Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων - Εκκίνηση Έλληνες Δημοκράτες

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ χαιρετίζει την επανασύσταση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο των εργασιών της, είναι απαραίτητο να αναδειχθεί η αλήθεια γύρω από αυτή την εθνική εκκρεμότητα η οποία, είναι καιρός να οδηγηθεί στη δικαίωσή της.

Πέρασαν, πράγματι, πολλά χρόνια με τον εμφύλιο, το μετεμφυλιακό κράτος και παρακράτος, την επτάχρονη δικτατορία με τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο να μη διεκδικούνται. Όμως καμία καθυστέρηση δεν είναι λόγος ακυρότητας της νομιμότητας. Πολύ περισσότερο, εφ όσον το 1994 από τον Κάρολο Παπούλια, το 2000 από τον Κωστή Στεφανόπουλο, το 2013 με την παρέμβαση της κυβέρνησης Παπαδήμου υπέρ της Ιταλίας στη Χάγη και με τη στήριξη της προσφυγής της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πιστοποιήθηκε η προσήλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας σ αυτήν, αλλά και η πρόθεσή της να διεκδικήσει όσα δικαιούται.

Και είναι η ώρα, πέρα από τη πολιτική προεργασία, να ολοκληρωθεί και η νομική προπαρασκευή της διεκδίκησης. Να γίνει, επί τέλους, επίσημη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το πόρισμα της ομάδας εργασίας του. Με βάση τον προσδιορισμό του ύψους των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου, όπως έχει ήδη υπολογιστεί από τα αρμόδια κρατικά όργανα και τεθεί στη διάθεση του. Και, εν τω μεταξύ, να συσταθεί από τη κυβέρνηση το νομικό επιτελείο για την δικονομική προώθηση της διεκδίκησης.

Αυτό το δρόμο μέχρι την ιστορική δικαίωση της διεκδίκησης, αναμένουμε να ακολουθηθεί και ένα σταθμό στη πορεία αυτή να αποτελέσει και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συστήθηκε εκ νέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.