους δύο Αμερικανούς στα αγγλικά, τους προειδοποίησαν ότι αν οι Τούρκοι δεν αποχωρούσαν άμεσα, η Ελλάδα θα έφευγε από το ΝΑΤΟ (σ.σ.: άρα υπήρχε θέμα αποχώρησης από το ΝΑΤΟ ήδη από την στρατιωτική κυβέρνηση) και θα «κήρυττε τον πόλεμο στην Αγκυρα».

Μετά από μικρή παύση, ανακαλώντας τη μνήμη του, λέει: «Αμέσως έπεισα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γρηγόριο Μπονάνο να κηρύξουμε γενική επιστράτευση! Παράλληλα αποφασίσαμε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που το ίδιο βράδυ έβγαζε το 353/74 ψήφισμα, να κληθούν όλα τα μέρη να σεβαστούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».

«Εκτός από την επιστράτευση, σε τι άλλες ενέργειες προχωρήσατε;», τον ρωτήσαμε, με το θάρρος της γνωριμίας που είχαμε αποκτήσει, καθώς ένα παιχνίδι της μοίρας μας έφερε να μοιραζόμαστε τους ίδιους χώρους για ένα χρονικό διάστημα. «Διέταξα τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Πέτρο Αραπάκη να στείλει αμέσως τα μισά υποβρύχια που βρισκόντουσαν στα Δωδεκάνησα στην Κύπρο και να χτυπήσουν τα τουρκικά πλοία, ενώ πρότεινα να κηρύξουμε την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα».

«Τελικά τι έγινε;», τον ξαναρωτήσαμε. «Διατύπωσαν δισταγμούς τόσο ο Μπονάνος που ακόμη πίστευε στη μεσολάβηση των Αμερικανών όσο και ο Γκιζίκης. Αλλά και ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας Παπανικολάου, όταν του ζήτησαν να στείλουμε τα Φάντομ που είχαμε και να διαλύσουν τους εισβολείς, άρχισε τις αναλύσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες των συγκεκριμένων αεροσκαφών»…

Αναπόφευκτη η απορία μας για το «εάν θα κερδίζαμε έναν πόλεμο με την Τουρκία που υπερτερούσε αριθμητικά τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε οπλικά συστήματα»…

«Κι όμως, δεν ήταν έτσι τα πράγματα», μας διέκοψε, «γιατί οι συσχετισμοί στην ποιότητα των όπλων, ιδιαίτερα στην Αεροπορία και στο Ναυτικό, ήταν συντριπτικά υπέρ μας. Ακόμη και στο Στρατό Ξηράς όπου η Τουρκία υπερτερούσε τρία προς ένα, δεν είχαμε ουσιαστικό πρόβλημα λόγω του περιορισμένου μετώπου στον Εβρο. Εξάλλου, εμείς είχαμε καλύτερα άρματα μάχης, τα γαλλικά ΑΜΧ, που ήταν πιο σύγχρονα και γρήγορα από τα αμερικανικά Μ-47 που διέθεταν, είναι αλήθεια σε μεγάλους αριθμούς αυτοί. Επιπλέον, οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί είχαμε πολεμική εμπειρία από την περίοδο 1946-9, ενώ οι Τούρκοι είχαν να πολεμήσουν από το ’22».

Για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο άνδρα της χώρας… «η κρίσιμη διαφορά ήταν στην ψυχοσύνθεση των δύο λαών. Ο Έλληνας στρατιώτης εκείνης της εποχής (1974) ήταν πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και είχε υψηλότερο ηθικό από τον αντίστοιχο Τούρκο».

Σύμφωνα με τον ίδιο… «τα 22 Φάντομ που μόνο εμείς τότε διαθέταμε θα δημιουργούσαν υπεροχή στον αέρα και θα συνέτριβαν την τουρκική αεροπορία. Απ’ ό,τι θυμάμαι πετούσαν με επιχειρησιακή ταχύτητα 700 χλμ. την ώρα και ήταν απείρως γρηγορότερα από τα F-104, F-100 και F-84 που είχαν οι Τούρκοι. Ειδικά τα τελευταία ήταν κάτι παλιατζούρες από τον καιρό της Κορέας που ίσα – ίσα πετούσαν».

Αλλά και στο Ναυτικό, σύμφωνα με τον ιδεολογικό υπεύθυνο του Απριλιανού καθεστώτος, όπως ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί τον εαυτό του, η διαφορά ήταν συντριπτική: «Πρέπει να ’χαμε δύο – τρία αντιτορπιλικά περισσότερα από τους Τούρκους, αλλά το παιχνίδι θα κερδιζόταν από τα υποβρύχια και τις γαλλικές πυραυλάκατους που μόλις είχαμε παραλάβει. Είχαμε οχτώ γερμανικά υποβρύχια, από τα οποία τα τέσσερα ήταν σύγχρονα τύπου 2009, ενώ αυτοί κάτι απομεινάρια αμερικανικά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».

Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει… «μπορούσαμε να διαλύσουμε τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις. Θυμάμαι ότι τα υποβρύχια του Αραπάκη απείχαν περίπου 80 ναυτικά μίλια από την Πάρο και τα Φάντομ βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στη σύσκεψη που έγινε τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου στο γραφείο του Γκιζίκη, είπα στον Αραπάκη να βουλιάξει όλα τα τουρκικά πλοία που ήταν έξω από το λιμάνι της Κυρήνειας και στον Παπανικολάου να στείλει από την Κρήτη τα πρώτα έξι Φάντομ και να βομβαρδίσουν οτιδήποτε τουρκικό εκινείτο πάνω στο νησί». Τελικά, όμως, δεν έγινε τίποτε απ’ όλ’ αυτάΩ. «Γιατί;», τον ρωτήσαμε.

«Μας πρόδωσαν, δεν το κρύβω, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και ο Γκιζίκης. Όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων οι τρεις αρχηγοί μαζί με τον Μπονάνο και τον Γκιζίκη, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, ενώ ο Αραπάκης διέταξε τα υποβρύχια να γυρίσουν πίσω και ο Παπανικολάου να μη σηκωθεί ούτε ένα αεροπλάνο. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, όπως ενημερώθηκα από τον αρχηγό του Στρατού αντιστράτηγο Γαλατσάνο, ο Αραπάκης πρότεινε κι οι άλλοι συμφώνησαν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς».

Ο ίδιος απαντά και στην κατηγορία ότι ήθελε το θάνατο του Μακαρίου. «Σε καμία περίπτωση γιατί έτσι θα κλονιζόταν το έρεισμα της Ένωσης, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι περισσότεροι Κύπριοι ήταν μακαρικοί. Η διαταγή που είχα δώσει προσωπικά στον συνταγματάρχη Κων/νο Κομπόκη, που ήταν επικεφαλής της επίθεσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν να συλληφθεί ο Μακάριος ζωντανός».

Όσο για την τύχη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ που «δεν έβλεπε με καλό μάτι τον Μακάριο», του είχε προτείνει να «φιλοξενηθεί» για ένα διάστημα σε Μοναστήρι του Αγίου Ορους. «Ο Σεραφείμ γνώριζε προσωπικά πολλούς ηγούμενους και με είχε πείσει ότι θα μπορούσε να τακτοποιήσει το θέμα».

Ποιος ήταν ο Δημήτριος Ιωαννίδης και πως οργάνωσε το Πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου του 1973. Ο προδότης της Κύπρου..

Ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου 1973. Στρατιωτικά άρματα αναπτύσσονται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η δημόσια ραδιοφωνία δεν έχει ακόμα τροποποιήσει το πρόγραμμά της. Οι κυβερνητικοί κοιμούνται μακάριοι. Πρώτος ειδοποιείται ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Στρατιωτικοί φτάνουν στο σπίτι του και του επιδίδουν την παραίτησή του, ενώ τον διαβεβαιώνουν πως θα διαφυλαχθεί η υστεροφημία του. Γύρω στις 6 το πρωί φτάνουν και στο σπίτι του Στυλιανού Παττακού, ο οποίος είναι ήδη ξύπνιος. Ξαφνικά το ραδιόφωνο αρχίζει και μεταδίδει στρατιωτικά εμβατήρια αλλά και τον Εθνικό Ύμνο. Οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες ζουν ξανά την 21η Απριλίου. Μόνο που εκείνη τη μέρα, άλλος είναι ο πρωταίτιος και δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να απελευθερώσει τη χώρα από τα δεσμά της δικτατορίας που βίαια είχε επιβληθεί 6,5 χρόνια πριν. Και το όνομα αυτού, Δημήτριος Ιωαννίδης ή αλλιώς ο "σκοτεινός δικτάτορας", ένας άνθρωπος που αγάπησε το παρασκήνιο και ακόμα και όταν ήρθε η ώρα να βγει μπροστά, επέλεξε για τον εαυτό του τον προσφιλή του κόσμο των σκιών.

Ελάχιστοι θυμούνται πλέον αυτή την ημερομηνία και όμως, τότε εγκαινιάστηκε η πιο σκληρή αλλά και η πιο εγκληματική για τα εθνικά συμφέροντα φάση της στρατιωτικής αγκύλωσης της χώρας. Ο Ιωαννίδης και οι συν αυτώ ήταν δυσαρεστημένοι από την προσπάθεια φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο τελευταίος είχε ορίσει ως μεταβατικό Πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, αρχηγό του μικρού κόμματος των Προοδευτικών, ενώ παράλληλα είχε αποφασίσει και τη διενέργεια εκλογών τον Φεβρουάριο του 1974. Ο Ιωαννίδης πίστευε πως η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για μια δυτικού δημοκρατία, τουλάχιστον μέχρι να εξαλειφθεί η κομμουνιστική απειλή, κάτι το οποίο εκτιμούσε πως θα διαρκούσε περίπου 10-20 χρόνια! Ο Ιωαννίδης, ο οποίος ήθελε να αυτοπροσδιορίζεται ως ο θεωρητικός της "Επανάστασης" θεωρούσε πως ο Παπαδόπουλος και ο κύκλος του είχαν απομακρυνθεί από τις αρχές του καθεστώτος, ενώ τον ενοχλούσαν οι ακραίες κοσμικότητες και η χλιδή, την οποία απολάμβαναν.


Επενέβη λοιπόν τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου. Ο Ιωαννίδης και μια ομάδα πιστών σε αυτόν αξιωματικών σχεδίαζαν, σύμφωνα και με τα απόρρητα ντοκουμέντα των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, για μεγάλο χρονικό διάστημα μια αντικατάσταση του Παπαδόπουλου. Η αφορμή τους δόθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο Ιωαννίδης είχε εξοργιστεί από το γεγονός πως ο Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να καταστείλει μια εξέγερση φοιτητών και έπαιξε και ο ίδιος πρωτεύοντα ρόλο στην καταστολή της φοιτητικής αντίστασης τη νύχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου. Αποφάσισε λοιπόν να επιταχύνει τα σχέδιά του, με σκοπό να αποτρέψει τον περαιτέρω εκφυλισμό του καθεστώτος, όπως τουλάχιστον αυτός θεωρούσε.

Για οχτώ μήνες, ο Ιωαννίδης επέβαλε ένα σκληρό και αδυσώπητο καθεστώς. Οι βασανισμοί και οι δολοφονίες αντιφρονούντων πολλαπλασιάστηκαν, αν και ο ίδιος ο δικτάτορας-φάντασμα αρνείται σθεναρά αυτόν τον ισχυρισμό. Ένα κύμα φόβου σκέπασε την Ελλάδα. Την Ελλάδα πλέον κυβερνούσε η ΕΑΤ-ΕΣΑ, η περιβόητη στρατιωτική αστυνομία. Πλέον, τα στελέχη της, όπως ο Σπανός, ο Θεοφιλογιαννάκος, ο Μπάμπαλης, ο Μάλλιος το δήλωναν με υπερηφάνια. Ο Ιωαννίδης που ήταν αρχηγός της ΕΣΑ την προηγούμενη εξαετία είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κατά το μέγιστο δυνατό την επιρροή του στο σώμα και με τη βοήθεια των πιστών του αξιωματικών κατέλαβε όλες τις θέσεις κλειδιά. Ο ίδιος όμως δεν εμφανιζόταν πουθενά, δεν είχε επίσημο ρόλο. Πρόεδρος ορίστηκε ο Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και Πρωθυπουργός ο οικονομολόγος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Άλλαξε τους αρχηγούς των επιτελείων και τοποθέτησε νέους στη θέση τους (Μπονάνος, Γαλατσάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου), ενώ και τις υπόλοιπες κυβερνητικές θέσεις κατέλαβαν εξίσου σκληροπυρηνικοί άνθρωποι. Δεν υπήρχε επιτροπή λογοκρισίας αλλά ο Ιωαννίδης φρόντισε να φιμώσει τον Τύπο δια του εξαιρετικά αυστηρού ελέγχου που ασκούσε, με κυρίως εκτελεστικό όργανο τον φόβο και τον τρόμο των δημοσιογράφων, Υφυπουργό Τύπου, Βύρωνα Σταματόπουλο.

Ποιος ήταν όμως ο Ιωαννίδης, τον οποίον πλέον ελάχιστοι θυμούνται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου; Γεννήθηκε το 1923 σε μια μεσοαστική οικογένεια, το 1940 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων και έγινε Ανθυπολοχαγός το 1953. Στον Εμφύλιο πόλεμο διαδραμάτισε σκοτεινό ρόλο ως αξιωματικός των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, ενώ είχε ξεκινήσει την καριέρα του από ν οργάνωση του Νικηφόρου Ζέρβα. Υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στη Μακρόνησο, τόπο εξορίας τόσων αντιφρονούντων, τους οποίους υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια. Αρχίζει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο από τις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν και τοποθετείται σε καίρια θέση στο ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού). Το 1966 διορίστηκε Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, αν και δεν ήταν ιδιαίτερα καλός φοιτητής και είχε μάλιστα απολυθεί από τους τελευταίους στην τάξη του. Το πιο σημαντικό βήμα όμως για την καριέρα του Ιωαννίδη ήταν η συμμετοχή του στη συνωμοτική οργάνωση μεσαίων αξιωματικών, τον ΙΔΕΑ. Εισήλθε στους κόλπους του το 1945, συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 1951 και το 1956 ανέλαβε την αρχηγία του ΙΔΕΑ, για να την παραδώσει τρία χρόνια αργότερα στον Δημήτριο Πατίλη, μετέπειτα Αναπληρωτή Πρωθυπουργό υπό τον Παπαδόπουλο, στον οποίον και τελικά παρέδωσε την αρχηγία του ΙΔΕΑ το 1960. Ο Ιωαννίδης όμως έμεινε στην οργάνωση μέχρι το τέλος, έχοντας μάλιστα ιδιαίτερα ενεργό συμμετοχή.

Είχε πάντα τεράστια διείσδυση στη νέα γενιά και, όπως μαρτυρούν, συνάδελφοί του είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να πείθει τους άλλους για να περάσει αυτό που ήθελε. Αυτή την επιρροή του χρησιμοποίησε και τον Απρίλιο του 1967, όταν το βράδυ της 20ης προς 21η Απριλίου κινητοποίησε τους φοιτητές της Σχολής Ευελπίδων, οι οποίοι κατέλαβαν δημόσια κτίρια και έστησαν μπλόκα στους δρόμους. Αυτή η νέα γενιά ζυμώθηκε στο χρόνο και αποδείχθηκε πολύτιμος σύμμαχος, όταν ο ταξίαρχος το 1974 Ιωαννίδης αποφάσισε να πάρει στα χέρια του τα ηνία της στρατιωτικής δικτατορίας. Στα χρόνια που υπηρέτησε την "Επανάσταση" ανέλαβε σημαντικότατα καθήκοντα, όπως την παρακολούθηση εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών, κάτι που οδήγησε το1969 σε ένα κύμα συλλήψεων αποστράτων, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για ανατροπή. Η πιο σκοτεινή πλευρά όμως του Ιωαννίδη βρίσκει έκφραση στους υγρούς τοίχους της ΕΣΑ. Ενημερώνεται για κάθε κρατούμενο που φτάνει αλλά και για τα βασανιστήρια, στα οποία υποβάλλεται, μέχρι να αποσπάσουν οι αξιωματικοί του την πληροφορία που θέλουν. Παρακολουθεί πολύ συχνά βασανιστήρια, χωρίς ποτέ να φαίνεται στον βασανιζόμενο. Ελάχιστοι κρατούμενοι είχαν δει το πρόσωπό του. Υπήρχαν όμως και φορές που και οι ΕΣΑτζήδες θα εύχονταν να μην το έβλεπαν, ιδίως όταν δεν είχαν καταφέρει να "σπάσουν" τον κρατούμενο. Ο Ιωαννίδης εξοργιζόταν και μοίραζε αυστηρές καμπάνες, γι' αυτό και τα εκτελεστικά οργανά του έκαναν το παν για να μην δυσαρεστείται.

Με αυτές τις περγαμηνές λοιπόν, υποκινεί στις 25/11 το νέο πραξικόπημα κατά του Παπαδόπουλου. Επιχειρεί αρχικά να επανανομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση το καθεστώς. Επί των ημερών του γίνεται η μοναδική δίκη σκανδάλου της Χούντας (υπόθεση Μπαλόπουλου, όπου έγινε και πλημμελής διαχείριση). Ο Ιωαννίδης, ως θεωρητικός του καθεστώτος, προσπαθεί να επαναφέρει την "Επανάσταση" στα ιδεολογικά πρότυπα που πρέσβευε και το 1967, χωρίς να το καταφέρει ιδιαίτερα. Ήθελε να καταπολεμήσει τα φαινόμενα ελιτισμού των διοικούντων, αν και ο ίδιος δεν απέφυγε κοσμικές στιγμές, όπως ένα χαμογελαστό φωτογραφικό ενσταντανέ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη


Παρά τη φήμη που τον θέλει να είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει καλά την εξωτερική πολιτική-είχε ταξιδέψει μόνο μια φορά για εκπαίδευση στη Δυτική Γερμανία-του πιστώνεται το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του Ελληνισμού στη μετεμφυλιακή περίοδο: η επέμβαση στην Κύπρο και η αδυναμία αντίδρασης στην τουρκική εισβολή στο Βόρειο Τμήμα του νησιού. Ο σκοτεινός δικτάτορας βασίστηκε στο ένστικτο και σε μια στενόμυαλη εκτίμηση της γεωστρατηγικής κατάστασης και εν τέλει πήρε μια απόφαση που έμελλε να αποβεί μοιραία.

Ο Ιωαννίδης θεωρούσε πως ο Μακάριος, τότε Πρόεδρος της Κύπρου, ήταν ακατάλληλος για τη θέση. Ο κοσμαγαπητός στο νησί Μακάριος ήταν για τον Έλληνα αξιωματικό ένας επικίνδυνος κομμουνιστής που έπρεπε να ανατραπεί. Όπερ και εγένετο. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Ελλάδας υποστήριξε την οργάνωση ΕΟΚΑ Β' του Γεωργίου Γρίβα και μαζί με μέλη της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου αλλά και στρατιωτικούς της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου τον ανέτρεψαν στις 15 Ιουλίου, τοποθετώντας στη θέση του έναν άνθρωπο-ανδρείκελο, τον Νικόλαο Σαμψών. Αφελώς, στο ελληνικό επιτελείο πίστευαν πως η ανατροπή του Μακαρίου δεν θα προκαλούσε την αντίδραση των Τούρκων. Ο Ιωαννίδης φέρεται να είχε τη διαβεβαίωση ανθρώπου της CIA-πιθανώς του Ελληνοαμερικανού πράκτορα Γκας Αβρακότου-γι' αυτό.

Φυσικά, η Αμερική ποτέ δεν είχε διαβεβαιώσει τον Ιωαννίδη για κάτι τέτοιο. Ο σκιώδης δικτάτορας βασίστηκε σε ένα αδειανό πουκάμισο και φυσικά το πλήρωσε. Δείγμα αυτής της σιγουριάς του ήταν πως η Ελλάδα άλλαξε σύμφωνα με τις προγραμματισμένες κρίσεις στις 18 Ιουλίου περίπου τη μισή δύναμη της ΕΛΔΥΚ. Έτσι, η μισή ΈΛΔΥΚ ήταν απολύτως άπειρη και άλλη μισή καταπονημένη από την επιχείρηση ανατροπής του Μακαρίου. Το ίδιο ίσχυε και για την Εθνοφρουρά της Κύπρου. Συνεπώς, για να αντισταθεί το νέο ελληνοκυπριακό καθεστώς θα έπρεπε να έχει την εναέρια και υποβρύχια υποστήριξη της Ελλάδας. Την πρώτη μέρα του Αττίλα, τη νύχτα της 20ης προς 21η Ιουλίου, εφαρμόζεται μια επιεικώς ανορθόδοξη στρατηγική: τίθεται σε εφαρμογή το επιθετικό σχέδιο Αφροδίτη 2 που προέβλεπε αιφνιδιασμό των Τούρκων και όχι το Αφροδίτη 1 που ήταν αμυντικό και προέβλεπε σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου για την καταστροφή των πρώτων θέσεων των Τούρκων-στην Κηρύνεια - (δεν έχει νόημα η λεπτομερής ανάλυση του επιχειρησιακού σχεδίου). Μόνο το αποτέλεσμα μετράει. Αυτό ήταν οι εξαιρετικά αδύναμες χερσαίες δυνάμεις να υποστούν κατά κράτος ήττα και έτσι να προελάσουν οι τουρκικές δυνάμεις με γνωστή κατάληξη.
Ο Ιωαννίδης δεν μιλάει. Δεν γράφει τα απομνημονεύματά του, φυλακίζεται σιωπηρά και υφίσταται τη μοίρα του. Δεν καταθέτει ποτέ ούτε μια αίτηση χάρητος, ακόμα και όταν βουλευτές, μεταξύ των οποίων και θύματα των μεθόδων του στην ΕΣΑ, έφεραν το θέμα στο Κοινοβούλιο. Θα μιλήσει μόνο μια φορά, το καλοκαίρι του 2009, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος και στο δημοσιογράφο Γιώργο Φράγκο. Εκεί θα υπερασπιστεί τις επιλογές του, θα καταγγείλει προδοσία από τις ΗΠΑ (παρ 'ότι ποτέ δεν έλαβε σαφείς δεσμεύσεις υποστήριξης, τουναντίον ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών, Σίσκο, προσπάθησε να τον αποτρέψει από το να απαντήσει στην επίθεση των Τούρκων) και από τους συνεργάτες του (Μπονάνο, Αραπάκη, Παπανικολάου), για τους οποίους είπε πως είχαν αποφασίσει να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς. Η αλήθεια είναι πως, εκτός του Ιωαννίδη, κανένας άλλος στο ελληνικό στρατόπεδο δεν πίστευε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να μπει σε πόλεμο με τους Τούρκους. Ο Ιωαννίδης ενέμενε στη θέση του, έγινε απλά μια χερσαία επίθεση σύμφωνα με το Σχέδιο Αφροδίτη 2, το Αφροδίτη 1 δεν υλοποιήθηκε ποτέ με ευθύνη των Αθηνών και έτσι ολοκληρώθηκε το έγκλημα που ξεκίνησε με την πρόκληση του πραξικοπήματος στην Κύπρο.

Αυτό δεν άργησε να έρθει. Μεταφέρεται με δύσπνοια στο Ιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και θα πεθάνει το πρωί της Δευτέρας, 16 Αυγούστου. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε ένα ελαφρό μειδίαμα σε πολλά θύματα των σκληρών βασανιστηρίων του. Και αν μπορούμε να κάνουμε μια ιστορική εκτίμηση, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως η εποχή Ιωαννίδη ήταν η πιο σκληρή φάση της Χούντας αλλά και παράλληλα η πιο εγκληματική. Ξεκίνησε ως προσπάθεια επανόρθωσης των ελλείψεων του καθεστώτος Παπαδόπουλου και κατέληξε ως ύστατη προδοσία του Ελληνισμού, λόγω του μεγαλοϊδεατισμού του δικτάτορα. Αν είχε απλά προδοθεί το καθεστώς Ιωαννίδη λόγω της υστέρησης του ηγέτη του, αυτό δεν θα ήταν απολύτως κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ακριβώς ήταν ότι η προδοσία που συντελέστηκε αφορούσε ένα έθνος.

Ο σκοτεινός δικτάτορας, ο άνθρωπος που έζησε στις σκιές και αποκαλυπτόταν μόνο δια των πράξεών του, πέθανε αφήνοντας νωπές σε πολλούς ανθρώπους τις μνήμες των βασανισμών και άφησε παρακαταθήκη σε ένα ολόκληρο έθνος το status quo που διαμορφώθηκε στην Κύπρο λόγω των δικών του πολιτικά αφελών χειρισμών. Δυστυχώς, αποδεικνύεται πως ό,τι δημιουργείται στο σκοτάδι είναι απείρως πιο επικίνδυνο από αυτό που γεννάται στο φως.

Έτσι, μένει η 25η Νοεμβρίου να αποτελεί μια θλιβερή επέτειο, στην οποία ελάχιστοι αποδίδουν τη σημασία που της πρέπει. Και όμως αποτέλεσε καταλύτη για την πορεία της χώρας...

Πηγή http://provocateur.gr

21η Απριλίου 1967 Έργα και ημέρες - ΒΙΝΤΕΟ, αναλυτική λίστα μέρους των έργων(όχι ολοκληρωμένη)




Ακολουθούν μερικά από τα έργα της "χούντας" που όχι μόνο κρατάνε και δουλεύουν ακόμη, 40 χρόνια μετά, αλλά φτιάχτηκαν χωρίς μίζες και υπερτιμολογήσεις και με τα μέσα της εποχής. Τα στοιχεία είναι από το ιστορικό σύγγραμα του Αντιπροέδρου αυτής Στρατηγού Στ. Παττακού "21η Απριλίου 1967 - 8η Οκτωβρίου 1973 / Ημέραι και Έργα". Μόνο οι επεκτάσεις του Οδικού δικτύου και του δικτύου Ηλεκτοφωτισμού που αναφέρονται παρακάτω επιγραμματικά θα μπορούσαν να αποτελούν από μόνα τους ολόκληρο σύγγραμα... Στην φωτογραφία "χρυσό μυστρί" που είχε τιμητικά αποδωθεί στον Στυλιανό Παττακό που θεμελίωσε απίστευτο αριθμό έργων με το θρυλικό του μυστρί...


Κατασκευή Φραγμάτων Ηλεκτροπαραγωγής
Αλιάκμονος
Καστρακίου
Πολυφύτου

Επέκτασις Θερμοηλεκτρικών Μονάδων
Ερετρίας
Πτολεμαϊδος
Κατασκευή μεγάλων Γεφυρών
Μέγδοβα
Ρυμνίου (Αλιάκμονος)
Σερβίων (Αλιάκμονος)

Κατασκευή Αεροδρομίων
Ζακύνθου
Καβάλας
Κυθήρων
Λήμνου
Μυκόνου
Πάρου
Ρόδου
Σάμου
Σκιάθου
Χίου

Αρδευτικά Έργα
Αγρινίου - Μεσολογγίου
Έβρου
Νέστου
Πηνειού Ηλείας
Σερρών

Κτίρια
Κρατικά Μέγαρα

Διοικητηρίου ΟΛΠ
Εθνικού Νομισματοκοπείου
ΕΙΡΤ
ΟΣΕ
ΟΤΕ
Πολεμικού Μουσείου
Υπουργείου Εξωτερικών

Δικαστικά Μέγαρα
Αθηνών
Θεσσαλονίκης
Ιωαννίνων
Λαρίσης
Πατρών

Επεκτάσεις Νοσοκομείων
Αντικαρκινικού
Βενιζελείου
Γενικού Κρατικού

Έναρξις κατασκευής Πανεπιστημιουπόλεων
Αθηνών
Θεσσαλονίκης
Πατρών

Επέκτασις Ηλεκτροφωτισμού Επίγειος Δορυφορικός Σταθμός Θερμοπυλών

Επέκτασις Οδικού ΔικτύουΕντός τού 1970 αποπερατουμένη εθνική οδός Κορίνθου - Πατρών ώς συνέχεια τής εθνικής αρτηρίας Αθηνών - Κορίνθου, Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, Χανίων - Ηρακλείου, Θερμοπυλών - Ιτέας - Ναυπάκτου - Αντιππίου, Διδυμοτείχου - Ορεστιάδος, Θεσσαλονίκης - Σερρών - Σιδηροκάστρου, Ξάνθης - Παρανεστίου - Δράμας, Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Πετριτσίου, Κυκλώματος - Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, Ηγουμενίτσης - Πρεβέζης, Ιωαννίνων - Τρικάλων, Κυπαρισσίας - Πύργου, Κυβερίου - Άστρους - Λεωνιδίου, Σπάρτης - Γυθείου - Αρεοπόλεως - Δυρού κ.ά.


Ανδριάς Ελευθερίου Βενιζέλου εις Αθήνας και Χανιά
Βελτίωση και εκσυγχρονισμός λιμένων
Πολυάριθμα υπήρξαν τά έργα διά τήν βελτίωσιν καί τόν εκσυγχρονισμόν τών πολυαρίθμων - λόγω τής γεωγραφικής της δομής - λιμένων τής χώρας, ώς τής Ηγουμενίτσης, Πατρών, Βόλου, Μυτιλήνης, Καβάλας, Αλεξανδρουπόλεως, Ηρακλείου, Πρεβέζης, Μεσολογγίου, Κατακώλου, Ραφήνας, Χαλκίδος, Κυλλήνης, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Κώ, Κιάτου, Καλύμνου, Ν. Μουδανιών, Αγίου Κηρύκου, Ικαρίας, Μυρίνης, Λήμνου, Καλαμάτας, Σπετσών, Νάξου, Θεσσαλονίκης, τού διαύλου Σκαραμαγκά κ.α.

Ο Αξιωματικός του Άρματος μιλάει για το Πολυτεχνείο



Ποιος ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος(Αετός και Νάσερ της Ελλάδος)


Το διάγγελμα του Παπαδόπουλου για την 21η Απριλίου 1967



Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ποιοι βοήθησαν την άνοδο της χούντας της 21ης Απριλίου 1967 - η άλλη άποψη για την Χούντα.

Γράφει: Μανόλης Κυριάκης

Στις 16 Φεβρουαρίου 1964 η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 53% με την υπόσχεση του αρχηγού της Γεωργίου Παπανδρέου ότι θα εφαρμόσει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Η ΕΡΕ, το παλάτι, ο στρατός, η αστυνομία, η πρεσβεία των ΗΠΑ, η CIA και το ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αποτελεί παρένθεση, επένδυσαν στην τακτική του φόβου, όπως και σήμερα η ΝΔ:
«αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να στην πάρει», στην κατάρρευση της οικονομίας, στην χρεοκοπία και στον κομμουνιστικό κίνδυνο.

Το 1961 είχε προηγηθεί το σχέδιο βίας και νοθείας «Περικλής»που αποκάλυψε ότι το παρακράτος, ξένοι και ντόπιοι, δεν θεωρούσαν τίποτα το παράνομο να προβαίνουν σε αντισυνταγματικές πράξεις χωρίς να τιμωρούνται από το 1947.

Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αλλά ήταν φανερό πως είχε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία και δεν πήρε σχεδόν κανένα μέτρο για να αλλάξει τις δομές του στρατού που λειτουργούσε κάτω από το παρακράτος του ΙΔΕΑ από το 1945 (Μακαρέζος, Γεννηματάς, Σακελλαρίου, Πατίλης, Αγγελής, Καρδαμάκης, Σπαντιδάκης, Τζανετής κ.ά) με απομάκρυνση όσων δεν ήταν ΙΔΕΑ με τοποθετήσεις και προαγωγές των αξιωματικών της οργάνωσης.

Ο Παπανδρέου διόρισε υπουργό άμυνας τον Γαρουφαλλιά και αρχηγό του Στρατού τον Γεννηματά με υπόδειξη του παλατιού και των ξένων κέντρων εξουσίας, που επιδίωξη τους ήταν ότι η χώρα έπρεπε να διαφυλάξει το στεγανό του βασιλικού στρατεύματος.

Από την πρώτη στιγμή της ανόδου της Ένωσης Κέντρου, οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η εξωτερική και η εσωτερική πολιτική της Ελλάδας δε θα ήταν όπως ήταν από το 1947.

«Κάνουμε ό,τι θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και τίποτα δε μας σταματά», δήλωση Αμερικανού Σταθμάρχη το 1961 στον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στις ελληνικές παρελάσεις κυκλοφορούσαν τα τανκς με αμερικάνικες σημαίες «ή βγάζετε τον Πλαστήρα από πρωθυπουργό και βάζετε τον Παπάγο ή τον Κανελλόπουλο ή τον βλάκα (έτσι αποκαλούσαν τον Σοφοκλή Βενιζέλο) ή βοήθεια στρατιωτική ή οικονομική δεν έχετε από το σχέδιο Τρούμαν-Μαρσάλ».

Παρόμοια μεθοδολογία και σήμερα: ή υπογράφετε το μνημόνιο ή χρήματα δε θα πάρετε.


Δεξιές εφημερίδες (Βραδινή, Ελεύθερος Τύπος, Ημέρα, Ακρόπολις, Καθημερινή) από την άνοδο της Ένωσης Κέντρου το 1964 συμμετείχαν στο σχέδίο ανατροπής. Η κυβέρνηση Παπανδρέου Κερένσκι, διαλύει την ελληνική ΚΥΠ, διαλύεται και κομματικοποιείται το στράτευμα, η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, οι Λαμπράκισσες με τις μαύρες κάλτσες έχουν εισχωρήσει στο στράτευμα, οι χωροφύλακες έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και κυκλοφορούν φήμες για πραξικόπημα του ΙΔΕΑ.

Ο Παπαδόπουλος κάνει το ψευδοσαμποτάζ του Έβρου ρίχνοντας ζάχαρη σε τανκς ενοχοποιώντας αριστερούς φαντάρους με φοβερά βασανιστήρια, όταν όλοι γνώριζαν ότι ήταν έργο του Παπαδόπουλου και ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα και αναγκάζοντας τον Ηλία Ηλιού μέσα στη Βουλή να καταγγείλει προφητικά με τη σοφία του «ο Παπαδόπουλος μια μέρα θα μας δέσει».

Ο Π. Κανελλόπουλος σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος δίνοντας κάλυψη σ’ όλες αυτές τις ψεύτικες πληροφορίες εκραύγαζε «Να φύγει η κυβέρνηση των Λαμπράκηδων», «ο Παπανδρέου είναι εθνικός κίνδυνος», «κόπηκε η εθνική αναπνοή του στρατού», «η ύπαρξις και το κύρος του κράτους έχουν μηδενισθεί», «οι χωροφύλακες κρύπτονται και υφίστανται εκβιασμούς», «Τα μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη από 23.000 έχουν γίνει 65.000». Ζήτησε από τους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου να ανατρέψουν τον Παπανδρέου και ότι θα στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση αποστατών.

Οι εφημερίδες της δεξιάς άρχισαν να δημοσιεύουν μυστικές πληροφορίες και αστυνομικές εκθέσεις «για κομμουνιστικό κίνδυνο» και γελοίες πληροφορίες ότι οι κομμουνιστές συγκεντρώνουν όπλα για να καταλάβουν την εξουσία, που φυσικά ποτέ δε βρέθηκαν.

Στη δίκη της Χούντας ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ, ο σοφός ακαδημαϊκός δάσκαλος με 60 χρόνια στην πολιτική Π. Κανελλόπουλος δήλωνε ότι δε γνώριζε για τον κίνδυνο πραξικοπήματος και ότι «έπεσε θύμα ψευδών πληροφοριών». Η χώρα μας όπως και η Κύπρος πλήρωσαν πολύ ακριβά την ανεπάρκειά του.

Σε λίγους μήνες ξέσπασε το σκάνδαλο «Ασπίδα» με την καταγγελία της Βραδινής ότι πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο αντιστράτηγος Σίμος που ανέλαβε την διοικητική εξέταση είχε αποφανθεί να ελεγχθούν μόνο 3-4 λοχαγοί.

Μάρτυρες κατηγορίας κατά του Ασπίδα πολλοί πρωταγωνιστές της μετέπειτα χούντας: Θεοφλογιαννάκος, Καρύδας, Παλαϊνης, Κουρκουλάκος, Στειακάκης, Πετάνης, Γκόρος Γεννηματάς, Σαμψών κ.ά. και πολιτικοί όπως Κανελλόπουλος Π., Γαρουφαλιάς, Νόβας Φαρμάκης, κ.ά.

Ο Κανελλόπουλος μετά δήλωσε ότι δεν αποδείχθηκε πουθενά ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αρχηγός και παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος.

Ενώ ο ίδιος με προηγούμενες δηλώσεις του κατήγγειλε προφητικά «Ο κύριος Παπανδρέου σήκωσε άδικα το χέρι του ενάντια στην ακεραιότητα των ενόπλων δυνάμεων και θα πληρώσει γι’ αυτό το σοβαρό σφάλμα ». Μετά από λίγους μήνες δήλωνε πάλι ότι «συγγνώμη, έκανα λάθος».

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιβάλουν Νατοϊκή λύση διχοτόμησης στην Κύπρο ανακοινώνοντας το σχέδιο ΑΤΣΕΣΟΝ και απειλώντας την Ελλάδα ότι δεν θα εμποδίσουν την Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ελλάδος και ότι οι Τούρκοι με την Τουρκική Αεροπορία που διαθέτουν είναι ικανοί να κάψουν όλη την Ελλάδα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν δέχτηκαν το Σχέδιο που προέβλεπε Βάση Τούρκικη και Αγγλική στην Κύπρο, δηλαδή Διχοτόμηση, παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία και Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, δηλώνοντας στον Αμερικάνό Πρόεδρο ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει παραχώρηση ελληνικού εδάφους και ότι η Ελληνική Βουλή δε θα ψήφιζε το σχέδιο.

Ο Πρόεδρος Τζόνσον στην άρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου για το σχέδιο Άτσεσον δήλωσε «Γαμώ το Σύνταγμά σας, τη Βουλή και την Δημοκρατία σας. Η Αμερική είναι ελέφαντας και σεις είστε ψύλλοι. Θα βάλω τον ελέφαντα να σας απορροφήσει και να διαβιβάσετε στον Πρωθυπουργό σας ότι είναι λίγα τα ψωμιά σας».
Στις 15 Ιουλίου 1967 υποχρεώνεται ο Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση από τον βασιλιά και αρχίζει η σαλαμοποίηση και ο τεμαχισμός της Ε.Κ. με πρωταγωνιστές τον Νόβα, Τσιριμώκο, Στεφανόπουλο και Μητσοτάκη κ.ά. σε συνεργασία με το παλάτι, τη CIA, τον Αμερικάνο σταθμάρχη στην Αθήνα, το Στρατό, την Αμερικάνικη Πρεσβεία, το ΝΑΤΟ, την Αστυνομία και τους αποστάτες με την κάλυψη και της ΕΡΕ.

Ο Λαός αντέδρασε με συγκεντρώσεις πρωτοφανείς. Έφτασαν το ένα εκατομμύριο με σοβαρά επεισόδια (δολοφονία Πέτρουλα κ.ά.), αλλά και μεγάλες καταστροφές από το παρακράτος όπως απεδείχθη στη συνέχεια για να προετοιμάσουν το παρακρατικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Ακολούθησαν 7 χρόνια βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις και καταστροφή για την πατρίδα μας και την Κύπρο με την τουρκική εισβολή με τη βοήθεια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Παράφρονες αξιωματικοί εκπαιδευόμενοι σε στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ και της CIA μας έβαλαν στο γύψο «δια της επαναστάσεως» που κράτησε 7 χρόνια με την καταστροφή της πατρίδας μας και της Κύπρου.

Μανόλης Κυριάκης
Οικονομολόγος-Βιβλιοπώλης- Πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου


ΠΗΓΗ:
http://www.alfavita.gr/

Παττακός για Καραμανλή και άλλους πολιτικούς, για την 21η Απριλίου.



Τι έκανε ο λαός μέχρι την ορκωμοσία της Επαναστάσεως;



Η εμπειρία διοικητή της ΕΥΠ και η σημερινή διαπραγμάτευση - του Μανώλη Κοττάκη

Του Μανώλη Κοττάκη
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας, τόσο από τα αρχεία της υπηρεσίας στην οποία που προΐστατο όσο και από τη βιβλιογραφία, ίσως αποδειχθούν χρήσιμα για την κυβέρνηση και τους πολιτειακούς παράγοντες στην προσπάθειά τους να ζυγίσουν τα πραγματικά όρια των δανειστών στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Θα τους κάνουν ίσως να καταλάβουν πόσο ταχέως μεταβαλλόμενος είναι ο νέος κόσμος και πώς καινούργια δεδομένα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέπουν καθιερωμένα αξιώματα, όπως το κατηγορηματικό «Grexit δεν υπάρχει».

Η επικέντρωσή μας σε δύο κεφάλαια που ο Αποστολίδης αναπτύσσει περισσότερο από άλλα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, αποκαλύπτει κάτι συγκλονιστικό: Και στις δύο αυτές εθνικές τραγωδίες που σημάδεψαν τον Ελληνισμό στον 20ό αιώνα κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί είχαν τις πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για να αποτρέψουν τη δραματική εξέλιξη των πραγμάτων.

Τις είχαν και τις υποτίμησαν ή τις προσπέρασαν στο όνομα του μεγαλοϊδεατισμού (Μικρά Ασία) ή στο όνομα του πλήρους ελέγχου της Κύπρου (δικτατορία). Στη Μικρά Ασία τα αναγνωριστικά αεροπλάνα της ελληνικής αεροπορίας φωτογράφισαν εγκαίρως την αύξηση των δυνάμεων του εχθρού στο εσωτερικό της Τουρκίας, διαβίβασαν τις πληροφορίες, αλλά στις δύο κρίσιμες συσκέψεις, στις οποίες τέθηκε το ερώτημα «προέλαση ή υποχώρηση» ουδείς προβληματίστηκε γι’ αυτές.

Το ιδεολόγημα προτάχθηκε της πληροφορίας. Το ίδιο έγινε στην Κύπρο. Ημέρες πριν από την εισβολή ο συνταγματάρχης του κλιμακίου της ΚΥΠ που βρισκόταν εκεί έστειλε σήμα στο Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων, με το οποίο προειδοποιούσε ότι «ο εχθρός δύναται από τούδε να εισβάλει στη νήσο». Σήμα που κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων.

Αντιθέτως, υπόδειγμα σωστού ζυγίσματος πληροφορίας από την πολιτική ηγεσία ήταν η ενημέρωση της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στην κρίση του 1987 ότι το «Σισμίκ» έχει ήδη βγει στο Αιγαίο, κάτι που το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός απέκλειαν.

Στη βάση αυτής της πληροφορίας, που συνοδευόταν από την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι θέλουν διαπραγμάτευση, οικοδόμησε τη στρατηγική του ο Παπανδρέου. Το ερώτημα που προκύπτει για τον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος μετά βεβαιότητος θα προβληματιστεί αν διαβάσει το βιβλίο που βασίζεται στο αρχείο της ΕΥΠ, και αποπειράται να την αποκαταστήσει για πολλές μαύρες μέρες της Ιστορίας μας, είναι ένα:

Τους έχουμε ζυγίσει σωστά σε αυτόν τον πόλεμο; Ή μήπως το ιδεολόγημα της υπερήφανης διαπραγμάτευσης μπορεί να οδηγήσει σε ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή, αν προταχθεί των πληροφοριών; Food for thought.

Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα «μη φιλική πράξη» η απελευθέρωση Ξηρού!


Σοβαρή κρίση προκαλούν οι Αμερικανοί!

"Αν επιμείνει η Αθήνα στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα το θεωρήσει «μη φιλική πράξη». Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών".


Η δήλωση Πιρς

Στέκομαι μπροστά στο μνημείο για τους εργαζόμενους της αμερικανικής αποστολής που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νορντίν και ο λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17ης Νοέμβρη.
Σήμερα, εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για το νομοθέτημα, που πρόκειται να ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο απόψε, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.

Μέχρι σήμερα, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει περιοριστεί σε επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση σε κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ιδιωτικά σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές αυτού του νομοθετήματος.

Εξέφρασα τις ανησυχίες αυτές απευθείας στο υπουργείο της Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου. Επισήμανα ανάμεσα σε άλλα σημεία ότι, αν ο Σάββας Ξηρός απελευθερωνόταν πριν εκτίσει την ποινή του, όπως ορίστηκε από το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης, θα ήταν αντίθετη στη μνήμη των Αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και τις οικογένειές τους. Δεν θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε.

Ο υπουργός Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας άμεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το ζήτημα δεν είναι η μεταρρύθμιση για τη φυλακή, ή το υπεράριθμο των φυλακών ή η παροχή ιατρικής βοήθειας, ή η βελτίωση των συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά.

Το ζήτημα είναι ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι -άνθρωποι που έχουν διαπράξει τρομερά και ειδεχθή εγκλήματα- θα έπρεπε να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στη φυλακή. Όχι από την άνεση των κατοικιών τους, με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή ατιμάζει τη μνήμη όσων έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας όσων οι ζωές καταστράφηκαν.

Επαναλαμβάνω το συμπέρασμα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη.

O ρόλος των ελληνοαμερικανών πρακτόρων της CIA

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ των Η.Π.Α. Φ. ΤΑΛΜΠΟΤ
O ρόλος των ελληνοαμερικανών πρακτόρων της CIA

Με την πάροδο του χρόνου, το ζητούμενο δεν ήταν αν οι Αμερικανοί βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα του ’67, αλλά ποιοι Αμερικανοί; Η πρεσβεία; Η CIA; Η Στρατιωτική Αποστολή; Σ’ αυτό τον προβληματισμό, ήρθε να προστεθεί και μια υποκατηγορία: οι ελληνοαμερικανοί πράκτορες της CIA.


Ο ΠΡΕΣΒΗΣ Φ. ΤΑΛΜΠΟΤ


Ο Τάλμποτ λέει: «Υπήρχαν ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί στον “σταθμό” του Μώρυ για τους οποίους δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη. Τόσο ο Μώρυ, όσο και η γυναίκα του (!) ήταν πολύ αντίθετοι στον Ανδρέα και σε κάθε κρίσιμο επεισόδιο τάσσονταν υπέρ μιας δυναμικής αμερικανικής παρέμβασης στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ξέρω το έκαναν χωρίς να το γνωρίζω».

Ο Κήλυ αναρωτιέται μήπως «κάποια χαμηλόβαθμα στελέχη της CIA στην Αθήνα είχαν πληροφορηθεί εκ των προτέρων για το πραξικόπημα Παπαδόπουλου και δεν είπαν τίποτε στους ανωτέρους τους» και απαντά ξεκάθαρα: «Ναι, θα ήταν δυνατό… Η CIA είχε πολύ στενή σχέση συνεργασίας με την ελληνική ΚΥΠ, και οι πρωτεργάτες του “πραξικοπήματος των συνταγματαρχών”, είχαν υπηρετήσει στην ΚΥΠ, είχαν συνεργαστεί με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους μέσα στα χρόνια, συγκεκριμένα ο ίδιος ο Παπαδόπουλος, ο Μακαρέζος, ο Ρουφογάλης, ο Χατζηπέτρος, ο Ιωαννίδης και άλλοι. Η ελληνική ΚΥΠ ήταν κατά κύριο λόγο στρατιωτικής φύσης υπηρεσία και οι σχεδιαστές του πραξικοπήματος ήταν αξιωματικοί που ο κύριος προσανατολισμός τους ήταν στον τομέα των πληροφοριών […]. Ο σταθμός της αμερικανικής CIA ήταν γεμάτος με Ελληνοαμερικανούς υπαλλήλους που συμμερίζονταν ένα μίσος για τον Α. Παπανδρέου και για όλα όσα εκπροσωπούσε, που ήταν ακροδεξιού προσανατολισμού και ολόψυχα υπέρ του πραξικοπήματος του Παπαδόπουλου όταν συνέβη και που έχουν παραμείνει ένθερμοι απολογητές του από τότε και μετά».

Όπως άρχισε να αποκαλύπτεται μετά τις έρευνες για τη δολοφονία του Κέννεντυ, στους κόλπους της CIA λειτουργούσε μια «ελληνική μαφία» από ελληνοαμερικανούς πράκτορες, μεγάλη και τρανή! Την εποχή του πραξικοπήματος:* Επικεφαλής ήταν ο Τομ Καραμεσίνης, γνωστός και ως «Το Μεγάλο Μαχαίρι», πρώτος «σταθμάρχης» της CIA στην Αθήνα (1950-53). Είχε ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας και ήταν υπαρχηγός της CIA, υπεύθυνος για τη «Συγκαλυμμένη Δράση», δηλαδή για επεμβάσεις (πραξικοπήματα) σε ξένες χώρες. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Στο Στ. Ντηπάρτμεντ υπεύθυνος Ελληνικών Υποθέσεων ήταν ο Πητ Κορομηλάς και αναλυτής ο Χ. Λαγουδάκης.

* Στην Αθήνα, «δεξί χέρι» του Μώρυ ήταν ο Τζωρτζ Ιωαννίδης (που ήρθε εδώ από το Μαϊάμι μετά τη δολοφονία του Κέννεντυ), ιδιαίτερα δραστήριος, ο Γκας Αβράκωτος ή «Δρ Βρώμικος», υπεύθυνος επιχειρήσεων ο Στ. Μίλτον, υπεύθυνος ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων ο Τζων Φατσέας (ως το 1966 σίγουρα) και σε άλλα καίρια πόστα ο Τζ. Στήβενς, ο Γ. Κάλαρης και άλλοι, όχι λίγοι. Θα άφηναν να κάνουν άλλοι δικτατορία στην πατρίδα τους;

Επίλογος (που θα μπορούσε να είναι και πρόλογος): ένας διάλογος Τζόνσον και έλληνα πρέσβη

Το 1967 είχε έρθει η ώρα της δικτατορίας στη χώρα μας. Δύο χούντες έδιναν αγώνα δρόμου ποια θα πρωτοπρολάβει, με κριτές τους Αμερικανούς που είχαν πάρει έγκαιρα τις αποφάσεις τους. Ο πρόεδρος Τζόνσον, άλλωστε, έβλεπε από νωρίς πού πάνε τα πράγματα. Έγινε έξαλλος με τον Γ. Παπανδρέου όταν τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του ’64 για μια συνάντηση-παγίδα με τον τούρκο ομόλογό του Ινονού και δεν υπέκυψε στους πρωτοφανείς εκβιασμούς και τις άθλιες απειλές του. Όταν, μάλιστα, φεύγοντας ο Γ. Παπανδρέου πέρασε από το Παρίσι και είδε τον Ντε Γκωλ, ο Τζόνσον κάλεσε τον πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτον Αλ. Μάτσα και του επανέλαβε τις απειλές για μιας μορφής διχοτόμηση στην Κύπρο (Σχέδιο Άτσεσον), παραχώρηση του Καστελόριζου στους Τούρκους κ.ά. Ο Μάτσας του υπενθύμισε την απάντηση Παπανδρέου («καμιά Ελληνική Βουλή δεν θα μπορούσε να δεχτεί ένα τέτοιο Σχέδιο […] και το Ελληνικό Σύνταγμα δεν επέτρεπε σε μια ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει ένα Ελληνικό νησί»), οπότε ακολούθησε ένας απίστευτος διάλογος:

Τζόνσον: «Τότε ακούστε με, κύριε πρέσβη. Γαμώ τη Βουλή σας και το Σύνταγμά σας! Η Αμερική είναι ελέφαντας. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Και η Ελλάδα είναι ψύλλος. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθούν να φέρνουν φαγούρα στον ελέφαντα, μπορεί ο ελέφαντας να τους ρουφήξει μια και καλή με την προβοσκίδα του»!

Μάτσας: «Θα διαβιβάσω τις απόψεις σας στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, αλλά είμαι βέβαιος για την ελληνική απάντηση: “Η Ελλάδα είναι δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εναντιωθεί στις επιθυμίες της Βουλής”».

Τζόνσον: «Θα σας πω ποια απάντηση θα δώσω αν πάρω τέτοιου είδους απάντηση από τον πρωθυπουργό σας. Ποιος νομίζει ότι είναι; Δεν μπορώ να έχω και δεύτερο Ντε Γκωλ στα πόδια μου. Πληρώνουμε πολλά αμερικανικά δολάρια στους Έλληνες, κύριε πρέσβη. Αν ο πρωθυπουργός σας μου μιλήσει για Δημοκρατία, Βουλή και Σύνταγμα, τότε εκείνος, η Βουλή και το Σύνταγμά του μπορεί να μην κρατήσουν για πολύ»!


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Αν τα έλεγε άλλος αυτά, θα ήταν πρόβλεψη, όταν τα λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μια σαφέστατη και άθλια απειλή: Τον Ιούλιο του ’65, με την αποστασία, ο Γ. Παπανδρέου έχασε την εξουσία: η πρωθυπουργία του κράτησε κάτι παραπάνω από ένα χρόνο. Τον Απρίλιο του ’67 έγινε δικτατορία: «Η Δημοκρατία, η Βουλή, το Σύνταγμα» κράτησε κάτι λιγότερο από τρία χρόνια. Τουλάχιστον ο Τζόνσον ήταν συνεπής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα τελευταία χρόνια πολλά και αποκαλυπτικά έγγραφα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα γύρω από τη δικτατορία. Σημειώστε τα βιβλία του Μπομπ Κήλυ Η αμερικανική πρεσβεία και η κατάρρευση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, 1966-1969 (Πατάκης), του Αλέξη Παπαχελά Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας. Ο αμερικανικός παράγων 1947-1967 (Εστία), της Αριστοτελίας Πελώνη Ιδεολογία κατά ρεαλισμού. Αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, 1963-1967 (Πόλις), Κ. Παπαιωάννου Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει… Μια πολιτική ανασκο(λό)πηση της Ιστορίας, 1944-2007 (Καστανιώτης). Ακόμα, τα αφιερώματα των Ιστορικών της Ελευθεροτυπίας(20.4.2000 και 19.4.2001), της Καθημερινής («Ανατομία της δικτατορίας», 20.4.2007) και τωνΝέων («40 χρόνια από το πραξικόπημα»). Ο διάλογος Τζόνσον-Μάτσα δημοσιεύεται στο βιβλίο του Γεράσιμου Τσιγάντε I should have Died: A Terrifying Indictment of the MethodsEmployed by the Russian Secret Service in Korea and the American CIA in Greece(Atheneum), αναδημοσιεύτηκε στην Ελλάδα (στο Βήμα) και δεν διαψεύστηκε ποτέ.


Ένας μύθος που καταρρίπτεται από τον Κήλυ είναι αυτός που θέλει τους Αμερικανούς να αναστέλλουν την αμερικανική βοήθεια σε ένδειξη δυσφορίας προς το στρατιωτικό καθεστώς. Αμ’ δε! Όλα έγιναν συμπτωματικά· ο Κήλυ τα λέει πολύ ωραία:

«Ο Στρατηγός Ήτον συναντήθηκε με τον πρέσβη τη μέρα του πραξικοπήματος, στις 21 Απριλίου, και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες, επειδή ένα πλοίο που μετέφερε τανκς θα έφτανε σύντομα στο λιμάνι του Πειραιά και το φορτίο επρόκειτο να παραδοθεί στον ελληνικό στρατό ως μέρος του προγράμματός μας στρατιωτικής βοήθειας. Αφού είχαν μόλις χρησιμοποιηθεί τανκς και άλλα όπλα της αμερικανικής βοήθειας για την ανατροπή της συνταγματικής κυβέρνησης της συμμάχου μας, ο Ίτον και ο Τάλμποτ συμφώνησαν ότι δεν θα βοηθούσε τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην πατρίδα (ιδίως στην πατρίδα) να έχουμε άλλη μια παρτίδα τανκς αμερικανικής προέλευσης να παρελαύνουν μέσα από τους δρόμους της Αθήνας σε αυτή τη συγκυρία. Ο Τάλμποτ πρότεινε να κατευθυνθεί το εν λόγω πλοίο προς την Τουρκία, ενώ ένα ακόμη φορτηγό πλοίο με τανκς και άλλο βαρύ οπλισμό που προοριζόταν για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να ξεφορτώσει στην Ιταλία και το φορτίο να αποθηκευτεί εκεί, μέχρι να ξεκαθαρίσει περαιτέρω η κατάσταση στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε, ως μέτρο ανάγκης και με μόνη μας έγνοια τη δική μας δημόσια εικόνα, η πολιτική της μερικής αναστολής της στρατιωτικής βοήθειας, που παρέμενε σε ισχύ από τη μέρα του πραξικοπήματος μέχρι να αρθεί τελικά στο σύνολό της το Σεπτέμβριο του 1970 […] Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια με ανταλλαγές τηλεγραφημάτων, υπομνήματα, υπηρεσιακές μελέτες, προεδρική εξέταση, επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, και τελικά μία απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας για να μεταστραφεί μια «πολιτική» η οποία είχε ξεκινήσει από τον Τάλμποτ και τον Ίτον με πολύ πρόχειρο τρόπο σε μία σύσκεψη που είχε διάρκεια μόλις λίγα λεπτά, αφού η ενδεδειγμένη πορεία δράσης εκείνο τον καιρό ήταν προφανής στον καθένα: “Δε θέλουμε εκείνα τα τανκς από τις ΗΠΑ να παρελαύνουν μέσα στους δρόμους της Αθήνας αυτήν τη στιγμή”»!

Ο Κώστας Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος. Ήταν εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι», τα χρόνια 1979-2005.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Οι ώρες πριν την Επανάσταση της 21ης Απριλίου. Ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιών και το Σχέδιο Προμηθεύς..

Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος συναντήθηκαν στο αρχηγείο των Τεθωρακισμένων στο Γουδί, στις 11.30΄ της 20ης Απριλίου. Ο Παπαδόπουλος δεν είχε πάρει ακόμα κάποιες πληροφορίες που χρειάζεται και πρότεινε να αναβληθεί το πραξικόπημα κατά είκοσι τέσσερις ώρες. Ο Παττακός αρνείται πεισματικά και η διαφωνία τους κρατά για αρκετή ώρα. Τελικά ο Παττακός ανακοινώνει στους άλλους πραξικοπηματίες ότι θα ξεκινούσε το κίνημα είτε τον ακολουθούσαν, είτε όχι και τότε συμφώνησαν κι οι υπόλοιποι. Εξ αιτίας αυτής της διαφωνίας το πραξικόπημα καθυστέρησε κατά μία ώρα και οι πρώτες μονάδες του στρατού άρχισαν να κινούνται μετά τις 1μ.μ.

Έλεγχος τηλεπικοινωνιών
Πρώτα κινήθηκαν τα τμήματα των καταδρομέων (ΛΟΚ). Αυτά αποτελούσαν τη λυδία λίθο επιτυχίας του Κινήματος, που θα είχε πιθανότητες επικράτησης μόνο αν οι μονάδες αυτές κατόρθωναν να καταλάβουν όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα χωρίς να δοθεί το σήμα συναγερμού. Δεν έπρεπε να ειδοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ο Βασιλιάς, οι Στρατηγοί, η Κυβέρνηση πριν ολοκληρωθούν οι βασικοί στόχοι του κινήματος. Οι τηλεπικοινωνίες - κτίριο της ΕΡΤ (τότε ΕΙΡΤ), τηλεόραση, ραδιοφωνικοί σταθμοί, τηλεφωνικό κέντρο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασυρμάτου - καταλήφθησαν μεταξύ 1 και 1.30΄ π.μ. χωρίς να δοθεί το σήμα του συναγερμού. Στους δρόμους επικρατούσε ησυχία, αφού δεν είχαν ακόμα κινηθεί τα τανκς και δεν κυκλοφορούσαν ομαδικά διάφορα στρατιωτικά καμιόνια. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι στρατιώτες της Χούντας είχαν θέσει υπό το λειτουργικό έλεγχό τους όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα


Το Σχέδιο Προμηθεύς και η πλαστογράφησή του

Ο Παπαδόπουλος είχε ετοιμάσει μια γραπτή Διαταγή, που όριζε τις μετακινήσεις των αναγκαίων στρατιωτικών μονάδων, πλαστογραφώντας το όνομα του Βασιλιά. Οι συνωμότες απευθύνθηκαν στους αγουροξυπνημένους στρατιώτες και τους διάβασαν τη δήθεν υπογεγραμμένη από το Βασιλιά, διαταγή και τους ανέπτυξαν το σχέδιο μάχης, στο όνομα του Βασιλιά. Στη συνέχεια ο Παπαδόπουλος έστειλε το κωδικό σήμα για την ενεργοποίηση του Σχεδίου Προμηθεύς. Το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν σχέδιο έκτατης ανάγκης του ΝΑΤΟ και προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού. Βασικό στοιχείο του σχεδίου ήταν ότι έθετε όλες τις στρατιωτικές μονάδες υπό την άμεση ηγεσία του Υπουργού Άμυνας ή του Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Σπαντιδάκη ή του Βασιλιά, απαγορεύοντας ρητά την υπακοή τους σε οποιαδήποτε άλλη διαταγή.

Όμως για να μπορέσει να εφαρμοστεί τα παραπάνω σχέδιο άμεσα και χωρίς προβλήματα αντικαταστάθηκε ο έμπιστος του βασιλιά αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γ. Σπαντιδάκης, από τον πιστό στους πραξικοπηματίες Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής κάνοντας χρήση του νέου του αξιώματος έδωσε εντολή στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το Σχέδιο Προμηθεύς σε όλη τη χώρα.


Οι Συλλήψεις - Η ενημέρωση του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου - Οι πρώτοι νεκροί


Έχοντας πια στη διάθεσή τους τηλέφωνα και ασυρμάτους, οι κινηματίες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους, στις συλλήψεις.

Διαβάστε την συνέχεια http://www.fourtounis.gr/arthra/21-04/21-04-1967.html

Πως φθάσαμε στην Επανάσταση της 21ης Απριλίου 1967

Το σοβαρότερο ρήγμα στις τάξεις της Ένωσης Κέντρου σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1965. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Πέτρο Γαρουφαλιά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η άρνηση του βασιλιά να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, αν ο διάδοχος του Γαρουφαλιά δεν απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Ο Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 1966, ο τ. βασιλιάς Κωνσταντίνος προσπάθησε να σχηματίσει κυβερνήσεις - φαντάσματα με τη συμμετοχή κατά διαστήματα 48 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου που εγκατέλειψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου, οι λεγόμενοι αποστάτες. Οι κυβερνήσεις αυτές που στηρίζονταν στη Βουλή από την ΕΡΕ και τους αποστάτες της Ένωσης Κέντρου, αποδείχθηκαν θνησιγενείς.

Με εντολή του Κωνσταντίνου και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ. στις 3 Απριλίου την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Παναγιώτης Κανελόπουλος για να διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.

Οι εκλογές αυτές δεν έγιναν ποτέ, γιατί η κυβέρνηση Κανελόπουλου και η νομιμότητα καταλύθηκαν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου. Οι πραξικοπηματίες ήταν οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.


Η τότε Κυβέρνηση Κέντρου



Αυτό είναι το "Ισλαμικό Κράτος" - Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε στην Τζαλαλαμπάντ (Jalalabad), στο ανατολικό Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 33 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ.. Δες Δύση τι άφησες να μεγαλώσει! 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ... και εσύ λαέ, κοιμήσου τον ύπνο του προδότη. 

Είναι η πρώτη επίθεση του Ι.Κ. στο Αφγανιστάν..






Ο Αμπού Μουχάμεντ Κουρασάνι, ο βομβιστής αυτοκτονίας που προκάλεσε το πολύνεκρο μακελειό.



Αυστηρή προειδοποίηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ιερώνυμο μέσω Σερρών, η Μητρόπολη των Σερρών, όπως και όλες οι Νέες Χώρες, υπάγονται στο Φανάρι!

Από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν έλειψαν και τα κατάλληλα «μηνύματα»… Τι κι αν ευχήθηκε αρχικά «ειρήνη υμίν», δεν παρέλειψε από τις πρώτες κουβέντες του να τονίσει ότι η Μητρόπολη των Σερρών, όπως και όλες οι Νέες Χώρες, υπάγονται στο Φανάρι!

«Σερραίοι συνδέεστε με την μητρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως», είπε χαρακτηριστικά από τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Σέρρες και ο ασκός του Αιόλου μόλις άνοιξε….

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Ξάνθης κ. Παντελεῆμον, ἐκπρόσωπε τῆς Α. Μακαριότητος καὶ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος,
Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Σερρῶν καὶ Νιγρίτης καὶ ἀγαπητὲ ἐν Χριστῷ ἀδελφὲ κύριε Θεολόγε, Ποιμενάρχα τῆς Θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας,
Ἐντιμότατε καὶ ἀγαπητὲ κύριε Δήμαρχε Σερρῶν,
Εὐλογημένοι Χριστιανοὶ τῆς θεοφρουρήτου πόλεως ταύτης, Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας ἠγαπημένα,

Χριστὸς Ἀνέστη! Εἰρήνην ὑμῖν!

Οἱ ἅγιοι Ἀρχάγγελοι καὶ Παμμέγιστοι Ταξιάρχαι μᾶς δίδουν σήμερον τὴν εὐχαρίστησιν νὰ συναντώμεθα ἐδῶ εἰς τὸν Ναόν τους, Πατριάρχης τοῦ Γένους καὶ τὰ ἐν Κυρίῳ τέκνα αὐτοῦ τῆς πόλεως τῶν Σερρῶν, ἐντὸς τῆς χαρᾶς καὶ τῆς εἰρήνης τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ, καὶ τῆς ἑορτῆς τῆς Ζωοδόχου Πηγῆς, ἐρχόμενοι ἐκ τῆς Πόλεώς Της καὶ τοῦ ἱστορικοῦ Ἑπταπυργίου, ὅπου «ἀείρροον ρέει τὸ θαυματουργὸν ὕδωρ τῆς Πηγῆς», «οὐρανίων χαρίτων καὶ θαυμάτων» πληροῦν τοὺς εἰς αὐτὴν προσερχομένους. Χαίρομεν συναντώμενοι εἰς τὸν ἱερὸν τοῦτον χῶρον διότι ἐνταῦθα «τὰ ἱερὰ καὶ θαυμάσια» μυστικῶς τελεσιουργοῦνται καὶ μυσταγωγεῖται τὸ μυστήριον τῆς Ἐκκλησίας, τῆς σωτηρίας ἐν Χριστῷ.

Ἡμεῖς, ὁ Πατριάρχης σας, αἰσθανόμεθα καὶ ὁμολογοῦμεν μεγίστην τὴν χαρὰν ἐκ τῆς παρουσίας μας εἰς τὸν τόπον σας, τόπον ὁ ὁποῖος ἀρρήκτως συνδέεται μὲ τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον καθὼς ὑπάγεται εἰς τὴν κανονικὴν καὶ ἐκκλησιαστικὴν δικαιοδοσίαν αὐτοῦ. Τὰ γεγονότα καὶ ἡ ζωὴ καὶ ἡ μαρτυρία τοῦ τόπου αὐτοῦ μαρτυροῦν τοῦ λόγου τὸ ἀληθές.

Ἀναφέρομεν εἰς τὴν ἀγάπην σας ὅτι ἐδῶ ἐκοιμήθη ὁ ἐν ἁγίοις προκάτοχός μας Πατριάρχης Κάλλιστος, πορευόμενος εἰς Σερβίαν διὰ τὴν ἄρσιν τοῦ σχίσματος μετὰ τῆς Σερβικῆς Ἐκκλησίας, καὶ εἰς τὰς Σέρρας παρέμεινε καὶ ἐκοιμήθη ὁ πρῶτος μετὰ τὴν Ἅλωσιν τῆς Κωνσταντινουπόλεως Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης Γεννάδιος, ὁ Σχολάριος, ὁ πάνυ. Ἐδῶ ἤκμασεν ὡς Μητροπολίτης Σερρῶν καὶ εἷς τραγικὸς Πατριάρχης, Γρηγόριος ὁ Ζερβουδάκης, καθὼς καὶ ὁ συμπολίτης μας προκάτοχος τῆς ὑμετέρας προσφιλοῦς Ἱερότητος, ἅγιε Σερρῶν, ἀείμνηστος Μάξιμος ὁ Ξύδας.

Χαιρόμεθα διότι εὑρισκόμεθα εἰς ἕνα τόπον ἱστορικόν, ἔνθα τὰ λείψανα τοῦ ἐνδόξου βυζαντινοῦ παρελθόντος, ὅσα κατέλιπεν ὄρθια ἡ ἀδυναμία τῶν ἀνθρώπων, μαρτυροῦν τὴν ποιότητα καὶ τὸ πνευματικὸν μεγαλεῖον τοῦ χριστοκεντρικοῦ ὀρθοδόξου πολιτισμοῦ, ὁ ὁποῖος ἤνθησεν εἰς τὴν πόλιν σας καὶ προσέφερεν ἄνθη εὔοσμα καὶ κάλλιστα εἰς τὴν ἱστορίαν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας.
Εὑρισκόμεθα εἰς τόπον κοσμούμενον καὶ περιστοιχιζόμενον ὑπὸ βυζαντινῶν ἀλλὰ καὶ νεωτέρων, Ἱερῶν Μονῶν, μαρτυρουσῶν ἐναργῶς τὴν εὐλάβειαν καὶ φιλοθεΐαν τῶν κατοίκων αὐτοῦ, αἱ ὁποῖαι μέχρι σήμερον ἐξακολουθοῦν νὰ ἀρδεύουν πνευματικῶς τὴν γῆν τῶν Σερρῶν καὶ νὰ ποτίζουν αὐτὴν μὲ τὰ νάματα τῆς εὐσεβείας.

Εὑρισκόμεθα εἰς τόπον ὁ ὁποῖος ἡγιάσθη ὑπὸ ἱδρώτων ἀσκητικῶν, ὅπως τῶν κτιτόρων τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καὶ Σταυροπηγιακῆς Μονῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου, καὶ αἱμάτων μαρτυρικῶν, τῶν ἁγίων νεομαρτύρων, οἱ ὁποῖοι μέχρι σήμερον ἀποτελοῦν τὸ καύχημα τῆς πόλεώς σας καὶ τοὺς ἀκοιμήτους προστάτας καὶ μεσίτας σας πρὸς τὸν Θεόν. Συγχρόνως, εὑρισκόμεθα εἰς τόπον μαρτυρικόν, ὁ ὁποῖος εἰς τοὺς ἀγῶνας τοῦ Γένους καὶ τῆς Πίστεώς μας προσέφερεν ἑκατόμβας θυμάτων, τῆς θυσίας τῶν ὁποίων ἡ μνήμη εἶναι εἰσέτι νωπή.

Τέκνα ἀγαπητὰ ἐν Κυρίῳ, εὐλογημένοι Σερραῖοι,
Εἶσθε κάτοχοι μιᾶς μακραίωνος πνευματικῆς κληρονομίας, ἡ ὁποία σᾶς συνδέει ἀρρήκτως μετὰ τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Ὅ,τι παρελάβετε ὡς γονικὴν κληρονομίαν, προτρεπόμεθα νὰ τὸ αὐξάνετε καθημερινῶς, ὥστε καὶ ἡμεῖς νὰ χαίρωμεν καὶ νὰ καυχώμεθα μετὰ τοῦ ἀναλισκομένου καθημερινῶς διὰ τὸ εὖ ζῆν καὶ τὸ χάριτι ζῆν ὅλων σας, θεοφιλοῦς Ποιμενάρχου σας, τῆς ὑμετέρας προσφιλοῦς Ἱερότητος, ἀδελφὲ ἅγιε Σερρῶν καὶ Νιγρίτης κύριε Θεολόγε, ὁ ὁποῖος, ὡς ἐπώνυμος, ἔργῳ καὶ λόγῳ, πράξει καὶ θεωρίᾳ, τοῦ προστάτου σας Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου, Γρηγορίου τοῦ Ναζιανζηνοῦ καὶ Συμεὼν τοῦ Νέου Θεολόγου, ἐκλήθης ἵνα «ποιμαίνῃς τὰ πρόβατα» Κυρίου (πρβλ. Ἰωάν. κα΄, 16) «φυλάσσων τὰς ἐντολάς, διὰ πολιτείας ἀνερχόμενος, διὰ καθάρσεως κτώμενος τὸ καθαρόν» (πρβλ. Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου, Λόγος Κ΄ Περὶ δόγματος καὶ καταστάσεως ἐπισκόπων, P.G. 35, 1080B), «τύπος καὶ ὑπογραμμός» γινόμενος κλήρῳ καὶ λαῷ καὶ τῇ Μητρὶ Ἐκκλησίᾳ, καυχωμένῃ δι᾿ Ἱεράρχας ὡς ὑμεῖς.

Λοιπόν, ἀδελφοὶ καὶ τέκνα, θὰ ἐπιτύχετε εἰς τὴν ζωὴν καὶ εἰς τὸν προσωπικόν σας ἀγῶνα ὁ καθείς, ἐὰν παραμένετε πιστοὶ εἰς τὰς ἐπιταγὰς τοῦ Εὐαγγελίου καὶ τῆς Ἐκκλησίας μας καὶ εἰς τὴν διδασκαλίαν τῶν Πατέρων μας, δηλαδὴ ἐὰν καὶ ὅταν διατηρῆτε μεταξύ σας τὴν ἀγάπην καὶ τὴν ὁμόνοιαν καὶ τὴν σωφροσύνην, πορευόμενοι συμφώνως πρὸς τὸ θέλημα τοῦ Κυρίου καὶ ἐργαζόμενοι τὴν σωτηρίαν σας πέριξ καὶ ὑπὸ τὴν πνευματικὴν ἐπιστασίαν τοῦ φιλοστόργου Ποιμένος σας καὶ μέσα εἰς τὴν παράδοσιν τῆς Ἐκκλησίας μας.

Ἡ εὐλογία της εἶναι ἡ διακρατοῦσα τὴν κοινωνίαν μας δύναμις, ἰδιαιτέρως κατὰ τὴν δυσχερῆ αὐτὴν περίοδον, τὴν ὁποίαν διέρχεται ὁ λαὸς τῆς Ἑλλάδος. Εἶναι ἀνάγκη μέσα εἰς τὰς δυσκόλους αὐτὰς καταστάσεις νὰ περιορίσωμεν τὸ ἴδιον θέλημα καὶ νὰ δουλώσωμεν ἑαυτοὺς εἰς τὴν διακονίαν τῆς πατρίδος καὶ τοῦ πλησίον, νὰ ἐπιδιώξωμεν μὲ κάθε τρόπον τὴν μεταξύ μας ἑνότητα καὶ ὁμοψυχίαν, ὥστε νὰ ἐξέλθωμεν ἐκ τῆς κρίσεως ἰσχυροὶ καὶ δυνατοί, μὲ μεγαλυτέραν ἐμπιστοσύνην καὶ πίστιν εἰς τὸν Θεόν, Ἐκεῖνον ποὺ ἀπὸ τὴν δειλίαν τοῦ θανάτου, ἀπὸ τό «παρελθέτω ἀπ᾿ ἐμοῦ τὸ ποτήριον» τῆς δοκιμασίας, τὸ ἤπιε μέχρι τέλους καὶ ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ. Δηλαδή, ὁ Κύριος «ἀεὶ νικᾷ», ὡς μόνος κραταιὸς καὶ δυνατός, καὶ ἀποδεικνύεται ὅτι «ἐργάζεται δι᾿ ὁρατῶν καὶ ἀοράτων», διὰ πειρασμῶν καὶ δοκιμασιῶν, τὸ ἀληθινὸν συμφέρον μας καὶ εἶναι ὁ μόνος γνωρίζων τὰς αἰτήσεις μας προτοῦ γενέσθαι αὐτάς. Ἡ Ὀρθόδοξος πίστις μας καὶ ἡ μεταξύ μας ἐμπιστοσύνη καὶ ἀγάπη ἐδημιούργησαν τὴν ἱστορίαν τοῦ Γένους μας.

Ἀντιθέτως, αἱ διχοστασίαι καὶ αἱ ἔριδες ὑπῆρξαν πειρασμικαὶ καταστάσεις, ἄνευ συνεχείας, ἄνευ ἱστορίας, διὰ τοῦτο καὶ παρεδόθησαν εἰς τὴν λήθην, ὅπως ὁ θάνατος. Θριαμβευτὴς παραμένει ἡ ἱστορία, ἢ μᾶλλον ἡ ἀλήθεια τῆς ἱστορίας, ὁ Ἀναστὰς Κύριος καὶ Θεὸς καὶ Σωτὴρ ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ὁ ὢν καὶ ὁ ἦν καὶ ὁ ἐρχόμενος.

Αὐτῷ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ προσκύνησις εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν. Καλῶς σᾶς εὕρομεν! Χριστὸς Ἀνέστη!

Πηγή
ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ