Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την σημερινή εικόνα των κομμάτων στην Βουλή;

Πριν αναφερθώ στο αν μπορεί η Βουλή να εκλέξει ΠτΔ, ας δούμε την σημερινή εικόνα της Βουλής, κόμματα, ανεξάρτητοι.

















Και ας δούμε και τι χρειάζεται για να εκλεγεί κάποιος ΠτΔ


Η θητεία του είναι πενταετής (30§1 Σ.) και παρατείνεται μόνο στις περιπτώσεις των άρθρων 30§4 Σ. και 32§6 Σ.

- Η εκλογή του είναι έμμεση. Γίνεται σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνα τουλάχιστον πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία ΠτΔ (32§1 Σ.). 

Η ψηφοφορία είναι ονομαστική (δηλ. φανερή) και κατά τη διάρκειά της αναζητείται η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία (και άρα συναίνεση) όπως φαίνεται από το 32§§3και 4 Σ: 

ΦΑΣΗ Α’ Ψηφοφορία 1η > 200 βουλευτές (2/3) Ψηφοφορία 2η > (αν δε συγκεντρωθεί η πλειοψηφία μετά 5 ημέρες) 200 βουλευτές Ψηφοφορία 3η > (μετά 5 ημέρες) 180 βουλευτές (3/5)

Διάλυση της Βουλής και μεσολάβηση βουλευτικών εκλογών

ΦΑΣΗ Β’ Ψηφοφορία 1η > 180 βουλευτές (3/5) Ψηφοφορία 2η > (μέσα σε 5 ημέρες) 151 βουλευτές Ψηφοφορία 3η > (μετά 5 ημέρες) σχετική πλειοψηφία μεταξύ των δύο πρώτων

____________

Τώρα ας διαβάσουμε και ένα σύντομο ιστορικό των εκλογικών διαδικασιών από το 1975 μέχρι και σήμερα από το http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/2946.pdf (εργασία)

Εκλογικές διαδικασίες από το 1975

Απο το 1975 έως σήμερα έχουν εκλεγεί απο τη βουλή στο προεδρικό αξίωμα οι
Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής,
Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας.

Στην πρώτη εκλογική διαδικασία ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εξελέγη κατα πλειοψηφία
απο τη βουλή, με 206 ψήφους, προσωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Στη συνέχεια
τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος εξελέγη στο αξίωμα
υποστηριζόμενος απο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκέντρωσε 210 ψήφους,
πιθανότατα προερχόμενους απο τους βουλευτές της Ν.Δ. που είχε 215 έδρες στο
κοινοβούλιο σε σύνολο 295 εδρών. Αντίπαλος του ήταν ο Παναγιώτης
Κανελλόπουλος που υποστηρίχθηκε απο την Ένωση Κέντρου ενώ το ΠΑΣΟΚ και η
Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν λευκό. 

Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο διαδέχθηκε ο
Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε απο την πρωθυπουργία.
Για την εκλογή του πραγματοποιήθηκαν τρείς ψηφοφορίες. Στην πρώτη συγκέντρωσε
179 ψήφους (175 έδρες είχε η Νέα Δημοκρατία), στη δεύτερη 181 και στην τρίτη 183
ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε αρνήθηκε ψήφο, το ΚΚΕ ψήφισε λευκό ενώ η Εθνική
Παράταξη υπερ του. Οι βουλευτές της ΕΔΗΚ δεν είχαν ξεκάθαρη θέση καθώς
μερικοί ψήφισαν υπερ και μερικοί οχι.


Σημείωση ότι Δεν απαιτείται απαραίτητη
προσυπογραφή του διατάγματος για την διάλυση της βουλής απο τον πρωθυπουργό.


Διευκρίνηση πολύ σημαντική!

Μετά το πέρας των εκλογών, η βουλή συνέρχεται αμέσως και αρχίζει νέα
ψηφοοφορία στην οποία απαιτείται αρχικά πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου, ήτοι
180 έδρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία προβλέπεται πέμπτη
ψηφοφορία με μειωμένη πλειοψηφία 151 εδρών.
Στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί
κάποιος ΠτΔ, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατεστέρων,
δηλαδή αυτών που συγκέντρωσαν τους περισσότερους ψήφους. Αν οι δύο αυτοί
ισοψηφίσουν τότε πραγματοποιείται κλήρωση.



Βρήκαμε λοιπόν το πως εκλέγεται και τι προϋποθέσεις υπάρχουν για την εκλογή του. Ας εξετάσουμε τώρα τις δυνάμεις των πολιτικών κομμάτων.

ΝΔ 125 +1 γιατί το συν 1; Γιατί Βουλευτής του κοινοβουλίου που έχει εκλεγεί με τη ΝΔ στις διπλές εκλογές του 12 έχει εκλεγεί Δήμαρχος στις πρόσφατες Εκλογές και θα πρέπει μέχρι και τον Σεπτέμβριο να επιλέξει τι θα κάνει, θα αναλάβει τον Δήμο ή θα παραμείνει Βουλευτής; Το ποιο πιθανό είναι να αναλάβει το Δήμο(5 χρόνια θα είναι άρχοντας στην περιοχή του.. λίγο δύσκολο να το αρνηθεί) και στην θέση του να μπει ο πρώτος επιλαχών, με αυτό το τρόπο η πλειοψηφία θα αποκτήσει έναν ακόμη Βουλευτή και η ΝΔ θα έχει 126.

ΠΑΣΟΚ 27 +;  Το ερωτηματικό είναι προφανές γιατί μπαίνει.. κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι προσχωρήσεις-μεταγραφές-μετανοημένοι μπορεί να κολλήσουν στο ΠΑΣΟΚ από τους βουλευτές που σήμερα δηλώνουν ανεξάρτητοι πχ Λοβέρδος και άλλους γνωστών αγνώστων αιτιών. Το ΠΑΣΟΚ έτσι όπως φαίνεται σήμερα.. μπορεί να πάει ακόμη και στους 30 Βουλευτές!! Άγνωστος Χ παραμένει η ΔΗΜΑΡ που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μεταγραφές στελεχών τύπου Οικονόμου ακόμη και αν ο ίδιος διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΥΡΙΖΑ 71 Για τον Συριζα θα αναφερθώ ποιο κάτω. Οι Βουλευτές του είναι μπετόν και θα πάνε με τα θέλω του Αλέξη. Τέλος.

ΔΗΜΑΡ 14  Το κόμμα υπό διάλυση.. ούτε και οι ποιο φανατικοί Αριστεροί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αυτό το κόμμα μπορεί να σωθεί από νέα εκλογική καρπαζιά! Το μισό κόμμα λέει στο Κουβέλη να τους αδειάσει γωνία.. το άλλο μισό δεν θέλει να τον βλέπει.. μέσα τώρα σε αυτό το χαμό οι μισοί που δεν τον θέλουν να το βλέπουν τον προτείνουν για ΠτΔ! Οι άλλοι μισοί δεν βγάζουν τσιμουδία μήπως και γίνει το θαύμα και πάει στο Προεδρικό! Αυτή η ρευστή κατάσταση στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ κάνει τους Βουλευτές ευάλωτους σε πιέσεις για ψήφιση ΠτΔ, με δήθεν πρόσχημα την αποσταθεροποίηση της χώρας από εξωγενής παράγοντες η οποία όμως θα υποδαυλίζεται από εσωτερικούς παράγοντες και πολιτικά σχήματα! 

ΑΝ.ΕΛΛ 14 Άλλη μια περίπτωση κλασικής βλάβης. Ένας πολιτικός σχηματισμός που έμεινε μόνο στην καταγγελία και δεν προχώρησε στην κατάθεση προτάσεων και πολιτικών. Ο Αρχηγός του φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το χαμό που επικρατεί σε αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό. Βουλευτές αγρίμια με μοναδικά αστέρια Βουλευτές τύπου Καπερνάρου και Μακρή να παλεύουν μόνοι τους, ο μεν πρώτος έφυγε και η συνάδελφος του Ρ.Μακρή προσπαθεί να διασώσει το καράβι από την τρικυμία! Ίσως το μόνο κόμμα που αν η ΝΔ κουνήσει το δαχτυλάκι της.. οι μισοί του Βουλευτές θα απορροφηθούν αύριο το πρωί. Πρόβλημα λοιπόν για ένα κόμμα που θέλει να μας περάσει ότι είναι αντιμνημονιακό.

Χ.Α. 16 Εδώ δεν υπάρχουν πολλά να πούμε.. κόμμα μπετοναρισμένο και πειθαρχημένο. Ούτε απώλειες θα έχει, ούτε προβλήματα.. η δικαστική του εμπλοκή είναι άλλη υπόθεση.

ΚΚΕ 12 Το ποιο απρόβλεπτα προβλέψιμο κόμμα.. γιατί φωνάζει, φωνάζει αλλά στο τέλος χτυπά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Τα βιώματα αυτού του κόμματος είναι τόσο βαθιά ριζωμένα στην πολιτική του, που δεν μπορεί να ξεφύγει από το κλίμα του εμφυλίου. Για όλα του φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ και ποτέ η ΝΔ. Τι θα κάνει στην εκλογή; Για να αποφύγει τις εκλογές θα ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμη και αν αυτός ήταν ο Συνταγματάρχης Παπαδόπουλος!


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 16  Χαμένοι στην μετάφραση.. πρώην Πασόκοι και Νεοδημοκράτες μαζί τους και ένας αν δεν κάνω λάθος της Δημαρ... θα κάνουν τα καλά παιδιά. Δεν πρόκειται να παίξουν με τις εκλογές αφού καλά κάθονται πάνω στους μισθούς τους και τρώνε από τα σίγουρα. Όλοι τους θα ψηφίσουν και τον διάβολο αρκεί να μην κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Καλά παιδιά του κομματικού σωλήνα... δεν θα κάνουν τους άτιμους στα προστάγματα των δυνατών.

Ανεξάρτητοι  Εδώ έχουμε..

Κακλαμάνης Μιχαήλ ΝικήταςΑ' ΑΘΗΝΩΝ

Πολύδωρας Γεωργίου ΒύρωνΒ' ΑΘΗΝΩΝ

Καπερνάρος Ηλία ΒασίλειοςΒ' ΑΘΗΝΩΝ

Μπούκουρας Νικολάου ΕυστάθιοςΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Αλεξόπουλος Δημητρίου ΧρυσοβαλάντηςΛΑΡΙΣΗΣ

Οι δύο πρώτοι είναι βουλευτές που δεν κάνουν μαγκιές σε τέτοια θέματα... ο Κακλαμάνης θα προτείνει Καραμανλή και ο Βύρων θα ακολουθήσει. Ο Καπερνάρος είναι μια περίεργη περίπτωση βουλευτή που έχει δηλώσει ότι θα κάνει τα πάντα για να πάμε σε εκλογές... θα το πάει όμως μέχρι τέλους αν είναι υποψήφιος ο Καραμανλής; Οι άλλοι δυο είναι το κλειδί της υπόθεσης.. η Χ.Α. τους έχει φτύσει στα μούτρα και τους έχει κλείσει την πόρτα εδώ και καιρό. Θα προσπαθήσουν να εξιλεωθούν με την ψήφο τους στον προτεινόμενο/η ΠτΔ; Πολύ πιθανό!!! Με αυτή την κίνηση θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν το προφίλ τους και να το παίξουν θεσμικοί κλείνοντας το μάτι στους δικαστές ότι αν τους μεταχειριστούν σωστά θα έχουν να κερδίσουν πληροφορίες για την Χ.Α..



Πάμε τώρα στα θέλω του ΣΥΡΙΖΑ... θέλει να πάει στις εκλογές; ίσως και να μην θέλει! Γιατί να μην θέλει εκλογές; Γιατί μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει το θέμα τους χρέους και να χρειαστεί να μπούμε στο 15 για να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με αυτό το θέμα. Άλλη μια εκδοχή του να μην θέλει να χρεωθεί την προσφυγή στην κάλπη είναι το τρίτο μνημόνιο που έχει εξαγγείλει ο Σόιμπλε εδώ και λίγες μέρες.. και με τρόπο εκβιαστικό προσπαθεί να το φορέσει στην Ελληνική Κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει το τρίτο μνημόνιο να το υπογράψει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να φθαρούν ακόμη περισσότερο.
Και το σενάριο που μπορεί να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει Δεξιό υποψήφιο πχ Καραμανλή ή Δεξιά υποψήφια πχ Αρβελέρ(ή άλλη γυναίκα από την ευρύτερη δεξιά παράταξη)! Το σενάριο της κ.Αγγελοπούλου ξεχάστε το.. Τι κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με το να προτείνει Δεξιό ΠτΔ; Αποδοχή από αυτούς που σήμερα φοβούνται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα μετρήσει πάρα πολύ στα μάτια του ψηφοφόρου της ΝΔ που συγκαταλέγεται στους αστούς αλλά και στα ποιο υψηλά κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά ψηφίζουν την ΝΔ. Ο μόνο λόγος για να οδηγήσει την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές είναι να γνωρίζει κάτι που εμείς σήμερα αγνοούμε! δλδ πολιτικό ατύχημα από ενδεχόμενη τρύπα στα δημοσιονομικά και άρα υπογραφή νέου μνημονίου.

Στα θέλω της ΝΔ είναι η συνέχιση της άσκησης πολιτικής με τα σημερινά δεδομένα και τα σημερινά απαιτούμενα-υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει προς τους δανειστές μας. Δεν έχεις και πολλά να πεις ή να γράψεις για την ΝΔ στο θέμα του ΠτΔ. Η ΝΔ θα βρει το ίδιο πρόσωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για αντιπερισπασμό.. δλδ τον Κώστα της Ραφήνας. Ένα μεγάλο οοοουυφ θα ακουστεί από την Συγγρού και αυτό ήταν, ο Κώστας της Ραφήνας θα πάει με νταούλια και κλαρίνα στο Προεδρικό. Να προτείνει η ΝΔ αριστερό υποψήφιο; ξεχάστε το. Φοβάται η ΝΔ μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αριστερό υποψήφιο; Μπαααα... εξάλλου θα υπάρξουν υπόγειες συνεννοήσεις στο όνομα, αυτά πάντα γινόντουσαν και τότε και τώρα πάλι το ίδιο έργο θα δούμε, όχι ότι είναι κακό η Κυβέρνηση με την Αξ.Αντιπολίτευση να έχουν διαύλους επικοινωνίας, αλλά σε δουλειά να βρισκόμαστε.


Το ΠΑΣΟΚ κάτι θα πει, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, σε αυτό το θέμα δεν έχει δυναμική για να επιβάλει την άποψη του. Έχω την εντύπωση ότι υπήρξε συμφωνία με την ΝΔ, δλδ σε βάζω τώρα στον ανασχηματισμό σε όσα Υπουργεία θες και μου αφήνεις εμένα την υπόθεση της εκλογής του ΠτΔ. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε όχι στον εκ της Ραφήνας Κωστά τον μεγαλοπρεπή.

Τα υπόλοιπα κόμματα είναι ουρές σε αυτήν την συμφωνία, θα δουν και θα πράξουν ανάλογα. Αν και δεν αναμένετε κάτι το τρομακτικό να συμβεί, ειδικά αν ο υποψήφιος είναι Καραμανλής. Με 300 ψήφους θα βγει ο Κωστάκης.

Πάμε λοιπόν... υποψήφιος Κώστας Καραμανλής 

Ψηφίζουν ΥΠΕΡ ΠΑΣΟΚ -ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και 14 από τους Ανεξ.Δημοκράτες και να το 237 που θέλουμε. Η Δημάρ επειδή θα ακολουθήσει πιθανόν να εκτοξεύσει τον αριθμό στο 251. 
Με Καραμανλή η εκλογή μπορεί να γίνει άμεσα.

Υποψήφιος Αριστερός.. αγνώστου ταυτότητας.

Απίθανη η εκλογή του.. για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι δεξιοί θα επαναστατήσουν και ο δεύτερος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την επιλογή του θα επιδιώξει εκλογές.

Υποψήφια γυναίκα προερχόμενη από τον χώρο του κέντρου πχ Αρβελέρ.

Μια πολύ πολύ σημαντική γυναίκα του τόπου μας. εξέχουσα επιστήμων και μεγάλη ΕΛΛΗΝΙΔΑ(Έχει και Γαλλική υπηκοότητα). Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι η ηλικία της.. δεν τιμήθηκε όταν έπρεπε και σήμερα είναι 88 ετών. Θα μπορούσε να είναι η επόμενη Πρόεδρος; ΦΥΣΙΚΑ... θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα συνεχή ταξίδια που πρέπει να κάνει; Δυστυχώς ναι.. 

Θα ήταν αυτή τη στιγμή που ο Ελληνικό λαός είναι διχασμένος η καλύτερη επιλογή; ΝΑΙ

Μια γεύση από τις αλήθειες που έχει πει και προσπάθησε να ξυπνήσει τον Ελληνικό λαό

«Όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω» Η βυζαντινολόγος, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών έδωσε το δικό της στίγμα σε σχέση με αυτό που αποκαλούμε σήμερα κρίση, λέγοντας: «Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ».

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/faces/face/289457/arveler-otan-moy-lene-oti-yparhei-krish-gelao.html


Κάτι άλλο στον ορίζονται δεν μπορώ να δω που θα οδηγήσει σε λύση και όχι σε προσφυγή στις κάλπες. Δυο ονόματα μια δυνατότητα.. ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. 

Ότι άλλο έρθει θα είναι μια τρύπα στο νερό και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Θέλουν να παίξουν βρόμικα; Δεν νομίζω ότι το θέλουν και δεν θα το δοκιμάσουν. Λύσεις υπάρχουν και χρόνος για πισωγυρίσματα δεν υπάρχει.

Να πέσει η κυβέρνηση αλλά όχι για μικροπολιτικά παιχνίδια των κομμάτων με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως όσο και να μην φαίνεται και να μην ακούγεται η ΝΔ είναι ο ποιο ασταθής πόλος σήμερα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας! Γιατί το αναφέρω; Γιατί αν η ΝΔ εγκλωβιστεί τους επόμενους μήνες από πχ ενδεχόμενη άρνηση της Ε.Ε. να διαπραγματευθεί το χρέος μας.. και ενδεχόμενη αναγκαστική υπογραφή τρίτου μνημονίου, τότε μπορεί η ίδια να τορπιλίσει τις συζητήσεις για ΠτΔ και να μην είναι υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό κρατήστε το γιατί μέχρι τότε μπορούν να έχουν αλλάξει πάρα πολλά.


Οι αριθμοί βγάζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας... 


Πάντως αυτό το παιδί, πολλοί το αγαπούν.. και Νεοδημοκράτες και Συρίζαίοι. 

Οι Ρώσοι όμως περισσότερο!





Αφιερωμένο Κωστάκη..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.