Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος - Με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

Με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 είναι αναμφίβολα οι αποφράδες μέρες της σύγχρονης ιστορίας του πολύπαθου νησιού μας. Το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ κατά του Εθνάρχη Μακαρίου και η βάρβαρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε, «γέννησαν» μια εθνική τραγωδία που συνεχίζει να βιώνει ο Κυπριακός Ελληνισμός για 40 ολόκληρα χρόνια.

Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας, αντιστεκόμενοι στους πραξικοπηματίες.

Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, αντιστεκόμενοι στους Τούρκους εισβολείς.

Όπως ανέφερε ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στις 16 Ιουλίου 2007, στην επίσημη εκδήλωση καταδίκης των μαύρων επετείων, στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Χωρίς δημοκρατία, δεν νοείται ελευθερία. Και χωρίς ελευθερία, δεν υπάρχει δημοκρατία. Την ελευθερία και τη δημοκρατία της Κύπρου συμβόλιζε ο Εθνάρχης Μακάριος. Όταν τα άρματα του πραξικοπήματος χτυπούσαν το Προεδρικό Μέγαρο και οι πραξικοπηματίες αναζητούσαν μέσα στα ερείπιά του νεκρό το μεγάλο Ηγέτη μας, νεκρή ήταν μόνο η δημοκρατία και η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Όταν «ο Αλέξανδρος εισήρχετο στο νοσοκομείο» - συνθηματικό του πραξικοπήματος -, ήταν ήδη από ημερών έτοιμη «η Αϊσέ να πάει διακοπές» - συνθηματικό της εισβολής. Η προδοσία του πραξικοπήματος προετοίμασε το έγκλημα της τουρκικής εισβολής. Η δολοφονία της δημοκρατίας οδήγησε στον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου. Ίσως ουδέποτε, τόσο λίγοι, σε τόσο μικρό χρόνο, προκάλεσαν τόσο μεγάλη καταστροφή».

Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.