Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αποφυλακίστηκε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος Ιωάννης

Αποφυλακίστηκε σήμερα το απόγευμα, με περιοριστικούς όρους, ο προκαθήμενος της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» Ιωάννης.

Το εφετείο των Σκοπίων απέρριψε την προσφυγή της εισαγγελίας που ζητούσε να ακυρωθεί η πρωτοβάθμια απόφαση για την αποφυλάκιση του Ιωάννη.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ιωάννης αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τρία χρόνια στις φυλακές των Σκοπίων.

Το Πρωτοδικείο των Σκοπίων πριν από τρεις εβδομάδες είχε κάνει αποδεκτό αίτημα του Συμβουλίου Φυλακών των Σκοπίων για την αποφυλάκιση του Ιωάννη λόγω υποδειγματικής συμπεριφοράς του και καθώς είχε εκτίσει πάνω από το ήμισυ της ποινής του (τρία χρόνια από τα 5,5 χρόνια στα οποία είχε καταδικαστεί). Ο Ιωάννης αναμενόταν να αποφυλακιστεί στις 19 Ιανουαρίου, ωστόσο την τελευταία στιγμή η εισαγγελία άσκησε έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου, κρίνοντας πως αν ο Ιωάννης αποφυλακιστεί, μπορεί να επαναλάβει τις ποινικές πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί.

Τελικά το εφετείο απέρριψε την προσφυγή της εισαγγελίας της και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση για αποφυλάκιση του Ιωάννη με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι θα ισχύουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 που ισχύει η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.

Σημαντικό ρόλο στην αποφυλάκιση του Ιωάννη φέρεται να διαδραμάτισε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκι Ιλαρίων, είχε στα τέλη του προηγούμενου έτους συναντήσεις στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον επικεφαλής της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» Στέφανο και με τον ίδιο τον Ιωάννη, ζητώντας από αυτούς να ασκήσουν της επιρροή τους για την αποφυλάκιση του Ιωάννη. Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Ιλαρίωνα στα Σκόπια, η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπιζόταν τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας εις βάρος του Ιωάννη, ζήτησε ξαφνικά από τις αρχές της ΠΓΔΜ να απονεμηθεί χάρη στον Ιωάννη.


Ο Ιωάννης, πριν από τρία χρόνια, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ την περίοδο 1998 – 2002, όταν ήταν μητροπολίτης Βελεσσών και Παραβαρδαρίου της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο ίδιος θεωρεί τις κατηγορίες και διώξεις εις βάρος του υποκινούμενες από τις αρχές της ΠΓΔΜ.


Ο Ιωάννης αποπέμφθηκε το 2002 από τις τάξεις της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», πρόταση που είχε απορριφθεί από την δεύτερη, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.


Η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Οι σχέσεις των εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ έχουν διαταραχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της δίωξης του αρχιεπισκόπου Ιωάννη, ο οποίος από το 2002 που αποπέμφθηκε από τις τάξεις της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της ΠΓΔΜ.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε αρχιεπίσκοπός της.

Οι διώξεις εις βάρος του Ιωάννη από τις αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επικριθεί έντονα από διεθνείς οργανισμούς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ την αποφυλάκισή του είχαν ζητήσει επανειλημμένα τόσο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης και η απήχησή της είναι περιορισμένη στην ΠΓΔΜ, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για τη χώρα.

http://esperinos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.