Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Μέχρι και το BBC γράφει για τον θάνατο που έσπειρε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ στις πυρκαγιές της Ραφήνας-Μαραθώνα

ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ... ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ Α.Τ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ..... ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΑΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΨΗ, ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΛΛΆ ΑΦΗΝΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΚΑΕΙ. 

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ 40 ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ.... ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΥΤΡΟ ΚΑΝΟΥΝ... Α ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ.... 

Τη λίστα των λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων συνέταξε και παρουσιάζει το βρετανικό BBC, σε ένα άρθρο «γροθιά» για την τραγωδία με τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου.


Το άρθρο εστιάζει στους χειρισμούς της αστυνομίας, όσον αφορά στη μοιραία εκτροπή της κυκλοφορίας η οποία, σύμφωνα με τον αρθρογράφο «έστειλε τους οδηγούς στο "μονοπάτι" της φωτιάς».


Εκτενής αναφορά γίνεται και σε ξεχωριστή μελέτη βάσει της οποίας δεν σήμανε ποτέ συναγερμός και ως εκ τούτου οι κάτοικοι δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για τις διαστάσεις που είχε λάβει η πυρκαγιά.

ΠΗΓΗ :Zougla.gr

«Οι πυρόπληκτοι πολίτες εξ αρχής επέκριναν τους χειρισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Η ελληνική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την καταστροφή στους εμπρηστές αλλά και σε κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής, που παρεμπόδισαν τη διαφυγή των πολιτών με παράνομες κατασκευές» αναφέρει μεταξύ άλλων το βρετανικό δίκτυο.


Παράλληλα, τονίζει ότι υπήρχε έλλειψη συντονισμού και στο ζήτημα της εκκένωσης των περιοχών, από όπου πέρασε η φονική πυρκαγιά.

Το μοιραίο λάθος


Ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης μίλησε στο BBC για το μοιραίο λάθος που έγινε και αφορά στην εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. «Τα αυτοκίνητα εξετράπησαν λανθασμένα στην περιοχή από την αστυνομία. Αντί να γυρίσει πίσω τα αυτοκίνητα που κινούνταν στον κεντρικό δρόμο, τη λ. Μαραθώνος, η αστυνομία έστειλε οδηγούς νότια και βόρεια προς την περιοχή που θα καταστρέφονταν από τη φωτιά», δήλωσε ο καθηγητής στο BBC.

«Είναι προφανές, ότι έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, καθώς τα αυτοκίνητα κινούνταν προς τη φωτιά», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Aντί να εμποδίσουν την κυκλοφορία και να ζητήσουν από τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή, τους επέτρεψαν να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές και οι μόνες διαδρομές ήταν μέσω του Ματιού».


Μία ανάρτηση της Αστυνομίας στο facebook την 23η Ιουλίου, λίγο πριν ανακατευθύνει την κίνηση δείχνει τι επικρατούσε. Περιλαμβάνει τρεις εκτροπές από την Μαραθώνος και μία τέταρτη κοντά στην φωτιά στο Κόκκινο Λιμανάκι. Το μήνυμα αναδημοσίευσε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.




Το δίκτυο μεταδίδει ακόμη ότι δεκάδες άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.


«Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε διέξοδος. Και αν δείτε τις φωτογραφίες από τα καμένα αυτοκίνητα, θα παρατηρήσετε ότι είναι "μπλοκαρισμένα" από και προς κάθε κατεύθυνση» ανέφερε ο καθηγητής.


Τα σχόλιά του επιβεβαιώνονται από ξεχωριστή έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Αθηνών η οποία αναφέρει ότι οι προσπάθειες εκκένωσης του Ματιού ήταν μη οργανωμένες και προκάλεσαν κυκλοφοριακό «μπλακ άουτ» και πανικό, σχολιάζει σχετικά το BBC.


Η φωτιά πέρασε εντός 30 λεπτών από τη Λ. Μαραθώνος και έφθασε στην ακτή, με τους ανέμους να φθάνουν σε ταχύτητα τα 120 χλμ./ώρα, συμπληρώνει το βρετανικό δίκτυο.


Καμία παραίτηση


Το BBC σχολιάζει τέλος ότι δεν υπήρξε καμία παραίτηση αξιωματούχων μετά τις φονικές πυρκαγιές.


Γράφει το βρετανικό δίκτυο:


Οι οικογένειες ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έχασε τη ζωή του στη φωτιά, κατέθεσαν μήνυση κατά της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας και των επικεφαλής της περιφέρειας για το χειρισμό της τραγωδίας.


Αναφέρουν ότι κανένας υπάλληλος από τον Μαραθώνα ή από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν προειδοποίησε τους κατοίκους, δεν έδωσε εντολές για να εκκενώσουν την περιοχή και δεν πρότεινε διαδρομές εκκένωσης.


Μεταξύ αυτών που επικρίθηκαν για την αντίδρασή τους στην πυρκαγιτο πώς αντέδρασαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς είναι ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος τέσσερις ημέρες πριν τη φωτιά σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε επιμείνει ότι υπήρχε άριστη αντιπυρική προετοιμασία.


Οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης ώθησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει την παραίτηση όσων έχουν την πολιτική ευθύνη και όσων χειρίστηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο την καταστροφή.


«Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς μερικοί άνθρωποι ... μπορούν να κοιμηθούν σήμερα και να συνεχίσουν να ασκούν ευτυχώς τα καθήκοντά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.


Οι επικρίσεις του θεωρήθηκε ότι εστιάζονται στον χειρισμό της κρίσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Ν. Τόσκας έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν την δέχθηκε.


Οι επιτελείς του «αριστερού πρωθυπουργού», αντέδρασαν λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.