Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Μας απειλούν με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο οι ΗΠΑ... μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα.

Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί όταν πιέζονται για να τρέξουν κάποια θέματα ή όταν θέλουν να αλλάξουν κάτι σε μια περιοχή, η μόνιμη τους τακτική είναι οι διπλωματικές απειλές. Το ίδιο έκαναν και με τους S300 που ουσιαστικά βρίσκονται σε αχρηστία.. το ίδιο κάνουν και τώρα. Στριμωγμένες οι ΗΠΑ μετά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Ν.Τραμπ ψάχνουν αγωνιωδώς να κερδίσουν πόντους στο διπλωματικό παιχνίδι, η ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ δεν τους έδωσε τους πόντους που πίστευαν, στρέφοντας όλη την υφήλιο απέναντι τους, στη δε Συρία η ήττα ήταν καθολική σε όλα τα σημεία. Ο Τραμπ ψάχνει να πετύχει νίκες ώστε να μπορεί να στραφεί στο εσωτερικό της χώρας του και να προχωρήσει και σε άλλες πολιτικές κινήσεις που τις έχει μεγάλη ανάγκη, η ρητορική του δε για την Βόρεια Κορέα δεν του δίνει μέχρι στιγμής τις μικρές νίκες που θα περίμενε, το ίδιο και στα διαφιλονικούμενα νησιά στην Νότια Κινεζική θάλασσα. Ο επιχειρηματίας Τραμπ ψάχνει άλλου για το πρώτο του διπλωματικό θύμα και ίσως να το βρήκε, η Ελλάδα φαντάζει το ιδανικό μαξιλαράκι ασφαλείας που θα του δώσει τους πόντους που τόσο θέλει. Η συνέντευξη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κινείται ακριβώς επάνω στην λεπτή γραμμή της διπλωματίας και του παγκόσμιου νταβατζή.

Η συνέντευξη δόθηκε στον αμερικανοκίνητο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ και σε δημοσιογράφο που θα του εξασφάλιζε ερωτήσεις πάσας για να βάλει τα εύκολα γκολ που τόσο πολύ επιθυμούσε η Αμερικανική πλευρά, ας πάρουμε μια γεύση των απειλών των ΗΠΑ...

Τα όρια στα οποία μπορεί να παίξει η ΕΛΛΑΔΑ όσον αφορά το Σκοπιανό τα οριοθετεί στον απόλυτο βαθμό ο πρέσβης στην ερώτηση-απάντηση που ακολουθεί:


- Ας ξεκινήσουμε από τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την επίλυση της διαμάχης του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Το θέμα είναι σε εξέλιξη… Είστε αισιόδοξος ότι στο τέλος της μέρας αυτή τη φορά οι δυο πλευρές θα φτάσουν σε ένα κοινό αποτέλεσμα;


- Επιτρέψτε μου να σας το εξηγήσω: Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνω αυτό τώρα είναι με το να μην πω τίποτε άλλο. Επομένως δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη, ούτε θα αναλύσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε, ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς, στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας.

Οι Αμερικανοί ουσιαστικά λένε στην Ελλαδική κυβέρνηση ότι ή θα συμφωνήσετε με τον Νίμιτς ή .... η συνέχεια στην επόμενη ερώτηση-απάντηση που ακολουθεί:


- Η σύζυγος μου και εγώ περάσαμε δύο καταπληκτικά Σαββατοκύριακα κοντά στο Χόρτο. Αλλά όταν είσαι στο Χόρτο είσαι κάτω από τον αεροδιάδρομο που διέρχονται τα F16 προερχόμενα από την Λάρισα. Και τις δυο φορές που ήμουν εκεί, δυο φορές τη μέρα…

- Υπήρχε φασαρία.

- Αυτά τα F16 σηκώνονται και ακούς τους πιλότους να τρέχουν ανατολικά, και τους Έλληνες από κάτω να λένε «κοίτα τα παιδιά μας» και κάποιος μόλις παραβίασε τον εναέριο μας χώρο. Αυτό σας υπενθυμίζει ότι είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι σας στο ΝΑΤΟ. Και είπα προηγουμένως ότι
, η ανησυχία μας, ο φόβος μου είναι το ατύχημα. Γιατί όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, λειτουργώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας.

Ο Πρέσβης λοιπόν ανήσυχος γιατί στις διακοπές του πετούν τα παιδιά μας όπως αποκαλεί τους χειριστές των F16... πιστεύει ότι επειδή υπάρχουν περίπλοκα οπλικά συστήματα στο Αιγαίο και στα νησιά μας, αυτά θα δημιουργήσουν πρόβλημα, θα δημιουργήσουν επιπλοκές στις σχέσεις μας με την Τουρκία, με απλά λόγια τι μας λέει ο πρέσβης; Ακολουθήστε την ρητορική της Άγκυρας και απομακρύνεται τα οπλικά συστήματα σας από το Αιγαίο, δλδ την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου που ζητά εδώ και δεκαετίες η Άγκυρα! Ορθά κοφτά και χωρίς περιστροφές, κάντε αυτό που σας λέμε γιατί έχετε θέματα ανοικτά, βλέπε πχ την υπόθεση των ΣΚΟΠΙΩΝ, γιατί εμείς οι Αμερικανοί στηρίζουμε τον Νίμιτς και θα σας δημιουργήσουμε πρόβλημα και επειδή εμείς τα Αμερικανάκια, τα ΣΚΟΠΙΑ τα θέλουμε στο ΝΑΤΟ, τα θέλουμε στην Ε.Ε., εσείς θα κάνετε αυτό που σας λέμε, διαφορετικά το πρόβλημα στο Αιγαίο φτάνει οσονούπω και εμείς δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, θα δούμε...

Οι απειλές των ΗΠΑ όμως συνεχίζονται...

- Στο Αιγαίο. Μπορούμε ακόμη να βασιζόμαστε σε μια αμερικανική μεσολάβηση σε περίπτωση ενός ατυχήματος; Ενός επεισοδίου, ή ενός θερμού επεισοδίου;

- Νομίζω ότι αυτό μπαίνει στην κατηγορία των υποθετικών ερωτήσεων.

δλδ... θα δούμε, αφήστε πρώτα το επεισόδιο να γίνει στο Αιγαίο και θα πράξουμε αναλόγως, αν εσείς πείτε όχι στο Σκοπιανό.. ποιος ξέρει, θα δούμε!

Ο πρέσβης όμως συνεχίζει ανενόχλητος από τις πάσες ερωτήσεις της δημοσιογράφου:


- Το γεγονός, ότι υπάρχει μια προφανής ασυμμετρία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δυο χωρών, σας απασχολεί;


- Η στρατιωτική και στρατηγική ασυμμετρία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ζήτημα μεγέθους, ή γεωγραφίας κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Αυτό από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα, είναι η ισχυρή της συμμαχία με τις ΗΠΑ, η απόλυτη αφοσίωσή μας στην στήριξη των ελλήνων συμμάχων μας και όπως προείπα, η «ήπια» ισχύς της, που απορρέει από τη δημοκρατία της.

Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, μερικές φορές το παραβλέπουν αυτό, αλλά θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις σας. Ιδίως όταν κοιτάζω πίσω στα τελευταία οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης, πρόκειται για ένα απίστευτο επίτευγμα.

Ο πρέσβης λοιπόν τι θέλει να μας πει και πάλι με απλά λόγια... έχετε πρόβλημα γιατί οι απέναντι έχουν μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ(αν και δεν είναι μπακαλίστικη συζήτηση ο χώρος των εξοπλισμών), γι αυτό καθίστε καλά, στην αγκαλιά της μαμάς ΗΠΑ και μην κάνετε εξυπνάδες. Και επειδή τώρα έχουμε το ΣΚΟΠΙΑΝΌ κοιτάξτε να τα βρείτε σε ένα γαμω-όνομα γιατί στο Αιγαίο θα αφήσουμε το σκυλί να σας δαγκώσει άσχημα! Με απλά και κατανοητά λόγια για να μην το κουράζουμε με αναλύσεις.

Δώστε το όνομα... διαφορετικά έρχεται όχι απλά θερμό επεισόδιο, αλλά θα είναι τόσο βαρύ και ασήκωτο που δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να σηκώσει εύκολα κεφάλι στο άμεσο μέλλον. Όσο δε για αντίδραση δική μας, ξεχάστε το... μόνοι σας θα βγάλετε τα κάστανα από την φωτιά.

Και τώρα Αλέξη, τι; Θα τους αφήσεις να μας απειλούν; κάποια στιγμή δεν πρέπει η Αριστερά να σηκώσει κεφάλι; έχετε ξεχάσει ότι είσαστε κυβέρνηση; 

Δυστυχώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μας θεωρούν αποικία, συνεχίζουν να μας έχουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την Τουρκία που ήταν και θα παραμείνει το αγαπημένο εξώγαμο της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι με απειλές και διπλωματικό bullying θα επιβάλουν τις απόψεις τους, δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στην γωνία και περιμένει με αγωνία να χτυπήσει το καμπανάκι ώστε να πάρει τις ανάσες που χρειάζεται, με την Αμερικανική πλευρά να δείχνει ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες της χώρας μας για τα θέματα ασφαλείας που απασχολούν την περιοχής μας ,αλλά υπάρχει και μια γενικευμένη αδιαφορία για την ιστορική αλήθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Δυστυχώς με βάση τα όσα είπε ο Αμερικανό πρέσβης, απλά περιμένουμε το ατύχημα στο Αιγαίο.. το αν θα είμαστε εμείς το θύμα, ο πρέσβης απάντησε με σαφήνεια.

Η απάντηση πρέπει να είναι μια.... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.