Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τριάντα εννέα χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα - δηλώσεις πολιτικών

Μήνυμα ενότητας από τον Πρόεδρο

Χρειάζεται ενότητα για να ανατραπούν τα αποτελέσματα της προδοσίας του ’74, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δήλωσή του μετά το επίσημο μνημόσυνο των ηρώων που αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι χωρίς αμφιβολία οι μέρες αυτές απαιτούν προβληματισμό και συντήρηση της μνήμης.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Πρόεδρος, μέσα από τον προβληματισμό, η επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα ανατρέψουν τα αποτελέσματα της προδοσίας του ’74 και «για να γίνει αυτό κατορθωτό χρειάζεται ενότητα».

«Να μην ξεχνούμε, αλλά ταυτόχρονα να μην παραγνωρίζουμε, τα αίτια και τα αιτιατά, που τα ‘αξιοποίησαν’ οι ελληνόφωνοι της χούντας και σαν αποτέλεσμα ‘αξιοποίησης’ του διχασμού οδήγησαν την πατρίδα μας εδώ που την οδήγησαν», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Ομήρου: Ο λαός δεν θα καμφθεί από την κρίση


Το μήνυμα ότι ο κυπριακός λαός δεν θα καμφθεί από την οικονομική κρίση για να δεχτεί μια ετεροβαρή λύση του Κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να καλέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη.

Σε ομιλία του κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Ομήρου είπε ότι ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας. «Ενώπιον αυτής της προπετούς τουρκικής συμπεριφοράς οφείλουμε να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε τις πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης. Με χάραξη και υλοποίηση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής και με αξιοποίηση κάθε διεθνούς βήματος και της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας», είπε.

Ο κ. Ομήρου είπε πως δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να περάσουν μια άδικη λύση. «Αν η λύση είναι ετεροβαρής και άδικη, ο λαός μας και πάλι θα την απορρίψει όπως έπραξε το 2004. Αν πράγματι ενδιαφέρονται για λύση, ας στραφούν προς την πλευρά του θύτη και παραβάτη του διεθνούς δικαίου που είναι η Τουρκία. Ας την πείσουν να εγκαταλείψει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική», τόνισε.


Πρόσθεσε ότι σήμερα, 39 χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, ανέφερε, «εξακολουθούν να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι χρέος είναι η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού, η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης, η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία.

http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/73885


Λιλλήκας: Χρειάζεται ενότητα και αγωνιστικότητα

Μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του σήμερα, ύστερα από το επίσημο μνημόσυνο των ηρώων που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

«Τις μέρες περίσκεψης που κάθε χρόνο βιώνουμε τον Ιούλιο θα πρέπει να τις μετατρέψουμε σε πολιτικά μηνύματα. Μηνύματα ενότητας, τόσο σε επίπεδο λαού, όσο και σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά και μηνύματα αγωνιστικότητας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

«Οι ήρωες που σήμερα τιμούμε προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και η καλύτερη τιμή γι’ αυτούς είναι η επιδίωξη λύσης που θα δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα θα μας οδηγεί στην ελευθερία και σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, με δημοκρατικές αρχές και αξίες. Αρχές και αξίες της δημοκρατίας για τις οποίες οι ίδιοι θυσίασαν τη ζωή τους» είπε.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

Ημερομηνία Έκδοσης: Ιουλιος 15, 2013

Με αφορμή την 39η επέτειο του φασιστικού πραξικοπήματος το ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που στάθηκε η απαρχή της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας. Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη των αντιστασιακών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των πραξικοπηματιών ή δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β΄. Απευθύνουμε χαιρετισμό τιμής σε όλους τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς τονίζοντας ότι η αντίσταση κατά της χούντας, της ΕΟΚΑ Β΄ και του πραξικοπήματος είναι μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β επεχείρησε την ανατροπή και τη δολοφονία του Μακαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα. Από τότε έχουν περάσει 39 χρόνια και η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υπό τη στρατιωτική της κατοχή το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλοντας με τη βία των όπλων τη διχοτόμηση. Εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, προσφύγων και παθόντων. Εξακολουθεί να υπάρχει η ανοικτή πληγή που λέγεται Κυπριακό πρόβλημα. Εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από την Κύπρο η απειλή καινούργιων δεινών και συμφορών. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν το φασιστικό πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι οι ευθύνες όσων προετοίμασαν – πολιτικά και ιδεολογικά – οργάνωσαν και διενήργησαν το πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι και οι ευθύνες όσων το χαιρέτησαν και το στήριξαν ηθικά και πολιτικά. Το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει αυτές τις ευθύνες.

Το Πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου είναι ξεκάθαρο, έστω και αν ορισμένοι που έχουν ένοχη συνείδηση, το αμφισβητούν. Το πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα συνομωσίας που εξυφάνθηκε στο ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατάθηκε στην Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β΄. Κάθε άλλη προσέγγιση συνιστά βιασμό της ιστορικής αλήθειας και στοχεύει στην αποενοχοποίηση των μεγάλων ενόχων της κυπριακής τραγωδίας. Έχουμε καθήκον να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αντισταθούμε σε εκείνους που εκμεταλλευόμενοι τα δεινά της οικονομικής κρίσης και το τραγικό ατύχημα στο Μαρί προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε το πραξικόπημα και τους ενόχους γι’ αυτό.
Ευχόμαστε στη φετινή τραγική επέτειο του πραξικοπήματος να μην ακούσουμε ξανά και μάλιστα από μέρους των κυβερνώντων τα περί «διατεταγμένης υπηρεσίας» και των «αγνών, πατριωτικών κινήτρων», στη βάση των οποίων κάποιοι εξισώνουν πραξικοπηματίες και αντιστασιακούς.

Με αφορμή την 39η επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα την Τετάρτη 17 Ιουλίου στο «Σκαλί» Αγλαντζιάς. Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά και δυναμικά το παρών του σ’ αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, να διατρανώσουμε τη θέληση μας να μην αφήσουμε τίποτε να ξεχαστεί και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ 14.7.2013




Συνένωση όλων των δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά και εθνικά προβλήματα του τόπου, προέταξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.


Σε δηλώσεις του σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «η αποφράδα αυτή ημέρα στέλλει πάρα πολλά μηνύματα σε όλους. Ποτέ δεν πρέπει να υπάρξει διχόνοια και διάσπαση. Εκείνο που πρέπει να πρυτανεύσει σ’ αυτό τον κόσμο είναι η πραγματική χριστιανική αγάπη και η συνένωση όλων των δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου, τόσο τα οικονομικά, όσο και τα εθνικά».

«Δηλώνω απερίφραστα ότι η Εκκλησία ευρίσκεται σε αυτές τις επάλξεις για να βοηθήσει στη συμφιλίωση και στη συνένωση όλων των δυνάμεων του τόπου» είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλούσε μετά από τρισάγιο που τέλεσε στους τάφους όσων ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 κατά της Κυβέρνησης Μακαρίου, στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ο Βουλευτής Σωτήρης Σαμψών, συγγενείς των νεκρών και άλλες οργανώσεις.

Νωρίτερα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου, τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο των ηρώων που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.