Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Όταν ζούσαμε ελεύθεροι...

Και ποιος δεν θυμάται τη δραχμούλα..όταν το χρήμα που είχαμε στη τσέπη μας είχε αξία.Πάμε να θυμηθούμε πως χρησιμοποιούσαμε τη δραχμή.
Με 100 δραχμές αγοράζαμε εισιτήριο για το τρένο..ή αγοράζαμε μια Εφημερίδα ή δύο μπουκαλάκια εμφ.νερό.

Σήμερα με το Ευρώ θέλουμε τα διπλάσια και τα τριπλάσια...όπως πχ το νερό στο μικρό μπουκαλάκι που κάνει 50 λεπτά=120 παλιές καλές δραχμές..


Ας συνεχίσουμε...τη περιήγηση μας στη δραχμή
Με το 500αρικο...φοβερό χαρτονόμισμα.Το ποιο συχνό χαρτονόμισμα για ένα νέο που έβγαινε έξω για τη βόλτα του.Με 500 δραχμές έτρωγες στη καντίνα του σχολείου για 2 ίσως και για 3 ημέρες συνεχόμενα.Με 500 δραχμές καθόσουν σε καφετέρια και έπινες τη καφεδιά σου.
Με 500 δραχμές αγόραζες 2 σουβλάκια και αναψυκτικό...

Σήμερα για να αγοράσεις 2 σουβλάκια και ένα αναψυκτικό θέλεις...2.20 το ένα σουβλάκι χ2 =4.40 και 1.20 το κουτάκι των 330ml. δλδ θέλεις 5.60=2.044 χιλιάδες και 44 δραχμές!!!4 φορές πάνω με το ευρώ!!!

Συνεχίζουμε με το χιλιάρικο...

Ιστορικό χαρτονόμισμα...γνωστό και ως το χαρτονόμισμα του φτυσίματος!!!Δεν υπήρχε κέντρο διασκέδασης που να μην ζήτησαν παραγγελιά, "φτύνοντας" πάνω σε ένα χιλιάρικο ώστε να κολλήσει στο μέτωπο του οργανοπαίχτη!!!Που αλλού μπορούσε να χρησιμοποιηθεί;
έβαζες Βενζίνη σε μηχανάκι..πρώτο και βασικό.Παπί με χιλιάρικο Βενζίνη ήταν σαν είχες Πορσε Καγιέν!!!Αγόραζες περισσότερα σουβλάκια....με το χιλιάρικο έτρωγαν άνετα 4 άτομα.Πήγαινες στη λαϊκή αγορά..και μπορούσες να αγοράσεις έστω τα πολύ βασικά..πατάτες, κρεμμύδια και λοιπά ζαρζαβατικά.Άνετα αγόραζες τα τσιγάρα σου από το περίπτερο,μπορούσες να μπει σε ζαχαροπλαστείο και να αγοράσεις δύο πάστες ή ένα κέικ.

Δεν θα ήθελα καν να γράψω ότι με το ευρώ αυτά που σας έφερα ξανά στη μνήμη σας δεν μπορείς πλέον να τα κάνεις.Άντε να μπορείς να βάλεις να βάλεις βενζίνη στο παπάκι σου και αυτό σε λίγο καιρό θα είναι παρελθόν!!

Πάμε στο πεντοχίλιαρο...

Μέχρι και τραγούδι έγινε...

γιατί τα πεντοχίλιαραδεν είναι πετσετάκια
να παίρνω με τη σέσουλα
να γράφω ραβασάκια.
Πρώτη εκτέλεση: Γλυκερία

Όποιος έβγαζε πεντοχίλιαρο από τη τσέπη του, ήταν στη παρέα ο καλύτερος σου φίλος..αν πλήρωνες και το καφέ σου με πεντοχίλιαρο,τη γκόμενα την είχες εξασφαλισμένη!!! Καλά τώρα θέλετε να σας πω τι μπορούσες να κάνεις με 5.000 δραχμές; Μα είσαστε σοβαροί;
Ε αφού επιμένετε θα σας πω..

Γέμιζες ένα ολόκληρο καρότσι στη λαϊκή αγορά!!!Έβαζες βενζίνη που θα σε κράταγε για όλη τη βδομάδα...και παραπάνω να μη σας πω.Πήγαινες στο Super Market και μπορούσες να γεμίσεις ένα καλάθι!Τα απαραίτητα μπορούσες να τα αγοράσεις...δεν είχες πρόβλημα στα ψώνια της οικογένειας.

Σήμερα το καλάθι για να γεμίσει θέλει πάνω από 20 ευρώ=6.800 και λίγα λέω γιατί μόνο το λάδι κάνει 5 με 7 ευρώ το μικρό μπουκάλι!!Δεν θα πάρεις μακαρόνια,σάλτσες και τα υπόλοιπα; Άρα πας στο 30αρι μέσα στο νερό.

Πάμε και στο δεκαχίλιαρο που ήρθε για λίγο στη ζωή μας τότε..


Το δεκαχίλιαρο βοήθησε περισσότερο τις συναλλαγές στα ΑΤΜ και στα ταμεία των τραπεζών.Το ανακαλύψαμε το 1995 και παρέμεινε μέχρι και την αλλαγή στο ευρώ.Ήταν ένα νόμισμα που προβλημάτισε τα ψιλικατζίδικα...αν έκανες το λάθος να πας και να αγοράσεις δύο πακέτα τσιγάρα και μια εφημερίδα και έδινες δεκαχίλιαρο σε κοίταγε με μισό μάτι!! Αναγκάζονταν  να σου παραδώσει όλα του ψιλά...και αν μέχρι να φθάσεις στο σπίτι σου δεν είχες σκοντάψει κάπου από τα καντήλια που θα σου είχε ρίξει ο ψιλικατζής θα πρέπει να ήσουν τυχερός.Πολύ καλό χαρτονόμισμα για τα νυχτερινά κέντρα.

Για το Super Market δεν το συζητώ ήταν απλά το απόλυτο χαρτονόμισμα!!!Αγόραζες και μπαλόνι για το παιδί!!!Με 50.000 δραχμές το καρότσι γέμιζε πολύ εύκολα..

Γιατί όταν έχεις το δικό σου νόμισμα,είσαι και ελεύθερος!


Χώρα που δεν έχει το δικό της νόμισμα, έχει ταυτόχρονα απολέσει και την εθνική της κυριαρχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.