Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η Κύπρος για 4309680936η φορά βάζει τα γυαλιά στους Ελλαδίτες Πολιτικούς της εταιρίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Α.Ε.

Μετά από οκτώ ώρες η επιτροπή θεσμών της Βουλής κατέληξε στο προσχέδιο της έκθεσής της για την οικονομική κατάρρευση. Σε γενικές γραμμές τα κόμματα διαφωνούν για τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή, παρόλα αυτά πέτυχαν την ολοκλήρωση του έργου το οποίο κράτησε για περίπου 1,5 χρόνο. Η επιτροπή θεσμών θα επανέλθει στο όλο θέμα στις 29 Απριλίου, οπότε και θα διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν μεταφερθεί ορθά οι παρατηρήσεις των κομμάτων και της επιτροπής.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής θεσμών Δημήτρη Συλλούρη διαπιστώνονται τα εξής:
Πολιτικές ευθύνες.
Ευθύνες των εποπτικών αρχών.
Νομοθετικά και δομικά κενά στον τρόπο λειτουργίας των εποπτικών αρχών.
Προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης τραπεζών.
Πρόβλημα στην παραουσίαση της πραγματικής εικόνας των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ύποπτες διαδρομές χρημάτων.
Ευνοϊκή μεταχείριση προσώπων, σε σχέση με μπόνους και χαμηλότοκα δάνεια

Θα δημοσιοποιηθούν όλα τα ονόματα

Η επιτροπή τελικά αποφάσισε την δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων ως εξής:

1) Σε παράρτημα της έκθεσης θα περιλαμβάνεται ο κατάλογος ονομάτων των 11 χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013. Θα αναγράφονται ονόματα, ημερομηνία εκροής και ποσό εκροής.

2) Θα περιληφθεί κατάλογος ονομάτων εταιρειών και φυσικών προσώπων (π.χ τραπεζίτες και μεγαλομέτοχοι) οι οποίοι φέρονται να:
Συνήψαν δάνεια με χαριστικά επιτόκια.
Χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.
Μπόνους τραπεζιτών.

Στον κατάλογο θα συμπεριληφθούν οι Αριστοφάνης Γεωργίου, Σοφοκλής Χατζηγιάννης, Νίκος Κουτσού και Πρόδρομος Προδρόμου, και οι επιστολές που απέστειλαν στην επιτροπή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού, μετά από έρευνα του κόμματος του στον έφορο εταιρειών, εντοπίστηκαν εκροές από πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Αυτά τα στοιχεία θα τα δώσει το ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής έδωσε όμως συγκεκριμένα παραδείγματα: 

Περίπτωση εκροής καταθέσεων $22,4 εκ. από εταιρεία η οποία συνδέεται με θεσμικό πρόσωπο του κράτους, τις ημερομηνίες 1, 7 και 12 Μαρτίου 2013.

Εταιρία συνδεδεμένη με πολιτικό πρόσωπο εξήγαγε στις 6 και 15 Μαρτίου 2013, €24,5 εκατομμύρια στο εξωτερικό. 

Εταιρία, εξήγαγε την 1η Μαρτίου 2013 $20 εκ. στο εξωτερικό. Ο ιδιοκτήτης της φαίνεται να είναι πτωχεύσας. Την επίμαχη περίοδο φυσικά πρόσωπα εξήγαγαν €25 εκ. Τα ίδια πρόσωπα έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου και το Φεβρουάριο του 2013.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των εκροών που συνδέεται με ενδεχόμενη προνομιακή πληροφόρηση η επιτροπή διερωτάται κατά πόσο υπήρχαν πρόσωπα, αξιωματούχοι και εποπτικές αρχές οι οποίοι να γνώριζαν για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και ως εκ τούτου να έδωσαν προνομιακή πληροφόρηση. Όπως προειδοποίηση μετόχων ή άλλων εμπλεκομένων ή σε ενέργειες για αποτροπή του γεγονότος αυτού.

Η επιτροπή θα σημειώνει στα συμπεράσματά της ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που αφορούν ή σχετίζονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σε ότι αφορά το θέμα της πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η επιτροπή θα επισημαίνει την εκτίμηση της ότι η ζημιά για την Κύπρο μπορεί και να ανέρχεται στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με εμφανή οφέλη για την Τράπεζα Πειραιώς, παραπέμποντας και στους εγκεκριμένους λογαριασμούς της τράπεζας για το 2013

Για το θέμα αυτό η Τράπεζα Πειραιώς σε επιστολή της χαρακτηρίζει άδικη την αναφορά του πορίσματος στο όνομα της λέγοντας ότι η εξαγορά έγινε νόμιμα.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρεται και στη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλη Ελλαδική τράπεζα για αγορά των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν η στήριξη της κυπριακής οικονομίας. Η τράπεζα απορρίπτει και τους ισχυρισμούς για σύναψη δανείων μεγαλομετόχων της από τη Λαϊκή Τράπεζα για στήριξη του κεφαλαίου της MIG και του επενδυτικού ομίλου της Μαρφίν Εγνατία.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/118441#sthash.qvimQgQX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.