Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Αναστασιάδης:"Όχι, όχι, όχι κι ελπίζω να ικανοποίησα και "Οχιάδες" και "Ναινέκους".




Τριπλό "όχι" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας για το Κυπριακό.


Επιστρέφοντας από τη συνάντηση του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε κατηγορηματικά ότι προτίθεται να υπογράψει ενδιάμεση λύση. Απαντώντας με έντονο ύφος στα επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων, είπε χαρακτηριστικά "Όχι, όχι, όχι κι ελπίζω να ικανοποίησα και "Οχιάδες" και "Ναινέκους".

Ο λαός θα έχει ενώπιον του, σημείωσε ο Πρόεδρος, μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Αγκάθι εν τω μεταξύ παραμένει η εκ περιτροπής προεδρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θέμα αυτό «αποτελεί αγκάθι στις συνομιλίες».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΠτΔ, συζητήθηκαν θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, των συνιστώσων πολιτειών αλλά και της ευθύνης που πρέπει το κράτος να φέρει έναντι διεθνών υποχρεώσεων, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της ομοσπόνδου Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος, είπε ότι στα πλείστα των θεμάτων των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση αλλά και εκκρεμότητες, αλλά οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως στάληκε πριν από λίγο (2.45 μ.μ.) από το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών. Από το απόσπασμα των δηλώσεων, απουσιάζει ωστόσο η προσθήκη "κι' ελπίζω να ικανοποίησα Οχιάδες και Ναινέκους", η οποία είναι καταγεγραμμένη από τις τηλεοπτικές κάμερες και έχει ήδη μεταδοθεί από την κρατική ραδιοτηλεόραση.

"Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για ενδιάμεση λύση επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σήμερα με τον κ. Ακκιντζί συζήτησαν «θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, των συνιστωσών πολιτειών, αλλά και της ευθύνης που πρέπει το κράτος να φέρει έναντι διεθνών υποχρεώσεων, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της ομοσπόνδου Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα πλείστα όσα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση, υπάρχουν εκκρεμότητες για τρία ή τέσσερα θέματα, οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες, όπως και στα θέματα του κρατικών ευθυνών του κεντρικού κράτους, προκειμένου να υπάρχει μια επαρκής εποπτεία υλοποίησης των υποχρεώσεων μας ως κράτος. Θα πρέπει να πω ότι κατατέθηκαν κάποιες απόψεις, κάποιες σκέψεις, κάποιοι προβληματισμοί που επιτρέπουν, πιστεύω, μέσα από την περαιτέρω διαβούλευση που ανατέθηκε στους διαπραγματευτές να μας οδηγήσουν σε συγκλίσεις τελικά».

Ερωτηθείς αν σε αυτά τα θέματα εμπίπτει και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι. Άλλο είναι οι κρατικές αρμοδιότητες, άλλο η σύνθεση της κεντρικής κυβέρνησης».

Σε ερώτηση αν η εκ περιτροπής θα συζητηθεί εντός Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εκ περιτροπής είναι ένα αγκάθι, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ένα αγκάθι, για το οποίο η θέση μας είναι δεδομένη. Ενδεχομένως να παραμείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τέλους».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από κόμματα για το θέμα μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει περισσότερη και ξεκάθαρη θέση από εκείνη την οποία διατύπωσα χθες στο Εθνικό Συμβούλιο. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ακούν τι λέγεται.

Δεν υπάρχει περίπτωση ενδιάμεσης λύσης. Εκείνο που θα παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό θα είναι ολοκληρωμένη η πρόταση με συντάγματα, με το Σύνταγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τα συντάγματα των ομοσπόνδων πολιτειών, με τη συμφωνία η οποία θα αποτυπώνει τις συγκλίσεις αλλά επίσης και με τα όσα θα αποτελούν παραρτήματα. Στο λαό θα παρουσιαστεί μια πλήρης - το ξεκαθαρίζω - συμφωνία που δεν θα παραλείπει ουδέν από τα όσα αποτελούν τα συστατικά της λύσης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι άρα δεν τίθεται θέμα υπογραφής ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Πρόεδρος απάντησε «μη χειρότερα. Ουδέποτε υπήρξε θέμα υπογραφής, υπάρχει θέμα δημοψηφισμάτων της τελικής λύσης, συνεπώς να γίνει ξεκάθαρο: ενδιάμεσες λύσεις δεν γίνονται αποδεκτές διότι παραβιάζουν τον κανόνα ‘τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλο’ και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. Επομένως να σταματήσουμε να δημιουργούμε μια ανησυχία μέσα στον κυπριακό λαό η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη από πάσης απόψεως λύση με το σύνταγμα της κεντρικής κυβέρνησης. με τα συντάγματα των πολιτειών, με τους ομοσπονδιακούς νόμους, με τις διεθνείς συμβάσεις, με όλα όσα απαιτούνται ως συστατικά στοιχεία της συνολικής λύσης, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό και θέλω να παρακαλέσω τους αρχηγούς να μην προκαλούν σύγχυση ή εκείνους που έχουν ακόμη κάποιες ανησυχίες – θέλω να είμαι πάντα ήπιος».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανακοινωθεί συμφωνία επί ενός συνολικού πολιτικού πλαισίου και να απομείνουν μετά κάποια, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, όχι, όχι». "

- See more at: http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.