Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ριζικές αλλαγές στα κριτήρια διορισμού στην Εθνική Φρουρά

Φρένο στις ένστολες διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών επιδιώκει το Υπουργείο Άμυνας. Όπως αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Σημερινή, με δυο νέα νομοσχέδια, προωθεί ριζικές αλλαγές στα κριτήρια διορισμού, αξιολόγησης, προαγωγών και αφυπηρέτησης όλων των υπαξιωματικών και αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Δυο νέα νομοσχέδια που ετοίμασε το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ, προωθούν: Αλλαγές στα κριτήρια διορισμού, αξιολόγησης, προαγωγών, ανέλιξης, αφυπηρέτησης, καθώς και τερματισμού της υπηρεσίας για όλους τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.

Όπως δημοσιεύουμε στην «Κυριακάτικη Σημερινή», τα δυο νομοσχέδια εμπεριέχουν πρόνοιες που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών που υπηρετούν την Εθνική Φρουρά, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ανέλιξής τους.

Ειδικότερα, οι προτεινόμενοι κανονισμοί σκοπεύουν:

• στη διαφάνεια και εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης κατά τη διαδικασία πρόσληψης.
• καθιέρωση μετρήσιμων κριτηρίων, ούτως ώστε οι υπαξιωματικοί να κρίνονται αντικειμενικά κατά την προαγωγή τους με βάση την αξία, τις γνώσεις και τις επιδόσεις τους.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως με το νομοσχέδιο για τους υπαξιωματικούς:

Θεσμοθετείται ο αριθμός των Εθελοντών/Εθελοντριών και ΕΠΥ που διορίζονται ως μόνιμοι υπαξιωματικοί.
Θεσμοθετείται η απονομή τιμητικού βαθμού ως ηθική αμοιβή στους αποβιώσαντες κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους υπαξιωματικούς, καθώς επίσης και στους αφυπηρετήσαντες ευδόκιμα υπαξιωματικούς.


Ο τιμητικός βαθμός, όμως, δεν θα συνεπιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα.

Το νομοσχέδιο για τους υπαξιωματικούς έχει ολοκληρωθεί και αφότου εγκριθεί την Τρίτη από το Υπουργικό, θα κατατεθεί στην Επιτροπή Άμυνας της βουλής για συζήτηση. Όπως πληροφορούμαστε, το νομοσχέδιο για τους αξιωματικούς είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να προωθηθεί στο Υπουργικό στις επόμενες δύο με τρεις συνεδρίες του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκσυγχρονισμός της εν λόγω νομοθεσίας καθυστερούσε εδώ και πολλά χρόνια, λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων και διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των επηρεαζόμενων ομάδων.

Εξάλλου, η διοικητική μεταρρύθμιση στην Εθνική Φρουρά αναμένεται να οδηγήσει μέχρι τις αρχές του 2016 στη συγχώνευση και συστέγαση τμημάτων του ΓΕΕΦ και του Υπουργείου Άμυνας, που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες, όπως η στρατολογία, το νομικό τμήμα κ.α. Ενόψει αυτής της μεταρρύθμισης, ξεκίνησε, εδώ και λίγες ημέρες, για τους υπαξιωματικούς, πρόγραμμα εκμάθησης και βελτίωσης ικανοτήτων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.