Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Δέκα χρόνια από το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004

Δέκα χρόνια από το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004

http://tassospapadopoulos.eu/

Συμπληρώνονται σήμερα δέκα χρόνια από την ημέρα που ο κυπριακός λαός κλήθηκε να εκφράσει, για πρώτη φορά μέσω δημοψηφίσματος, την άποψή του για ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Δέκα χρόνια από την ημέρα που ο κυπριακός ελληνισμός, υπό την καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας και Ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας Τάσσου Παπαδόπουλου, απέρριψε το Σχέδιο που υπεβλήθη από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με το συντριπτικό ποσοστό 76%.

Οι ελληνοκύπριοι τότε δεν απέρριψαν τη λύση. Απέρριψαν, με σαφήνεια και αποφασιστικότητα, ένα σχέδιο διχοτομικό και απαράδεκτο το οποίο θα κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα μετέτρεπε την πατρίδα μας σε τουρκικό προτεκτοράτο. Ταυτόχρονα όμως, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα για μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας και έστειλαν το μήνυμα ότι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που επιδιώκουμε θα πρέπει να έχει σωστό περιεχόμενο, δηλαδή, περιεχόμενο που να διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας, να σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ΜΗΝ έχει ρατσιστικές και διχοτομικές πρόνοιες, να ΜΗΝ προνοεί εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών και να διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση όλων των νομίμων πολιτών της Κύπρου σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος σεβάστηκε πλήρως τη βούληση του κυπριακού ελληνισμού και διαχειρίστηκε με επιτυχία την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Μέσω της διεκδικητικής πολιτικής του και της αξιοποίησης της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέτυχε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι, στις 15 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Δυστυχώς, η πολιτική που ακολουθήθηκε μετά από τη λήξη της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν αξιοποίησε τα ενθαρρυντικά δεδομένα που ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε πετύχει.

Η φετινή επέτειος του Δημοψηφίσματος συμπίπτει χρονικά με την εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στη σκιά της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα του Δημοψηφίσματος καθίσταται επίκαιρο και καθοδηγητικό: ο κυπριακός ελληνισμός έχει και τη βούληση και το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται για το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την Ιστορία του.

Η πάροδος σαράντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και ο άσβεστος πόθος του Κυπριακού Ελληνισμού για λύση του εθνικού μας προβλήματος δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μια κακή λύση γιατί οι καταστροφικές συνέπειες μιας κακής λύσης θα είναι μόνιμες και μη-αναστρέψιμες και θα επιφορτίζουν εσαεί τις μελλούμενες γενεές.

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.